Ζώα σε χειμερία νάρκη

10 2
Ζώα σε χειμερία νάρκη

 

Ο Χειμώνας κάνει την εμφάνισή του και τα ζώα του δάσους προετοιμάζονται κατάλληλα. Πώς αντιμετωπίζουν τις δύσκολες μέρες του χειμώνα; Το εσωτερικό τους ρολόι τα ειδοποιεί…Κάποια μεταναστεύουν…κάποια κάνουν τις προμήθειες τους και ετοιμάζουν κατάλληλα τις φωλιές τους και κάποια άλλα το…ρίχνουν στον ύπνο! 

Μιλώντας αυτές τις μέρες για τον ερχομό του χειμώνα, αναφερθήκαμε στα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Αναρωτηθήκαμε γιατί άραγε μερικά ζώα τον χειμώνα κοιμούνται και ξυπνάνε όταν έρχεται η Άνοιξη;

Η  χειμερία  νάρκη είναι ο χρόνος που κάποια  ζώα πέφτουν για ύπνο, για όσο καιρό κάνει κρύο. Προσαρμόζονται  με αυτό τον τρόπο στο κλίμα και το έδαφος γύρω  τους. Κατά την διάρκεια του χειμώνα  είναι πραγματικά δύσκολο να βρουν  τροφή και να εξασφαλίσουν την ενέργεια που χρειάζονται για να περπατήσουν, να τρέξουν και  να κυνηγήσουν.

 Αυτός ο ύπνος δεν είναι όπως ο ανθρώπινος, όπου οι δυνατοί θόρυβοι μπορούν να μας ξυπνήσουν. Στη χειμερία νάρκη, το ζώο μπορεί να κινηθεί γύρω ή να αγγιχτεί και να μην το καταλάβει.  Με τον κανονικό ύπνο, το ζώο κινείται  λίγο αλλά έχει έναν ενεργό εγκέφαλο, και μπορεί ξυπνήσει πολύ γρήγορα. Όταν όμως πέφτει στην αληθινή χειμερία νάρκη, το ζώο μοιάζει να έχει πεθάνει. Δεν υπάρχει καμία μετακίνηση και παίρνει πολύ καιρό  για να ξυπνήσει  αρκετά και να μπορέσει να περπατήσει ακόμη και γύρω-  γύρω. 

Με λίγα λόγια τα ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη γιατί πολύ απλά, την χειμερινή περίοδο, δεν μπορούν να επιβιώσουν! Όταν ένα ζώο πέφτει σε χειμερία νάρκη, η θερμοκρασία του σώματός του πέφτει, οπότε πρέπει να είναι προστατευμένο καλά με λίπος και με μια ζεστή φωλιά! Επίσης η αναπνοή του ζώου, όπως και οι κτύποι της καρδιάς, επιβραδύνονται τόσο πολύ που νομίζεις πως είναι νεκρό!

Ζώα που πέφτουν σε «χειμερία νάρκη» είναι η αρκούδα, τα φίδια, τα σαλιγκάρια, σαύρες, κάστορες, οι βάτραχοι, και πολλά άλλα! Η παραπάνω διαδικασία, δηλαδή αυτή της χειμερίας νάρκης που πέφτουν τα ζώα, είναι ουσιαστικά μια επιβράδυνση όλων των λειτουργιών του σώματος τους και μια εξοικονόμηση ενέργειας. Κάτι σαν την… κατάσταση αναμονής…

Ζώα σε χειμερία νάρκη

Κατασκευάσαμε  την δική μας αρκουδίτσα να κοιμάται μέσα στην σπηλιά της.

a1
η κατασκευή μας

IMG 20240221 133640

Ο κύκλος του νερού

Παρακολουθήσαμε το βίντεο: “Μου την δίνει η βροχή” 

«Μου την δίνει η βροχή»

Μία ιστορία για τον Κύκλο του Νερού – με ενσωματωμένες ερωτήσεις για υποβοήθηση συζήτησης με τα παιδιά .

Ο Τίτο είναι θυμωμένος. Μία έντονη βροχή είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση του αγώνα ποδοσφαίρου που θα έπαιρνε μέρος. Πάνω στον θυμό του δηλώνει ότι δεν θέλει να βρέχει ποτέ! Η Λένα τον βοηθά να δει τα πράγματα μέσα από μία άλλη οπτική, εξηγώντας του τον Κύκλο του Νερού. Με το επεισόδιο αυτό τα παιδιά έρχονται σε επαφή με έννοιες σχετικές με τον κύκλο του Νερού.

Διαβάσαμε τα παρακάτω παραμύθια:

IMG 20220112 111738 1

received 1019259572280282

Παρακολουθήσαμε βίντεο στο διαδίκτυο για τον κύκλο του νερού

The Water Cycle

Αφού κατανοήσαμε τον κύκλο του νερού, τον κατασκευάσαμε κι εμείς!!! Φτιάξαμε τις δικές μας κατασκευές

31 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης που γιορτάζεται κάθε χρόνο 31 Οκτωβρίου, στο Νηπιαγωγείου μας μιλήσαμε για την αξία της αποταμίευσης και της οικονομίας.

 

ζζ

Διαβάσαμε το παραμύθι  “Αν κάθε μέρα…” σχετικό με το θέμα που με την πολύ  ωραία εικονογράφηση και τον απλό του λόγο μας εξηγεί τι θα πει η λέξη ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ. Έτσι κατανόησαν σε βάθος την έννοια της αποταμίευσης και την αξία της στη ζωή μας!

Είδαμε την ιστορία του Αισώπου “Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας”

Φτιάξαμε τις δικές μας κατασκευές για την ημέρα αποταμίευσης.

 

8 Νοεμβρίου- Γιορτή των Ταξιαρχών και της πολεμικής αεροπορίας

Στις 8 του Νοέμβρη είναι η γιορτή των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ ,οι οποίοι είναι προστάτες της πολεμικής αεροπορίας μας.

IMG 20231107 141419
Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ

 

Συζητήσαμε με τα παιδιά για τους Ταξιάρχες  και για το πώς θεωρούνται οι προστάτες της Πολεμικής μας Αεροπορίας!

Διαβάσαμε τον μύθο του Δαίδαλου και του Ίκαρου που προσπάθησαν να φτιάξουν φτερά σαν των αγγέλων και να πετάξουν ψηλά στον ουρανό. (

Ο Ίκαρος και ο πατέρας του Δαίδαλος φυλακίστηκαν από τον Βασιλιά Μίνωα στον Λαβύρινθο σαν τιμωρία για τη βοήθεια που πρόσφερε ο Δαίδαλος στη βασίλισσα Πασιφάη και στην Αριάδνη, την κόρη του Μίνωα.

Ο πολυμήχανος Δαίδαλος όμως βρίσκει τρόπο διαφυγής: κατασκευάζει δύο ζευγάρια φτερά πούπουλα και κερί, ένα για τον ίδιο και ένα για τον Ίκαρος .

Με αυτά ο Ίκαρος και ο Δαίδαλος πέταξαν και δραπέτευσαν από την φυλακή τους, πραγματοποιώντας την πρώτη πτήση στην ιστορία, δύο χιλιάδες χρόνια πριν τους αδερφούς Ράιτ.

Πριν ξεκινήσει η πτήση ο Δαίδαλος έδωσε οδηγίες στον νεαρό γιο του Ίκαρος , για το πώς να πετάει. Τον προειδοποίησε ότι αν πλησίαζε πολύ κοντά στο νερό της θάλασσας, η υγρασία θα πότιζε τα πούπουλα που θα βάραιναν και θα έκαναν τα φτερά άχρηστα.

Αν από την άλλη πετούσε πολύ ψηλά κοντά στον ήλιο, η ψηλή θερμοκρασία θα έλιωνε το κερί και τα φτερά θα καταστρέφονταν.

Ο Ίκαρος συμφώνησε αλλά χαιρόταν τόσο πολύ το πέταγμα που παρασύρθηκε και το μετέτρεψε σε παιχνίδι αψηφώντας τις οδηγίες του πατέρα του. Ανέβηκε ψηλά στον ουρανό, τόσο ψηλά που ο ήλιος έλιωσε το κερί, τα φτερά του διαλύθηκαν και αυτός έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε.

Ο Δαίδαλος όταν συνειδητοποίησε ότι ο γιος του δεν τον ακολουθούσε όπως του είχε ζητήσει, άρχισε να τον ψάχνει απεγνωσμένα.

Ο Ίκαρος έπεσε κοντά στη Σάμο και το σώμα του ξεβράστηκε σε ένα διπλανό νησάκι, που προς τιμή του ονομάστηκε Ικαρία, και η θάλασσα γύρω από το νησί πήρε το όνομα Ικάριο Πέλαγος.

Το άψυχο σώμα του Ίκαρου αναγνώρισε ο Ηρακλής, που βρήκε το Δαίδαλο και του το έδωσε.

Ίκαρος και Δαίδαλος

 

Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στους αδερφούς Ράιτ,  που ήταν οι πρώτοι αεροπόροι. Σε αυτούς αποδίδεται η εφεύρεση και κατασκευή του πρώτου επιτυχημένου αεροπλάνου στον κόσμο. Είδαμε  στο διαδίκτυο πως έμοιαζαν παλαιότερα τα αεροπλάνα προτού πάρουν τη σημερινή τους μορφή.

Φτιάξαμε κι εμείς το δικό μας «αεροπλάνο» 

Ομαδική εργασία

8 ΝΟΕΜΒΡΗ

Νοέμβριος

Γιορτή Αεροπορίας/Αρχάγγελοι Γαβριήλ και Μιχαήλ:

8 Νοεμβρίου

Επέτειος Πολυτεχνείου:

17 Νοεμβρίου

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών:

20 Νοεμβρίου

Ονομασίες του μήνα Νοέμβρη
Κρασομηνάς, επειδή δοκιμάζεται το νέο κρασί από τα βαρέλια. Βροχάρης, επειδή έχουμε πολλές βροχές.

Σκιγιάτης, επειδή βραδιάζει νωρίς (από τη λέξη σκιά).

Αρχαγγελίτης ή Άι-Ταξιάρχης για τη γιορτή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Σποριάς, επειδή συνδέεται με τη σπορά των δημητριακών και των οσπρίων.

Ξυλευτής, επειδή αρχίζουμε να μαζεύουμε ξύλα για τον χειμώνα που ακολουθεί.

Φιλιππιάτης για τη γιορτή του Αγίου Φιλίππου.

Ανακατεμένος για τον άστατο καιρό που συνήθως επικρατεί.

Μεθυστής, επειδή μεθάμε από νέο κρασί που δοκιμάζουμε.

Παχνιστής, επειδή βάζουμε τα ζώα στο παχνί, για να τα προστατέψουμε από τον χειμώνα που ακολουθεί.

Αντριάς για τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα.