Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs), που θεσπίστηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αποτελούν ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης για έναν δίκαιο, βιώσιμο και ειρηνικό κόσμο έως το 2030. Οι στόχοι αυτοί καλύπτουν σημαντικά ζητήματα όπως η εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας, η πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση, η ισότητα των φύλων, η προστασία του περιβάλλοντος, η υγεία, η καθαρή ενέργεια και η ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Η ενασχόλησή μας με το συγκεκριμένο θέμα ξεκίνησε την προηγούμενη σχολική χρονιά. Γνωρίζοντας όμως τη σημασία του, συνεχίζουμε και φέτος ελπίζοντας στη δημιουργία συνειδητών μελλοντικών πολιτών του κόσμου.

Παρόλο που οι έννοιες αυτές μπορεί να φαίνονται σύνθετες, μπορούν να γίνουν απόλυτα κατανοητές μέσα από κατάλληλες προσεγγίσεις, ακόμα και από παιδιά προσχολικής ηλικίας. Στο νηπιαγωγείο, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τις βασικές αξίες των στόχων μέσα από τη βιωματική μάθηση: με παιχνίδια, παραμύθια, εικαστικές δραστηριότητες, θεατρικό παιχνίδι και καθημερινές εμπειρίες που ενισχύουν τη φροντίδα για τον άνθρωπο και τη φύση.

Η ενασχόληση με τους στόχους ενισχύει την ενσυναίσθηση, την υπευθυνότητα και τη συνεργατικότητα των παιδιών. Τα βοηθά να κατανοήσουν ότι όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη μοιράζονται κοινές ανάγκες και δικαιώματα, και ότι η δική τους συμπεριφορά, ακόμη και σε μικρή ηλικία, μπορεί να συμβάλει θετικά στο σύνολο. Μαθαίνουν να σέβονται τη διαφορετικότητα, να μειώνουν τη σπατάλη πόρων, να αγαπούν το φυσικό περιβάλλον και να είναι ενεργοί «μικροί πολίτες».

Η εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην προσχολική ηλικία δεν στοχεύει απλώς στη μετάδοση γνώσεων, αλλά στην καλλιέργεια στάσεων ζωής. Τα παιδιά αποκτούν ένα πρώτο πλαίσιο σκέψης γύρω από την οικολογία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ειρηνική συνύπαρξη. Αυτή η πρώιμη επαφή θέτει τα θεμέλια για μελλοντική περιβαλλοντική και κοινωνική υπευθυνότητα.

Το σχολείο λειτουργεί ως πρότυπο μικρής κοινωνίας, και το νηπιαγωγείο, με την κατάλληλη καθοδήγηση και φροντίδα, μπορεί να γίνει η αφετηρία για μια θετική αλλαγή. Η ενσωμάτωση των 17 Στόχων στην καθημερινή σχολική πράξη προάγει την ενεργή συμμετοχή των παιδιών και ενδυναμώνει τη φωνή τους, καθώς τα προετοιμάζει για έναν κόσμο που χρειάζεται συνειδητούς και ευαισθητοποιημένους πολίτες.

IMG 5004 IMG 5005

IMG 5006IMG 5007

IMG 5008 1

 IMG 5134IMG 5132

IMG 5158

488844649 642237098722133 4587295026519769259 nIMG 5159IMG 5144

Η βιωματική μάθηση , το παιχνίδι και οι καθημερινές εμπειρίες που ενισχύουν τη φροντίδα για τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον, μας βοήθησαν να γνωρίσουμε τους 17 Στόχους Βιώσιμης ανάπτυξης και να τους οικειοποιηθούμε…

Το νηπιαγωγείο μας επισκέφθηκε η υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης κ, Ιππέκη Βίκυ και ενημερώθηκε για τις δράσεις μας. Τα παιδιά έπαιξαν παιχνίδια στην αυλή που διαμορφώθηκε ανάλογα με τους 17 στόχους.

c0ba16ac c0a3 448b 9a60 16e203f44f86 bbae3283 68aa 4af2 b33d e60ad94978a2 0736536d 931c 45b7 bdd3 1f0dad6bfd30 4255e3bc f2a5 499c 9f60 f03f35dbf43a 85fdde3b d019 4c07 95a2 f6c175668db8 9fa61b5e da71 46f9 af8a be2b40705e88 6d98db77 0714 4e9a a037 622de2ada580 e96e47f6 daae 4c72 bb5d 9ec57b999f73 1acac1b7 8412 4cc3 b9ae 12edbb466806

Πάσχα των Ελλήνων Πάσχα,

Πάσχα της αγάπης Πάσχα,

Πάσχα των αγγέλων.

Ήλιος κι ανατέλλεις,

Πάσχα μέγα Πάσχα.

Ήλιος φωτοδότης,

Των Ελλήνων Πάσχα.   (Κουγιουμτζής / Θέμελής)

https://www.youtube.com/watch?v=E3XQ4X99bHU

Η Ανάσταση του Χριστού είναι η πιο μεγάλη και χαρούμενη γιορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είναι η στιγμή που ο Χριστός νικά τον θάνατο και φέρνει την ελπίδα, τη χαρά και το φως σε όλο τον κόσμο. Οι Χριστιανοί γιορτάζουν με ιδιαίτερη κατάνυξη τη Μεγάλη Εβδομάδα και προετοιμάζονται για το Άγιο Πάσχα. Έτσι και μεις, ξεκινώντας από την Κυριακή της Τυροφάγου και τον Εσπερινό της Συγχωρήσεως φτάσαμε στην Κυριακή του Πάσχα και τον Εσπερινό της Αγάπης.

Στο νηπιαγωγείο μας μιλήσαμε για την περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής, το νόημα της νηστείας από το φαγητό αλλά κυρίως από τις κακές συνήθειες, τη συγχώρηση και τη συγχώρεση, τη γιορτή του Πάσχα των εβραίων και την έξοδο τους από τη γη της Αιγύπτου, την αλιεία των μαθητών του Χριστού και τα θαύματα  που πραγματοποίησε αλλά και για τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας που οδήγησαν στην Άκρα Ταπείνωση και τον Γολγοθά , όπως η ανάσταση του Λαζάρου, η Κυριακή των Βαΐων, η ταπείνωση, ο Μυστικός Δείπνος, η προδοσία του Ιούδα, η σύλληψη, η  Σταύρωση και φυσικά η Ανάσταση και στη συνέχεια η Ανάληψη. Διαβάσαμε παιδικές ιστορίες, ακούσαμε μύθους και δοξασίες μάθαμε’ τα κάλαντα του Λαζάρου και συζητήσαμε για το πραγματικό νόημα της Ανάστασης, την Αγάπη. Επίσης ήρθαμε σε επαφή με την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας. Μάθαμε γιατί ανάβουμε τη λαμπάδα το βράδυ της Ανάστασης, τι συμβολίζει το κόκκινο αυγό και τι σημαίνει το “Χριστός Ανέστη – Αληθώς Ανέστη”.

Φτιάξαμε τις δικές μας πασχαλινές κατασκευές: πήλινα στολίδια, λαζαράκια, mobils, καλαθάκια, βάψαμε αυγά,  δημιουργήσαμε μια όμορφη αφίσα με την πασχαλινό αυγό και πολλές ζωγραφιές.

IMG 5104 1

IMG 5104 IMG 5098 IMG 5099 IMG 5094 IMG 5092 IMG 5106 1 IMG 5107 1 IMG 5108 IMG 5105 1 IMG 5109IMG 5096

Θεέ μου ανέρχεσαι λυπημένος,

αν και για όραση εξακολουθείς και έχεις την συγχώρηση.

Ω θλίψη των ματιών  του Κυρίου μου, της

αιωνιότητας ο κάματος,

έχω πολύ συνεργήσει για να υπάρχεις,

είναι πολύ σε μένα το μεριδιο της ανομίας. (Καλογήρου/Καρούζος)

Η Ανάσταση του Χριστού μας υπενθυμίζει πως, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, το φως και η αγάπη νικούν πάντα. Ευχόμαστε σε όλους Καλή Ανάσταση και Χριστός Ανέστη!

IMG 5110 2

Στα πλαίσια του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής του Δικτύου “Κων/πολη -Θεσσαλονίκη, Μία εκπαιδευτική Συνύπαρξη –Πολίτες της Πόλης , Έλληνες της Οικουμένης”, της Διεύθυνσης ΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, και με τη βοήθεια του chat gpt, και αφού δώσαμε ως λέξεις κλειδιά τις λέξεις: Βόσπορος, Θερμαϊκός , ρύπανση , θάλασσα, είχαμε ως αποτέλεσμα το Παρακάτω ποίημα:

“Ο Βόσπορος κι ο Θερμαϊκός”

( Με τη φωνή της θάλασσας)

Ο Βόσπορος κάποτε έλαμπε, με νερά γαλάζια, καθαρά,

και τα ψάρια  χόρευαν και κολυμπούσαν, με χαμόγελα στη θάλασσα τα μαγευτικά.

Μα τώρα σκοτεινιάζουν τα νερά, βρώμα κα σκουπίδια κυλούν παντού,

Οι γλάροι δεν φωνάζουν πια χαρούμενα και τα ψάρια κρύβονται σε σιωπή βαριά.

Κι ο Θερμαϊκός , γαλήνιος και ήρεμος, εξαφανίζει την ομορφιά του σιγά σιγά,

Το νερό του θολώνει, τα κύματα κλαίνε,

για τη μόλυνση που το πνίγει και τα σφάλματα.

Τα παιδιά ρωτούν, ‘Γιατί τα ψάρια δεν παίζουν; , και οι μεγάλοι λένε…’Η φύση μας πονά’

Μα αν όλοι μαζί αποφασίσουμε, θα σωθούν οι θάλασσες μας, θα καθαρίσουν ξανά.

Βόσπορος και Θερμαϊκός, δύο φίλοι παλιοί, ας γίνουμε όλοι φρουροί , να σώσουμε τη γή.

Για να ξαναβρούν τη χαρά τα ψάρια, και οι θάλασσες να λάμψουν για πάντα καθαρές κι αληθινές.

Τα παιδιά εικονογράφησαν το ποίημα και δημιουργήθηκε ένα ωραίο βίντεο!!!

Μπορείτε να το δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://youtube.com/shorts/1w1fdNKUA7Y

Με ιδιαίτερη χαρά πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στο Νηπιαγωγείο μας!!!

Την ημέρα της 25/3/2025  κατατέθηκε στεφάνι στο  Ηρώο από ομάδα νηπίων που εκπροσώπησαν  επάξια το 3ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου  απαγγέλοντας και ποιήματα!!!

Οι εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου σας εύχονται Χρόνια Πολλά!!!

ADE1D715 9B33 4525 8295 A763A98E8AFA D22BF76E F989 47FB 9715 244AC34F8584     

  

IMG 0705