Το Τ4 συμμετέχει φέτος σε ένα eTwinning έργο με τίτλο “Get to know nature to protect it” μαζί με άλλα σχολεία της Ελλάδας,της Πορτογαλίας,της Τουρκίας και της Ρουμανίας.το έργο αυτό διαρκεί 6 μήνες ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο του 2024 έως τον Μάιο του 2025. Σε αυτο το διάστημα μέσα από συνεργατικές δράσεις με τους μαθητές των άλλων σχολείων του έργου και με δραστηριότητες μέσα στην ταξη στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση των μαθητών μας σε περιβαλλοντικά ζητήματα με απώτερο στόχο να “γνωρίσουμε τη φύση για να μάθουμε να την προστατεύουμε”.
Απαντήσαμε σε έρευνα πριν το ξεκίνημα του έργου:
Ψηφίσαμε για αφίσα και επιλέχθηκε αφίσα από σχολείο της Ρουμανίας:
Ψηφίσαμε για λογότυπο και ψηφίστηκε το λογότυπο του σχολείου μας!
Συνδεθήκαμε τα Χριστούγεννα για να τραγουδήσουμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια από κάθε χώρα:
Η αφίσα του έργου με τις πληροφορίες αυτού μέσα στην τάξη μας:
Κάναμε δραστηριότητες για την “Ημέρα Ασφαλούς Δικτύου 2025”:
Χωριζόμενοι σε μικρά γκρουπ κάναμε την συνάντησή μας παρουσιάζοντας βίντεο για να γνωρίσουν οι συνεργάτες μας τη χώρα μας:
Το βίντεο που παρουσιάζει τη χώρα μας:
Δράσεις Ιανουαρίου: Φυτέψαμε σιτάρι και μεταφυτέψαμε βολβούς από ζουμπούλια καθώς και ρίζες καλέντουλας μέσα σε ανακυκλώσιμα δοχεία και τα προσέχαμε για να μεγαλώσουν:
Για τον μήνα Φεβρουάριο, το eTwinning έργο μας ασχολείται με την ανακύκλωση. Μαθαίνουμε το πόσο σημαντικός είναι ο διαχωρισμός των σκουπιδιών και η μείωση των αποβλήτων μέσα από διαδικασίες ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης.
Στο πλαίσιο του προγράμματός μας, τον μήνα Μάρτιο ασχοληθήκαμε με το food waste με απώτερο στόχο τη μείωση των αποβλήτων και τη βιώσιμη οικονομία, καθώς κάθε περισσευούμενο φαγητό έχει μία νέα ευκαιρία για να φαγωθεί. Τις φακές που περρίσεψαν τις κάνουμε φακόρυζο, τα φρούτα που περίσσεψαν αν είναι το ίδιο φρούτο το κάνουμε μαρμελάδα, αν είναι διαφορετικό μπορούμε να φτιάξουμε τάρτα φρούτων κοκ… Αυτόν τον μήνα δημιουργήθηκε και το συνεργατικό μας έργο, το οποίο αποτελείται από 1 συνταγή από κάθε σχολείο που συμμετέχει στο έργο. Το δικό μας τμήμα προτείνει πίτα φτιαγμένη από κρέας που περίσσεψε.
Το τμήμα μας στο πλαίσιο ενασχόλησης με τη βιώσιμη διατροφή κατά τον μήνα Μάρτιο, συμμετείχε παράλληλα και στον Μαθητικό Διαγωνισμό για τη Βιώσιμη Διατροφή και την Κυκλική Οικονομία με τίτλο “Σκέφτομαι πέρα από το πιάτο μου” με τη δημιουργία κολλάζ των μαθητών. Στον διαγωνισμό αυτόν δεν διακριθήκαμε, αλλά λάβαμε συγχαρητήρια για τη συμμετοχή μας. Το έργο μας είναι το παρακάτω:
Στο έργο μας “Get to know Nature to Protect it” δημιουργήθηκαν 2 κοινά προϊόντα από όλους τους εταίρους. Το 1ο κοινό προϊόν αφορά αφίσα με τον τίτλο του έργου μας, φτιαγμένη από ανακυκλώσιμα υλικά. Κάθε τάξη δημιούργησε δύο γράμματα.
ο τελικό κοινό μας προϊόν ήταν η δημιουργία ενός βιβλίου συνταγών, μία από κάθε συμμετέχουσα τάξη, με συνταγές, οι οποίες χρησιμοποιούν ως υλικό φαγητό που περίσσεψε και μετατρέπεται σε νέο φαγητό, προκειμένου να μην πεταχτεί. Εμείς προτείναμε μία νόστιμη κρεατόπιτα από περισσευούμενο κρέας προηγούμενης ημέρας.









