World Children’s Council Water problem

Η αξιολόγηση του θέματος του νερού.

 

Πραγματοποιήσαμε το πείραμα με τον κοχλία του Αρχιμήδη για την άντληση νερού.

Παίξαμε τα online  παιχνίδια για τη σωστή χρήση του νερού και την αποφυγή της σπατάλης του.

Συζητήσαμε την σημασία και τις χρήσεις του νερού. Καταγράψαμε μία λίστα με τις καθημερινές χρήσεις του νερού. Είναι πραγματικά πολύτιμο και απαραίτητο αγαθό στη ζωή μας.

 

9 Μαΐου μέρα eTwinning Day

 

Το ιστόγραμμά με τις ιδέες και τους προβληματισμούς μας για το πρόβλημα του νερού με τη μέθοδο mind map /εννοιολογικός χάρτης

Τα μέλη της ομάδας μελέτης για το νερό μας παρουσίασαν την έρευνά τους και τις πληροφορίες για το θέμα:

H σημασία του νερού για το ανθρώπινο σώμα-πού υπάρχει το νερό;-τι προκαλεί τη δίψα/έλλειψη νερού;-ποιες χώρες υποφέρουν;τι μέτρα πρέπει να λαμβάνονται για να αποφύγουμε την έλλειψη νερού;-τι μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά που δεν έχουν νερό;

Ευχαριστούμε Βαλεντίνε, Άγγελε, Ειρήνη και Παύλο!!!Ευχαριστούμε τις οικογένειές σας για τη συμπαράσταση και συνεργασία.

To πρόβλημα του νερού, η έλλειψή του και η ποιότητά του σε κάποιες χώρες κυρίως της Αφρικής, είναι το 2ο θέμα που θα απασχολήσει το Συμβούλιο των παιδιών. Με ένα γράμμα και ένα video στο οποίο ένα μέλος του Συμβουλίου, η Σελμά, μας αναφέρει το πρόβλημα του νερού στη χώρα της κάνοντας έκκληση για βοήθεια, μας έγινε γνωστό το πρόβλημα με τρόπο άμεσο και δραστικό. Είμαστε έτοιμοι για δράση!

Επιστροφή στο σχολείο Μάης 2021

Η γιορτή της μητέρας

Με πολλή μεγάλη χαρά επιστρέψαμε στο σχολείο μας μετά από 6 εβδομάδες τηλεκπαίδευσης και τις διακοπές του Πάσχα. Το σχολείο μας αγαπημένο και οι φίλοι και συμμαθητές μας μαζί με τις κυρίες μας μας υποδέχτηκαν με χαμόγελο και αγάπη. Συνεχίζουμε με ασφάλεια και προσοχή λαμβάνοντας όλα τα μέτρα.

Η πρώτη μας εργασία τι άλλο… η καλύτερη ανάμνησή μας από το φετινό Πάσχα.

 

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 επιστρέφουμε στο αγαπημένο μας σχολείο και θα ξαναδούμε τους φίλους μας!!! Η επιστροφή μας θα γίνει με ασφάλεια και προσοχή παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Αγαπημένα μας παιδιά, σας περιμένουμε με χαρά!

Αγαπημένοι μας γονείς, σας παραθέτουμε την αναλυτική ΚΥΑ για να διαβάσουμε τις οδηγίες.

Με αγάπη ο Σύλλογος Διδασκόντων 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου

Για τη σύνδεση με την πλατφόρμα δήλωσης αποτελεσμάτων πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο/link:

https://dilosi.services.gov.gr/login?template=COVID19-SCHOOL-CARD&next=/templates/COVID19-SCHOOL-CARD/create/&Λήψη αρχείου

 

Πάσχα 2021 τηλεκπαίδευση

Το βιβλίο του Πάσχα δημιουργήθηκε από τα έργα των μαθητών και των μαθητριών του 2ου τμήματος του Νηπιαγωγείου μας κατά την εβδομάδα από 19 ως 23 Απριλίου. Περιλαμβάνει έργα και δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά την εβδομάδα αυτή και αφορούν την ιστορία της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης, έθιμα, παραδόσεις και έργα τέχνης σχετικά με την μεγάλη γιορτή.

Ευχόμαστε Καλό Πάσχα σε όλους με αγάπη και υγεία!!!

 Πατήστε την εικόνα για να ξεφυλλίσετε το βιβλίο μας

Let’s play every day April 2021

Το έργο μας για τον Απρίλιο μας φέρνει τη δημιουργία συνεργατικού παιχνιδιού«Fairy tales cards» με τη συμμετοχή όλων των σχολείων του. Το παιχνίδι αποτελείται από κάρτες με ερωτήσεις από γνωστά και αγαπημένα  παραμύθια των παιδιών και αφιερώνεται στην 2η του Απρίλη την παγκόσμια  μέρα παιδικού βιβλίου. Τα παιδιά ζωγραφίζουν τους/τις  ήρωες/ηρωίδες των παραμυθιών και επινοούν ερωτήσεις σχετικά με το παραμύθι που επεξεργάζονται. 

Το σχολείο μας επεξεργάστηκε το γνωστό παραμύθι «Η Κοκκινοσκουφίτσα» και δημιούργησε την κάρτα του για το παιχνίδι. 

 

World Children’ Council «Housing-Art»April 2021

Η ομάδα της κατοικίας παρουσιάζει την αξιολόγησή της για το θέμα.

Έτοιμο το σχολείο του χαρούμενου χωριού, αποτέλεσμα της συνεργασίας των σχολείων του έργου μας.

Ζωγραφίσαμε το φράχτη του κήπου του σχολείου που θα δημιουργήσουμε στο χαρούμενο χωριό για τα παιδιά. Το σχολείο δημιουργείται από όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία.

Κατασκευάσαμε τα σπίτια μας με ανακυκλώσιμα υλικά.

Ζωγραφίσαμε το  σπίτι των ονείρων μας

Tην Πέμπτη 8 Απριλίου συμμετείχαμε σε online  παρουσίαση-σεμινάριο για τα προγράμματα STEM που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου μας. Η ενδιαφέρουσα παρουσίαση έγινε από την συνεργάτιδά μας Edina Dorovic .

Το γνωστό παραμύθι «Τα τρία γουρουνάκια» το οποίο αναφέρεται σε τύπους σπιτιών αναπαράστησαν τα παιδιά στο σπίτι τους σε συνεργασία με την οικογένειά τους.

Στην τηλεκπαίδευση παίξαμε το ψηφιακό παιχνίδι με τους τύπους σπιτιών. Τα παιδιά απόλαυσαν το παιχνίδι.

 

Μελετούμε και σχεδιάζουμε το σπίτι κατά την τηλεκπαίδευση.

Η ομάδα μελέτης για το σπίτι παρουσίασε τις πληροφορίες της έρευνάς της. Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε τα παιδιά της ομάδας, Θεοχάρη, Μάνια, Άντρεα-Μαρία και Σοφία-Μαρία, καθώς και τις οικογένειές τους για την πολύτιμη συμπαράστασή τους.

Η πρώτη ομάδα μαθητών υπεύθυνη για την «Στέγη» μας παρουσίασε στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση το υλικό τους. Μας έδειξαν σπίτια από διάφορα μέρη του κόσμου, παλιές  και σύγχρονες κατοικίες  και την αναγκαιότητα της δημιουργίας «Πράσινων σπιτιών» για το μέλλον του πλανήτη.

Βασίλη, Αθανασία και Αγάπη σας ευχαριστούμε πολύ!

Ευχαριστούμε και τους γονείς τους για την συνεργασία και την υποστήριξη!

Απρίλιος 2021

Την ιστορία «Μια θυμωμένη τίγρης» της  Γιολάντας Τσορώνη-Γεωργιάδη (εκδ.Σαββάλα) μας παρουσίασε η ψυχολόγος μας κ.Ραφαηλία Σπυρίδου κατά την τηλεκπαίδευση. Η συζήτηση κατά την επεξεργασία της ιστορίας έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά να εκφράσουν ιδέες και συναισθήματα.

Ο αριθμός 7 και διάφορα παιχνίδια με αυτόν μέσα από το παραμύθι «η Χιονάτη και οι 7 νάνοι»

Ο κύκλος ζωής του φυτού

ΑΝΟΙΞΗ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ –

 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους. 

Το 2021 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Η.Π.Α. Το μήνυμα γράφτηκε από την Αμερικανίδα ποιήτρια Margarita Engle, γεννημένη στο Λος Άντζελες από Αμερικανό πατέρα και Κουβανή μητέρα. Έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας και πλήθος διακρίσεων.

Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον Roger Mello, που γεννήθηκε στην Μπραζίλια το 1965. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από εκατό βιβλία, από τα οποία στα είκοσι πέντε είναι δικό του και το κείμενο. Τιμημένος από την ΙΒΒΥ με το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν εικονογράφησης το 2014, έχει επίσης τιμηθεί με πολλά βραβεία από πολλές χώρες και σε πολλές χώρες έχουν εκτεθεί έργα του.

Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.

Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παροτρύνει τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους να συμβάλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και διανέμεται με τη φροντίδα του. 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑ (ΙΒΒΥ) ΓΙΑ ΤΗΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2.4.2021

Η μουσική των λέξεων

Margarita Engle (Η.Π.Α.)

Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά.
Όταν γράφουμε, τα δάχτυλά μας τραγουδούν.

Οι λέξεις είναι ήχοι από τύμπανα και φλάουτα στη σελίδα,
καλλίφωνα πουλιά που πετούν ψηλά, ελέφαντες που σαλπίζουν,
ποτάμια που κυλούν, καταρράκτες που ξεχύνονται,

πεταλούδες που στροβιλίζονται
ψηλά στον αέρα!

Οι λέξεις μας καλούν να χορέψουμε – ρυθμούς, στίχους,
χτυποκάρδια, παλιές ιστορίες και νέες,
φανταστικές και αληθινές.

Είτε είσαι στο σπίτι ασφαλής
ή τρέχεις να περάσεις τα σύνορα για μια άλλη χώρα
και μια ξένη γλώσσα, οι ιστορίες και τα ποιήματα
σου ανήκουν.

Όταν μοιραζόμαστε λέξεις, οι φωνές μας

γίνονται η μουσική του μέλλοντος,

ειρήνη, χαρά και φιλία,

μια μελωδία

ελπίδας.

(Απόδοση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου)

 

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου 2ο τμήμα

Ζωγραφίζουμε αγαπημένα μας βιβλία καθώς και για την ημέρα παίρνοντας έμπνευση από το ποίημα-μήνυμα της φετινής αφίσας της IBBY.

Ενημερωθήκαμε για τον εορτασμό της μέρας  και εκφράσαμε την αγάπη μας για το βιβλίο ζωγραφίζοντας τον αγαπημένο μας ήρωα παραμυθιών! Η μέρα έκλεισε με παρακολούθηση  της ταινίας » Το Ασχημόπαπο»  – παραμύθι του  Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

 

25η Μαρτίου 2021-τηλεκπαίδευση

Συγκίνηση και περηφάνια στη διαδικτυακή μας γιορτή για την μεγάλη επέτειο! Χρόνια πολλά!

 

Η διαδικτυακή γιορτή τα είχε όλα. Ποιήματα, τραγούδια, προβολή βίντεο.

Χρόνια πολλά σε όλους!

  

Τι νιώθω όταν ακούω τον εθνικό ύμνο

 

Ζωγραφίζουμε από την ιστορία της 25ης Μαρτίου.

Κρίνος

 

Παρατηρήσαμε  τα χαρακτηριστικά και τα ρούχα που είχαν οι Ήρωες του 1821 και τους ζωγραφίσαμε

  

 

Τα  «Τσολιαδάκια» μας

 

 

  

Μιλήσαμε για την Ελληνική σημαία και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου

6 Μαρτίου-Πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization) χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι και ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο το μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες.

Διαβάσαμε μια σχετική ιστορία και συζητήσαμε στην παρεούλα έχοντας στόχο να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι να ζητάμε βοήθεια όταν νιώθουμε ότι αντιμετωπίζουμε μια δυσάρεστη κατάσταση. Δεν είναι ένδειξη αδυναμίας να συζητούμε το πρόβλημά μας. Δεν σωπαίνουμε, μιλούμε.

Λέμε ΟΧΙ στον σχολικό εκφοβισμό. Θέλουμε αγάπη, φιλία, παιχνίδια και συνεργασία!

Let’s play every day March 2021

Το καλύτερο παιχνίδι που μπορεί να έχει ένα παιδί είναι ΕΝΑΣ ΓΟΝΙΟΣ που θα καθίσει στο πάτωμα να παίξει μαζί του !!!

Ο Μάρτιος προτρέπει τους γονείς μας να εμπλακούν στο πρόγραμμά μας «Let’s play every day». Καλούνται να ανατρέξουν στην παιδική τους ηλικία και να παίξουν με τα παιδιά τους αγαπημένα  παιχνίδια από εκείνη την εποχή.

 

 

 

3ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου 5-3-2021

Αγαπημένοι μας γονείς,

Στα πλαίσια του eTwinning έργου μας «Let’s play every day» σας παρακαλούμε να ανατρέξετε στα παιδικά σας χρόνια και να θυμηθείτε το αγαπημένο σας  παιχνίδι. Στη συνέχεια να το παίξετε με το  παιδί σας σε όποιον χώρο θέλετε και να φωτογραφίσετε την δραστηριότητα. Στο τέλος της δραστηριότητας ενθαρρύνετε το παιδί να ζωγραφίσει τη διαδικασία.

Παρακαλούμε γράψτε το παιχνίδι με δικά σας λόγια:

 • Ονομα παιχνιδιού:———————————————————
 • Κανόνες παιχνιδιού(πώς παίζεται–————————————

Ο Σύλλογος Διδασκόντων 3ου Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου

9 Mαρτίου 2021 είχαμε μια πολύ φιλική online επικοινωνία με τα παιδιά του  Uzun köprü Demokrasi ilkokulu, σχολείου της Τουρκίας. Παίξαμε τον «Τροχό» ένα από τα συνεργατικά online παιχνίδια του έργου μας και διασκεδάσαμε πολύ εμείς από το σχολείο και οι φίλοι μας από τα σπίτια τους καθώς είναι σε περίοδο τηλεκπαίδευσης. Ευχαριστούμε την κ.Νεριμάν Τεμιζέλ και τους μαθητές /μαθήτριές της με τους γονείς τους για την ωραία μας επικοινωνία.

Ρεθεμνιώτικα Νέα- Προσφορά παιδικών μασκών

Με μεγάλη χαρά παραλάβαμε από τα  «Ρεθεμνιώτικα Νέα»  μάσκες για τους μαθητές του νηπιαγωγείου μας. Το συνοδευτικό φυλλάδιο με πολύ ωραίο και παιγνιώδη τρόπο μας υπενθυμίζει τους τρόπους προφύλαξης από τον Covid-19 και  προτείνει δημιουργικούς τρόπους ψυχαγωγίας στο σπίτι.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

 

 

Π.Ε.Κ.Ε.Σ. ΚΡΗΤΗΣ Διαδικτυακή δράση με ψυχολόγους Χαμόγελου του Παιδιού-Σεξουαλική αγωγήΛήψη αρχείου

World Children’s Council March 2021

Συμμετέχουμε στον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας νερού που είναι στις 22 Μαρτίου κάθε χρόνο. Μέσα από το έργο μας θα ασχοληθούμε με το νερό και την έλλειψή του. Για την παγκόσμια ημέρα ζωγραφίζουμε το πολύτιμο αγαθό της Φύσης γνωρίζοντας πως το νερό είναι τόσο παλιό όσο και η Γη μας και απαραίτητο για τη ζωή στον πλανήτη μας.

πατήστε:το μήνυμα για την παγκόσμια μέρα του νερού προς τα παιδιά εδώ

Ο συνεργατικός μας λογότυπος 

Το συνεργατικό σήμα του έργου μας. Το σχολείο μας συμμετέχει με τη δημιουργία 2 γραμμάτων του σήματος: HAPPILY KIDS VILLAGE

Γίναμε ομάδες για τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε στο έργο μας. Τα θέματα μας  είναι: η Στέγη, η Τροφή, το Νερό και το Παιχνίδι από τα δικαιώματα των παιδιών. 

Διαδικτυακή επίσκεψη κάναμε στην ΣΤ’Δημοτικού του συστεγαζόμενου 3ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου για να παρουσιάσουμε στους μαθητές και τις μαθήτριες το έργο μας και να πάρουμε συνέντευξη. Σε πολύ ζεστό και φιλικό κλίμα συζητήσαμε και καταγράψαμε τις απόψεις και τις ιδέες τους για τα θέματα του έργου μας. Τους/τις ευχαριστούμε όλους/ες και τον δάσκαλό τους κ.Γιώργο Ασπρούλη για την ζεστή φιλοξενία.

 

Την Πέμπτη 18 Μαρτίου συνδεθήκαμε με την Β’ τάξη του 3ου Δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου και  αφού τους παρουσιάσαμε το έργο μας τους «πήραμε» συνέντευξη για θέματα σχετικά με αυτό. Η δασκάλα τους κ. Μαρία Μώρου και όλοι οι μαθητές ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά. Σας ευχαριστούμε πολύ για την συνεργασία!

Ζωγραφίσαμε τους εαυτούς μας για να συμμετέχουμε στο συνεργατικό λογότυπο που θα δημιουργηθεί για το έργο μας.

 

Το αγγλικό γράμμα Y ζωγραφίσαμε για να συμβάλλουμε στη δημιουργία του λογότυπου του έργου μας. Η φράση HAPPILY KIDS VILLAGE θα δημιουργηθεί από τα παιδιά των συνεργαζόμενων σχολείων. 

Την Τρίτη 9 Μάρτη 2021 είχαμε επικοινωνία με τα παιδιά του σχολείου της Τουρκίας σε κλίμα φιλίας και συνεργασίας.

 

Η παρουσίαση του β’ τμήματος που προβλήθηκε στην online επικοινωνία μας με τα παιδιά σχολείου της Τουρκίας. Τα παιδιά μας παρουσιάζουν τη χώρα, τη σημαία μας, την πόλη, το σχολείο μας και βέβαια τον εαυτό τους. 

Αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στη δημιουργία του ευτυχισμένου χωριού για τα παιδιά του κόσμου.

Την Τρίτη 9 Μάρτη, το 1ο τμήμα του νηπιαγωγείου μας, επικοινώνησε με συνεργαζόμενα σχολεία της Τουρκίας και της Ελλάδας. Μας δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα βίντεο των άλλων σχολείων και να προβάλουμε και το δικό μας για να γνωριστούμε καλύτερα.

 

Πρόσκληση για την πρώτη online συμμετοχή τους στο «Παγκόσμιο Συμβούλιο Παιδιών» έλαβαν τα παιδιά μας.

Τις σκέψεις μας για το έργο και την ιστορία που διαβάσαμε αποτυπώσαμε στον συνεργατικό online χάρτη ιδεών του έργου μας.

Διαβάζουμε την ιστορία με την οποία ξεκινά το έργο μας και εκφράζουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ιδέες μας.

Διαβάσαμε την ιστορία και συζητήσαμε τι είναι αυτό που κάνει τα παιδιά λυπημένα και τί χαρούμενα. Ενθουσιαστήκαμε με την ιδέα της «δημιουργίας» ενός παιδικού χωριού και αναζητήσαμε πάνω στην υδρόγειο σφαίρα το κατάλληλο μέρος για να φτιαχτεί!

O Mάρτιος ξεκίνησε με το ερωτηματολόγιο αρχικής αξιολόγησης του έργου «World Children’s Council» από τα παιδιά.

Μάρτιος 2021

Η σκάλα της αγάπηςΛήψη αρχείου

Το ουράνιο τόξο

πατήστε την εικόνα

Καιρός -καιρικά φαινόμενα

 

27 Μαρτίου 2021- Ώρα της Γης

 

22 Μάρτη – Παγκόσμια μέρα Νερού

 

«Ο Βοριάς και ο Ήλιος»

«O Μάρτης και η μάνα του»

«Τον γνωρίζετε τον Μάρτη ,τον τρελό και τον αντάρτη;

Ο Μάρτης στο ποίημα ταλαιπωρεί την μάνα του με τις απότομες εναλλαγές του καιρού! Οι μαθητές μας το αποτύπωσαν με τις εξαιρετικές ζωγραφιές τους !

 

 

 

 

 

Καλή Σαρακοστή!

Η Σαρακοστή και ο χαρταετός μας στην τηλεκπαίδευση.

 

Αποκριά

    

 

   

  

Χορέψαμε με το Γαϊτανάκι την «Μπαμπόγρια » και τον «Χαραλάμπη»

  

«Παντρεύουνε τον κάβουρα»

Τσικνοπέμπτη 2021

 

 

Καλώς το καρναβάλι

Κέρασμα για την Τσικοπέμπτη από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

Ευχαριστούμε πολύ!Και του χρόνου!

«Μάρτης ή Μαρτιά»

Σύμφωνα με το έθιμο, από την 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά»…
Το βραχιολάκι αυτό, σύμφωνα με την παράδοση, το φοράνε κυρίως τα παιδιά για να μην «καούν» και να προστατευτούν από τον ανοιξιάτικο ήλιο….

Το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές (Rosa) όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους….

Εγγραφές για το σχολικό έτος 2021-22

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Κατά το σχολικό έτος 2021-2022 θα εγγράφονται στο Νηπιαγωγείο:

Νήπια γεννηθέντα:2016

Προνήπια γεννηθέντα:2017

Οι εγγραφές θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση/ link

https://proti-eggrafi.services.gov.gr/

από το γονέα/κηδεμόνα του παιδιού

από 1 μέχρι 20 Μαρτίου 2021

Ώρες επικοινωνίας με το 3ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου

Τηλ.επικοινωνίας:2831022984

12.10μμ.- 1.30μμ.

WORLD CHILDREN’S COUNCIL eTwinning 2020-21 February

Ξεκινήσαμε με ενθουσιασμό το έργο μας «World Children’s Council»-«Παγκόσμιο Συμβούλιο των Παιδιών» δημιουργώντας τον πίνακα αναφοράς στο θέμα.

 

Η πρώτη online επικοινωνία συνεργατών του έργου «World Childrens’ Council» πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2021 με θέμα συζήτησης το σχεδιασμό και την έναρξη του έργου μας.

Η ενημέρωση των γονέων μας έγινε με επιστολή σχετικά με το περιεχόμενο και τους στόχους του έργου .

 

Tο Νηπιαγωγείο μας  συμμετέχει σε ένα νέο έργο  eTwinning  με τίτλο:

World Childrens Council   (Παγκόσμιο Συμβούλιο Παιδιών)

Το πρόγραμμα ξεκινά το Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθεί το Μάιο. Συμμετέχουν 10 σχολεία από την Τουρκία 5 σχολεία από την Ελλάδα 1 από την Ισπανία και 1 από τη Σερβία. Το σχολείο μας ανήκει στους συντονιστές του έργου.

Σχετικά με το έργο

Το παιδί ως μικρός άνθρωπος χρειάζεται περισσότερη αγάπη και  φροντίδα. Αποτελεί ζωτικό μέρος της κοινωνίας και εγγύηση για το μέλλον της. Από την άποψη αυτή, είναι προς το συμφέρον τόσο του παιδιού όσο και της κοινωνίας να προστατεύονται τα δικαιώματα των παιδιών  ελεύθερα και ισορροπημένα. Το ελεύθερα και ευτυχώς αναπτυσσόμενο παιδί θα  μεταδώσει στο μέλλον και στις επόμενες γενιές ιδέες και αξίες.

«Δεν υπάρχουν μεγάλες εφευρέσεις και πρόοδος όσο ένα μεγαλοφυές παιδί  είναι δυσαρεστημένο στον κόσμο.» (Albert Einstein)

Επομένως τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να ονειρεύονται και  να ζουν σε έναν καλύτερο κόσμο. Ο κόσμος των ονείρων των παιδιών είναι πολύ ευρύς. Παράλληλα αναπτύσσεται η δημιουργικότητα των παιδιών των οποίων η φαντασία και τα όνειρα υποστηρίζονται. Για το λόγο αυτό, το πρόγραμμά μας αφορά τους μαθητές και τις μαθήτριες  Νηπιαγωγείου  4-6 ετών.

ΣΤΌΧΟΙ

 1. Να αναπτυχθεί η φαντασία και η  δημιουργικότητα στους μαθητές μας
 2. Να δημιουργήσουμε μια αίσθηση περιέργειας στους μαθητές μας και να τους ενθαρρύνουμε να κάνουν έρευνα
 3. Να εργαστούν ατομικά και σε ομάδες
 4. Να αναπτύξουν δεξιότητες  επικοινωνίας
 5. Να αναπτύξουν ένα αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης
 6. Να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση
 7. Να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση τους
 8. Να συμβάλλουν στο έργο σε συνεργασία με τα σχολεία εταίρους
 9. Να εκφράσουν όνειρα  και σκέψεις στο δράμα, τη ζωγραφική, το παιχνίδι κ.λπ. χρησιμοποιώντας  διάφορους τρόπους έκφρασης

ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ

Το πρόγραμμά μας θα πραγματοποιηθεί κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάιο του 2021. Ο σχεδιασμός, η διαδικασία υλοποίησής του και τα συνεργατικά προϊόντα θα αποφασίζονται από online επικοινωνίες και διαρκή συνεργασία των μελών του έργου.

Πιο αναλυτικά:

Σχεδιασμός λογότυπου  από τα παιδιά.

 1. Προβλήματα όπως δίψα, πείνα, έλλειψη εκπαίδευσης κ.λπ. θα ερευνηθούν από το συμβούλιο των παιδιών και θα γίνει παρουσίαση.
 2. Θέματα στέγης των παιδιών θα μελετηθούν από το συμβούλιο των παιδιών (Οι μαθητές μπορούν να σχεδιάσουν το σπίτι των ονείρων τους).
 3.  Θέματα ένδυσης  (Οι  μαθητές με φυσικές  βαφές μπορούν να ζωγραφίσουν μπλουζάκια ).
 4. Παιχνίδια για τα παιδιά  (Ένα βιβλίο παιχνιδιού μπορεί να δημιουργηθεί με παιδικά παιχνίδια με φυσικά υλικά).
 5. Τα παιδιά θα συνεργαστούν και θα αποφασίσουν να οργανώσουν τις δραστηριότητες για να κερδίσεις την ευτυχία.
 6. Μέσω των ΤΠΕ, τα παιδιά θα αλληλεπιδράσουν και θα επικοινωνήσουν τις ιδέες και τις ενέργειές τους.

ΑΝΑΜΕΝΌΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ

Να βελτιωθεί η δημιουργικότητα των μαθητών, να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή τους, να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, να αποκτήσουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες.

Σχετικά με το έργο

First of all, the child is a human being and needs more love, care as a person. The child is a part of society and is a guarantee for the future of society. In this respect, it is in the interest of both the child and the society to protect the rights of children freely and in a balanced way. The freely and happily growing child will spread this to new generations in the future. Therefore, «There are no great inventions and progress as long as one genius child is unhappy in the world.» (Albert Einstein), children should be encouraged to dream to live in a better world. Children’s dream worlds are very wide. On the other hand, the creativity of children whose imaginations are supported will also develop. For this reason, our project is planned to be carried out with 3-6-year-old kindergarten students.

 

ΣΤΌΧΟΙ

1. Developing imagination and creativity in our students
2. To create a sense of curiosity in our students and encourage them to do research
3. To gain the habit of working individually and in groups
4. Developing communication skills
5. To develop a sense of duty and responsibility
6. To gain environmental awareness
7. To contribute to self-confidence
8. To increase the contribution to the project in cooperation with the partner schools.
9.Dreams and thoughts in drama, painting, play, etc. using ways to transfer

ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ

Our project will be carried out between February 2021 and May 2021, and the work plan, cooperation studies, and joint product studies will be decided by meetings.

The logo-signage design will be done by students.
1.Problems such as , thirst, hunger, lack of education, etc. will be researched
by the council of children and a presentation will be made.
2. Are there houses in the children’s village to be established by this council? (Students can design their dream home.)
How are the children’s clothes in this children’s village? (The logos selected by students with natural dyes on t-shirts can be painted.)
4. What kind of games should children play in this village? (A playbook was written by these children’s games with natural materials)
5.The children will collaborate and decide to organize the activities
to gain happiness.
6.Through ICT, children will interact and communicate their ideas and actions.

ΑΝΑΜΕΝΌΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ

-To improve the creativity of students, to increase their self, confidence development and to increase their imagination, to gain social communication skills, to improve their digital skills, etc.

 

 

Φεβρουάριος 2021

Το ζωγραφικό έργο «Άνθη Αμυγδαλιάς» του  Βίνσεντ βαν Γκογκ μας ενέπνευσε για να ζωγραφίσουμε τα δικά μας έργα. Ο πίνακας δημιουργήθηκε για να τον εορτασμό της γέννησης του ανιψιού του και συνονόματού του ζωγράφου.

Η ιστορία του «Μικρού Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ είναι ένα μαγικό παραμύθι γραμμένο για μικρούς και μεγάλους. Είναι ένα παραμύθι διαχρονικό, αφού εδώ και πενήντα τέσσερα χρόνια αφήνει με τον ίδιο τρόπο άφωνους από συγκίνηση όσους το διαβάζουν.

Ένα απόσπασμα της ιστορίας του Μικρού Πρίγκιπα σε μορφή video  παρακολουθήσαμε, συζητήσαμε τα νοήματα και τις αξίες που μας δίνει. Ζωγραφίσαμε ποιον έχουμε στην καρδιά μας…

«Και ξαναγύρισε στην αλεπού.

«Αντίο» της είπε…

«Αντίο» είπε η αλεπού. «Άκου το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό: Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Η ουσία δε φαίνεται με τα μάτια».

«Η ουσία δε φαίνεται με τα μάτια» επανέλαβε κι ο μικρός πρίγκιπας για να το θυμάται…»

Το Τριώδιο άνοιξε…

Αριθμοί

Ηλιακό σύστημα

 

 

 

 

 

 

 

Μέρα-Νύχτα

Φτιάξαμε ιστόγραμμα με τις γνώσεις μας για τον κύκλο της μέρας. Είπαμε αινίγματα και ζωγραφίσαμε την λύση.  Φτιάξαμε την χρωματιστή πόλη μας την Μέρα και κάνοντας αναγνώριση και αντιστοιχίσεις  την φτιάξαμε και τη Νύχτα. Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο στον υπολογιστή και συζητήσαμε για την εναλλαγή Μέρας-Νύχτας.

 

 

 

Αμυγδαλιά

«Ρώτησαν την αμυγδαλιά αν υπάρχει Θεός και η αμυγδαλιά άνθισε…»Καζαντζάκης

 

Αριθμοί – Αντιστοιχίσεις

Αναγνώριση αριθμών, κατανόηση πλήθους, ταύτιση

Let’s play every day eTwinning 2020-21 Φεβρουάριος

Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021 είχαμε online επικοινωνία με το 9ο Νηπιαγωγείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. Τραγουδήσαμε και παίξαμε» Μουσικά Αγάλματα». Χαρήκαμε που είδαμε τους διαδικτυακούς φίλους μας και τις κυρίες τους.

Tην Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 είχαμε online  επικοινωνία με τα 2ο και 8ο Νηπιαγωγεία Νεάπολης Θεσσαλονίκης και Στερνών Χανίων. Παίξαμε και χαρήκαμε πολύ. Ευχαριστούμε τους φίλους μας και τις κυρίες τους.

Η συνεργατική ιστορία του έργου μας, «Let’s play every day», προϊόν συνεργασίας και επικοινωνίας των σχολείων. Είμαστε περήφανοι για τη συμμετοχή μας.

Καλή ανάγνωση!

Διαβάσαμε τη συνεργατική ιστορία και ζωγραφίσαμε το πάρτυ της ομάδας «Let’s play every day».

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Συμμετείχαμε στην συνεργατική ιστορία του προγράμματος φτιάχνοντας ένα κολλάζ με ζωγραφιές για να εικονογραφήσουμε μία σελίδα του βιβλίου.

 

 

Πατήστε την εικόνα:

Το σχολείο μας συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Παιχνιδιού την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

«Μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερα για ένα άτομα σε μία ώρα παιχνιδιού παρά σε ένα χρόνο συνομιλίας.»

Πλάτων

 

Το παιχνίδι της ομάδας μας «Θάλασσα-Στεριά» παίξαμε στην online  επικοινωνία που είχαμε με τα παιδιά του 2ου Νηπιαγωγείου Αλμυρού την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Διασκεδάσαμε, χαρήκαμε και ευχαριστούμε τα παιδιά και την κυρία τους κ.Ειρήνη Κουτσοπίνα.

Journey to shapes island eTwinning 2020-21 διάχυση του έργου

Το ταξίδι μας στα νησιά των σχημάτων με το eTwinning  έργο μας «Journey to shapes island» τελείωσε. Το έργο ξεκίνησε τον Νοέμβριο στο σχολείο, συνεχίστηκε το Δεκέμβριο με την τηλεκπαίδευση και τελείωσε τον Ιανουάριο στο σχολείο. Πρόκειται για ένα έργο παιδοκεντρικού χαρακτήρα με δραστηριότητες σχετικές με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες των παιδιών. Μέσα από το έργο τα παιδιά απέκτησαν βασικές έννοιες και δεξιότητες μαθηματικών, έζησαν εκπαιδευτικές εμπειρίες στις οποίες συμμετείχαν ενεργά και ανέπτυξαν  δεξιότητες απαραίτητες σε μαθητές  του 21ου αιώνα. Το έργο προώθησε την επικοινωνία και τη συνεργασία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων των συνεργαζόμενων σχολείων και χωρών σε κλίμα φιλίας,  συνεργασίας και έμπνευσης. Τα συνεργατικά προϊόντα του έργου αποτελούν καινοτόμες δράσεις καθώς η μάθηση επιτυγχάνεται μέσα από τη φύση, την τέχνη, το παιχνίδι, την τεχνολογία. Είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτό το έργο και ευχαριστούμε όλους τους φίλους μας από τα σχολεία της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ρουμανίας. 

Mε μεγάλη χαρά πήραμε τα αναμνηστικά του αγαπημένου μας ταξιδιού στα νησιά των σχημάτων.

 

Our journey to the islands of shapes with our eTwinning project «Journey to shapes island» is over.The project started in November at  school, continued in December with the distance learning and ended in January at school. It is a child-centered project with activities related to the interests and abilities of children. Through the project, the children acquired basic concepts and skills of mathematics, lived educational experiences in which they actively participated and developed skills necessary for students of the 21st century.The project promoted the communication and cooperation of students, teachers and parents with the collaboration of  schools and countries in an atmosphere of friendship, cooperation and inspiration. The collaborative products of the project are innovative actions as learning is achieved through nature, art, play, technology. We are proud of participating in  this project and thank all our friends from the schools of Turkey, Greece and Romania.

Οι γονείς μας αξιολόγησαν το έργο πολύ θετικά καταγράφοντας τη γνώμη τους και συμπληρώνοντας ερωτηματολόγιο αξιολόγησης.

Φιλαναγνωσία 2020-21 β’ μέρος

 

σχολ.έτος 2020-21

Αγαπητοί γονείς,

για το παιδί της σύγχρονης κοινωνίας, όπου κυριαρχεί ο γραπτός λόγος, θεωρείται απαραίτητη η απόκτηση της αναγνωστικής ικανότητας.Στο πρόγραμμα του σχολείου μας το βιβλίο έχει βασική θέση. Κατά το πρώτο εξάμηνο του σχολικού έτους 2020-21 και λαμβάνοντας υπόψιν τα μέτρα πρόληψης για την πανδημία του Covid-19 oργανώσαμε και συνεχίζουμε και για το δεύτερο εξάμηνο το :

Πρόγραμμα φιλαναγνωσίας με κέντρο το βιβλίο.

Σκοπός του προγράμματος  είναι να αναπτύξουν τα παιδιά καλή σχέση με το βιβλίο. Για να πετύχουμε όμως το σκοπό αυτό, απαιτείται η στενή συνεργασία σχολείου-οικογένειας.

Η ανάγνωση ιστοριών σε παιδιά από ενηλίκους τους περιβάλλοντος τους, εκτός από μια ευχάριστη, ψυχαγωγική δραστηριότητα, καλλιεργεί στα παιδιά την αγάπη για το βιβλίο και επηρεάζει τη μελλοντική τους πορεία ως μαθητές. Μέσω της

ανάγνωσης προάγεται η διανοητική ανάπτυξη του παιδιού, ενισχύεται το λεξιλόγιό του, αναπτύσσεται η φαντασία του, βελτιώνεται η συγκέντρωσή του, κεντρίζεται το  ενδιαφέρον του και προάγεται η συναισθηματική του ανάπτυξη.

Είναι επομένως απαραίτητο κάποιο πρόσωπο της οικογένειας ασχοληθεί έστω και για λίγο χρόνο με την ανάγνωση και το σχολιασμό του βιβλίου.

Οργάνωση-σχεδιασμός του προγράμματος μας

Κάθε Παρασκευή θα δίνεται στο παιδί ένα φύλλο εργασίας σε χαρτί Α4 από το Νηπιαγωγείο με οδηγίες για τη δραστηριότητα που θα επεξεργαστείτε μαζί το Σαββατοκύριακο και θα επιστρέφεται στο Νηπιαγωγείο μας κάθε Δευτέρα. Είναι βασική η συνέπεια στο χρόνο παράδοσης στο σχολείο για το παιδί καθώς το βοηθά να μάθει να ακολουθεί οδηγίες, να διαχειρίζεται και να σέβεται το χρόνο του και τους κανόνες μιας δραστηριότητας.

Τα φύλλα εργασίας θα συγκεντρώνονται στον σχετικό φάκελο του παιδιού αφού παρουσιαστούν στην «παρεούλα μας».Παρακαλούμε τα φύλλα εργασίας να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. 

Με εκτίμηση ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΕΝΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

 • Καθόμαστε αναπαυτικά μαζί με το παιδί μας με τα πρόσωπά μας κοντά και διαβάζουμε έχοντας το βιβλίο ανοιχτό μπροστά μας.
 • Συζητάμε μαζί του για το εξώφυλλο και τις εικόνες.
 • Σχολιάζουμε τι μας άρεσε περισσότερο και ποιος είναι ο αγαπημένος μας ήρωας.
 • Δραματοποιούμε το περιεχόμενο του βιβλίου, ή επινοούμε παιχνίδια και δραστηριότητες, μετατρέποντας την ανάγνωση σε μια ευχάριστη εμπειρία.
 • Συζητάμε με το παιδί και μοιραζόμαστε τα συναισθήματα που γεννήθηκαν κατά την ανάγνωση.

Πριν την ανάγνωση

 • Δείξτε στα παιδιά το εξώφυλλο του βιβλίου και ζητήστε τους να προβλέψουν το περιεχόμενο(για τι πράγμα νομίζεις ότι μιλάει αυτό το βιβλίο;)
 • Προτρέψτε τα, να αναγνωρίσουν στον τίτλο του βιβλίου γνωστά γράμματα.
 • Παροτρύνετε τα παιδιά να μιλήσουν για τις δικές τους εμπειρίες, οι οποίες σχετίζονται με την υπόθεση του βιβλίου (π.χ. Εσύ έχεις δει κάποιον που να είναι χαρούμενος ή λυπημένος ????
 • Αναλύστε ότι είναι απαραίτητο, έννοιες και λέξεις του κειμένου που δεν καταλαβαίνουν.
 • Απευθύνετε πότε-πότε ερωτήσεις, για να ελέγξετε κατά πόσο τα παιδιά κατανοούν το νόημα της ιστορίας.                                                                                                                     

Μετά την ανάγνωση 

 • Βοηθήστε τα παιδιά να συσχετίσουν τα γεγονότα που αφορούσαν τους βασικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας, με παρόμοια γεγονότα τις δικής τους ζωής.
 • Να ζωγραφίσουν εικόνες σχετικές με το κείμενο , να «εξερευνήσουν» γράμματα και λέξεις ή να αντιγράψουν μερικές απ’ αυτές.
 • Να συνθέσουν μια παρόμοια δικιά τους ιστορία.

Καλές αναγνώσεις!

23η Δραστηριότητα φιλαναγνωσίας: «Η ευχή της μάνας» λαϊκό παραμύθι της Λέρου

Διαβάζουμε με το παιδί το παραμύθι, το συζητούμε και το ενθαρρύνουμε να ζωγραφίσει ό,τι του έκανε εντύπωση.

Όνομα:——————————————————————————————————-

Ημερομηνία:————————————————————————————————

Μια φορά κι έναν καιρό, στα παλιά τα χρόνια, ζούσε μια γυναίκα που είχε τέσσερα παιδιά, τρεις κόρες και έναν γιο. Ο πατέρας τους πέθανε, όταν  αυτά ήταν πολύ μικρά και η μάνα τους για να τα ζήσει δούλευε σε διάφορες δουλειές, γιατί ήταν πολύ φτωχιά.

Μεγάλωσε και τα τέσσερα παιδιά και τα πάντρεψε, αλλά όλα έμεναν μακριά. Από την κούραση και από την ταλαιπωρία αρρώστησε και δεν μπορούσε πια να δουλέψει. Και έπεσε στο κρεβάτι πολύ βαριά. Οι γείτονες δεν την έβλεπαν να πηγαίνει στην ξένη δουλειά και ανησύχησαν. Πήγε το πρωί μία γειτόνισσα για να δει τι είχε και δεν πήγε στη δουλειά και την βρήκε στο κρεβάτι πολύ άρρωστη.

— Έλα, γειτόνισσα, να πας να φωνάξεις την πρώτη μου κόρη να έρθει, που τη χρειάζομαι.

Πάει τότε η γειτόνισσα στην πρώτη κόρη και τις λέει να πάει στην μάνα της που είναι πολύ άρρωστη. Εκείνη δεν δέχτηκε να πάει, γιατί έπλενε και είχε τα ρούχα μέσα στη σκάφη.

— Δεν μπορώ να πάω να την δω, γιατί πλένω.

Όταν πήγε η γειτόνισσα και της είπε ότι η κόρη σου δεν μπορεί να έρθει γιατί έχει τα ρούχα μέσα στην σκάφη και πλένει, η άρρωστη μάνα αναστέναξε, δάκρυσε και της είπε:  — Σου εύχομαι, κόρη μου, η σκάφη να γίνει το σπίτι σου και να το σέρνεις όπου πας στα όρη και στα βουνά, όλη σου τη ζωή.Από τότε η κόρη της έγινε χελώνα.

Τότε, έστειλε τη γειτόνισσα στη δεύτερη κόρη. Κι αυτή όμως βρήκε δικαιολογία ότι ύφαινε.

— Δεν μπορώ να έρθω γιατί έχω στον αργαλειό το νήμα.

Τότε πάλι η μάνα δάκρυσε και την καταράστηκε.

— Άντε κόρη μου, να υφαίνεις μέρα νύχτα και σταματημό να μην έχεις. Να σου χαλάνε οι άνθρωποι τα υφαντά και να σε κυνηγούν παντού.     Κι από τότε έγινε η αράχνη.

Μετά την έστειλε στο γιο της, μα κι εκείνος αρνήθηκε.

— Πες της μάνας μου ότι δεν μπορώ να έρθω, γιατί βάζω στους τοίχους αστυβές [=άγριους θάμνους με σκληρά αγκάθια], για να μην μου τους χαλούν.

Τότε η μάνα αναστέναξε πάλι και του είπε:

— Να έχεις την κατάρα μου κι οι αστυβές να γίνουν αγκάθια στο σώμα σου και να γυρίζεις σαν την άδικη κατάρα.  Από τότε έγινε ο σκαντζόχοιρος.

Τότε θυμήθηκε τη μικρή της κόρη και η γειτόνισσα πήγε και σ’ αυτή.

Όταν είδε την γειτόνισσα να πηγαίνει στο σπίτι της τόσο πρωί, απόρησε.

— Καλώς την, της είπε. Πώς είναι και ήρθες τέτοια ώρα; Η  γειτόνισσα της είπε ότι την γύρευε η μάνα της, που είναι πολύ άρρωστη. Η κόρη της εκείνη τη στιγμή ζύμωνε κι είχε το ζυμάρι μέσα στη σκάφη. Παράτησε όμως το ζύμωμα κι, όπως ήταν με τη ζύμη στα χέρια, έτρεξε στη μάνα της. Ούτε που ήθελε να πλυθεί, για πιο γρήγορα.

Όταν την είδε η μάνα της, της λέει.

— Γιατί, κόρη μου, είναι τα χέρια σου με τις ζύμες;

— Ζύμωνα, μάνα, κι έτρεξα να δω τι έχεις.

Τότε η μάνα της την αγκάλιασε, τη φίλησε και της λέει.

— Να έχεις την ευχή μου, κόρη μου! Να πετάς από λουλούδι σε λουλούδι, να μαζεύεις το μέλι από τα λουλούδια, να φέρνεις την γλυκασιά. Να είσαι χρήσιμη στον κόσμο. Το ζυμάρι που είναι στα χέρια σου να γίνεται κερί, για τις εκκλησίες. Χωρίς εσένα και το κερί σου, να μην μπορεί να λειτουργήσει ο παπάς.     Έτσι έγινε η μέλισσα.

22η Δραστηριότητα φιλαναγνωσίας: « Πασχαλινά ήθη και έθιμα»,

συνεργατική παρουσίαση των 3ου, 4ου και 13ου Νηπιαγωγείων Ρεθύμνου (Απρίλιος 2020)

Διαβάζουμε την παρουσίαση με τα πασχαλινά ήθη και έθιμα, συζητούμε με το παιδί και εναθαρρύνουμε να ζωγραφίσει ό,τι του κάνει εντύπωση.

Όνομα:—————————————————————————————-

Ημερομηνία:—————————————————————————————–Λήψη αρχείου

21η Δραστηριότητα:  «Σπίτι με κήπον»  διασκευή από το ποίημα του Κ.Καβάφη

Όνομα:————————————————————————————

Hμερομηνία:——————————————————————————-

Διαβάζουμε και συζητούμε με το παιδί το  ποίημα του Κ. Καβάφη. Το ενθαρρύνουμε να φανταστεί και να συνθέσει  ζωγραφίσει το  σπίτι των ονείρων του.

 

20η Δραστηριότητα: «Τα 3 γουρουνάκια»

Ζωντανεύουμε το παραμύθι μας.

Διαβάζουμε το γνωστό  παραμύθι και το συζητούμε με το παιδί.Στη συνέχεια το ενθαρρύνουμε να το «ζωντανέψει» παίζοντας τους ρόλους των ηρώων.Το παιδί φορά μια μάσκα και υποδύεται το γουρουνάκι, το λύκο κλπ.  Το παιδί οργανώνει την αναπάρασταση του παραμυθιού σε συνεργασία με τους γονείς, αδέρφια δίνοντας ρόλους, κατασκευάζει τις μάσκες των ηρώων, διαμορφώνει το χώρο για να παίξει π.χ. ο καναπές γίνεται σπιτάκι, κάτω από το τραπέζι ή καρέκλα,υφάσματα, τα παιχνίδια του, τουβλάκια κλπ.

Παίζοντας ρόλους ηρώων παραμυθιού ή άλλων αναπτύσσεται η δημιουργική σκέψη του παιδιού, οι επικοινωνιακές του δεξιότητες, πειραματίζεται αποκτά ενσυναίσθηση, μαθαίνει πιο γρήγορα.

«Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση. Η γνώση περιορίζεται σε όσα γνωρίζουμε και κατανοούμε, ενώ η φαντασία περικλείει ολόκληρο τον κόσμο, μαζί με όλα όσα υπάρχουν για να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε»  Αϊνστάιν

Τα τρία γουρουνάκια

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν τρία μικρά γουρουνάκια που ζούσαν ξέγνοιαστα κι ευτυχισμένα με τη μαμά τους. Όταν μεγάλωσαν τους είπε η μαμά τους «τώρα παιδιά μου μεγαλώσατε και πρέπει να πάτε να ζήσετε τη ζωή σας χωρίς εμένα. Θα πάρει, λοιπόν, καθένα τα πράγματά του και θα πάτε να φτιάξετε από ένα σπίτι να ζήσετε. Και προσοχή! Το σπίτι που θα χτίσετε πρέπει να είναι γερό για να μη μπορεί να το γκρεμίσει ο κακός ο λύκος και σας φάει».Πήρε, λοιπόν, το κάθε γουρουνάκι το δρόμο του.

Το πρώτο συνάντησε έναν κύριο που πουλούσε άχυρα. Σκέφτηκε, λοιπόν, «γιατί να κάθομαι να δουλεύω σαν το σκυλί, ας φτιάξω μάνι μάνι ένα σπίτι με άχυρα». Κι έτσι αγόρασε τ’άχυρα κι έφτιαξε ένα σπίτι.Το δεύτερο γουρουνάκι βρήκε πρόχειρα κάτι ξύλα. Σκέφτηκε κι αυτό, «με τα ξύλα αυτά θα φτιάξω το σπιτάκι».Το τρίτο γουρουνάκι, όμως, το πιο έξυπνο απ’όλα, έχτισε ένα σπιτάκι με τούβλα.

Ο κακός ο Λύκος μυρίστηκε τα γουρουνάκια. Πάει στο σπίτι του πρώτου και χτυπάει. Τοκ τοκ τοκ

Γ: Ποιος είναι;

Λ: Γουρουνάκι άνοιξέ μου να μπω μέσα.

Γ: Πριτς που θα σ’ανοίξω. Να με φας!

Λ: Δε μ’ ανοίγεις; Τότε κι εγώ θα φυσήξω και στη στιγμή θα σου γκρεμίσω το σπίτι.

Κι ο λύκος φύσηξε και τα άχυρα σκορπίστηκαν στον αέρα. Το γουρουνάκι έτρεξε και ζήτησε καταφύγιο στο δεύτερο αδελφάκι του. Έρχεται κι ο κακός ο λύκος και χτυπάει την πόρτα. Τοκ τοκ τοκ

Γ: Ποιος είναι;

Λ: Γουρουνάκια ανοίξτε μου να μπω μέσα.

Γ: Πριτς που θα σ’ανοίξουμε. Να μας φας;

Λ: Δε μ’ ανοίγετε;! Τότε κι εγώ θα φυσήξω και στη στιγμή θα σας γκρεμίσω το σπίτι. Κι ο λύκος φύσηξε και τα ξύλα σκορπίστηκαν στον αέρα. Τότε τα γουρουνάκια έτρεξαν γρήγορα, γρήγορα και ζήτησαν καταφύγιο στο σπίτι του άλλου αδελφού.Έρχεται ο κακός ο λύκος και χτυπάει την πόρτα. Τοκ τοκ τοκ

Γ: Ποιος είναι;

Λ: Γουρουνάκια ανοίξτε μου να μπω μέσα.

Γ: Πριτς που θα σ’ανοίξουμε. Να μας φας;

Λ: Δε μ’ ανοίγετε! Τότε κι εγώ θα φυσήξω και στη στιγμή θα σας γκρεμίσω το σπίτι.

Ο λύκος φύσηξε με όλη του τη δύναμη και αλλά το σπίτι ήταν γερό, χτισμένο με τούβλα και δεν σκορπίστηκε όπως τα προηγούμενα. Ο λύκος τότε σκέφτηκε να κατέβει από την καμινάδα του τζακιού. Τα γουρουνάκια ακούγοντας θόρυβο από την καμινάδα, φαντάστηκαν ότι ήταν ο κακός ο λύκος, κι έτσι έβαλαν φωτιά στα ξύλα του τζακιού. Ο λύκος δεν κατάφερε να κατέβει γιατί θα έκαιγε την ουρά του κι έτσι άφησε ήσυχα τα γουρουνάκια. Χαρούμενα τα γουρουνάκια βγήκαν να παίξουν έξω και υποσχέθηκαν την επόμενη φορά να φτιάξουν πιο γερά σπίτια!

 

19η Δραστηριότητα: «Παροιμίες για τον Απρίλιο»

Όνομα:——————————————————–

Hμερομηνία:—————————————————-

2ο τμήμα

 Λήψη αρχείου

 

Τι είναι παροιμία; Οι παροιμίες αποτυπώνουν την πείρα του λαού πάνω σε θέματα καθημερινής ζωής και μάλιστα με έμμετρο τρόπο. Οι παροιμίες αποτελούν το απόσταγμα της λαϊκής σοφίας. Αποτελούν ένα μέρος του λαϊκού μας πολιτισμού, τεράστιο σε όγκο και πλουσιότατο σε αξία. Αποτελούν ένα τεράστιο κεφάλαιο πείρας, βγαλμένης μέσα από τη ζωή, χρησιμότατης σε κάθε άνθρωπο. Απλοί άνθρωποι, χωρίς ιδιαίτερη ή και με καθόλου γραμματική μόρφωση, αποδίδουν με όμορφο και περιεκτικό τρόπο διάφορα περιστατικά της ζωής

Παροιμίες για τον Απρίλιο: Aς συζητήσουμε με το παιδί τις παροιμίες του Απριλίου και ας το ενθαρρύνουμε να ζωγραφίσει.

Απρίλης φέρνει την δροσιά, φέρνει και τα λουλούδια.

 

Ο Απρίλης με τα λούλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα.

Απρίλης, Μάης, κοντά είν’ το θέρος.

 

Απρίλης έχει τα χάδια κι ο Μάρτης τα δαυλιά.

 

Αν κάνει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα,

χαρά σ’ εκείνον το γεωργό που ‘χει πολλά σπαρμένα.

 

O Απρίλιος λέγεται και Απρίλης, Άι – Γιωργίτης (γιατί γιορτάζει ο Άγιος Γεώργιος),

Τριανταφυλλάς (γιατί ανθίζουν τα τριαντάφυλλα), Γρίλλης (γκρινιάρης).

Απρίλιος: Από το λατινικό aprilius (ανοικτός), γιατί κατά το μήνα αυτό άνοιγαν οι ανθοί των λουλουδιών.

 

18η Δραστηριότητα: Παραμύθι «Φύσα αεράκι, φύσα»

Όνομα:————————————————————————————–

Hμερομηνία:————————————————————————————–

«Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα κοριτσάκι που είχε έναν πολύχρωμο χαρταετό. Τον αγαπούσε πολύ αυτόν τον χαρταετό. Τον είχε φτιάξει μόνη της. Τον έκοψε, τον έβαψε και του έβαλε μια ουρά για να πετάει ψηλά. Μια μέρα ο ουρανός γέμισε σύννεφα και ένας δυνατός αέρας άρχισε να φυσά. Ο δυνατός αέρας τραβούσε με μανία τον χαρταετό από το χεράκι της και άρχισε να πετά όλο και πιο ψηλά, όλο και πιο ψηλά, ώσπου χάθηκε στον ουρανό μακριά. Το κοριτσάκι καθόταν λυπημένο και σκεφτόταν τον αγαπημένο της χαρταετό. Πού να βρίσκεται τώρα; Να κρυώνει; Μήπως είναι λυπημένοs; Αποφάσισε να πάει να βρει τον αγαπημένο της χαρταετό. Σκέφτηκε να γράψει ένα γράμμα και να το στείλει παντού. Δεν μπορεί! Κάποιος θα είχε δει τον αγαπημένο της χαρταετό! Άρχισε να γράφει και να γράφει, να στέλνει και να στέλνει…με ένα πουλάκι. Και έστειλε παντού. Σε γνωστούς και φίλους.

Ρώτησε και τα πουλιά. Και της είπαν να στείλει και στις νεράιδες…Έτσι έγραψε και έστειλε σε όλες τις νεράιδες, μία για κάθε εποχή.

Πρώτα έστειλε στην νεράιδα του φθινοπώρου. Και τι έλεγε το γράμμα; Παρακαλούσε την νεράιδα να δώσει εντολή σε όλα τα πλάσματα του φθινοπώρου να πουν…Τι να πουν; “Φύσα, αεράκι, φύσα!”, για να φέρει πίσω τον χαρταετό της. Και έτσι έγινε. Φύσηξαν όλα μαζί τα πλάσματα…

Μετά έστειλε γράμμα στην νεράιδα του χειμώνα. Έπαιζε με την αδερφή της την Νιφάδα. Και τι έλεγε το δικό της γράμμα; Παρακαλούσε την νεράιδα να δώσει εντολή σε όλα τα πλάσματα του χειμώνα να πουν “Φύσα, αεράκι, φύσα!”, για να φέρει πίσω τον χαρταετό της. Και έτσι έγινε….Φύσηξαν όλα μαζί τα πλάσματα…

Μετά έστειλε γράμμα στην νεράιδα της άνοιξης. Και τι έλεγε το δικό της γράμμα; Παρακαλούσε την νεράιδα να δώσει εντολή σε όλα τα πλάσματα της άνοιξης να πουν “Φύσα, αεράκι, φύσα!”, για να φέρει πίσω τον χαρταετό της. Και έτσι έγινε….

Μετά έστειλε γράμμα στην νεράιδα του καλοκαιριού. Και τι έλεγε το δικό της γράμμα; Παρακαλούσε την νεράιδα του καλοκαιριού να δώσει εντολή σε όλα τα πλάσματα του καλοκαιριού να πουν “Φύσα, αεράκι, φύσα!”, για να φέρει πίσω τον χαρταετό της. Και έτσι έγινε…. Φύσηξαν όλα μαζί τα πλάσματα. Και φύσηξαν όλα τα πλάσματα σε όλες τις εποχές…και φύσηξαν…και φύσηξαν…και φύσηξαν… ώσπου ο αέρας τα άκουσε και άρχισε και αυτός να φυσά απαλά και επέστρεψε σε όλα τα παιδιά τους χαμένους χαρταετούς τους. Και επέστρεψε και στο κοριτσάκι που ως τότε ήταν πολύ λυπημένο τον πολύχρωμο χαρταετό του.Και γέμισε ο ουρανός ΧΑΡΤΑΕΤΟΥΣ και όλοι έτρεξαν να παίξουν μαζί τους. Το κοριτσάκι ήταν πολύ χαρούμενο και έκανε μια ευχή: ας μη χάσει ποτέ κανένα παιδι τον χαρταετό του…Και έζησε το κοριτσάκι καλά και εμείς καλύτερα….»   πηγή:taniamanesi-kourou.blogspot.gr

17η Δραστηριότητα: « H γυναίκα του Μάρτη»

Όνομα:—————————————————————————

Ημερομηνία: —————————————————————————————————

Κάποτε οι μήνες αποφάσισαν να παντρευτούν. Ο καθένας βρήκε μια γυναίκα που του άρεσε και την παντρεύτηκε. Ο Μάρτης δε φρόντισε το ζήτημα μόνος του και έβαλε προξενητάδες να του βρούνε μια γυναίκα. Εκείνοι του φέρανε μια κοπέλα η οποία ήταν τυλιγμένη με ένα μαντίλι και του είπαν ότι είναι πολύ όμορφη. Ευκολόπιστος όπως ήταν, την παντρεύτηκε.

Όταν όμως έμειναν μόνοι και έβγαλε το μαντίλι της, τι να δει; Δεν υπήρχε πιο άσχημη στον κόσμο!

Από τότε κάθε φορά που τη θυμόταν άστραφτε, βροντούσε, έβρεχε, έριχνε μπόρες, έκανε παγωνιές. Μόνο όταν ξεχνιόταν μερικές φορές, ηρεμούσε, γαλήνευε κι έκανε καλό καιρό!

Στη Μεσσηνία, λόγου χάρη, λένε ότι η γυναίκα που παντρεύτηκε ο Μάρτης, από μπροστά ήταν πολύ άσχημη, ενώ από πίσω ήταν πολύ όμορφη. Όταν ο Μάρτης τη βλέπει καταπρόσωπο κλαίει και ο καιρός χαλάει, όταν όμως την κοιτάζει από τις πλάτες ευχαριστιέται και ο καιρός καλοσυνεύει.

Γι’ αυτό λέγεται και η παροιμία: «Ο Μάρτης πότε κλαίει και πότε γελάει».

16η Δραστηριότητα: «Ο βασιλιάς Ανήλιαγος: ένας άγνωστος μύθος για τις μέρες που ο ήλιος χάνεται μακριά»

Όνομα:——————————————————————————-

Hμερομηνία:————————————————————————

 

 

 

 

Σ’ ένα κάστρο, πιθανότατα στο κάστρο του Τρίκαρδου στην Αιτωλοακαρνανία, όπως μου είπανε οι νεράιδες που μου μαρτυρούνε όλα τα αυτά τα υπέροχα μυστικά, ζούσε έναν καιρό και μια φορά ένας λεβέντης όμορφος, ο Ανήλιαγος, πρωτότοκος, θαρρώ, γιος του βασιλιά της περιοχής. Μου είπαν ακόμη οι αγαπημένες μου νεράιδες, πως όταν ακόμα ήταν μωρό μέσα στην κούνια του, έσβησε το φως από το λυχνάρι που του είχε ανάψει ο πατέρας του και οι Νεράιδες τον καταράστηκαν να ζήσει για πάντα δίχως το φως του ήλιου να μπορεί να αντικρίσει. Αλλιώς…θα πέθαινε! Έτσι τον ονόμασαν “Ανήλιαγο” και ο πατέρας του ένα βαθύ του ‘χε φτιάσει παλάτι που έμπαινε μες τη γη, τόσο που δεν έφτανε ποτέ το φως από τις χρυσοφτέρουγες ακτίνες του ήλιου.

Κάθε βράδυ όμως, όταν ο βασιλιάς και παντεπόπτης ήλιος έδυε, έβγαινε απ’ το παλάτι του, περνούσε τον μεγάλο ποταμό του δάσους με τ’ άσπρο άλογό του και πήγαινε ν’ ανταμώσει την αγαπημένη του αρχόντισσα, την κυρά Ρήνη (Ειρήνη), που ζούσε στο δικό της κάστρο.Γινόταν καιρό αυτό κι όμορφα κυλούσε ο καιρός. Μα ήρθανε μέρες που σκέψεις κακές ρίζωσαν στο μυαλό της κυρά Ρήνης. «Γιατί έρχεται κοντά μου μονάχα νύχτα;», αναρωτιόταν. «Και γιατί πάντοτε φεύγει πριν ξημερώσει;»

Σκέψεις κακές όταν ριζώσουν στο μυαλό μας σαν άρρωστοι φερνόμαστε και πράματα παράλογα θα κάνουμε. Να το ξέρεις και ακόμα καλύτερα να το θυμάσαι: ό,τι σκεφτόμαστε γίνεται η ζωή μας η ίδια λίγο καιρό μετά.

Καθόλου δεν της άρεσε της κυρά Ρήνης αυτή η συνήθεια του αγαπημένου της. «Μην αγαπά κάποια άλλη ο βασιλιάς μου;», δηλητηρίασε το μυαλό της ακόμη περισσότερο κι άλλο να κρατηθεί δε μπόρεσε. Βάλθηκε την αλήθεια να βρει κι ας μη γνώριζε το τίμημα το ακριβό που θα πληρώσει.Αποφάσισε λοιπόν τον αγαπημένο της να ξεγελάσει και τι συμβαίνει να γνωρίσει. Διέταξε τους έμπιστους υπηρέτες της και σφάξανε όλα τα κοκόρια της περιοχής. Όλα!

Κι ήρθε το επόμενο βράδυ και ο Ανήλιαγος πήγε όπως πάντα στην κυρά Ρήνη με το άλογο του και πέρασε τη νυχτιά μαζί της. Αλλά κοκόρια να λαλήσουν δεν υπήρχαν κι έτσι ξεχάστηκε λίγο περισσότερο ο Ανήλιαγος. Κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και καβάλησε το άλογό του. Έτρεχε σαν αστραπή για να προλάβει. Πάνω που περνούσε τον ποταμό, λίγο πριν φτάσει στο κάστρο του, τον βρήκαν οι πρώτες αχτίδες του ήλιου στην πλάτη, ξεπέζεψε και μαρμάρωσε εκεί για πάντα, πλάι στο ποτάμι του κάστρου του, θαμπωμένος από τη λάμψη του βασιλιά Ήλιου. Η κυρά Ρήνη είχε μάθει επιτέλους την αλήθεια αλλά μάλλον την είχε πληρώσει πολύ ακριβά…

15η Δραστηριότητα: « Ο μύθος της Αμυγδαλιάς»

Διαβάζουμε με το παιδί τον μύθο και συζητούμε. Ενθαρρύνουμε να ζωγραφίσει.

Όνομα:———————————————————————————————

Hμερομηνία:————————————————————————————–

-Γιατί η αμυγδαλιά ανθίζει στη μέση του χειμώνα; Γιατί θεωρείται το δέντρο της ελπίδας; Γιατί είναι συνδεδεμένη με την αγάπη; Όλα εξηγούνται στον παρακάτω μύθο :

«Μια φορά και έναν καιρό στη Θράκη ζούσε μια όμορφη πριγκίπισσα, η Φυλλίς. Όταν ο Δημοφώντας, ο γιος του Θησέα, επέστρεφε με το καράβι του από την Τροία, γνώρισε τη Φυλλίδα, αγαπήθηκαν και παντρεύτηκαν. Όμως ο νεαρός Αθηναίος νοσταλγούσε πολύ την πατρίδα του. Η Φυλλίς δεν άντεχε να τον βλέπει στενοχωρημένο και έτσι τον άφησε να φύγει, πιστεύοντας ότι αν την αγαπούσε πραγματικά, θα επέστρεφε σε αυτήν σύντομα. Όμως ο καιρός περνούσε και ο αγαπημένος της δεν είχε γυρίσει. Η Φυλλίς μαράζωνε μέρα με τη μέρα και επειδή οι θεοί του Ολύμπου τη λυπήθηκαν, τη μεταμόρφωσαν σε δέντρο. Επειδή όμως ήταν χειμώνας, το δέντρο στεκόταν γυμνό, χωρίς φύλλα και λουλούδια. Όταν κάποια στιγμή ο Δημοφώντας γύρισε στη Θράκη, είδε το δέντρο και κατάλαβε αμέσως τι είχε συμβεί. Απελπισμένος, αγκάλιασε τον κορμό της και τότε έγινε κάτι μαγικό : το δέντρο πλημμύρισε λευκά άνθη και τρυφερά φύλλα στη μέση του χειμώνα. Από τότε, η αμυγδαλιά έγινε σύμβολο της ελπίδας, αποδεικνύοντας τη δύναμη της αγάπης».

14η Δραστηριότητα: « Φεβρουάριος» ποίημα

Διαβάζουμε με το παιδί το ποίημα, το συζητούμε και ενθαρρύνουμε να ζωγραφίσει.

Όνομα:———————————————————————————————

Hμερομηνία:————————————————————————————–

 

 

Φεβρουάριος

Άνθη ανάκατα και χιόνι

τις αμυγδαλιές φορτώνει.

Κούτσα κούτσα κατεβαίνει ,

όλη η πλάση τον προσμένει !

Μήνυμα πως δεν αργεί ,

φτάνει η Άνοιξη στη γη .

Στο γαλάζιο το στεφάνι ,

του ήλιου κάποια αχτίδα εφάνη .

 

Το ‘παν και το λένε τόσοι ,

άνθρωποι με τόση γνώση :

«Ο Φλεβάρης και αν φλεβίσει ,

Καλοκαίρι θα μυρίσει » .

Ρένα Καρθαίου

 

13η Δραστηριότητα: « Φλεβάρης-Κουτσοφλέβαρος»

Διαβάζουμε με το παιδί την λαϊκή παράδοση για το Φλεβάρη και ενθαρρύνουμε να ζωγραφίσει.

Όνομα:—————————————————————————————— 

Hμερομηνία:———————————————————————————

Γιατί ο Φλεβάρης λέγεται και Κουτσοφλέβαρος;

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση , ο Φεβρουάριος μαζί με τα άλλα αδέρφια του , τον Ιανουάριο και το Μάρτιο αποφάσισαν να ενώσουν το κρασί τους σε ένα βαρέλι καθώς η παραγωγή ήταν λιγοστή . Ο Φεβρουάριος όμως τρύπησε το βαρέλι από κάτω χωρίς να ρωτήσει τα αδέρφια του με αποτέλεσμα να πιει όλο το κρασί και να μεθύσει !

Γι’ αυτό πολλές φορές δεν ξέρει τι κάνει κι έχει άστατο καιρό … κι όπως λέει χαρακτηριστικά και η παροιμία : «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει , καλοκαίρι θα μυρίσει ! Μα αν τύχει και θυμώσει μες στο χιόνι θα μας χώσει ! »

Τα αδέρφια του για να τον τιμωρήσουν για αυτή τη συμπεριφορά , του πήραν ο καθένας από μια μέρα . Έτσι ο Φλεβάρης έγινε Κουτσοφλέβαρος κι έχει μονάχα 28 μέρες . Μόνο κάθε τέσσερα χρόνια παίρνει μαι μέρα ακόμη και τότε η χρονιά είναι δίσεκτη . Πολλοί πιστεύουν ότι το δίσεκτο έτος φέρνει κακοτυχία κι έτσι αποφεύγουν να θεμελιώσουν σπίτια ή να παντρευτούν.

12η Δραστηριότητα: «Ο μύθος της Αλκυόνης»

Διαβάζουμε και συζητούμε  με το παιδί το μύθο. Ενθαρρύνουμε να ζωγραφίσει.

Όνομα:————————————————-

Ημερομηνία:—————————————

Στη θεσσαλική πόλη Τραχίνα βασίλευε ο Κύηκας. Πως να μην ήταν ευτυχισμένος αυτός. Νέος ήταν. Πλούσιος ήταν. Γενναίος ήταν. Όμορφος. Αυτό κι αν ήταν. Κι ήταν και βασιλιάς, μην το ξεχνάμε! Είχε δηλαδή-μην τα πολυλογούμε- όλα τα καλά του κόσμου μαζεμένα πάνω του. Όταν αποφάσισε να παντρευτεί, διάλεξε για γυναίκα του μια πανέμορφη γυναίκα, την Αλκυόνη, κόρη της Ενάρετης και του θεού των ανέμων, του γνωστού Αιόλου.

Τόση και τέτοια ήταν η αγάπη τους και ευτυχισμένες τόσο ήταν οι μέρες τους μαζί που σιγά σιγά άρχισαν να νιώθουν σα θεοί ή μάλλον για να το πω καλύτερα…ίσοι με τους θεούς. Ο Κήυκας ένιωθε σαν το βασιλιά των θεών, το Δία, και η Αλκυόνη σαν τη θεά Ήρα. Και καθόλου δεν άργησαν να φωνάζονται με αυτά ακριβώς τα ονόματα: Δίας ο Κήυκας, Ήρα η Αλκυόνη. Το χειρότερο ήταν όμως ότι ήθελαν και από τους κατοίκους της πόλης να τους φωνάζουν με αυτά τα ονόματα. Τόση ήταν η αγάπη κι η ευτυχία τους!

Οι κάτοικοι δεν είχαν πρόβλημα. Καλός ήταν ο βασιλιάς, καλή και τρίκαλη η βασίλισσά τους. Άλλος είχε το πρόβλημα: ο Δίας, ο ίδιος ο Δίας, ο κανονικός! Οργίστηκε ο βασιλιάς των θεών και μεγάλη τιμωρία σκέφτηκε να τους επιβάλλει για την αλαζονεία τους.

Μια μέρα που ο Κύηκας έπλεε με το καράβι του για κάποιο μέρος κοντινό, ο Δίας τον έζωσε με βροντές, αστραπές και καταιγίδες και το καράβι του γίνηκε κομμάτια. Αβοήθητος μες τη φορτούνα παρασύρθηκε από τα νερά και μάλλον χάθηκε στο βαθύ πέλαγο (κατά άλλη εκδοχή ο Δίας τον μεταμόρφωσε στο θαλασσοπούλι Κήυκα ή σε γλάρο).

Μόλις η Αλκυόνη έμαθε το χαμό του Κήυκα, έτρεξε αμέσως να τον βρει μη πιστεύοντας πως είχε πνιγεί. Σπασμένα σανίδια από κάποιο καράβι είδε, κάποια κουρέλια είδε, κατάλαβε κι άρχισε να κλαίει πάνω στο βράχο.

Πέρασε η μέρα, έφθασε η νύχτα, ξημέρωσε το επόμενο πρωί κι ήρθε η επόμενη νύχτα. Και σαν αυτές, ήρθαν μέρες και νύχτες πολλές κι η Αλκυόνη το κλάμα δε σταματούσε.

Ο Δίας την πόνεσε. Στεναχωρήθηκε για τον καημό της και τη μεταμόρφωσε σε πουλί, τελειώνοντας το κλάμα, τον πόνο και το μαρτύριο της για το χαμό του αγαπημένου της.

Η Αλκυόνη από τότε είναι ένα πανέμορφο ψαροπούλι. Ζει κοντά στις θάλασσες και κοιτά διαρκώς τα νερά της μήπως και εμφανιστεί πάνω σε κάποιο αφρισμένο κύμα ο αγαπημένος της Κύηκας.

Όμως, η Αλκυόνη γεννάει τα αβγά της κάθε Ιανουάριο κι όχι την άνοιξη όπως τα περισσότερα πουλιά. Και τα γεννάει στους βράχους των ακροθαλασσιών. Τα ορμητικά κύματα όμως της τα έσπαγαν κι ο θρήνος γινόταν ακόμα μεγαλύτερος. Ο Δίας τη συμπόνεσε δεύτερη φορά (μετά το μαρτύριο που της είχε χαρίσει ασφαλώς). Έτσι, πήρε την απόφαση να καταλαγιάζουν για 10-15 μέρες τα κρύα και οι άνεμοι μέσα στον Ιανουάριο, ώστε να μπορεί η Αλκυόνη να κλωσάει τα αβγά της. Τούτες οι μέρες πήραν το όνομά της κι Αλκυονίδες τις λένε εκατοντάδες χρόνια οι Έλληνες…

 

11η Δραστηριότητα: Ποίημα « Γενάρης»

Διαβάζουμε με το παιδί το ποίημα, συζητούμε και ενθαρρύνουμε να ζωγραφίσει ό,τι του έκανε εντύπωση.

ΓΕΝΑΡΗΣ

Με το πόδι το δεξί

το κατώφλι θα διαβεί,

τον φωνάζουνε Γενάρη

κι άλλοι καλοριζικάρη.

 

Το’  να χέρι, σπάει ρόδι

τ’ άλλο  χέρι, ρίχνει  χιόνι

όλα στα λευκά θα βάψει

και το τζάκι μας θ’ ανάψει.

                                                    Μεταξία Φωτίου