Γιορτή του Πολυτεχνείου

17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου τα παιδιά μαθαίνουν για τη δημοκρατία και τη δικτατορία.

Εξιστορούμε με απλά λόγια τα γεγονότα και τη διαφορά Δημοκρατίας- Δικτατορίας με ανάλογο φωτογραφικό υλικό, βίντεο και τραγούδια.

Διαβάζουμε το παραμύθι:

“Η κυρά – Δημοκρατία”  – Κ. Αρμενιάκου

.gif
Με πολύ απλό τρόπο το παραμύθι αυτό δίνει στα παιδιά να καταλάβουν την έννοια της “Δημοκρατίας” και την έννοια της “Δικτατορίας” .

Λίγα λόγια για το παραμύθι…… …..Η κυρά Δημοκρατία γελαστή, δίκαιη, πονόψυχη και “δημοκρατική” είναι η ψυχή ενός μικρού χωριού. Όλοι την αγαπούν και όλοι χαίρονται να την έχουν αρχηγό. Η κυρία Ρία η Δικτατορία, όμως που θέλει να είναι εκείνη αρχηγός μαζεύει 21 φύλακες και ένα βράδυ αρπάζει και φυλακίζει την κυρά Δημοκρατία……Την επόμενη μέρα θέτει τους δικούς της γνωστούς κανόνες στο μικρό χωριό και τα βάσανα των κατοίκων αρχίζουν….Σιγά – σιγά όλοι αρχίζουν να ξεχνούν την κυρά Δημοκρατία ώσπου μια μέρα ένα παιδί θυμάται το τραγούδι της…….και ως δια μαγείας από στόμα σε στόμα όλοι ξεσηκώνονται. Την κρίσιμη στιγμή που η Ρία η Δικτατορία διατάζει τους φύλακές της να επιτεθούν στο πλήθος εκείνοι αρνούνται να χτυπήσουν τους συγχωριανούς τους. Αντίθετα – ενώνονται με το πλήθος και όλοι μαζί διώχνουν τη Δικτατορία ( που φεύγει για άλλο χωριό ). Ελευθερώνουν τη Δημοκρατία και στήνουν “τρελό χορό”….. Το διαβάζουμε, συζητάμε τους προβληματισμούς μας, το δραματοποιούμε, ζωγραφίζουμε τη Δημοκρατία. Από τη λέξη “Δημοκρατία” γνωρίζουμε το γράμμα Δ. Το γράφουμε στον πίνακα, το πλάθουμε με πλαστελίνη, το φτιάχνουμε με ξυλάκια… Βρίσκουμε λέξεις από Δ Παίζουμε παιχνίδια με καρτέλες εικόνων από Δ.

Online παιχνίδια για το παραμύθι “Η κυρά Δημοκρατία” (με αφορμή το Πολυτεχνείο) Δημιουργός δραστηριοτήτων: Τάνια Μάνεση  εδώ

ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ εδώ

Φτιάξτε φύλλα εργασίας που να δείχνουν στάσεις και αντιδράσεις και στις δύο συνθήκες και ζητήστε από τα παιδιά να τοποθετήσουν στην κάθε στήλη την ανάλογη συνθήκη.

Κατασκευές

IMG 20211116 120107.jpgm.jpgIMG 20221116 165405