Αναδυόμενη γραφή- Το μήνυμα της Έλενας

Το μήνυμα της Έλενας

Μετά από συζήτηση για τους πειρατές σε επίπεδο τάξης και με αφορμή την εικασία ότι οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης μας ήταν Δαλματοί πειρατές, καταλήξαμε στην παραδοχή ότι μπορεί να υπήρξαν εκείνη την περίοδο ή και να υπάρχουν “καλοί” πειρατές υπό την έννοια ότι αυτός ο όρος θα αφορά κάποια -μικρή προφανώς- ομάδα πειρατών που δε θα είναι τόσο άγριοι όσο οι υπόλοιποι ούτε θα κλέβουν πράγματα από τους άλλους ανθρώπους.Στο σημείο αυτό υπήρξε διαφωνία με την Έλενα η οποία υποστήριξε ότι δεν γίνεται να υπάρχουν “καλοί” πειρατές.Το θέμα δε συνεχίστηκε, όμως την επόμενη μέρα και σε μια προσπάθεια να “ενισχύσει” τα όσα υποστήριζε προφορικά, ερχόμενη στο σχολείο μου παρέδωσε ένα έγγραφο που έλεγε:
“Αγαπητέ Κύριε,
Πειρατές κάνουν κακά πράγματα πέρνουν το θησαυρό.
Νάσος”
Στο τέλος προσέθεσε και τον παραλήπτη του μηνύματος (το όνομά μου δηλαδή).
Η Έλενα σαν πρώιμη γραφέας και αναγνώστρια χρησιμοποίησε τη γραφή όπως θα τη χρησιμοποιούσε ένας ενήλικας, σκέφτηκε δηλαδή να γράψει ένα μήνυμα που θα τεκμηριώνει-κατά μία έννοια- όσα προφορικά υποστήριξε. Έχει δηλαδή καταλάβει πολύ καλά πως λειτουργεί αυτή η διαδικασία και τη χρησιμοποιεί για δώσει λύσεις στους προβληματισμούς της.

Φωτογραφίες από την παρασκευή και κοπή βασιλόπιτας

Τα υλικά που θα χρειαστούμε

Τρίβουμε το λεμόνι και το πορτοκάλι

Ρίχνουμε τα υλικά

Κοιτάξτε πως είναι το μίγμα

Ανακατεύουμε με το μίξερ τα υλικά

Οι πίτες μας άψητες

Ψημένη Βασιλόπιτα

Ο Γ.Χ που κέρδισε το φλουρί

Η τυχερή Μ.Ζ.

Οι τυχεροί που κέρδισαν τα φλουριά Γ.Χ. και Μ.Ζ.

Επιστροφή στη δράση

Επιστροφή στη δράση για τους μικρούς εξερευνητές του σχολείου μας. Την πρώτη εβδομάδα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων τα παιδιά παρασκεύασαν βασιλόπιτες στο σχολείο και κατόπιν οι γονείς ανέλαβαν να τις ψήσουν.
Στο τέλος της ημέρας, κόψαμε τις βασιλόπιτες-οι οποίες ήταν πεντανόστιμες- και οι τυχεροί που κέρδισαν τα φλουριά -και πήραν κι από ένα μικρό δωράκι- ήταν ο Γ.Χ. και η Μ.Ζ.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν και ακολούθησαν με ευλαβικότητα τις οδηγίες για την παρασκευή ενός τόσο απαιτητικού γλυκού.
Θα ακολουθήσουν φωτογραφίες σύντομα!!!