Feed
Άρθρα
Σχόλια

Μέρος της εκπαιδευτικής δραστηριότητας «Μαθαίνοντας χωρίς … λέξεις: Το σχολείο στην εποχή των εικόνων» (η οποία χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ι. Λάτση) είναι η εξοικείωση των μικρών μαθητών με την παράδοση της πόλης μας. Αναζητώντας λοιπόν νέα γνώση και μουσειακή εμπειρία επιλέξαμε να παρακολουθήσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παιχνίδια με τις στάμπες» που σχεδιάστηκε και υλοποιείται στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας με σκοπό την ανάδειξη της αξίας της τέχνης των σταμπωτών ως τρόπου ζωής στην πόλη του Τυρνάβου και της Θεσσαλίας γενικότερα, από τις αρχές του 19ου αιώνα και μέχρι το τέλος του περίπου.

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
This digital slideshow personalized with Smilebox

Το πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαμε περιλάμβανε τρία μέρη: παρουσίαση και συζήτηση γύρω από την τέχνη των σταμπωτών: σ’ αυτό το σημείο θυμηθήκαμε την ιστορία των σταμπωτών του Τυρνάβου και ήρθαμε σε επαφή με τις στάμπες που χρησιμοποιούσαν στα γνωστά εργαστήρια τυποβαφικής της εποχής οι οικογένειες Ιωαννίδη και Σαΐνη. Θαυμάσαμε σε βίντεο την κα Σαΐνη εν ώρα εργασίας, δημιουργίας, στην πραγματικότητα, ενός σταμπωτού τραπεζομάντηλου. Στη συνέχεια, απολαύσαμε την περιήγησή μας στα εκθέματα και ξεναγηθήκαμε στους υπέροχους χώρους του Λαογραφικού Μουσείου βιώνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, στον τρόπο ζωής, ένδυσης, ηθών και εθίμων της ευρύτερης περιοχής μας. Το όμορφο αυτό πρωινό μας στο Λαογραφικό Μουσείο τελείωσε με τη συνοδευτική εκπαιδευτική δραστηριότητα-καλλιτεχνική δράση για τη δημιουργία των δικών μας σταμπωτών. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την κα Καλοκαιρινού, προϊσταμένη και υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Λαογραφικού Μουσείου.
Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά και πρόθυμα σε όλες τις φάσεις του προγράμματος, αποδεικνύοντας πως η μουσειακή εκπαίδευση δεν είναι καθόλου κουραστική αντιθέτως, τους ενεργοποιεί, τους ψυχαγωγεί, τους προσφέρει γνώση και μια αλλιώτικη εμπειρία ζωής. Οι μαθητές μας, ως πιστοί φίλοι του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, αφού κάθε χρόνο επιλέγουν να παρακολουθήσουν κάποιο από τα τρέχοντα εκπαιδευτικά προγράμματά του, έδωσαν υπόσχεση για επιστροφή ακόμη μία φορά στο Μουσείο για την παρακολούθηση ενός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων