Ένα παγκόσμιο μνημείο -σύμβολο της Ελλάδας- είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε….εμείς οι μαθητές της Ε΄ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Άργους… το πρωί της περασμένης Παρασκευής (25/01/2019)…
Ο λόγος για τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και φυσικά το καινούριο μουσείο στο οποίο βρήκαν στέγη τα γλυπτά του Παρθενώνα, περιμένοντας να ξαναβρεθούν μ’ αυτά που άρπαξε από τη χώρα μας ο Έλγιν, τοποθετώντας τα στο Βρετανικό Μουσείο το 1816…
Η ξενάγηση έγινε με τη βοήθεια των δασκάλων μας, οι οποίες ήταν κατατοπιστικότατες και απολύτως ενημερωμένες.
Ανεβαίνοντας στην Ακρόπολη είχαμε την ευκαιρία να δούμε από ψηλά το Ωδείο του
Ηρώδη του Αττικού…Και λίγα λεπτά αργότερα «πατήσαμε» στον Ιερό Βράχο …
Ακολούθησε η επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ταξιδέψαμε στον χρόνο -σχεδόν 2.500 χρόνια πίσω- και είδαμε να ξετυλίγονται μπροστά μας οι ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικοί θησαυροί που φυλάσσονται εκεί…
Πρόκειται για ένα Μουσείο πραγματικό κόσμημα, που όμοιό του αμφιβάλλουμε αν υπάρχει σε άλλο μέρος του κόσμου!
Μετά την επίσκεψη στο μουσείο της Ακρόπολης τα δύο τμήματα της Ε΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το΄Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στο πρόγραμμα «Αγία Σοφία», έναν ναό σύμβολο πνευματικό και πολιτικό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ένα θαύμα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, η οποία επιβίωσε ως τις ημέρες μας παρά τις αντιξοότητες και τις κατά καιρούς επεμβάσεις και αποτελεί ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Μία υπερσύγχρονη Θόλος Εικονικής Πραγματικότητας. Ενδελεχής επιστημονική έρευνα ετών από τα στελέχη και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν το «σκηνικό» της νέας διαδραστικής παραγωγής Εικονικής Πραγματικότητας «Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας» που αποτελεί μία πλήρη ψηφιακή αναπαράσταση του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και δημιουργήθηκε ειδικά για το θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας «Θόλος» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».Οι μαθητές κλήθηκαν σ’ ένα μοναδικό ταξίδι ανακάλυψης. Μια μαγευτική ξενάγηση στην οποία οι μαθητές του σχολείου μας δεν ήταν απλοί παρατηρητές, αλλά συμμετείχαν σε διάφορα σενάρια και περιηγήσεις. Αναπαραστάθηκε, με πλήρη λεπτομέρεια, το εσωτερικό του ναού, ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός, ο γλυπτός και ψηφιδωτός διάκοσμος και παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι διάφορες φάσεις κατασκευής του μνημείου και σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία της ζωής του Βυζαντίου. Η νέα διαδραστική αυτή παραγωγή έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές μας να επισκεφθούν τον εμβληματικό αυτό χώρο και να τον παρατηρήσουν όπως ήταν στην περίοδο της ακμής του.
Έτσι, η «Αγία Σοφία» δεν ήταν μόνο μια απλή παρουσίαση του αρχιτεκτονήματος, αλλά μια γλαφυρή περιγραφή της κοινωνίας της περιόδου με αφορμή το μνημείο.
Το «ιδιαίτερο» της νέας παραγωγής ήταν ότι οι μαθητές μας συμμετείχαν, απαντώντας σε ερωτήματα κατά τη διάρκεια της περιήγησης.
Ακολουθεί βίντεο παρουσίαση του μνημείου(ψηφιακή αναπαράσταση) στον παρακάτω σύνδεσμο: