3o εργαστήριο δεξιοτήτων/ εγώ και εσύ μαζί

1716647933159

Στη θεματική ενότητα ενδιαφέρομαι και ενεργώ -κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη ,υλοποιήσαμε το πρόγραμμα με τίτλο « εγώ και εσύ μαζί»

Στόχος του προγράμματος να μάθουν τα παιδιά να αναγνωρίζουν την αξία των δικαιωμάτων ,να μάθουν να συνεργάζονται και να επικοινωνούν μεταξύ τους , να αναγνωρίσουν την διαφορετικότητα, να γνωρίσουν η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των παιδιών και να οικοδομήσουν την έννοια του δικαιώματος.

Για την υλοποίηση του προγράμματος  παρακολουθήσαμε βίντεο  ,διαβάσαμε βιβλία ,συζητήσαμε ,αναλύσαμε τη διαφορά ανάμεσα στις και στις επιθυμίες .

– διαβάσαμε το βιβλίο της Γιολάντα Τσορωνη “εγώ και συ μαζί” και συζητήσαμε για την διαφορετικότητα, με αφορμή την αναπηρία . Στη συνέχεια είδαμε φωτογραφίες και βίντεο από Παραολυμπιακούς αγώνες και συζητήσαμε για το δικαίωμα της ισότητας
– μιλήσαμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ζωγραφίσαμε
-παίξαμε παιχνίδι εμπιστοσύνης (έκλεισε ένας μαθητής τα μάτια και ο άλλος τον οδηγούσε μέσα στην τάξη από το χέρι)
– είδαμε φωτογραφίες από διαφορετικές φυλές, θρησκείες, ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και συζητήσαμε ότι είμαστε όλοι διαφορετικοί αλλά και όλοι ίσοι
– φτιάξαμε ομαδική χειροτεχνία τον κήπο των δικαιωμάτων
– συζητήσαμε για την έννοια της προσβασιμότητας και το δικαίωμα όλων των ανθρώπων σ αυτή (είδαμε φωτογραφίες από διαβάσεις τυφλών κλειστές από αυτοκίνητα, μέρη χωρίς μπάρα αναπηρική κλπ)
-μιλήσαμε για την έννοια της δικαιοσύνης και αναγνωρίσαμε δίκαιες και άδικες συμπεριφορές μέσα από παραδείγματα