Για δεύτερη συνεχή χρονιά το 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων συμμετείχε στο διεθνές μαθητικό συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας (ACSTAC 2013). Το συνέδριο είχε κανονικό σύστημα κριτών και διοργανώθηκε από το Anatolia College στην Θεσσαλονίκη από 8 έως 10 Μαρτίου.
Πιο συγκεκριμένα οι μαθήτριες Β΄ & Γ΄ Γυμνασίου Ιωάννα Κόκκα, Μυρτώ Κολιού, Βασιλική Ράντου, Φωτεινή Στάθη και Ιωάννα Τσουμάνη, με μέντορες καθηγητές την Αναστασία Τζίμα και τον Δημήτρη Κονετά παρουσίασαν την εργασία με τίτλο «Πράσινο σπίτι: Επίπεδο γνώσεων, συνειδητοποίησης & περιβαλλοντικών πρακτικών». Οι μαθήτριες παρουσίασαν τα αποτελέσματα μελέτης περίπτωσης την οποία υλοποίησαν, καλώντας μας όλους όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν να δούμε «με ένα άλλο μάτι» το θέμα της οικολογίας.
Αντίστοιχα οι μαθήτριες της Γ ΄ Γυμνασίου Δανάη Κονταξή, Αθανασία Κώστα, Μαρίνα Νάκου και Αγγελική Τσούβαλη με μέντορα καθηγητή τον Δημήτρη Κονετά παρουσίασαν την έρευνα την οποία εκπόνησαν με χρήση cloud εφαρμογών με θέμα: «Έφηβοι και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης: Έρευνα μέσω του facebook!». Μέσω της εργασίας ανέδειξαν το ανησυχητικό φαινόμενο της έντονης μοναξιάς που νιώθουν οι νέοι στις μέρες μας η οποία τους οδηγεί να βρίσκουν παρηγοριά στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Κάλεσαν όλους «να κάνουν like στην πραγματική ζωή». Αν και οι 2 ομάδες είναι νικήτριες για το συνεργατικό πνεύμα το οποίο επέδειξαν στην κοπιαστική πολύμηνη προσπάθεια την οποία κατέβαλαν η ομάδα της 2ης εργασίας βραβεύτηκε και από τους ακαδημαϊκούς καθηγητές της επιτροπής αξιολόγησης του 3rd Anatolia College Science & Technology Annual conference, στην κατηγορία της πληροφορικής, ως η καλύτερα τεκμηριωμένη επιστημονικά εργασία! Να σημειωθεί ότι υπήρχε έντονος συναγωνισμός με τα καλύτερα σχολεία της Ελλάδας (δημόσια και ιδιωτικά) και μάλιστα κυρίως με μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας (Λύκεια).
Αισθανόμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί η περυσινή, επίσης βραβευμένη, πρώτη συμμετοχή του 5ου Γυμνασίου Ιωαννίνων στο συνέδριο υπήρξε η αφόρμηση για τη συνεργασία περισσοτέρων σχολείων της πόλης μας (Λύκειο Πεδινής, Εκπαιδευτήρια ΓΕΝΕΣΙΣ, 7ο Λύκειο Ιωαννίνων) τόσο με παρουσιάσεις αξιόλογων επιστημονικών εργασιών όσο και με συμμετοχή σε επιτροπές αξιολόγησης. Ελπίζουμε ότι και η φετινή συμμετοχή μας θα λειτουργήσει καταλυτικά εκ νέου για μελλοντικές συνεργατικές διασχολικές δράσεις.
Οι περιλήψεις των εργασιών των μαθητών του σχολείου μας.
Έφηβοι και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης:
Έρευνα μέσω του facebook!
Αθανασία Κώστα1, Δανάη Κονταξή1, Μαρίνα Νάκου1, Αγγελική Τσούβαλη1
1 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων
Athanasia.kosta@gmail.com, kontaxi.danai@gmail.com, marina.nak5@gmail.com, a.tsouv@gmail.com
Επιβλέπων καθηγητής: Δημήτριος Κονετάς
Καθηγητής Πληροφορικής, 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων
dkonetas@yahoo.com
Περίληψη:
Τα τελευταία χρόνια οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα το facebook παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις ζωές των εφήβων καθώς όλο και περισσότεροι νέοι αποφασίζουν να δημιουργήσουν λογαριασμό σε κάποιες από αυτές. Όμως λίγοι είναι όσοι γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν και τους τρόπους που μπορούν να προφυλαχθούν από αυτούς. Το γεγονός αυτό δυστυχώς έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται διαρκώς το ποσοστό των εφήβων που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κλοπής ταυτότητας ή ακούσιας δημοτικότητας. Κάτι τέτοιο είναι ανησυχητικό καθώς είμαστε εθισμένοι στο facebook και δεν αναγνωρίζουμε την εξάρτηση. Μέσω της έρευνάς μας επιδιώχθηκε η μελέτη παραμέτρων της εξάρτησης και διαπιστώθηκε η παραμέληση μαθημάτων και η συνεχής σύνδεση μέσω κινητών, η αποδοχή εκατοντάδων “φίλων” και γενικότερα η μεταφορά της προσωπικής ζωής και των συναισθημάτων σε δημόσιο διαδικτυακό χώρο. Παράλληλα με την αρνητική διάσταση αναδεικνύεται η δυνατότητα αξιοποίησης της μεγάλης αποδοχής της πλατφόρμας για την ικανοποίηση εκπαιδευτικών στόχων. Μελετήθηκε ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο οι έφηβοι χρησιμοποιούν το facebook και οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα καθώς και η θέση την οποία παίρνουν οι γονείς σε όλα αυτά τα φαινόμενα. Τέλος, με αυτό τον τρόπο καταλήξαμε σε συμπεράσματα που σχετίζονται με τους έφηβους και την διαδικτυακή συμπεριφορά τους αλλά και τους λόγους που τους έχουν οδηγήσει να κλείνονται στον εαυτό τους δημιουργώντας μία εικονική πραγματικότητα με εικονικούς φίλους.
Λέξεις κλειδιά: Facebook και εφηβεία, διαδικτυακοί κίνδυνοι για μαθητές, ρόλος γονέων, Διαδικτυακή συμπεριφορά και φύλο.
Πράσινο σπίτι: Επίπεδο γνώσεων, συνειδητοποίησης & περιβαλλοντικών πρακτικών,
Μελέτη περίπτωσης 5ου Γυμνασίου Ιωαννίνων.
Ιωάννα Κόκκα, Μυρτώ Κολιού, Βασιλική Ράντου, Φωτεινή Στάθη, Ιωάννα Τσουμάνη
5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων
kokka.ioanna@gmail.com, mpampouritsa@gmail.com, vasiliki.rnt@gmail.com,
fwtstathi@.gmail.com, ioanna4ever24@gmail.com.
Επιβλέπων καθηγητής: Δημήτριος Κονετάς
Καθηγητής Πληροφορικής, 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, dkonetas@yahoo.com
Περίληψη
Είναι αναγκαίο η έννοια της αειφορικής ανάπτυξης να εμπεδωθεί και ενσωματωθεί στις πρακτικές μας από όσο μικρότερη ηλικία. Σε αυτό συντελεί το σχολείο και μέσω των περιβαλλοντικών προγραμμάτων. Η παρούσα έρευνα μελετά το βαθμό ενημέρωσης και συνειδητοποίησης μαθητών ηλικίας 12-15 σε θέματα οικολογίας και στο πράσινο σπίτι. Οι πτυχές του οι οποίες διερευνήθηκαν είναι: το βιοκλιματικό σπίτι, η ανακύκλωση όλων των υλικών και πόρων, η ενεργειακή κατανάλωση των κατοικιών και των συσκευών, η κομποστοποίηση, η χρήση οικολογικών απορρυπαντικών και η οικολογική μετακίνηση.
Ερευνήθηκε βιβλιογραφικά ο βαθμός επιρροής των περιβαλλοντικών ζητημάτων συγκριτικά τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους καθώς και την στάση και τις ενέργειες τους με σκοπό την επίλυση τους. Επιδιώκεται η περιεκτική ανάλυση όλων των πτυχών του πράσινου σπιτιού ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται η κατανόηση της σημασίας του. Η στατιστική επεξεργασία των 202 ερωτηματολογίων της ποσοτικής έρευνας και η ερμηνεία της ανέδειξε ως συμπεράσματα ότι αν και γενικά οι μαθητές της συγκεκριμένης ηλικίας δηλώνουν ενήμεροι στην πλειοψηφία των παραμέτρων ενός πράσινου σπιτιού η καθημερινή πρακτική τους υστερεί. Όπως αναμενόταν η σχετική πρακτική – ειδικά στην ενεργειακή κατανάλωση- επηρεάζεται και από άλλους εξωγενείς παράγοντες όπως οι τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες κρίσης Παράλληλα όμως αναδεικνύεται η σημασία των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης καθώς στα επιμέρους θέματα τα οποία διαπραγματεύτηκε στο 5ο Γυμνάσιο την τελευταία 3ετία παρατηρείται φιλικότερη προς το περιβάλλον συμπεριφορά εκ μέρους των συμμετεχόντων μαθητών και των οικογενειών τους. Απαιτούνται συντονισμένες συλλογικές δράσεις για την ολοκλήρωση της διαδρομής ενημέρωση – περιβαλλοντική συνειδητοποίηση – οικολογική στάση ζωής!
Λέξεις – κλειδιά:
Πράσινο σπίτι, Ανακύκλωση, Περιβαλλοντική συνειδητοποίηση & στάση μαθητών, Κατανάλωση Ενέργειας & Οικονομική κρίση