Ιανουάριος 2019

 

 

Τη θεατρική παράσταση <<Το Αστερόπαιδο>> από το θίασο <<Λώτινος Ήλιος>> παρακολουθήσαμε σήμερα Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2018 στο <<Σπίτι του Πολιτισμού>> στο Ρέθυμνο.
Το υπέροχο παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ, που έχει διαβαστεί από εκατομμύρια αναγνώστες, κάθε ηλικίας, σε όλο τον κόσμο, δραματοποιείται επί σκηνής, συνδέοντας την τέχνη της αφήγησης με την τέχνη του θεάτρου.

Περίληψη

Μια χιονισμένη νύχτα, ένα αστέρι πέφτει στη γη.
Ένας ξυλοκόπος βρίσκει ένα μωρό, τυλιγμένο σε ολόχρυσο μανδύα.
Το Αστερόπαιδο μεγαλώνει με αγάπη και τρυφερότητα, ενώ όλο το χωριό θαυμάζει την ομορφιά του.
Η εμφάνιση και η καταγωγή του, όμως, το κάνουν εγωιστή.

«Είμαι παιδί των αστεριών έχω μεγάλη χάρη», περηφανεύεται και συμπεριφέρεται άσχημα, ακόμα και στους πιο αδύναμους.

Η μεταμόρφωσή του έρχεται μέσα από μια ακραία περιπέτεια, όπου το πανέμορφο, μα δύστροπο παιδί, ανακαλύπτει τη χαρά, που βρίσκεται στην καρδιά που συναισθάνεται, αγαπά και προσφέρει.
Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, για όλους εκείνους που αναζητούν την πραγματική ομορφιά, που κάνει τον κόσμο πιο φωτεινό για όλους μας.  ζωντανή μουσική (σαντούρι-νέυ) και το τραγούδι, αντλώντας στοιχεία από την παράδοση, αγκαλιάζουν μελωδικά την παράσταση, καθώς οι ηθοποιοί παίζουν με το φως και μεταμορφώνονται, εκπλήσσοντας διαρκώς τα παιδιά.

Η σύγχρονη και ευρηματική σκηνοθεσία, τα υπέροχα κοστούμια, τα πλούσια σκηνικά και η ζωντανή μουσική, ξεδιπλώνουν ένα πολύχρωμο σκηνικό παιχνίδι, γεμάτο αλήθεια, χιούμορ και συγκίνηση.

«Τα πιο φωτεινά αστέρια κατοικούν στην καρδιά μας
και λάμπουν με τις όμορφες πράξεις μας»

Ζωγραφίσαμε τι μας άρεσε από την ωραία παράσταση.

 

Οι δώδεκα μήνες του χρόνου με τα ονόματά  και τα χαρακτηριστικά τους προσεγγίζονται  μέσα από το λαϊκό παραμύθι <<Οι δώδεκα μήνες>> ( από τη συλλογή του Γ.Α.Μέγα).

Με το βιβλίο <<Λιγουλάκι χειμώνας>>(  Paul Stewart, εκδ. Ελληνικά Γράμματα) συζητήσαμε για το χειμώνα και τις συνέπειές του στη ζωή των ζώων. 

Συζητούμε για το χειμώνα και τα χαρακτηριστικά του στη φύση και τις δραστηριότητες του ανθρώπου  και ζωγραφίζουμε τις ιδέες μας.

Μια ωραία ομαδική εργασία για τον χειμώνα, διακοσμεί την τάξη.

 

Οι ευχές μας για τη νέα χρονιά.

Ο νέος χρόνος ήρθε  και οι γιορτές πέρασαν. Το Νηπιαγωγείο μας τηρώντας το  έθιμο έκοψε την βασιλόπιτα, <<δια χειρός κ. Χριστίνας>>,  δίνοντας ευχές για υγεία και προκοπή για το νέο έτος. Η τυχερή ήταν μια μαθήτριά μας που πήρε και  δώρο ένα βιβλίο.Καλή πρόοδο και ευχές για όλους και όλες με αγάπη!

 

Χριστούγεννα

Κάλαντα, φως, τρίγωνα, ζαχαρωτά και καραμέλες, στολίδια, δώρα, μπισκοτένιοι, ευχές και ο Αη Βασίλης με τους βοηθούς του, όλοι και όλες ήταν στη γιορτή μας δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα παιδικότητας, νοσταλγίας και συγκίνησης.Η κιθάρα του κ. Πάνου στο κλείσιμο της γιορτής,  συνόδευσε τα παιδιά μας που τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια πλημμυρίζοντας  το Νηπιαγωγείο μας με  γνωστές και αγαπημένες μελωδίες. Η μαγεία των Χριστουγέννων ήταν εδώ και την κρατάμε να μας συντροφεύσει τις άγιες μέρες που έρχονται. Καλές γιορτές σε όλους και όλες με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.  

 

 

 

Η γιορτή του σχολείου μας μεταμορφώνει τις αίθουσες του  Νηπιαγωγείου  μας  σε χώρους με σκηνή για παράσταση, θέσεις θεατών, μπουφέ και παρασκηνίων.Όλοι μαζί ετοιμάσαμε το χώρο μας και περιμένουμε μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουμε σε μια ομαδική , συμμετοχική παράσταση  που αποπνέει γλυκύτητα και άρωμα Χριστουγέννων.

 

 

Οι προσκλήσεις μας!

 

 

Οι κάρτες μας!

Το έθιμο του χριστόψωμου.

Οι εικαστικές δημιουργίες μας εμπνευσμένες από τα Χριστούγεννα.

 

 

Κάποια από τα βιβλία που διαβάσαμε αυτές τις μέρες.

Παρακολουθούμε την ιστορία της Γέννησης του Χριστού.

 

 

Μια ξεχωριστή επίσκεψη πραγματοποιήσαμε την Παρασκευή 14 Δεκέμβρη στο Επισκοπείο της Μητρόπολης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου. Μας υποδέχτηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευγένιος με εγκαρδιότητα οδηγώντας μας στην ωραία αίθουσα υποδοχής. Η προσήνεια και η αμεσότητα του Σεβασμιώτατου μας επέτρεψαν να καθίσουμε στο χαλί της αίθουσας και να κουβεντιάσουμε για τα Χριστούγεννα, τα παιδικά του χρόνια και να λάβουμε   ωραίες και χρήσιμες συμβουλές για τη ζωή.<<Ας προσπαθήσουμε να είμαστε πάντα παιδιά >> είπε ο Σεβασμιώτατος. Μας εξήγησε τον υπέροχο πίνακα που δεσπόζει στην αίθουσα και απεικονίζει το Ρέθυμνο με τους Αγίους του και πολλά παιδιά. Ο κ.κ. Ευγένιος μίλησε στα  παιδιά με απλότητα και  γλυκύτητα . Η αλληλεπίδραση μεταξύ παιδιών και Σεβασμιώτατου ήταν μοναδική με  στιχομυθίες που είχαν ενδιαφέρον  και χιούμορ.Τα παιδιά  συμμετείχαν στην συζήτηση με ενδιαφέρον και προσοχή.  Συγκινητική  στιγμή της επίσκεψης μας τα κάλαντα και τα  χριστουγεννιάτικα τραγούδια που ψάλλαμε με τη συνοδεία της κιθάρας του κ. Πάνου. Ο Σεβασμιώτατος έψαλλε μαζί μας τονίζοντας ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα  θαλπωρής και  φιλοξενίας που κυριαρχούσε. Του χαρίσαμε την κάρτα που φιλοτεχνίσαμε την οποία τοποθέτησε σε ξεχωριστή θέση αφού μας ευχαρίστησε. Στη συνέχεια μας χάρισε το  ημερολόγιο της χρονιάς και <<έδωσε εντολή >> για το κέρασμα μας. Αποχαιρετίσαμε και δεχτήκαμε ροδοπέταλα κατά την έξοδό μας που ο ίδιος ο κ.κ. Ευγένιος έριχνε στο δρόμο μας. Ευχαριστούμε πολύ για αυτή τη μοναδική εμπειρία και τη φιλοξενία που λάβαμε. Καλά και ειρηνικά Χριστούγεννα. 

 

 

 

Στα πλαίσια του χριστουγεννιάτικου προγράμματός μας επισκεφτήκαμε την εκκλησία της ενορίας μας , σήμερα Δευτέρα 10 Δεκέμβρη 2018, τον ιερό ναό της <<Κυρίας των Αγγέλων>>. Μας υποδέχτηκε ο πατήρ Σπυρίδων Βαρδιδάκης και μας μίλησε για το συσσίτιο που προσφέρει η ενορία στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.Στη συνέχεια πήγαμε στο ναό, ανάψαμε το κερί μας, προσκυνήσαμε και καθίσαμε να ακούσουμε τον πατέρα Σπυρίδωνα που με απλό και γαλήνιο τρόπο μας είπε  την ιστορία του ναού.Στη συνέχεια μας μίλησε για την εορτή των Χριστουγέννων και ρώτησε τις ευχές μας.Ευχαριστούμε για την φιλοξενία και τις ευχές και ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα!

Λέμε και εμείς ευχές για τα Χριστούγεννα!

Στην αίθουσα του συσσιτίου μας εξηγούν για την προσφορά στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.Ο πατήρ Σ. Βαρδιδάκης και οι κυρίες που φροντίζουν για το μαγείρεμα και την διανομή του φαγητού.

Η κάρτα που ετοιμάσαμε.

Οι ζωγραφιές μας από την επίσκεψη στην εκκλησία.

 

Μελωδίες , αφηγήσεις , χρυσόσκονη, χρώματα, στολίδια,μυρωδιές από μπισκότα λαχανικά και φρούτα πλημμύρισαν το Νηπιαγωγείο μας Σάββατο βράδυ 8 Δεκέμβρη στα χριστουγεννιάτικα εργαστήρια μας. Ατμόσφαιρα χριστουγεννιάτικη , κλίμα φιλικό και η μαγεία των Χριστουγέννων να διαπερνά γονείς , μαθητές , εκπαιδευτικούς και επισκέπτες. Ευχαριστούμε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου μας για την προθυμία και ενεργό συμμετοχή και συμπαράστασή του!Καλά Χριστούγεννα με τα παιδιά μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

 

Το Νηπιαγωγείο μας στολίζεται γιορτινά και ετοιμάζεται να γιορτάσει την αγαπημένη γιορτή των παιδιών , τα Χριστούγεννα!Η έναρξη της γιορταστικής περιόδου ξεκινά με τα χριστουγεννιάτικα εργαστήρια που γίνονται το Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2018 και ώρα 5:00 μ.μ. στο χώρο του σχολείου μας και είναι ανοιχτή εκδήλωση για τα παιδιά και τους γονείς μας. Τα εργαστήρια γίνονται με τη συνεργασία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας. 

Χριστούγεννα

Χριστούγεννα σιμώνουν
μεγάλη εορτή
χαρά σ’ όλο τον κόσμο
χαρά σ’ όλη τη γη.

Στο δέντρο του Χριστού μας
ολόχαρα παιδιά
εμπρός ας τραγουδούμε
μ’ αγάπη στην καρδιά.

 

 

 

Με μεγάλη επιτυχία έγινε το χριστουγεννιάτικο παζάρι του σχολείου μας!Γονείς , συγγενείς και φίλοι αλλά και εκπαιδευτικοί με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού μας τίμησαν με την επίσκεψή τους στο  παζάρι μας.Ευχαριστούμε όλους και όλες και κυρίως το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου μας που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν αυτή τη δράση αφιερώνοντας χρόνο και δημιουργώντας με μεράκι πολλά και ποικίλα αντικείμενα που διατέθηκαν.Με το καλό στην επόμενη δράση. 

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου ετοιμάζει  ένα χριστουγεννιάτικο παζάρι με γιορτινά  είδη χειροποίητα  αλλά και επαναχρησιμοποίησης , καθώς συγκεντρώθηκαν διάφορα αντικείμενα μετά από πρόσκληση που απευθυνόταν σε όλους. Την Πέμπτη όλα θα είναι έτοιμα για το παζάρι μας.

 

Πήγαμε στο Δημοτικό να προσκαλέσουμε παιδιά και εκπαιδευτικούς στο παζάρι μας!

Βάζα που ζωγραφίσαμε   και βαρκούλες που τις στολίσαμε γιορτινά για το παζάρι μας! 

Χριστουγεννιάτικες κάρτες για το παζάρι μας με υλικά επαναχρησιμοποίησης

 

Πολυτεχνείο

 

Η επέτειος του  Πολυτεχνείου προσεγγίζεται αυτή την εβδομάδα 12-16 Νοεμβρίου στο Νηπιαγωγείο μας.Το τραγούδι <<Ο δρόμος>>  μας έδωσε την ευκαιρία και την αφορμή να  αφηγηθούμε την ιστορία της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 και την πολύτιμη έννοια της ελευθερίας και της  δημοκρατίας.Εντοπίσαμε τις  διαφορές της δημοκρατίας και της δικτατορίας μέσα από συζήτηση και ανάλογο έντυπο υλικό. Τα συνθήματα των φοιτητών μας ενέπνευσαν και μιμηθήκαμε την αγωνιστικότητα και τον παλμό τους σε παιχνίδι ρόλων.Εκφραστήκαμε εικαστικά ζωγραφίζοντας , προσεγγίσαμε μέσα από ένα ποίημα τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και ζωγραφίσαμε τις ιδέες μας.Παρακολουθήσαμε video ντοκουμέντα της εποχής, ακούσαμε τα σχετικά τραγούδια και παρακολουθήσαμε την ταινία animation <<12410 και 1 τριαντάφυλλα>>. 

                             

Σύγκριση δημοκρατία -δικτατορία

 

Σύγκριση δημοκρατία – διδακτορία

 

 

 

Αρκάδι

Κορυφαία πράξη του απελευθερωτικού αγώνα των Κρητών, σύμβολο ηρωισμού και θυσίας. Είναι το σημαντικότερο επεισόδιο της Κρητικής Επανάστασης του 1866.Η προσέγγισή του έγινε μέσα από την αφήγηση του ιστορικού γεγονότος, εποπτικό υλικό , φωτογραφίες και κείμενα της εποχής καθώς και  σχετικά videos,Ζωγραφίσαμε κάρτα προς τιμήν της εορτής και παρακολουθήσαμε την ταινία <<Το Αρκάδι των Αγγέλων>>. Και του χρόνου!

https://www.youtube.com/watch?v=wxYpzeutemE

Διατροφή (Αγωγή Υγείας)

Ευχαριστούμε τη διαιτολόγο -διατροφολόγο κ. Ειρήνη Θεοδωράκη για την απογευματινή ομιλία της  με θέμα <<Μύθοι και αλήθειες για την παιδική διατροφή>>.Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Νηπιαγωγείου μας , την Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2018 και φώτισε πολλές πλευρές του θέματος της διατροφής των παιδιών μας με άμεσο και επιστημονικό τρόπο.Η διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα σωματικής και πνευματικής υγείας και οι συνήθειες της ξεκινούν από την παιδική ηλικία.Η κ. Θεοδωράκη με την επιστημονική της κατάρτιση μας έδωσε κατευθύνσεις και πληροφορίες απαραίτητες για την ανατροφή των παιδιών μας. 

Ο παρακάτω σύνδεσμος οδηγεί στον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για βρέφη, παιδιά και εφήβους

https://www.othisi.gr/sxoleio/wp-content/uploads/2014/06/%CE%95%CE%98%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A3-%CE%94%CE%99%CE%91%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A3-%CE%9F%CE%94%CE%97%CE%93%CE%9F%CE%A3.pdf

 

Η διατροφολόγος κ.Ειρήνη Θεοδωράκη  επισκέφτηκε το Νηπιαγωγείο μας σήμερα Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018 και μας έδωσε χρήσιμες και απαραίτητες συμβουλές για την διατροφή μας.Διακρίναμε τις τροφές σε υγιεινές και ανθυγιεινές και  πήραμε οδηγίες διατροφής. Η κ. Θεοδωράκη απάντησε στις ερωτήσεις μας με ευγένεια και απλότητα έχοντας κατάλληλη για την ηλικία των παιδιών μας προσέγγιση.Στο τέλος μας διέθεσε ενημερωτικά φυλλάδια για τους γονείς .                       Ευχαριστούμε πολύ! 

28η Οκτωβρίου

 

Η 28η Οκτωβρίου 1940 προσεγγίζεται στο Νηπιαγωγείο μας την εβδομάδα 22-26 Οκτώβρη 2018.

Η γιορτή μας για την 28η Οκτωβρίου μας έδωσε τη δυνατότητα να απαγγείλουμε τα ποιήματά μας, να αφηγηθούμε τα γεγονότα, να τραγουδήσουμε τα σχετικά τραγούδια, να συμμετέχουμε σε δρώμενα που αφορούν την ειρήνη και τον πόλεμο, να παρακολουθήσουμε video.O  εθνικός ύμνος αποτέλεσε τον επίλογο της γιορτινής ημέρας.Τιμή στο έπος του ’40 και χρόνια πολλά! 

Ζωγραφίζουμε για την Ειρήνη!

Πρόβα με τον κ.Πάνο τα τραγούδια της 28ης Οκτωβρίου.

Έντυπο υλικό από την περίοδο του πολέμου του ’40 και της γερμανικής κατοχής μας δίνουν το ερέθισμα να προβληματιστούμε και να ζωγραφίσουμε ό,τι μας έκανε εντύπωση. 

 

Ένα χρονικό των γεγονότων του πολέμου και του έπους του ’40 μας δίνει τη δυνατότητα μέσα από εικόνες και ντοκουμέντα να προσεγγίσουμε την εποχή και τις συνέπειες της Κατοχής. 

Οι σημαίες και τα καρτοφυλλάδια μας για την 28η Οκτωβρίου.

Η σημαία μας!

Το ΟΧΙ μας εμπνέει…

Παρατηρούμε έντυπο υλικό για το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός.

Παρατηρούμε τη σημαία μας και σχετικό φωτογραφικό υλικό

Κυκλοφοριακή αγωγή

 

Σήμερα Παρασκευή 12 Οκτώβρη 2018 είχαμε μια εξαιρετική επίσκεψη στο Νηπιαγωγείο μας. Ο αξιωματικός της Τροχαίας Ρεθύμνου κ. Μανόλης Σαββάκης με παραστατικότητα, σαφήνεια και γλαφυρότητα μας παρουσίασε τους κανόνες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Με απλές και ουσιαστικές ερωτήσεις ενεργοποίησε το ενδιαφέρον των παιδιών που συμμετείχαν με συγκέντρωση και ενθουσιασμό.Οι διαβάσεις πεζών, οι σηματοδότες, οι κανόνες κυκλοφορίας των οχημάτων, τα μέτρα ασφαλείας για δίτροχα και τετράτροχα, οι παραβάσεις και οι ποινές τους ξεδιπλώθηκαν σε ένα διάλογο αλληλεπίδρασης με τα παιδιά μας και τον κ. Σαββάκη. Ευχαριστούμε τον ίδιο και την Τροχαία Ρεθύμνου για τις αξιόλογες εκπαιδευτικού χαρακτήρα δράσεις της.

Διδακτικές ασκήσεις Γ’ έτους Πανεπιστημίου Κρήτης α’ εξαμήνου

Ο χειμώνας είναι το θέμα της διδακτικής άσκησης των φοιτητών/τριών του Γ΄έτους  του Πανεπιστημίου Κρήτης την Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2018 

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες προσεγγίστηκαν από τις φοιτήτριες του Γ’ έτους των φοιτητών και φοιτητριών του Πανεπιστημίου Κρήτης την Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2018.

   

 

Η ελιά και τα στάδια παραγωγής του λαδιού από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Γ’έτους του Πανεπιστημίου Κρήτης.

.

Μίξη χρωμάτων στη διδακτική άσκηση των φοιτητών/τριών του  Γ’έτους σήμερα Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2018!

Πάζλ με θέμα ζωγραφικό πίνακα

 

Τα χρώματα με τον Έλμερ τον παρδαλό ελέφαντα από το Γ’έτος του Πανεπιστημίου Κρήτης την Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2018     

 

Πόλεμος και Ειρήνη το θέμα των διδακτικών ασκήσεων του Γ’ έτους του Πανεπιστημίου Κρήτης την Παρασκευή 19 Οκτώβρη 2018. Το βιβλίο <<Πόλεμος χωρίς αιτία >> του Eric Battut (εκδ.Μεταίχμιο), το σήμα της ειρήνης σε χειροτεχνία και το τραγούδι <<γιούπι γεια>> μας βοήθησαν να προσεγγίσουμε το θέμα.


Την Παρασκευή 12 Οκτώβρη 2018 ξεκίνησαν οι πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών/τριών του Γ’ έτους του έχοντας σαν θέμα <<εγώ και οι άλλοι>>Πανεπιστημίου Κρήτης με επόπτρια καθηγήτρια την κ.Μαρία Κρέζα .

Παίζουμε παιχνίδια γνωριμίας.

Παρατηρούμε και ζωγραφίζουμε έναν συμμαθητή/μία συμμαθήτριά μας. 

Διδακτικές ασκήσεις Δ’ έτους Πανεπιστημίου Κρήτης α’ εξαμήνου

Χριστούγεννα από τις φοιτήτριες του Δ΄έτους του Πανεπιστημίου Κρήτης, την εβδομάδα 10 με 13 Δεκέμβρη 2018 , με ποικίλες και δημιουργικές δραστηριότητες εμπνευσμένες από τη μαγεία της γιορτής.Καλά Χριστούγεννα, Γωγώ, Ειρήνη, Ραφαέλα, Κωνσταντίνα, Γιώτα, Ειρήνη, Στεργούλα…

Φτιάχνουμε μελομακάρονα!

 

Αυτοεκτίμηση , ο φακός μας φωτίζει και μιλούμε για τον εαυτό μας.

 

Εργαστήρια Μαθηματικών και Γλώσσας

 

Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών

 

Εργαστήρια Εικαστικών

  

Με τα συναισθήματα συνεχίζεται η διδακτική άσκηση των φοιτητριών του Δ’ έτους του Πανεπιστημίου Κρήτης την εβδομάδα 3 με 6 Δεκέμβρη 2018.

 

 

Τα συναισθήματα προσεγγίζονται την εβδομάδα 26 με 29 Νοέμβρη 2018 στο Νηπιαγωγείο μας από τις φοιτήτριες του Δ’ έτους του Πανεπιστημίου Κρήτης

 

 

  

Κανόνες συμπεριφοράς /αυτορρύθμιση και αισθήσεις την εβδομάδα 19 -22 Νοέμβρη από τις φοιτήτριες του Δ΄έτους του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Κανόνες με τραγούδι  ΝΑΙ και ΟΧΙ     

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                               Συνεργασία σε ζευγάρια

Οι μαράκες μας!

Εργαστήρια

Εικαστικών, Γλώσσας, Φυσικών επιστημών, Μαθηματικών

Το Πολυτεχνείο και τα μηνύματά του προσεγγίζονται από τις φοιτήτριες του Δ’έτους την εβδομάδα 12-15  Νοέμβρη 2018.

Η προσωπική μας γραμμή του χρόνου με φωτογραφίες από τη ζωή μας

Οι αισθήσεις και η διατροφή προσεγγίζονται την εβδομάδα 29/10 με 1/11 2018 στο Νηπιαγωγείο μας κατά τις πρακτικές ασκήσεις του Δ’ έτους του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Tραγούδι για τη διατροφή!

Τα εργαστήρια μαθηματικών, γλώσσας, φυσικών επιστημών

Οι ερωτήσεις μας για τη διατροφολόγο. 

 

 

 

Η φρουτοσαλάτα μας !

Οι πέντε αισθήσεις στην παλάμη μας!

 

Bλέπουμε,ακούμε, αγγίζουμε,μυρίζουμε, γευόμαστε…

 

Ανακαλύπτω τον εαυτό μου: α) Σώμα-ζωντανοί οργανισμοί-φροντίδα σώματος-διατροφή είναι το θέμα που προσεγγίζεται αυτή την εβδομάδα 15-18 Οκτώβρη 2018 στο Νηπιαγωγείο μας από τις φοιτήτριες του Δ’έτους . 

Tα μέρη του σώματος

Αινίγματα με τα μέρη τους σώματος

Εργαστήριο μαθηματικών

Εργαστήριο φυσικών επιστημών 

Εργαστήριο γλώσσας

Περίγραμμα σώματος

Παρατηρούμε βιβλία, πάζλς, υλικό για το σώμα.

Η βαλίτσα ανοίγει…Τι έχει η βαλίτσα;

 

Τι έχει το κουτί;

 

 

Τη Δευτέρα 8 Οκτώβρη 2018 ξεκίνησαν οι πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών/τριών του Δ’έτους του Πανεπιστημίου Κρήτης με επόπτρια καθηγήτρια την κ.Μαρία Αμπαρτζάκη. <<Ελάτε να γνωριστούμε>> είναι το θέμα της εβδομάδας 8-11 Οκτώβρη 2018.

Κυνήγι θησαυρού

Καταγράφουμε

Εργαστήριο γλώσσας

Εργαστήριο μαθηματικών

 

Εργαστήριο εικαστικών

Ζωγραφίζουμε το φίλο/φίλη μας…

 

Παίζουμε, συνεργαζόμαστε. 

Οκτώβρης 2018

Με πολλή χαρά δεχτήκαμε το καινούριο χαλί μας που είναι αγορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου μας. Ευχαριστούμε τους γονείς μας που είναι πάντα πρόθυμοι να συνδράμουν στις ανάγκες μας.  

Η προβλεπόμενη άσκηση σεισμού πραγματοποιήθηκε στο Νηπιαγωγείο μας σήμερα Παρασκευή 5 Οκτώβρη.Διαβάσαμε σχετική ιστορία, ζωγραφίσαμε ό,τι μας άρεσε, μιλήσαμε για τα μέτρα προστασίας, είδαμε το <<βαλιτσάκι του σεισμού>> που έχουμε στο σχολείο μας, μπήκαμε κάτω από τα τραπεζάκια, βγήκαμε στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου. Παρακολουθήσαμε σχετικά videos και βέβαια πήραμε το βραβείο συμμετοχής σε αντισεισμική άσκηση. Διαβάσαμε τον μύθο της μάχης της Θεάς Αθηνάς με τον Εγκέλαδο και τώρα που ξέρουμε δεν φοβόμαστε. 

 

 

 

Ημέρα των ζώων σήμερα 4 Οκτώβρη 2018 στο Νηπιαγωγείο μας και  γράψαμε τις σκέψεις και τις ιδέες μας για τα αγαπημένα μας ζώα. 

Την Τετάρτη 3 Οκτώβρη ο  Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων οργάνωσε μια γλυκιά απογευματινή συνάντηση για γνωριμία με καφέ και ωραία σπιτικά γλυκίσματα. Μαμάδες της φετινής σχολικής χρονιάς αλλά  και προηγούμενων χρόνων γνωρίστηκαν, αντάλλαξαν ιδέες, σκέψεις και συναισθήματα για τα παιδιά, το Νηπιαγωγείο μας. Αξίζει να σημειωθεί πως κάποιες υπήρξαν μαθήτριες του. Η συνάντηση κρίνεται επιτυχής και αναμένουμε την επόμενη.     

 

Η κιθάρα του κ.Πάνου μας έκανε έκπληξη τη Δευτέρα 1 Οκτώβρη. Τη γνωρίσαμε , της είπαμε τα ονόματά μας , τραγουδήσαμε το   << Τσιριτρό>>.Ακόμη αγγίξαμε τις χορδές της.Με χαρά θα περιμένουμε να μας ξανάρθει. Ευχαριστούμε, κ.Πάνο.

Έναρξη σχολικής χρονιάς 2018-19

                                                                           Τα πρώτα μας έργα

Με την τάξη μας ασχολούμαστε μετά την έναρξη του σχολικού έτους. Μαθαίνουμε την  ρουτίνα , ημερολόγιο, παρουσιολόγιο, συζητούμε και αποφασίζουμε τους κανόνες μας, ορίζουμε τους βοηθούς μας κάθε μέρα και μαθαίνουμε τις γωνιές μας πόσοι και πόσες παίζουμε και πώς για να μην καταστρέφουμε τα παιχνίδια και τα υλικά μας.

Ορθάνοιχτες οι πόρτες υποδέχτηκαν τα παιδιά μας που γέμισαν με τη ζωντάνια τους χώρους του Νηπιαγωγείου μας !!!Ένα δώρο για την πρώτη τους μέρα με ένα γράμμα για τους γονείς και ένα για τα ίδια με πολλή αγάπη και ευχές για καλή σχολική χρονιά…

 

Με χαρά περιμένουμε να υποδεχτούμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας στους χώρους του Νηπιαγωγείου μας!!!

ΌΛΑ ΕΤΟΙΜΑ!!

ΕΔΩ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ!!!

Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει! Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 9.00 π.μ. 2018 θα γίνει ο αγιασμός( στον αύλειο χώρο του συστεγαζόμενου 3ου Δημοτικού Σχολείου)  και θα πλημμυρίσει η αυλή του σχολείου μας  από τους μαθητές και τις μαθήτριες! Το Νηπιαγωγείο μας ετοιμάζεται με χαρά και ανυπομονησία  μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια για να καλωσορίσει τα παιδιά του. Οι κυρίες μας με δημιουργική διάθεση και μεράκι εργάζονται, συνεργάζονται και οργανώνονται από την 1η Σεπτέμβρη, ώστε να ετοιμάσουν ένα σχολικό περιβάλλον όπως ταιριάζει στα παιδιά μας.Το Νηπιαγωγείο μας κρατά μια παράδοση κοινωνικού χαρακτήρα δημιουργώντας ένα περιβάλλον ελεύθερης , έκφρασης , δημιουργικότητας και αγάπης για το παιδί! Προσμένουμε  παιδιά και γονείς για να ξεκινήσουμε τη νέα σχολική χρονιά!!!

Ευχόμαστε ολόψυχα καλή σχολική χρονιά!!!

κ. Χριστίνα, κ. Καίτη, κ. Σταματία

Λήξη σχολικού έτους 2017-18

 

Η γιορτή λήξης του Νηπιαγωγείου μας ήταν τέλεια γιατί τα παιδιά όπως και να πουν το ποίημά τους, όπως και να κινηθούν, όπως και να εκφραστούν τα λένε όλα και εμείς, Νηπιαγωγοί και γονείς, καμαρώνουμε, συγκινούμαστε και νοσταλγούμε όλες τις στιγμές που ζήσαμε μαζί μία σχολική χρονιά, καλές και κακές,θαυμάζοντας το μεγαλείο της νηπιακής ηλικίας που είναι μαγεία!!!

Καλό καλοκαίρι!

Απολαμβάνουμε σπιτικό παγωτό που έφτιαξε και μας κέρασε η κ.Χριστίνα μετά την τελευταία πρόβα μας για τη γιορτή μας στην αγαπημένη μας αυλή!

Χαιρόμαστε στις πρόβες μας και φωτογραφίζουμε τα σκηνικά μας!!!

Έτοιμη η πρόσκληση για τη γιορτή μας!

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018 στις 8.30π.μ.

 

Οι τσάντες μας για τους φακέλους μας ζωγραφισμένες από εμάς.

Τι σημαίνει για εμάς Νηπιαγωγείο!

Έκανα φίλους, καλές κυρίες, έμαθα να κόβω, γνώρισα καλές κυρίες, έμαθα να ζωγραφίζω, χαρά, έμαθα να κάνω puzzles, έμαθα πολλά πράγματα, τέλεια, να ζωγραφίζω, ωραία, αγάπη, όμορφα, παίζω με τους φίλους μου…

Καρδιά, είσαι πολύ όμορφο σχολείο,είναι πολύ καλό σχολείο, ευτυχία, είναι το καλύτερο σχολείο του κόσμου, πολύ ωραίο σχολείο, είναι πολύ ωραίο σχολείο, καρδιά,είναι πάρα πολύ ωραίο σχολείο,έχει πολύ ωραία βιβλία, εμπιστοσύνη,καρδιά, είσαι το καλύτερο σχολείο του κόσμου…

Έτοιμα για τη γιορτή τα ποιήματά μας!

Το σχολικό έτος πλησιάζει στο τέλος του και αρχίζουμε με ενθουσιασμό και  συγκίνηση τις ετοιμασίες για το φετινό τέλος. Ξεκινήσαμε με τα αναμνηστικά μπλουζάκια που ζωγράφισαν τα παιδιά . 

3ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου

Σχολ.έτος: 2017-18

Αγαπητοί μας γονείς,

Ένας κήπος έχει πολλά διαφορετικά λουλούδια. Ο κηπουρός φροντίζει με την ίδια αγάπη το κάθε λουλούδι, έτσι ώστε να μεγαλώσει, ν’ ανθίσει και ν’ ανοίξει τα πέταλά του στον ήλιο. Ο κήπος του Νηπιαγωγείου μας για μία ακόμη σχολική χρονιά άνθισε! Τα παιδιά σας που έγιναν και παιδιά μας τα γνωρίσαμε, τα ακούσαμε, τα προσέξαμε, τα διδάξαμε…τα αγαπήσαμε…

Αφιερώστε δύο λεπτά να μας γράψετε δυο λόγια…παρακαλούμε, απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις:

Τι σας έκανε εντύπωση;

H ανεκτικότητα που ανέπτυξε το παιδί μας, η διάθεσή του να λύνει προβλήματα.

 

Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι το <<λουλούδι >> μας έρχονταν κάθε μέρα χαρούμενη επειδή μάθαινε κάτι καινούριο και το πόσο καλά ελληνικά μιλούσε.

 

Το πλήθος των δραστηριοτήτων στις οποίες τα παιδιά συμμετείχαν και η διαφορετικότητα αυτών.

 

Η έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα το περιεχόμενο της <<διδαχθείσας >> ύλης(Ιστορία , βασικές αρχές φυσικής και ιστορίας).

Τα δύο λεπτά και με δύο λόγια σεν φτάνουν για να καταγράψουμε μια σχολική χρονιά η οποία κύλησε με απόλυτη συνεργασία και ομαλότητα, επικοινωνία και κατανόηση και θα κλείσω με αγάπη και αγκαλιά την οποία δώσαμε αλλά το σημαντικότερο πήραμε…

 

Τι σας άρεσε πιο πολύ;

Οι συλλογικές δράσεις, το φιλικό κλίμα. 

Η αγάπη, η αληθινή και το πραγματικό ενδιαφέρον των νηπιαγωγών για τη εξέλιξη των παιδιών τους. 

Πιο πολύ μας άρεσε που απασχολούνταν καθημερινά με δραστηριότητες ειδικά με τα βιβλία που δανειζόνταν καθώς την έκανε ολοένα και πιο έξυπνη.…

Πολλές –πάρα πολλές δράσεις-δραστηριότητες  πολλές και καλές δασκάλες που αγάπησαν τα παιδάκια μας. Εκδρομές και πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες (μουσική, αγγειοπλαστική). 

Εν συνεχεία των προηγούμενων  συμπληρώνω την έκφραση του προσώπου του Φιλιππάκο, όπως και εσείς τον αποκαλούσατε, ολόκληρη τη χρονιά, η οποία τόσο στην άφιξη όσο και στην αποχώρηση του συνόδευε το χαμόγελο και η ευχάριστη διάθεση, πολύ σημαντικό! 

και …μια ευχή για τα παιδιά του 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου

Να χαμογελάτε πάντα! 

Να είναι υγιή και ευτυχισμένα σε όλη την πορεία της ζωής τους!!! 

Να είναι καλά όλα τα παιδάκια να έχουν πολλή αγάπη σε όλη τους τη ζωή. 

Εύχομαι η γνωριμία η πρώτη με τις υπέροχες κυρίες να είναι, και θα είναι, μια γερή βάση και αφετηρία στην ζωή τους. Εμείς οι γονείς σας ευχαριστούμε για ό,τι κάνατε στα παιδιά μας επιτελείτε έργο και σπανίζει αυτό στις μέρες μας, κυρία Χριστίνα, Κυρία Σταματία, κυρία Καίτη! Καλό καλοκαίρι.

                                   Ευχαριστούμε

                                               οι Νηπιαγωγοί

 

Συμμετοχή στο 8ο φεστιβάλ προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων

Η επίσκεψή μας στο 8ο φεστιβάλ σχολικών προγραμμάτων μας έδωσε μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό καθώς καμαρώσαμε τα έργα μας αλλά και θαυμάσαμε τα έργα παιδιών από άλλα σχολεία του νομού μας ,  παίξαμε, θυμηθήκαμε, ζωγραφίσαμε, αποτυπώσαμε τα συναισθήματά μας.

Το αγαπημένο μας πρόγραμμα e-twinning

To πάζλ του Αη Βασίλη, το ξαναπαίζουμε.

Καμαρώνουμε τα έργα του 2ου προγράμματός μας των Εικαστικών 

Θαυμάζουμε τα έργα των  παιδιών άλλων σχολείων και παίζουμε με όποια μας δίνεται ευκαιρία.

Εκφράζουμε πώς νιώσαμε στην έκθεση με λόγια και ζωγραφική.  

 

 

 

Η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ρεθύμνης δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων σας προσκαλεί στις εκδηλώσεις του 8ου Φεστιβάλ Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων: Γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας Α/θμιας Εκπ/σης Ρεθύμνης 2017 – 2018, που συνδιοργανώνεται με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου & τον Εκπαιδευτικό Τομέα – Εικαστικά Εργαστήρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (ΚΕΔΗΡ) με στόχο τη συλλογική παρουσίαση και διάχυση του έργου Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Πολιτιστικών θεμάτων) τα οποία υλοποιήθηκαν τη φετινή σχολική χρονιά από μαθητές με τον συντονισμό εκπαιδευτικών της περιοχής μας.Η εκδήλωση είναι ελεύθερη και ανοιχτή στο κοινό, απευθύνεται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικούς), σε γονείς και την ευρύτερη τοπική κοινωνία. 

Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει στο φεστιβάλ με δύο προγράμματα:<< Τα Χριστούγεννα της χαράς>> μαζί με το 4ο και 13ο Νηπιαγωγεία Ρεθύμνου και  <<Εκφράζομαι μέσα από την τέχνη και κατακτώ τη δημιουργική γραφή>>.

 

Εγγραφές Νηπιαγωγείου Μάιος 2018

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν από 2-5-2018 μέχρι 18-5-2018.

Κατά το σχολικό έτος 2018-2019, θα εγγράφονται νήπια γεννηθέντα το 2013 και προνήπια το 2014.

Δικαιολογητικά:

1.Αίτηση εγγραφής –Υπεύθυνη δήλωση(δίνεται από το Νηπ/γείο).

2.Αποδεικτικό στοιχείο μόνιμης κατοικίας του μαθητή.

3.Επίδειξη βιβλιαρίου υγείας στο οποίο φαίνονται τα προβλεπόμενα εμβόλια του μαθητή.

4.Ατομικό Δελτίο Υγείας μαθητή(δίνεται από το Νηπιαγωγείο).

5.Πιστοποιητικό γέννησης μαθητή(αναζητείται από το Νηπ/γείο).

Προϋποθέσεις εγγραφής στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα.

1.Βεβαίωση εργασίας και των 2 γονέων ή κάρτα ανεργίας.

2.Πολύτεκνοι,τρίτεκνοι,μονογονεικές οικογένειες, γονείς με χρόνιες παθήσεις.

Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται από 12.15μ.μ-1.15μμ. στις εργάσιμες ημέρες  του Νηπιαγωγείου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

τηλ.Νηπ/γείου:2831022984.

Σημείωση:Για τα προνήπια που φοιτούν ήδη στο Νηπιαγωγείο μας θα χρειαστεί να συμπληρώσουν Υπεύθυνη Δήλωση που θα δοθεί από το Νηπιαγωγείο.

Μάης 2018

Ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν  ντε Σαίντ Εξυπερύ με τα νοήματά του μας έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με αξίες ζωής όπως η φιλία. 

«Αντίο», είπε η αλεπού. «Αυτό είναι το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό: Δε βλέπουμε καλά, παρά με την καρδιά μας. Το ουσιαστικό είναι αόρατο για τα μάτια».

Γίνεσαι υπεύθυνος, για πάντα, για ό,τι εξημερώνεις.

Είναι ο χρόνος που έχεις ξοδέψει για το τριαντάφυλλό σου, που κάνει το τριαντάφυλλό σου τόσο σημαντικό.

Με τις φιλοφρονήσεις ασχοληθήκαμε και γράψαμε, αντιγράψαμε ωραία λόγια και τα ζωγραφίσαμε, γιατί φιλοφρόνηση είναι μια ωραία κουβέντα.

Η γιορτή του πατέρα είναι στις 16 Ιουνίου αλλά εμείς δεν θα είμαστε στο Νηπιαγωγείο. Οπότε  μετά τη γιορτή της μητέρας  φροντίσαμε  τους μπαμπάδες μας . Μία κάρτα και την αγάπη μας για τον μπαμπά μας.Χρόνια πολλά, μπαμπά!

Ο πίνακας του Γούσταβ Κλίμτ <<Το δέντρο της ζωής>> μας ενέπνευσε να στολίσουμε τα δικά μας δέντρα και να τους δώσουμε τίτλο.

Ακολουθούν οι τίτλοι των δέντρων μας: 

<<Το δέντρο που χαμογελάει>>, <<Το δέντρο των ονείρων>>, <<Δεντράκι>>, <<Το δέντρο της αγάπης>>, <<Δέντρο με μπανάνες>>, <<Καρδούλα>>, <<Μηλιά>>, <<Ένα δέντρο που αγκαλιάζει>>, <<Το όνειρο>>,  << Μηλαδιά>>, <<Σταυρόδεντρο>>,

<< Ένα δέντρο ξεχωριστό>>

 

Η φαρμακοποιός μας δίνει συμβουλές ηλιοπροστασίας. 

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, επισκεφτήκαμε με το ολοήμερο τμήμα μας την Πέμπτη 10 Μάη 2018 και ξεναγηθήκαμε στην έκθεση  Πορεία για Δύο με έργα των Μάρκου Αρμάου και Σοφίας Πορταλάκη. Πρόκειται για τη δουλειά δύο σημαντικών ελλήνων καλλιτεχνών που δουλεύουν επίμονα και διακριτικά, μεθοδικά, διερευνητικά, στον χώρο που έχει επιλέξει ο καθένας.
Η κ. Σοφία Τρούλη μας ξενάγησε με  ένα παιδαγωγικά μεθοδευμένο βιωματικό πρόγραμμα που περιείχε τα πάντα, αισθήσεις, κίνηση, μουσική, παρατήρηση και πείραμα, έκφραση, ώστε να προσεγγίσουμε ανάλογα με την ηλικία μας  απολαμβάνοντας  τα έργα της έκθεσης και καλλιεργώντας το αισθητικό μας κριτήριο. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του προγράμματος Εικαστικών που πραγματοποιούμε στο ολοήμερο.

                      Αισθητική απόλαυση!Χρώματα, σχήματα, μοτίβα.

...και μουσικοί σωλήνες 

Χρώματα και σχήματα σε μοναδικές συνθέσεις μας δίνουν την ευκαιρία να δώσουμε τη δική μας ερμηνεία ενεργοποιώντας τη φαντασία μας.

Προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε το έργο όπως εμείς ξέρουμε:

ζωγραφίζοντας και το αποτέλεσμα μοναδικό.

                                             Πειράματα για τη μίξη των χρωμάτων

Κλείνουμε τα μάτια με κορδέλες στα 3 βασικά χρώματα. Η κ. Σοφία μας δίνει μπισκότα σε σχήμα στρόγγυλο και ορθογώνιο. Μαντεύουμε χρησιμοποιώντας τις  αισθήσεις μας, αφή, όσφρηση, γεύση…

Το φως δίνει τα χρώματα.

Καμπύλες στον πίνακα και στο γλυπτό.Σκεφτόμαστε τι να παριστάνουν.

Το πρώτο έργο.

 Ξεκινούμε… 

Φτάσαμε…Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου.

Επισκεφτήκαμε το  θεματικό πάρκο εσωτερικού χώρου για τους μαθητές της πόλης που φιλοξενείται στην αίθουσα της Περιηγητικής Λέσχη Ρεθύμνου και πήραμε μαθήματα οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας.Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Τροχαία Ρεθύμνου.

 

Η γιορτή της μητέρας μας εμπνέει να ετοιμάσουμε τα δώρα μας για το πιο αγαπημένο πρόσωπο στον κόσμο του κάθε παιδιού. Οι κάρτες μας έτοιμες με τα χεράκια μας και λόγια για τη μαμά μας.Ζωγραφίσαμε και γυάλινα βάζα για να τα προσφέρουμε στην αγαπημένη μας μητέρα.Χρόνια πολλά, μαμά!

 

Ζωγραφίζουμε με κιμωλίες.

Ο ΜΑΗΣ

Ένα πράσινο βιβλίο

γράφει ο Μάης για παιδιά.

Οι τελείες του είν’ κεράσια

και οι λέξεις του κλαδιά.

Και το αγέρι το μοιράζει

σε περβόλια και αυλές

και οι εικόνες τρεμουλιάζουν

στις σελίδες τις χρυσές.

Ένα πράσινο βιβλίο

-άνθη, φύλλα κι ευωδιά-

γράφει ο Μάης, ξαναγράφει

για παιδιά.

Ρένα Καρθαίου

Απρίλης 2018

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης επισκεφτήκαμε την Τρίτη 24 Απρίλη παρακολουθώντας ένα  πρόγραμμα σχετικό με τη διατροφή με την κ. Σοφία Τρούλη.

Τα αποτυπώματα των χεριών μας αποτέλεσμα συζήτησης με αφορμή το βιβλίο <<Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε>> (Agassi Martine εκδ. Μεταίχμιο)

Άνοιξη και ζωγραφίζουμε ομαδικά δημιουργώντας μέσα και έξω από την τάξη. Πινέλα, χρώματα, συνεργασία!Και ο τοίχος του σχολείου μας στολίστηκε από τα χέρια και τη φαντασία μας. Μην ξεχνούμε και το παιχνίδι που έχουμε  ζωγραφίσει  στην αυλή μας  το Δεκέμβρη .

 

 

Η επίσκεψή μας στα εικαστικά εργαστήρια Ρεθύμνου σήμερα 17 Απρίλη 2018 μας έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε με τον πηλό ανοιξιάτικα κλαδιά και να έρθουμε σε επαφή με αυτό το γήινο υλικό υπό την οργανωμένη και ουσιαστική καθοδήγηση των υπευθύνων των εργαστηρίων.

 

Πάσχα 2018

 

Το Πάσχα με διαθεματικού χαρακτήρα δραστηριότητες προσεγγίζεται αυτό το διάστημα στο Νηπιαγωγείο μας , 26- 30 Μάρτη 2018. Εικαστικές δημιουργίες, κάρτες και καλαθάκια, ομαδικές δημιουργίες,  τραγούδια και ύμνοι, κείμενα σχετικά με την ιστορία της εορτής, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας αλλά και βιωματικές δραστηριότητες , βάψιμο αυγών, πασχαλινά κουλουράκια δίνουν την ευκαιρία για έκφραση των παιδιών  και καλλιέργεια  αξιών και ιδεών που αποπνέουν από τη  γιορτή της Αγάπης.

Τα πασχαλινά καλαθάκια μας!

Η Σταύρωση, ο Νυμφίος, ο Επιτάφιος , η Ανάσταση μας εμπνέουν.

Βάψαμε τα αυγά μας!Καλό Πάσχα!

Η δική μας δημιουργία για τη  Σταύρωση του Χριστού.

Το πασχαλινό μας πάζλ το φτιάξαμε μόνοι μας!

 

  Έτοιμα τα κουλουράκια μας για κέρασμα!

Ετοιμάσαμε πασχαλινά κουλουράκια

                                                                       Οι κάρτες μας!Καλό Πάσχα!

Ετοιμάζουμε τις κάρτες μας.

Οι πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου με θέμα τη Σταύρωση του Χριστού μας ενέπνευσαν και μας έδωσαν την ευκαιρία να παρατηρήσουμε πώς ένας μεγάλος ζωγράφος προσεγγίζει το θέμα αυτό.

 

Η ιστορία του Χριστού.

 

Μάρτης,25η Μαρτίου

Η 25η Μαρτίου 1821 προσεγγίζεται στο Νηπιαγωγείο μας με διαθεματικού χαρακτήρα δραστηριότητες μέσα από τις τέχνες, τη γλώσσα, τα μαθηματικά, την τεχνολογία με ποιήματα, κείμενα, βιβλία, εικαστικές δημιουργίες, εικόνες και φωτογραφίες, videos και τραγούδια. Οργανώνουμε μαζί με τα παιδιά τη γιορτή για την επέτειο ενεργοποιώντας το ενδιαφέρον και τη δημιουργικότητα τους.

25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

Να ΄την έφτασε και φέτος
της Ελλάδας η γιορτή
και μεις όλα τα παιδάκια
έχουμε χαρά τρανή.                           
                                                        
Τι κι αν είμαστε μικρούλια
και δεν ξέρουμε πολλά
η καρδιά μας όμως ξέρει
την Ελλάδα  ν΄αγαπά.

Παρακολουθούμε  videos  σχετικά με την 25η Μαρτίου

 Όλα έτοιμα για τη γιορτή μας!

 Τα Ελληνάκια της Ευγενίας Φακίνου μας εμπνέουν

Οι κάρτες μας για την 25η Μαρτίου με το διπλό μήνυμα του Ευαγγελισμού και της Επανάστασης!

Βρίσκουμε πληροφορίες στα βιβλία…

Παρακολουθούμε σχετικά με τους ήρωες video στον υπολογιστή…

                                     Βιντεοσκοπήσαμε το τραγούδι μας και το αξιολογούμε

Βρίσκουμε πληροφορίες. 

Οι ήρωες

τα ποιήματά μας

Συζητούμε και αποφασίζουμε για τη γιορτή μας

 

 

 

6 Μαρτίου ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού και το βιβλίο <<Ο λαγός και η χελώνα>> της Μπέκη Μπλουμ (Εκδ. Ταξιδευτής) μας έδωσε την ευκαιρία να ζωγραφίσουμε μαζί και να συγκεντρώσουμε σε μία χελώνα word art λέξεις που δείχνουν το ομαδικό πνεύμα που καλλιεργούμε στο Νηπιαγωγείο μας.

Οι συγκρούσεις και η επίλυσή τους μας μέσα από διάφορες και ποικίλες δραστηριότητες μας δίνουν την ευκαιρία για προβληματισμό, έκφραση συναισθημάτων και  ιδεών. Ητεχνική της ηρεμίας μας γίνεται γνωστή από την χελώνα Ηρεμία.

Εκφράζουμε συναισθήματα που βιώνουμε σε καταστάσεις συγκρούσεων και πώς συμπεριφερόμαστε.

Καλό μήνα! 

Ήρθε ο Μάρτιος και μας έφερε τα έθιμά του, το βραχιολάκι και τα χελιδονίσματα.

Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.Συνηθίζεται να φοριέται μέχρι τέλος του μήνα. Ύστερα αφού τον βγάλουν, τον κρεμούν στις τριανταφυλλιές, ώστε να γίνουν τα μάγουλά τους κόκκινα σαν τριαντάφυλλα.

 Την πρώτη μέρα του Μαρτίου ή στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, τα παιδιά γυρνάνε στα σπίτια κρατώντας ένα ομοίωμα χελιδονιού, την «χελιδόνα», και τραγουδούν τα κάλαντα της άνοιξης, τα χελιδονίσματα.

Έτσι και εμείς δημιουργήσαμε τις χελιδόνες μας για να υποδεχτούμε την  για να τραγουδήσουμε και να υποδεχθούμε την Άνοιξη. Να τραγουδήσουμε τα γνωστά χελιδονίσματα και να βιώσουμε το  έθιμο της χελιδόνας, που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, και επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας σε πολλά μέρη της Ελλάδας.
Την «χελιδόνα» σε κάποιες περιοχές την στολίζουν με φύλλα κισσού, σε άλλες με ανοιξιάτικα λουλούδια, κι αλλού της κρεμούν κουδουνάκια και πολύχρωμα χαρτιά. Παλιά, οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά που γύριζαν  από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τραγούδια για τον ερχομό των χελιδονιών, λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι, αυγά και σε λίγες περιπτώσεις χρήματα.

Η δική μας χελιδόνα κρατά  το παρακάτω χελιδόνισμα:

Ήρθε , ήρθε χελιδόνα/ήρθε κι άλλη μελιδόνα,
κάθισε και λάλησε/και γλυκά κελάηδησε :
Μάρτη, Μάρτη μου καλέ,/και Φλεβάρη φοβερέ,
κι αν φλεγίσεις κι αν τσικνίσεις /καλοκαίρι θα μυρίσεις.
Κι αν χιονίσεις , κι αν κακίσεις,/πάλιν άνοιξη θ’ ανθίσεις.
Θάλασσαν επέρασα,/τη στεριάν δεν ξέχασα,
κύματα κι αν έσχισα , / έσπειρα ‘ κονόμησα.
Έφυγα κι αφήκα σύκα/ και σταυρόν και θημωνίτσα.
Κι ήρθα τώρα κι ηύρα φύτρα/κι ηύρα χόρτα, σπάρτα, βλίτρα,
βλίτρα, βλίτρα, φύτρα, φύτρα.

 

 

Φλεβάρης- Αποκριά, Καθαρή Δευτέρα,Σαρακοστή,Aμυγδαλιά

Το ποίημα του Γ.Δροσίνη<<Η ανθισμένη αμυγδαλιά>> μας ενέπνευσε να κάνουμε μία κάρτα για την αμυγδαλιά και να την χαρίσουμε στους γονείς μας!

 

H αμυγδαλιά  ως <<νύφη του χειμώνα>> καθώς ανθίζει Φλεβάρη, ο αρχαιοελληνικός μύθος της Φυλλίδας και η αμυγδαλιά σαν θέμα στη ζωγραφική μας έδωσαν την ευκαιρία να εκφραστούμε ζωγραφίζοντας τις δικές μας αμυγδαλιές.

Ο παρακάτω σύνδεσμος περιέχει πίνακες ζωγράφων με θέμα την αμυγδαλιά:  http://antikleidi.com/2016/03/02/almondtree/

Ο μύθος της αμυγδαλιάς

 

Ο πίνακας του Σπύρου Βασιλείου <<Το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας>>μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τα έθιμα της Καθαρής Δευτέρας και την αρχή της  Σαρακοστής. Εκφραστήκαμε ανάλογα δημιουργώντας τους δικούς μας πίνακες.

Ευχαριστούμε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Νηπιαγωγείου για την σημαντική δωρεά στο Νηπιαγωγείο μας ενός φορητού υπολογιστή και μιας ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής.Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων διέθεσε το ποσό των 540 Ευρώ (πληρώνοντας 3ετή εγγύηση για τον φορητό υπολογιστή) για την αγορά των δύο αντικειμένων απαραίτητων στο Νηπιαγωγείο μας για την καλύτερη και δημιουργικότερη μάθηση των παιδιών μας.


 Ευχόμαστε καλή Καθαρή Δευτέρα και καλή Σαρακοστή!

Ο παρακάτω σύνδεσμος περιέχει πίνακες Ελλήνων ζωγράφων με θέμα το χαρταετό.

http://antikleidi.com/2016/03/08/ellinikioi_xartaetoi/

 

Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018 γιορτάσαμε την Αποκριά στο Νηπιαγωγείο μας. Τα παιδιά ήρθαν ντυμένα με τις αποκριάτικες στολές τους , χόρεψαν, διασκέδασαν, κεράστηκαν από τον μπουφέ που έγινε από κεράσματα των γονέων τους και  έπαιξαν διάφορα  ομαδικά παιχνίδια.

Καλό ρεθεμνιώτικο καρναβάλι   σε όλους!

Το μουσικό παραμύθι<<Το καρναβάλι των ζώων>> του Camille Saint Saens

αλλά και ο πίνακας ζωγραφικής << το καρναβάλι των Αρλεκίνων>> του Χουάν Μιρό μας έδωσαν την ευκαιρία για δημιουργική και ελεύθερη έκφραση.

 

 

 

 

Καλή Τσικνοπέμπτη!!!

 

Με τους  πίνακες  του Π. Πικάσο 

 <<Ο Πάολο σαν Αρλεκίνος με λουλούδια>> (Paolo as      Harlequin with Flowers)  1923 και << Ο Πάολο σαν Αρλεκίνος>> (“Paul As Harlequin”) 1924, ασχοληθήκαμε στα πλαίσια των αποκριάτικων δραστηριοτήτων καθώς ο Αρλεκίνος είναι αγαπημένος των παιδιών με τη χρωματιστή στολή του.

 Λίγα λόγια από τη συζήτηση με τα παιδιά…

-Πόσο χρονών είναι το παιδί;

-7, 8,9,10,11,12

-Πώς είναι ντυμένο;

-Αποκριάτικα με τη στολή του Αρλεκίνου.

-Τι χρώματα χρησιμοποιεί ο ζωγράφος;-

-Φωτεινά και χαρούμενα. Τα βασικά, κόκκινο, κίτρινο και μπλε.

-Πώς πιστεύετε ότι νιώθει το παιδί;

-Χαρούμενο, θλιμμένο, σκεπτικό, αδιάφορο.

-Πώς νιώθετε εσείς όταν βλέπετε τον πίνακα;

-Ωραία, καλά, χαρά, λύπη, ευτυχία, αδιαφορία.

 

 

Το τραγούδι <<Καλώς το καρναβάλι>> 

Με επιτυχία έγινε το αποκριάτικο πάρτυ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Νηπιαγωγείου με χορό, ψυχαγωγικά παιχνίδια, μπουφέ και δώρα.Τα παιδιά ντυμένα με αποκριάτικες στολές χόρεψαν, έπαιξαν και διασκέδασαν!Μπράβο στους διοργανωτές και του χρόνου! 

Καλό μήνα!

Ο Φλεβάρης μας φέρνει την αγαπημένη γιορτή των παιδιών τις απόκριες.Το Νηπιαγωγείο στολίζεται αποκριάτικα και δημιουργεί μαζί με τα παιδιά ένα περιβάλλον μάθησης, ώστε να εκφράζονται με πολλούς και ποικίλους τρόπους χαρούμενα  και δημιουργικά.