«Autumn festival in my country» etwinning project ,our logo, our Autumn corner, ψηφοφορία αφίσας

Σήμερα Παρασκευή 11 Οκτώβρη 2019 ψηφίσαμε για την επιλογή αφίσας στο έργο μας «Autumn festival in my country».Τα παιδιά με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό συμμετείχαν στην δημοκρατική αυτή διαδικασία μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας.

Δημιουργήσαμε τη δική μας πρόταση για λογότυπο στο φθινοπωρινό μας έργο «Αutumn festival in my country».

Δημιουργώντας την αφίσα του Φθινοπώρου και το λογότυπό, πρότασή  μας για το έργο

Τα φθινοπωρινά μας δέντρα με χρώματα σχετικά που τα απλώσαμε με σφουγγαράκι.

 

Δανειστική Βιβλιοθήκη 2019

 

 

 

Ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019 μια πολλή χρήσιμη δράση του  Νηπιαγωγείου μας: η Δανειστική Βιβλιοθήκη η οποία βοηθάει τα παιδιά με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Tα παιδιά θα δανείζονται εβδομαδιαία από ένα βιβλίο. Ο δανεισμός των βιβλίων  βοηθάει τα παιδιά -μεταξύ άλλων- να:

 •  διαβάσουν πολλά και διαφορετικά βιβλία
 •  έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των βιβλίων γενικότερα
 •  μάθουν να σέβονται τα βιβλία (σαν αντικείμενα)
 •  έρθουν σε επαφή με τον γονιό για όση ώρα τους διαβάζει το βιβλίο δημιουργικά
 •  έχουν την ευθύνη ενός «δανεικού» αντικειμένου από το σχολείο και ότι αυτό συνεπάγεταιΕίναι πολύ σημαντικό να εξηγήσουμε στα παιδιά διαξοδικά τι είναι η δανειστική βιβλιοθήκη και πως θα τη λειτουργούμε.Στο Νηπιαγωγείο μας η κυρία Κουκουβάγια που μας κρατά συντροφιά από την αρχή του χρόνου μας έστειλε επιστολή με τα σχετικά της Δανειστικής Βιβλιοθήκης  και το κουτί της με πολλά πράγματα, σελιδοδείκτες, την ταυτότητα της Βιβλιοθήκης μας, τις τσάντες που θα κουβαλούμε σπίτι μας τα βιβλία, τα έντυπα που θα ζωγραφίζουμε και κανόνες . Συζητήσαμε αρκετά με τα παιδιά και απαντήσαμε  στις απορίες τους. Τονίσαμε ότι πρέπει να προσέχουν τα βιβλία που θα δανείζονται γιατί είναι για όλα τα παιδιά και για τα παιδιά που θα έρθουν και τα επόμενα χρόνια στο Νηπιαγωγείο μας και οφείλουμε να τα επιστρέψουμε όπως ακριβώς τα πήραμε. Κάποιοι απλοί κανόνες μπορεί να είναι:
  • δεν τα σκίζουμε
  • δεν ζωγραφίζουμε επάνω
  • δεν τα μουτζουρώνουμε
  • προσέχουμε τον τρόπο με τον οποίο γυρίζουμε τις σελίδες
  • δεν τα πετάμε
  • τα βάζουμε σε ένα σημείο στο σπίτι όπου δε θα τα χάσουμε και δε θα τα κατεστρέψει κάποιος άλλος (πχ ένα μικρότερο αδερφάκι)
  • είναι δική μας ευθύνη και όχι της μαμάς ή του μπαμπά να τα επιστρέψουμε στο σχολείο όπως τα πήραμε
  • μπορούν να τα βλέπουν και μόνοι τους όσες φορές θέλουν να τα ξαναδούν αρκεί να τα προσέχουν

   

 

 

 

Ημέρα του παππού και της γιαγιάς 1 Οκτωβρίου 2019

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.

Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Χρόνια πολλά, παππού και γιαγιά μου!

Σεπτέμβρης 2019

Σεπτέμβρης τα σχολεία άνοιξαν και εμείς παρουσιάζουμε πώς περάσαμε και περνούμε στο Νηπιαγωγείο μας. Ξεκινήσαμε και προχωρούμε.Καλή συνέχεια! 

 

Σύννεφα και αερόστατα γνωριμίας με ονόματα και αγαπημένα χρώματα, ζώα και φαγητά γέμισαν την τάξη μας. Γνωριζόμαστε μεταξύ μας, δουλεύουμε μαζί, παίζουμε, ζωγραφίζουμε, ψαλιδίζουμε και δημιουργούμε ….

 

    

Υποδεχτήκαμε με χαρά τον Φώντα τον Ελέφαντα στην παρέα μας και προετοιμάζουμε το μεγάλο ταξίδι του !

 

etwinning πρόγραμμα 2019-20 Autumn festival in my country, Σεπτέμβριος

Το φθινοπωρινό μας πρόγραμμα etwinning «Autumn festival in my country» ξεκίνησε και δημιουργήσαμε με φυσικά υλικά την αφίσα μας!

 

Ο Σεπτέμβριος, πρώτος μήνας του φθινοπώρου, με τις ασχολίες του στη χώρα μας και στο Νηπιαγωγείο μας.

Παρουσιαζόμαστε στους συνεργάτες μας στο πρόγραμμα με τα φθινοπωρινά μας δέντρα.

Η ενημέρωση γονέων για το etwinning πρόγραμμα «Αutumn festival in my country» έγινε στο χώρο του Νηπιαγωγείου μας και συνοδεύτηκε από ενημερωτική επιστολή και έγγραφα άδειας δημοσίευσης των δραστηριοτήτων που συμμετέχουν τα παιδιά.

 Το σχολείο μας συμμετέχει στο έργο <<Autumn festival in my country >>  μαζί με άλλα 2 σχολεία από την Ελλάδα και 5  από την Τουρκία. Το έργο αυτό στοχεύει να φέρει κοντά μαθητές από διάφορες χώρες σε σχέση με τον τρόπο ζωής και τα γενικά χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής περιόδου στη χώρα τους. Οι μαθητές θα μάθουν για την περιοχή τους, τις παραδόσεις τους,τις αλλαγές στη φύση κλπ. Σκοπός είναι μια καλύτερη προοπτική μεταξύ των κόσμων, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, η γνώση άλλων πολιτισμών και η ανάπτυξη δεξιοτήτων στην χρήση της τεχνολογίας μέσα από δραστηριότητες καθ ‘όλη τη διάρκεια του έργου που ξεκινά το Σεπτέμβριο 2019 και ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο 2019.

To πρόγραμμα διαθέτει blog  στον σύνδεσμο:

https://neriman-anna.blogspot.com

etwinning πρόγραμμα 2019-20 Η παρέα των ζωγράφων η παλέτα των χρωμάτων

Παρουσιαζόμαστε στο πρόγραμμα etwinning «H παρέα των ζωγράφων η παλέτα των χρωμάτων»

 

Η ενημέρωση των γονέων για το etwinning πρόγραμμα «Η παρέα των ζωγράφων η παλέτα των χρωμάτων» έγινε στο χώρο του Νηπιαγωγείου μας και συνοδεύτηκε από ενημερωτική επιστολή και έγγραφα άδειας δημοσίευσης δραστηριοτήτων που συμμετέχουν τα παιδιά.

 

 

Το πρόγραμμα έχει blog  με την ονομασία «Η παρέα των ζωγράφων η παλέτα των χρωμάτων» στον ακόλουθο σύνδεσμο:https://stamatia-anna.blogspot.com/

Το σχολείο μας για τη σχολική χρονιά 2019-20 συμμετέχει στο πρόγραμμα e-twinning <<Η παρέα των ζωγράφων η παλέτα των χρωμάτων>> μαζί με άλλα 21 σχολεία της Ελλάδας.

Σχετικά με το έργο

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στη μαθησιακή περιοχή Τέχνες-Εικαστικά στοχεύοντας μέσω των ΤΠΕ τα παιδιά να αποκτήσουν εικαστικές εμπειρίες αναπτύσσοντας ικανότητες δημιουργικής και κριτικής σκέψης, επίλυσης προβλημάτων και επικοινωνίας. Τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες γνωριμίας των ζωγράφων,Georges-Pierre Seurat, Paul Klee, Robert Delaunay, Piet Mondrian, Pablo Picasso,Joan Miró,Vincent van Gogh, Henri Matisse,Εl Greco, Gustav Klimt.
και έργων τέχνης θα εκφραστούν και θα δημιουργήσουν εξερευνώντας τα στοιχεία της ζωγραφικής και το πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία κατάλληλων τεχνολογικών μέσων και τεχνικών για τις δικές τους συνθέσεις αναπτύσσοντας τον αισθητικό τους γραμματισμό. Θα δημιουργήσουν νέα φυσικά και εικονικά έργα παράγοντας συνεργατικά προϊόντα μέσω των ΤΠΕ κατανοώντας ότι αποτελούν χαρακτηριστικό της σύγχρονης καλλιτεχνικής ζωής και διευρύνοντας τις εκφραστικές τους δυνατότητες.

ΣΤΌΧΟΙ

Να αναγνωρίζουν και να χρησιμοποιούν υλικά με φαντασία και τεχνικές για να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα.
Να αναγνωρίζουν είδη γραμμών, χρώματα, να συνθέτουν μορφές και σχήματα στο περιβάλλον και στα έργα τέχνης.
Να δημιουργούν εικαστικές αναπαραστάσεις δύο και τριών διαστάσεων χρησιμοποιώντας τις εμπειρίες, γνώσεις, συναισθήματα και τη φαντασία τους ατομικά και ομαδικά.
Να ανταλλάξουν ιδέες και να συνεργαστούν.
Να αναγνωρίζουν και να ονομάζουν διαφορετικά είδη έργων και ζωγράφων.
Να χρησιμοποιούν τον προφορικό τους λόγο εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό τους ανάλογα.
Να παρατηρούν, να περιγράφουν και να εκφράζουν σκέψεις και απόψεις για έργα τέχνης και να αντιλαμβάνονται ότι αυτά εκτίθενται σε ειδικούς χώρους.
Να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τις Τ.Π.Ε παράγοντας πολυτροπικά έργα.
Να επικοινωνήσουν, να αλληλεπιδράσουν, να συνεργαστούν μέσω Τ.Π.Ε. για την παραγωγή κοινού έργου.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ

Σεπτέμβριος
Γνωριμία εκπαιδευτικών, παιδιών και σχολείων.
Οκτώβριος
Ασφάλεια στο διαδίκτυο, γνωριμία με την πλατφόρμα E-twinning, επιλογή μασκότ και λογότυπου.
Νοέμβριος
Χρώματα, τελείες, γραμμές γνωρίζοντας τους Georges-Pierre Seurat, Paul Klee.
Δεκέμβριος
Σχήματα ακολουθώντας τους
Robert Delaunay,Piet Mondrian.
Ιανουάριος
Προσωπογραφία με τον Pablo Picasso.
Φεβρουάριος
Αποκριές με τον Joan Miró.
Μάρτιος
Άνοιξη παρέα με τον Vincent van Gogh,

Collage με τον Henri Matisse.
Απρίλιος
Πάσχα στη ζωγραφική με τον Εl Greco, Δομήνικο Θεοτοκόπουλο.
Μάιος
Γιορτή της μητέρας: εμπνεόμαστε από τον Gustav Klimt.
Ζωγραφίζουμε τον δικό μας πρωτότυπο πίνακα.
Αξιολόγηση του έργου από εκπαιδευτικούς, παιδιά και γονείς.
Ιούνιος
Παρουσίαση-Διάχυση του έργου.

ΑΝΑΜΕΝΌΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ

Να αποκτήσουν εικαστικές εμπειρίες κατανοώντας σταδιακά το φαινόμενο της ζωγραφικής ως τέχνης και να το εντάξουν στην προσωπική τους ζωή.
Σχεδιοθήκη με πίνακες που θα φιλοτεχνηθούν από κάθε σχολείο και θα κυκλοφορήσει μέσω Ταχυδρομείου.
Συνεργατική πινακοθήκη με έργα παιδιών και σχολείων.
Παρουσίαση ζωγράφων και έργων τους.
E-book με συνεργατικά έργα ζωγραφικής

Έναρξη σχολικής χρονιάς 2019-20

Παιδιά μας και γονείς καλωσορίσατε!

Το Νηπιαγωγείο μας έτοιμο με επιμέλεια και μεράκι άνοιξε για τη νέα σχολική χρονιά 2019-20 και λειτουργεί με δύο τμήματα πρωινά και δύο ολοήμερα. Ευχόμαστε η χρονιά να κυλήσει ήρεμα, γλυκά με αγάπη,επικοινωνία, συνεργασία εμπνέοντας παιδιά και μεγάλους.Το σχολείο μας,  ξεκίνησε φέτος μεγαλώνοντας ακόμα πιο πολύ την αγκαλιά του για να  υποδεχτεί τα παιδιά μας γνωστά και νέα.

Στο καλωσόρισμα φέτος μας τίμησε με την παρουσία της η συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου κ. Ελευθερία Σιμιτζή-Δέλλα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αγαπημένα μας παιδιά και γονείς

ανυπομονούμε να υποδεχτούμε τους παλιούς και νέους φίλους και μαζί να ταξιδέψουμε  στο ωραιότερο σχολείο της ζωής,

το Νηπιαγωγείο!!!  

Η έναρξη του σχολικού έτους 2019-20 και η υποδοχή των μαθητών και μαθητριών μας θα γίνει την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 8,30 π.μ. με τον αγιασμό που θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου.

Καλή σχολική χρονιά!!!

Δωρεά στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου

 

Σε ένα κλίμα συγκίνησης και ηθικής ικανοποίησης, παραδώσαμε  στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου, σήμερα Πέμπτη 4/7/2019,  όπου το παρέλαβαν το προσωπικό και τα ίδια τα παιδιά του σχολείου το κρεβάτι φυσιοθεραπείας  που αγοράστηκε  από την πώληση των πλαστικών καπακιών κατά ένα μέρος και  τη συμπλήρωση του υπολειπόμενου ποσού από δωρήτρια  και τον Σύλλογο Διδασκόντων του Νηπιαγωγείου μας. Είναι η τέταρτη σχολική  χρονιά που δωρίζουμε ως 3ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου με τη συμβολή και τη βοήθεια όλων, γονέων, παιδιών, συγγενών,φίλων, συναδέλφων, του 3ου Δημοτικού Σχολείου, του 13ου, του  9ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου και του Νηπιαγωγείου Γάλλου  σε φορείς που έχουν ανάγκη. Το χαμόγελο και οι ευχαριστίες  παιδιών και των συναδέλφων του Ειδικού Σχολείου ανεκτίμητη επιβράβευση στην προσπάθειά μας. Ευχαριστούμε όλους και όλες.

Λήξη σχολικού έτους, Ioύνιος 2019

Η γιορτή λήξης του Νηπιαγωγείου μας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Ιούλη 2019 αφήνοντας μας γλυκιά ανάμνηση. Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα e-Twinnig <<Βe cool recycle in school>> μέσα από ποιήματα , έμμετρα κείμενα και μουσικοχορευτικά δρώμενα. Τα παιδιά μας εκφράστηκαν με αυθορμητισμό και ζωντάνια παρουσιάζοντας με τη συνοδεία μουσικών κομματιών   μηνύματα για την ανακύκλωση και το περιβάλλον καθώς και τις χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, την Ισπανία τη Σερβία,την  Κύπρο και βέβαια την Ελλάδα. Μοιράστηκαν cds  με υλικό των δραστηριοτήτων του προγράμματος και τα ενημερωτικά φυλλάδια για την ανακύκλωση που δημιουργήσαμε μαζί με τα παιδιά.Στις  τάξεις του Νηπιαγωγείου μας λειτουργούσε έκθεση του υλικού και των προϊόντων  του προγράμματος που έγιναν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.Το πρόγραμμα έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία μέσα από την Τεχνολογία να συμμετέχουν σε μια ομάδα 27 σχολείων, να γνωριστούν και να ανταλλάξουν ιδέες και δράσεις, να αποκτήσουν στάσεις και δεξιότητες περιβαλλοντικού εγγραμματισμού. Η ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και μείωση καλλιεργήθηκαν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες και δράσεις ομαδικού και συμμετοχικού χαρακτήρα.

Ευχαριστούμε τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου κ.Ελευθερία Σιμιτζή-Δέλλα που μας τίμησε με την παρουσία της. 

Τη γιορτή μας ακολούθησε μπουφές που οργανώθηκε από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που χάρισε αναμνηστικά δώρα στα παιδιά.  Έκπληξη για την ημέρα ήταν η δωρεά οθόνης για τον υπολογιστή του σχολείου μας από τον κ.Ηρακλή Κουριδάκη, γονέα του σχολείου μας.

Ευχαριστούμε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και όλους τους γονείς μας για την άψογη  συνεργασία και ανταπόκριση  σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ευχόμαστε υγεία και καλή πρόοδο σε όλα τα παιδιά μας και ξεχωριστά σε αυτά  που θα μεταβούν στο Δημοτικό Σχολείο.

Καλό καλοκαίρι και καλή αντάμωση το Σεπτέμβρη. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Λήψη αρχείουΛήψη αρχείου

Ο παρακάτω σύνδεσμος οδηγεί στο video της γιορτής λήξης του Νηπιαγωγείου μας:

https://www.youtube.com/watch?v=JbIx7LP3K8Q 

 

 

Όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω για το πώς να ζω, τι να κάνω και πώς να είμαι, τα έμαθα στο νηπιαγωγείο. Η σοφία δε βρισκόταν στην κορυφή του σχολικού βουνού, αλλά εκεί, στα βουναλάκια από άμμο, στο νηπιαγωγείο.
Αυτά είναι τα πράγματα που έμαθα:
Να μοιράζεσαι τα πάντα.
Να παίζεις τίμια.
Να μη χτυπάς τους άλλους.
Να βάζεις τα πράγματα πάλι εκεί που τα βρήκες.
Να καθαρίζεις τις τσαπατσουλιές σου.
Να μην παίρνεις τα πράγματα που δεν είναι δικά σου.
Να λες συγγνώμη, όταν πληγώνεις κάποιον.
Να πλένεις τα χέρια σου πριν από το φαγητό.
Να κοκκινίζεις.
Ζεστά κουλουράκια και κρύο γάλα κάνουν καλό.
Να ζεις μια ισορροπημένη ζωή· να μαθαίνεις λίγο, να σκέπτεσαι λίγο, να σχεδιάζεις, να ζωγραφίζεις,
να τραγουδάς, να χορεύεις, να παίζεις και να εργάζεσαι κάθε μέρα από λίγο.
Να παίρνεις έναν υπνάκο το απόγευμα. Όταν βγαίνεις έξω στον κόσμο, να προσέχεις την κίνηση, να κρατιέσαι από το χέρι και να μένεις μαζί με τους άλλους.
Να αντιλαμβάνεσαι τα θαύματα. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε βρίσκονται κάπου εδώ μέσα. Ο χρυσός κανόνας, η αγάπη και οι βασικές αρχές υγιεινής· η οικολογία, η πολιτική, η ισότητα και η υγιεινή ζωή.

 

Γονείς και παιδιά έκλεισαν με τον καλύτερο τρόπο το πρόγραμμά μας etwinning <<Be cool recycle in school>>  φέρνοντας υπέροχες πρωτότυπες και εμπνευσμένες κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά. Ευχαριστούμε για την ανταπόκριση και την άρτια συνεργασία.

 

 

Καλωσορίζουμε το καλοκαιράκι με  χρωματιστά ψάρια φτιαχμένα από άχρηστα χαρτόνια!

     

 

Ο παρακάτω σύνδεσμος οδηγεί στο blog του προγράμματος e-Twinning Be cool recycle in school που συμμετείχε το σχολείο μας κατά το σχολικό έτος 2018-19 σε συνεργασία με 26 σχολεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Το blog παρουσιάζει όλες τις συνεργατικές δράσεις του προγράμματος στις οποίες το Νηπιαγωγείο μας συμμετείχε πλήρως και με τα δύο τμήματά του:

https://schoolrecycle.blogspot.com/

Πλαστικά καπάκια 2019

 Τα πλαστικά καπάκια που συγκεντρώσαμε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά παραδώσαμε σήμερα Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019 στην εταιρεία <<creta eco phoenix>> μαζί με τα παιδιά μας.Στη φετινή μας δράση έχουμε μαζί μας το 13ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου, το Νηπιαγωγείο Γάλλου, το 9ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου, το 3ο Δημοτικό Σχολείο, εκπαιδευτικούς , γονείς και παιδιά , συγγενείς και φίλους.Ευχαριστούμε πολύ όλους και όλες και ιδιαίτερα την κ.Μαρία Αστρινάκη που μας διαθέτει το χώρο αποθήκευσης των σακιών. Σύντομα θα ανακοινώσουμε τη φετινή κοινωνική προσφορά μας καθώς αποτελεί στόχο της  δράσης μας. Αξίζει να σημειωθεί πως έχουμε προσφέρει τρία αναπηρικά αμαξίδια τα προηγούμενα χρόνια,  στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου το σχολ. έτος 2015-16, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου το σχολ. έτος 2016-17 και στο Γηροκομείο Ρεθύμνου το σχολ. έτος 2017-18. 

 

 

 

 

 

 

 

Δημιουργήσαμε έργα με ανακυκλώσιμα υλικά, τους δώσαμε τίτλους και τα παρουσιάζουμε… 

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Σήμερα 5 Ιουνίου 2019 είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία έχει στόχο να υπενθυμίσει την ανάγκη για την προστασία της βιοποικιλότητας του πλανήτη, των πηγών ενέργειας και των φυσικών πόρων. Ο εορτασμός της καθιερώθηκε το 1972 με αφορμή την αρχή της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον (5 με 16 Ιουνίου 1972).Το θέμα για το 2019 εστιάζεται στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Το Νηπιαγωγείο μας με τα δύο τμήματά του καθάρισε την αυλή του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου  για να τιμήσει τη σημερινή μέρα.

 

 

Επίσκεψη στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την Τετάρτη 29 Μάη 2019 επισκεφτήκαμε τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου και ξεναγηθήκαμε από τον υπεύθυνο ξενάγησης κ.Σταύρο Θεοδωρόπουλο. Ξεφυλλίσαμε βιβλία, είδαμε και ακούσαμε αφήγηση σε μεγάλη οθόνη, ζωγραφίσαμε, βγήκαμε στον κήπο και διαβάσαμε βιβλία. ​​<<Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου είναι μια από τις
μεγαλύτερες στην Ελλάδα και η μοναδική Δημόσια στην Κρήτη. Το Ρέθυμνο έχει μια παράδοση στα γράμματα που διασώζεται μέχρι σήμερα με τις φράσεις  «οι Ρεθεμνιώτες για τα γράμματα» ή «πόλη των γραμμάτων και των τεχνών»>>.

 

Εκδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Σάββατο 25 Μάη πραγματοποιήθηκε η εκδρομή που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου στο Ενυδρείο Κρήτης και στο Πλανητάριο Κρήτης.Η εκδρομή είχε εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα αφήνοντας  τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις. Συγχαρητήρια και ευχαριστήρια στο Σύλλογο για την οργάνωση της ωραίας εκδρομής.

 

Η γέννηση του πρώτου μεγάλου ενυδρείου της Ελλάδας

Η δημιουργία ενός μεγάλου και σύγχρονου θαλάσσιου ενυδρείου στην Κρήτη ήταν μια πρόκληση και ένα όραμα της τοπικής ερευνητικής κοινότητας, αλλά και της κοινωνίας της Κρήτης. Η εντυπωσιακή ανταπόκριση των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών του Ενυδρείου Κρήτης, κάθε χρόνο, δικαιώνει τις επίπονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν τόσο από το πρώην Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης όσο και από τον σημερινό ενιαίο φορέα θαλάσσιας έρευνας της χώρας, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.).Tο CRETΑquarium εξειδικεύεται στην παρουσίαση των ειδών και των οικοσυστημάτων της Μεσογείου, μιας θάλασσας με μοναδική βιοποικιλότητα που γέννησε πανάρχαιους πολιτισμούς και που υποδέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Σε 60 ενυδρεία διαφόρων μεγεθών, με συνολικό όγκο 1.700.000 λίτρων θαλασσινού νερού, φιλοξενεί 2000 άτομα από 200 διαφορετικά είδη της μεσογειακής θάλασσας, αναπαριστώντας με την κατάλληλη σκηνογραφία τους κρητικούς και μεσογειακούς θαλάσσιους βυθούς. Επιπλέον, το Ενυδρείο Κρήτης σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες καινοτόμες υπηρεσίες, περιθάλπει τραυματισμένα ζώα και συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα θαλάσσια είδη.Η μακρόχρονη εμπειρία του Κέντρου στην θαλάσσια έρευνα της Μεσογείου, υποστηρίζει την εξειδίκευση του Ενυδρείου στην παρουσίαση των ειδών και των οικοσυστημάτων της Μεσογείου, μιας θάλασσας που συντηρεί θαυμαστή βιοποικιλότητα, που γέννησε πανάρχαιους πολιτισμούς και που υποδέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες. Ο κάθε επισκέπτης λοιπόν έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τους κατοίκους της Μεσογείου, να μάθει, να γοητευθεί και να συμβάλει στο βιώσιμο μέλλον της. Έτσι, στο Ενυδρείο Κρήτης το θέαμα συναντιέται με τη γνώση και η εμπειρία με τον προβληματισμό.

Καλώς ορίσατε στο Πλανητάριο του Ηρακλείου «Planet Crete»!

Το Πλανητάριο του Ηρακλείου ανοίγει ένα παράθυρο στον μαγευτικό κόσμο των άστρων. Η ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα θόλου, προσφέρει εικονικά ταξίδια στο εγγύς και το μακρινό διάστημα. Από το Ηλιακό Σύστημα στο οποίο ανήκει ο πλανήτης Γη μέχρι τις πιο απομακρυσμένες περιοχές άλλων Γαλαξιών, από τα υπέρλαμπρα αστέρια μέχρι τη σκοτεινή ύλη, το σύμπαν κρύβει ατελείωτα μυστήρια. Εδώ, η επιστημονική φαντασία συναντά την επιστημονική πραγματικότητα. Διεθνώς αναγνωρισμένες παραγωγές και εκπαιδευτικά show, εξάπτουν τη φαντασία, διδάσκουν και ψυχαγωγούν, χρησιμοποιώντας οπτικά εφέ και μουσική, ικανά να συναρπάσουν τον οποιοδήποτε. Επιπλέον ειδικές θέσεις στο χώρο του πλανηταρίου, προσφέρουν ολιγόλεπτες πτήσεις στο διάστημα, μέσα από ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας.

Το Πλανητάριο του Ηρακλείου «Planet Crete» είναι ένα διαστημόπλοιο για μικρούς και μεγάλους ταξιδιώτες των άστρων. Είτε επιθυμείτε να μάθετε για τους όμορφους αστερισμούς είτε για τις βίαιες συγκρούσεις των γιγάντιων γαλαξιών, η επίσκεψη στο Πλανητάριο Ηρακλείου θα σας μείνει αξέχαστη.

Δέστε τις ζώνες σας. Το ταξίδι στα αστέρια ξεκινά.

Το φυλλάδιό μας για την ανακύκλωση

Όλοι μαζί ετοιμάσαμε ένα φυλλάδιο με τα μηνύματά μας για την ανακύκλωση αποτυπώνοντας ό,τι μάθαμε από το πρόγραμμά μας etwinning <<Be cool recycle in school>>. Το φιλοτεχνήσαμε με τις ζωγραφιές μας και είμαστε έτοιμοι και έτοιμες να το μοιράσουμε σε όλους.

 

 

 

 

 

 

 

Μειώνω 

 • Αγόραζε ό,τι χρειάζεσαι μόνο. 
 • Πήγαινε όπου μπορείς με τα πόδια. 
 • Κλείσε τους διακόπτες των ηλεκτρικών συσκευών όταν δεν τις χρησιμοποιείς.  

Επαναχρησιμοποιώ 

 • Χρησιμοποίησε δική σου τσάντα για τα ψώνια σου. 
 • Όταν κάτι χαλά προσπάθησε να το διορθώσεις και αν δεν διορθώνεται βρες του νέα χρήση. 
 • Χάρισε ό,τι δεν σου χρειάζεται. 
 • Χρησιμοποίησε το τυπωμένο χαρτί και από τις δύο πλευρές.

Ανακυκλώνω 

 • Πάντα να προσέχεις να αγοράζεις προϊόντα από ανακυκλώσιμα υλικά. 
 • Ξεχώρισε τα απορρίμματα από χαρτί, πλαστικό, γυαλί ή αλουμίνιο και πήγαινέ τα στους κάδους ανακύκλωσης της περιοχής σου. 
 • Ανακύκλωσε ό,τι άλλο ανακυκλώνεται όπως μπαταρίες, μελανοδοχεία υπολογιστών. 
 • Χρησιμοποίησε τα οργανικά απόβλητα για κομποστοποίηση στον κήπο σου.

 

Αξιολόγηση από τα παιδιά και τους γονείς του προγράμματος etwinning 2018-19

Οι γονείς των παιδιών μας αξιολόγησαν το πρόγραμμα etwinning <<Be cool recycle in school>> και η  συντριπτική πλειοψηφία τους έδειξε  την επιβράβευσή τους  καθώς αξιολόγησαν θετικά τη συμμετοχή των παιδιών τους και  την απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων περιβαλλοντικού εγγραμματισμού τους, την ενημέρωση από τους εκπαιδευτικούς.Επίσης απάντησαν σε ποσοστό 100% θετικά στην ερώτηση αν θα ενθάρρυναν τη συμμετοχή του παιδιού τους σε ανάλογα προγράμματα στο μέλλον.  Ευχαριστούμε για τη θετική στάση και συμπαράστασή τους σε όλη τη διάρκεια του προγράμματός μας.    

 

Ο μήνας Μάιος είναι μήνας αξιολόγησης για το πρόγραμμά μας etwinning <<Be cool recycle in school>>.Tα παιδιά μας με την επίβλεψή μας αξιολογούν το ετήσιο πρόγραμμα της ανακύκλωσης συμπληρώνοντας το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που δημιουργήθηκε στην πλατφόρμα του twinspace.Οι απαντήσεις τους δείχνουν ότι έμαθαν πράγματα για την ανακύκλωση και απέκτησαν γνώσεις και συνήθειες χρήσιμες για το μέλλον τους ως εγγράμματοι περιβαλλοντικά πολίτες. 

 

Μεγάλο το ενδιαφέρον τους για την ανακύκλωση και πολλές οι γνώσεις τους όπως διαπιστώσαμε από τις απαντήσεις Ευχόμαστε να είναι πάντα τόσο ευαισθητοποιημένοι .

 

Επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης επισκεφθήκαμε (το ολοήμερο τμήμα μας ) την Πέμπτη 16 Μάη 2019 και παρακολουθήσαμε μία βιωματική ξενάγηση στην έκθεση  «Βαλέριος Καλούτσης: Μεταμορφώσεις ενός τοπίου». Η κ.Σοφία Τρούλη, μουσειοπαιδαγωγός και εμψυχώτρια της ξενάγησης  μας βοήθησε να νιώσουμε και να απολαύσουμε την έκθεση και το νόημά της που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη φύση και το περιβάλλον.