Άρθρα ανά μήνα: Απρίλιος 2022
Water Workshop Διάχυση-Αξιολόγηση

Το eTwinning έργο μας «Water Workshop» «Εργαστήρια Νερού» έχει τελειώσει. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με το νερό, ένιωσαν τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει η επαφή με αυτό, έμαθαν τις ιδιότητες του, έπαιξαν, έκαναν πειράματα και έργα τέχνης, απόλαυσαν τα εργαστήρια παιχνιδιού και κώδικα, συνεργατικού παραμυθιού και online παιχνιδιών, συμμετείχαν σε συνεργατικές δράσεις και επικοινωνίες με τα άλλα σχολεία, αξιολόγησαν. Τα εργαστήρια νερού μας έδωσαν την ευκαιρία να υλοποιήσουμε δραστηριότητες με νόημα για τα παιδιά μας σε περιβάλλον συνεργασίας και επικοινωνίας στο χώρο που μας προσφέρει το eTwinning.
Ευχαριστούμε τις ιδρύτριες του έργου Νeriman Temizel & Saniye Açıkalın και όλες τις συνεργάτιδες Ελλάδας και Τουρκίας για την επικοινωνία, συνεργασία και συμμετοχή σε αυτό το υπέροχο έργο!!!
Η αξιολόγηση-παρουσίαση των παιδιών
Η αξιολόγηση-παρουσίαση εκπαιδευτικών
Τελική αξιολόγηση από τα παιδιά
Συνδυάστηκαν οι ασκήσεις ρυθμού γυαλιού που δημιούργησαν οι μαθητές όλων των συνεργαζόμενων σχολείων μας. Τα συνθήματα μετατράπηκαν σε ραπ τραγούδια στο πρόγραμμα Autorap. Ένα κοινό τραγούδι δημιουργήθηκε συνδυάζοντας γυάλινη μουσική και ραπ τραγούδι. Mπράβο στα συνεργαζόμενα σχολεία.
Πάσχα 2022
Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης την οποία προσεγγίζουμε με διάφορους τρόπους και βιωματικού χαρακτήρα δραστηριότητες στο Νηπιαγωγείο μας.
H πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η χαρά που τη διαδέχεται το βράδυ της Ανάστασης, τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας δίνουν την ευκαιρία να ζήσουμε την παράδοση του τόπου μας και να δημιουργήσουμε αναμνήσεις στα παιδιά μας.
Η ορθόδοξη θεώρηση για την Ανάσταση συμπυκνώνεται στον πασίγνωστο ύμνο:
Χριστός Ανέστη εκ νεκρών
θανάτω θάνατον πατήσας και
τους εν τοις μνήμασι ζωήν
χαρισάμενος!Η πασχαλινή συνεργατική μας κάρτα από το eTwinning πρόγραμμά μας “Κόκκινη κλωστή δεμένη δεξιότητες γυρεύει#SkillsLabs”,δημιουργία των παιδιών των 38 συνεργαζόμενων σχολείων. Η συμμετοχή μας ένα πασχαλινό αυγό στο καλαθάκι.
Πάσχα με τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο-El Greco
Πασχαλινό παζάρι

Την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου μας το πασχαλινό μας παζάρι με κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά και αντικείμενα επαναχρησιμοποίησης. Ευχαριστούμε πολύ το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και όλους τους γονείς και τα παιδιά μας ξεχωριστά, συγγενείς και φίλους μας. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του 3ου Δημοτικού Σχολείου, αγαπημένο μας σχολείο, για την ανταπόκριση και στήριξη στο παζάρι μας.
Το παζάρι μας οργανώθηκε από τα παιδιά, τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου μας. Το παζάρι μας οργανώθηκε στα πλαίσια του eTwinning έργου μας “Κόκκινη κλωστή δεμένη δεξιότητες γυρεύει#SkillsLabs” και στη θεματική ενότητα “Φροντίζω το περιβάλλον”. Μέρος των εσόδων του παζαριού θα διατεθεί σε φιλανθρωπικό σκοπό (προσφορά γεύματος στην “Χριστιανική Γωνιά” Ρεθύμνου) σε συνεργασία με το 13ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου και το 1ο Νηπιαγωγείο Ανωγείων, συνεργαζόμενα σχολεία του νομού μας στο πρόγραμμα, καλλιεργώντας το σεβασμό στο περιβάλλον και την προσφορά στον συνάνθρωπο.
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2022
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.
Το 2022, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα του Καναδά. Το μήνυμα γράφτηκε από τον πολυβραβευμένο συγγραφέα Richard Van Camp. Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από την επίσης πολυβραβευμένη εικονογράφο και συγγραφέα Julie Flett.Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκονόμοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑ (ΙΒΒΥ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2.4.2022
Οι ιστορίες είναι φτερά
που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα.
Richard Van Camp (Καναδάς)
Το διάβασμα είναι ελευθερία. Το διάβασμα είναι ανάσα.
Το διάβασμα σ’ αφήνει να βλέπεις τον κόσμο με τρόπο διαφορετικό και σε καλεί σε κόσμους που δε θα θέλεις ποτέ να τους αποχωριστείς.
Το διάβασμα επιτρέπει στο πνεύμα σου να ονειρεύεται.
Λένε ότι τα βιβλία είναι φίλοι για όλη μας τη ζωή και συμφωνώ.
Το ιδανικό δικό σου σύμπαν πλαταίνει όταν διαβάζεις.
Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα, βρες, λοιπόν, τα βιβλία που μιλούν στο πνεύμα σου, στην καρδιά σου, στο μυαλό σου.
Τα βιβλία είναι γιατρικά. Θεραπεύουν. Καθησυχάζουν. Εμπνέουν. Διδάσκουν.Ας ευγνωμονούμε τους παραμυθάδες, τους αναγνώστες και τους ακροατές. Ας ευγνωμονούμε τα βιβλία. Είναι φάρμακα για έναν καλύτερο, φωτεινότερο κόσμο.
Ευχαριστώ πολύ!
(Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου)
Με αφορμή την ημέρα τα παιδιά έφεραν τα αγαπημένα τους βιβλία και ζωγράφισαν από τις σελίδες τους.
Σχολικό Μουσείο Αμνάτου
Μετά την επίσκεψη
Αξιολογούμε την επίσκεψή μας στο Σχολικό Μουσείο της Αμνάτου.
Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης στον σύνδεσμο-link:https://prezi.com/i/zuzqjrucm_yd/
Η επίσκεψη-ξενάγησή μας στο Σχολικό Μουσείο
Την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε η επίσκεψή μας στο Σχολικό Μουσείο της Αμνάτου. Ήταν μια ξεχωριστή βιωματική εμπειρία για τα παιδιά και τις εκπαιδευτικούς μας. Η ιστορία του ελληνικού σχολείου παρουσιάζεται στις αίθουσες του Μουσείου ανασύροντας αναμνήσεις για μεγαλύτερους και δημιουργώντας γνώσεις για μικρούς για την ιστορία της εκπαίδευσης του τόπου μας. Τα παιδιά μας περιηγήθηκαν στους χώρους και ξεναγήθηκαν από τους εκπληκτικούς ανθρώπους-εθελοντές του Μουσείου. Φόρεσαν την σχολική ποδιά και το πηλίκιο, χτύπησε το κουδούνι, παρατήρησαν τα αντικείμενα-εκθέματα του σχολείου, κάθισαν στα μαθητικά θρανία, έγραψαν με κιμωλία στον μαυροπίνακα και έπαιξαν στην αυλή του σχολείου.
Παιχνίδι στην αυλή του σχολείου
Το Σχολικό Μουσείου του Δήμου Ρεθύμνης ιδρύθηκε το έτος 1999 και στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του πρώην Δημοτικού Σχολείου Αμνάτου. Διαθέτει εκθεσιακό χώρο, αίθουσα προσομοίωσης διδασκαλίας, βιβλιοθήκη-αρχειοθήκη, αυλή, σχολικό κήπο και ζωοκήπιο. Προσφέρει επτά διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, ξεναγήσεις, εκδηλώσεις με εκπαιδευτικά θέματα και εκδόσεις.
Η δική μας προσφορά στο Σχολικό Μουσείο, υλικό μιας άλλης εποχής του Νηπιαγωγείου μας. Είμαστε περήφανοι που θα εκτίθεται στο Μουσείο και προστίθεται στη συλλογή του.
Ξεχωριστό μέρος της ξενάγησης και του χώρου αποτελεί και το ζωοκήπιο του σχολείου με το υπαίθριο σχολείο.
Η επίσκεψή μας ξεκίνησε από την ξενάγηση στο λαογραφικό Μουσείο της Αμνάτου όπου παρουσιάζονται τα αντικείμενα του σπιτιού και της ζωής μιας περασμένης και νοσταλγικής εποχής.
Το αναμνηστικό που δόθηκε στους μαθητές και στις μαθήτριές μας.
Η υποδοχή μας ήταν πολύ ζεστή και φιλική στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού όπου είχαμε μία απρόσμενη συνάντηση. Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου της Κυριάννας μας τραγούδησαν τα “Χελιδονίσματα” για το καλωσόρισμα της Άνοιξης.
Πριν την επίσκεψη
Με σχολικά αντικείμενα άλλης εποχής διερευνούμε το θέμα μας και προετοιμαζόμαστε για την επίσκεψή μας.
Τις υπέροχες αφίσες με θέμα τους μύθους του Αισώπου, υλικό του Νηπιαγωγείου μας θα προσφέρουμε στη συλλογή του Σχολικού Μουσείου της Αμνάτου.