Οι Απόκριες έφτασαν και η τάξη μας μπήκε σε ρυθμούς καρναβαλιού!
Αρχικά, με αφορμή την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μιλήσαμε για την αγάπη και φιλία, διαβάσαμε το παραμύθι “Ποιος αγαπάει τον δράκο;” και τον κατασκευάσαμε.
Την Τσικνοπέμπτη, μιλήσαμε για το έθιμο του τσικνίσματος και πήραν φωτιά οι ψησταριές! Μπριζόλες, λουκάνικα, μπιφτέκια έτοιμα από τους καλύτερους ψήστες!
Έπειτα, διαβάσαμε το παραμύθι “Μια σκούπα, μα τι σκούπα” και κατασκευάσαμε τις μικρές μαγισσούλες.
Μιλήσαμε για τα έθιμα της Ελλάδας αρχίζοντας από το γνωστό σε όλους Γαϊτανάκι. Είδαμε τον χορό, μιλήσαμε για τις 12 κορδέλες που συμβολίζουν τους 12 μήνες του χρόνου και κατασκευάσαμε ομαδικά τον δικό μας χορό.
Σειρά είχαν οι “Γενίτσαροι και Μπούλες” της Νάουσας, οι “Τζαμάλες” των Ιωαννίνων, ο “Βλάχικος Γάμος” της Θήβας, οι “Κουδουνάτοι” της Χίου και οι “Γέροι και οι Κορέλες” της Σκύρου τους οποίους κάναμε και αναπαράσταση στην τάξη μας. Πήραμε τις μαγκούρες μας, βάλαμε τα κουδούνια μας και αρχίσαμε τον χορό.
Στη συνέχεια, αναφερθήκαμε και στα έθιμα του κόσμου. Από το Καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο, τις πορτοκαλομαχίες του Βελγίου ως το κατναβάλι της Βενετίας. Διαβάσαμε το παραμύθι “Ο Αρλεκίνος” και κατασκευάσαμε το καπέλο και τη μάσκα του.
Ακούσαμε το τραγούδι “Ο κλόουν” και γίναμε οι ίδιοι κλόουν για να πάψουν πια να μας φοβίζουν!
Έπειτα, μιλήσαμε για τις απόκριες στην Αρχαία Ελλάδα. Διαβάσαμε το παραμύθι “Διόνυσος, ο κεφάτος θεός”, γνωρίσαμε τη μάσκα στο αρχαίο θέατρο και φτιάξαμε τις διονυσιακές μάσκες.
Λίγο πριν την Καθαρά Δευτέρα, μιλήσαμε για το έθιμο του χαρταετού, τον οποίο και φτιάξαμε, υπό τη μελωδία του Μίκη Θεοδωράκη…
…καθώς και για το σαρακοστιανό τραπέζι και το έθιμο της κυρα-Σαρακοστής.
Κ Α Λ Η Σ Α Ρ Α Κ Ο Σ Τ Η ! ! !