Αρχική » Βιβλιοθήκη » 4 Ιανουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Γραφής Μπράιγ

4 Ιανουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Γραφής Μπράιγ

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δύναμη του γραπτού λόγου και τη συμβολή του στη διάδοση του πολιτισμού πέρα από την προφορική παράδοση.

Με το πέρασμα των χρόνων, άνθρωποι από κάθε κοινωνική ομάδα και μορφωτικό επίπεδο αποκτήσαμε τη δυνατότητα πρόσβασης στον έντυπο λόγο, στο βιβλίο, στην εφημερίδα. Μια κατηγορία συνανθρώπων μας, όμως, έμενε στο σκοτάδι.

Ώσπου ο Λουί Μπράιγ αποφάσισε να βελτιώσει την ποιότητα εκπαίδευσης των μαθητών με προβλήματα όρασης. Τυφλός και ο ίδιος εξαιτίας μιας μόλυνσης από τραυματισμό σε μικρή ηλικία, ο Μπράιγ ανέπτυξε τον κώδικα ανάγνωσης και γραφής έξι σημείων. Φοιτώντας στο Εθνικό Ινστιτούτο Τυφλών στο Παρίσι βρήκε τη μέθοδο ανάγνωσης δύσχρηστη και τον αριθμό των διαθέσιμων βιβλίων απογοητευτικό. Γι’ αυτό τον λόγο εμπνεύστηκε ένα νέο αλφάβητο βασισμένο στο σύστημα «νυχτερινής γραφής» που είχε επινοήσει ο λοχαγός του γαλλικού στρατού Σαρλ Μπαρμπιέ για την επικοινωνία των στρατευμάτων. Μάλιστα, ο Μπράιγ ολοκλήρωσε το επίτευγμά του σε ηλικία δεκαπέντε ετών! Σύντομα ανέπτυξε αντίστοιχους κώδικες ανάγνωσης για τα μαθηματικά και τη μουσική.

Δυστυχώς, ακόμα και στις μέρες μας δεν έχουν όλοι οι τυφλοί ή οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης πρόσβαση στην εκμάθηση του Κώδικα Μπράιγ. Η εξέλιξη της τεχνολογίας με τα λογισμικά αναγνώρισης φωνής και μετατροπής text-to-speech δεν καθιστά προτεραιότητα τη μελέτη αυτού του συστήματος. Παρ’ όλα αυτά, διατίθενται πιστοποιημένα προγράμματα εκμάθησης της γραφής Μπράιγ σε πολλές χώρες. Στην Ελλάδα χορηγείται πιστοποίηση από το ΚΕΑΤ – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών.

271200082 10159058026228924 5676285140368586870 n

Η βιβλιοθήκη μας

βιβλιοθηκης μας 1

Θα μας βρείτε και στο Facebook

fb

Σαν σήμερα

10/11: Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη
Η 10η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα της Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη» το 1999 από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO. Η Ημέρα αυτή μας δίνει την ευκαιρία να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στην επιστήμη και τη συνεισφορά της στην αειφόρο ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των προοπτικών της ειρήνης. Από την αγροτική παραγωγή ως την ιατρική, από την αειφόρο ενέργεια ως τη διαχείριση των υδάτων, οι επιστημονικές και τεχνολογικές πρόοδοι παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.
   - Σχετικές αναρτήσεις

Σκακιστική άσκηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση