Μήνας: Απρίλιος 2022
E-twinning Έργο EUROPEAN P.L.A.N. Aποστολή:Art creation
Στα πλαίσια του προγράμματος Ε-twinning EUROPEAN P.L.AN. που εκπονούμε φέτος σε συνεργασία με Νηπιαγωγεία της Ελλάδας και της Λιθουανίας συνδεθήκαμε διαδικτυακά σήμερα και επικοινωνήσαμε-παρουσιάσαμε στο 7ο Νηπιαγωγείο Πτολεμαϊδας τον γνωστό πίνακα του
Gustav Klimt «Το Δέντρο Της Ζωής»
Η παρουσίαση -επεξεργασία έγινε στα πλαίσια της Αποστολής art creation του προγράμματος.
Η δημιουργία αυτού του καμβά σχετίζεται με το όνομα του μεγιστάνα Adolf Stockwe, ο οποίος το 1904 αποφάσισε να χτίσει μια τεράστια οικογένεια. Εκείνη την εποχή, ήταν μοντέρνο να ζωγραφίζουμε πίνακες ζωγραφικής μέσα και μέσα στα κτίρια, οπότε ο βιομήχανος της Βιέννης κάλεσε αρκετούς καλλιτέχνες (συμπεριλαμβανομένου του Gustav Klimt), προσφέροντάς τους ένα συμβόλαιο.
Ο βιομηχανικός λάτρευε την ιαπωνική τέχνη, οπότε ο Klimt αποφάσισε να σχεδιάσει μια κατάλληλη εικόνα που θα συμπλήρωνε το συνολικό σχέδιο. Ως αποτέλεσμα, εμφανίστηκε το περίφημο «Δέντρο της Ζωής», που αποτελείται από τρία στοιχεία – προσδοκία, αρπαγή και το ίδιο το δέντρο της ζωής.
Το όνομα φέρει ένα συμβολικό νόημα και ενθαρρύνει τον θεατή να σκεφτεί: ίσως ο καλλιτέχνης προσπάθησε να απεικονίσει το βιβλικό δέντρο του νου ή να απεικονίσει το γενεαλογικό δέντρο όλης της ανθρωπότητας. Τα κλαδιά των δέντρων μπορούν να αποδοθούν στο σύμβολο του απείρου – τα κλαδιά συναντιούνται και αλληλοσυνδέονται, δημιουργώντας έναν πραγματικό λαβύρινθο από φύλλα και ασυνήθιστες διακοσμήσεις.
Οι πιο προσεκτικοί θεατές μπορούν να βρουν μεγάλο αριθμό τριγώνων, τετραγώνων και ωοειδών. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι αυτά τα σύμβολα θεωρούνται αρσενικά και θηλυκά μεταξύ των Ιαπώνων. Μεταξύ των Ευρωπαίων, αυτά τα σύμβολα συνδέονται με τα έργα του Sigmund Freud (αξίζει να σημειωθεί ότι ο Klimt διάβασε τα έργα του). Ποιος ξέρει, ίσως αυτός ο μεγάλος Φρόιντ ενέπνευσε τον καλλιτέχνη να δημιουργήσει μια τόσο ασυνήθιστη εικόνα.
Ο Klimt πέρασε περισσότερα από 6 χρόνια στο εργαστήριό του, δουλεύοντας πάνω σε ένα χρυσό δέντρο – το κεντρικό σύμβολο της ζωγραφικής. Δεν είναι τίποτα που ο καλλιτέχνης γύρισε στο χρυσό χρώμα, συμβολίζοντας τη ζωή. Αυτό είναι το κύριο χρώμα της εικόνας, τα υπόλοιπα παίζουν το ρόλο των προσαρτημάτων στο χρυσό δέντρο.
Δημιουργήσαμε κι εμείς το δικό μας <Δέντρο της Ζωής> και το παρουσιάσαμε στους διαδικτυακούς μας φίλους…
Ακολούθησαν ερωτήσεις του τύπου ,
Ποιος ζωγράφισε τον πίνακα; Πόσα χρόνια έκανε να τον δημιουργήσει και για ποιόν; Ποιος είναι ο τίτλος; Τι παρατηρούμε στο έργο(κέντρο, δεξιά, αριστερά), τι σχήμα(σπείρα) έχουν τα κλαδιά; τα χρώματα του πίνακα; τι έχει έχει βάλει στον κορμό ; τι έχει ο δικός μας πίνακας σε σχέση με τον γνήσιο;
Αγαπητοί μας φίλοι από το 7ο Νηπιαγωγείο Πτολεμαϊδας σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία και την ακρόαση και περιμένουμε να μας παρουσιάσετε κι εσείς με τη σειρά σας τις δημιουργίες σας!
Σχέδιο Δράσης του Τμήματος – Θεματικός Κύκλος “Ζω καλύτερα-Ευ ζην” : «Διατρέφομαι σωστά και υγιεινά»
«Διατρέφομαι σωστά και υγιεινά»
Αναφορά σε:
Α) Δεξιότητες
Δεξιότητες μάθησης του 21ου αιώνα Δημιουργικότητα, Επικοινωνία, Κριτική σκέψη, Συνεργασία Ψηφιακή επικοινωνία, Ψηφιακή συνεργασία, Ψηφιακή δημιουργικότητα, Ψηφιακή κριτική σκέψη, Συνδυαστικές δεξιότητες ψηφιακής τεχνολογίας, επικοινωνίας και συνεργασίας Δεξιότητες Ζωής Αυτομέριμνα, Κοινωνικές δεξιότητες, Ενσυναίσθηση και Ευαισθησία, Προσαρμοστικότητα, Υπευθυνότητα Δεξιότητες του Νου Οργανωσιακή σκέψη, Μελέτη περιπτώσεων και Επίλυση προβλημάτων, Κατασκευές, παιχνίδια, εφαρμογές, Ρουτίνες σκέψης και αναστοχασμός Ψηφιακές δεξιότητες Πληροφορικός γραμματισμός, Ψηφιακός γραμματισμός, Δεξιότητες δημιουργίας και διαμοιρασμού ψηφιακών δημιουργημάτων, Δεξιότητες ανάλυσης και παραγωγής περιεχομένου σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, Δεξιότητες διεπιστημονικής και διαθεματικής χρήσης των νέων τεχνολογιών.
Β)Στόχοι: Η διασύνδεση , η ευαισθητοποίηση, ενσυναίσθηση, η εκπαίδευση , κριτική σκέψη, η θετική στάση, απέναντι σε θέματα που αφορούν την αξία της σωστής διατροφής σε σχέση με τη υγεία του ανθρώπου.
Γ)Επιπρόσθετοι στόχοι:
1)Να κατανοήσουν τι είναι το πεπτικό σύστημα και τη διαδικασία της πέψης μέσα από το ταξίδι των τροφών.
2)Να μάθουν τις κυριότερες κατηγορίες των τροφών και να γνωρίσουν τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν και να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα του νερού στον ανθρώπινο οργανισμό.
3)Να γνωρίσουν τη Μεσογειακή Πυραμίδα Διατροφής και τις ομάδες που την απαρτίζουν.
4)Να αναφέρουν τα κυριότερα χαρακτηριστικά της υγιεινής διατροφής και να διαχωρίζουν τις τροφές σε υγιεινές και λιγότερο υγιεινές
5)Να κατανοήσουν τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή.
Αναλυτική περιγραφή των δραστηριοτήτων που θα αναπτύξουμε με τους μαθητές/μαθήτριές μας αξιοποιώντας την ταυτότητα του εκάστοτε προγράμματος
1/12/2021
1o Εργαστήριο
Διάρκεια: 2 ώρες
Αρχικά γίνεται το συμβόλαιο της τάξης σε χαρτί του μέτρου μαζί με τον Ρούλη τον Ασβούλη, το ζωάκι που μας κάνει παρέα τη φετινή σχολική χρονιά. Μας παρουσιάζει ένα έργο τέχνης σχετικό με τη διατροφή (Ντιέγκο Βελάσκεζ) και ζητάμε να σκεφτούν στιγμές που τρώνε με την οικογένειά τους . Δίνουμε τις κατάλληλες ευκαιρίες να εκφραστούν και συζητάμε τη σημασία της τροφής για την επιβίωση μας. Στη συνέχεια γίνεται ανίχνευση των προτέρων γνώσεων και καταγραφή του εννοιολογικού χάρτη στο goggle. Οι μαθητές καλούνται να αποτυπώσουν ζωγραφίζοντας μια χαρούμενη ή λυπημένη φατσούλα πώς τους φάνηκε το εργαστήριο και τι έμαθαν από αυτό.
8/12/2021
2o Εργαστήριο
Διάρκεια: 2 ώρες
Με την αφήγηση του παραμυθιού «Μάκης Ενζυμάκης και η μάχη στο στομάχι» τα παιδιά ανακαλύπτουν το ταξίδι της τροφής και την εκπληκτική μεταμόρφωση της στο πεπτικό μας σύστημα. Γίνεται παρουσίαση διαφανειών για το πεπτικό μας σύστημα από το πρόγραμμα https://www.nutritionactivityprogram.com/teachers-classroom/taksidi-ths-trofhs-29.html.
Δείχνουμε σχετικό βίντεο. Σε χαρτί του μέτρου, μπορούμε να κάνουμε το περίγραμμα του σώματος ενός παιδιού για να σχηματίσουμε το ταξίδι της τροφής. Στη συνέχεια ζωγραφίζουμε τα μέρη του σώματος, όπου ταξιδεύει η τροφή. Μπορεί να δοθεί και ατομικό φύλλο εργασίας στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
15/12/2021
3o Εργαστήριο
Διάρκεια: 2 ώρες
Τα παιδιά να ζωγραφίσουν το αγαπημένο τους φαγητό και το παρουσιάζουν στην τάξη. Έτσι βλέπουμε τις διατροφικές τους συνήθειες. Όσα έχουν ζωγραφίσει το ίδιο φαγητό δημιουργούν μια ομάδα κλπ. Διαβάζουμε το βιβλίο: «Μια φορά ήταν η Κολοτούμπα». Μαθαίνουμε τις βασικές κατηγορίες τροφών (γαλακτοκομικά, κρέας, λαχανικά, δημητριακά, φρούτα, όσπρια) και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στις τροφές (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, άλατα, βιταμίνες, νερό). Σε συσκευασίες προϊόντων δείχνουμε το σημείο που αναγράφουν τα λιπαρά, τα σάκχαρα, τους υδατάνθρακες κλπ. Σε 5 μεγάλα χαρτόνια σχεδιάζουμε από ένα σπιτάκι. Στο κάθε ένα αντιστοιχεί και μια οικογένεια από τις τροφές. Άρα θα έχουμε το σπιτάκι για τα γαλακτοκομικά, για τα φρούτα και τα λαχανικά, για τα δημητριακά, για τα λίπη, για το κρέας, τα θαλασσινά και τα όσπρια. Ζωγραφίζουν (νήπια) ή κόβουν (τα προνήπια) και εικόνες από περιοδικά από με τροφές και τις κολλούν στα σπιτάκια που ταιριάζουν. file:///C:/Users/Admin/AppData/Local/Temp/FD1A2(dim)-1.pdf
file:///C:/Users/Admin/AppData/Local/Temp/FD1A2(gal).pdf file:///C:/Users/Admin/AppData/Local/Temp/FD1A2(krea).pdf file:///C:/Users/Admin/AppData/Local/Temp/FD1A2(lax).pdf file:///C:/Users/Admin/AppData/Local/Temp/FD1A2(lip).pdf Πόσο σημαντικό είναι το νερό στη ζωή μας; Κάθε παιδί χρειάζεται 1 – 1,5 λίτρο, δηλαδή 5 ποτήρια νερό την ημέρα. Δείχνουμε βίντεο σχετικό https://youtu.be/vHApTRvbJCw https://www.nutritionactivityprogram.com/teachers-classroom/enydatwsh-167.html ή θα μπορούσαν να ζωγραφίσουν τα ποτήρια νερό που χρειαζόμαστε καθημερινά
Εργαστήριο 4ο
21/12/2021
4o Εργαστήριο
Διάρκεια: 3 ώρες
https://www.youtube.com/watch?v=c9oP3pbSbjk#t=30 Ακούμε το τραγούδι : «Το χοντρό μπιζέλι» https://www.youtube.com/watch?v=W8QegBVmWEo&ab_channel=EllinikaMeagapi Κάθε φορά που ακούμε ένα λαχανικό σταματάμε τη μουσική και το καταγράφουμε.
Στη συνέχεια αποφασίζουμε να φτιάξουμε παράσταση. Φτιάχνουμε τα καπέλα για τα λαχανικά (χοντρό μπιζέλι, κολοκυθάκια, αγκινάρα, βλίτα, σπανάκι, μπάμια κλπ.) και χορεύουμε στους ρυθμούς της μουσικής.
Ποια λαχανικά ήταν καλεσμένα στον χορό; Ποιος τα έχει δοκιμάσει; Σας αρέσουν; Τα αναγνωρίζετε στους πάγκους της λαϊκής αγοράς; Στο χωράφι; Παιχνίδι «τυφλής γευσιγνωσίας» και αντιστοίχισης με κάρτες.
12/1/2022
5o Εργαστήριο
Διάρκεια: 2 ώρες
Συζητάμε με τα παιδιά για τη μεσογειακή διατροφή και φτιάχνουμε τη μεσογειακή διατροφική πυραμίδα αναλύοντας μαζί τους τις οικογένειες τροφών που την αποτελούν. Συζητάμε για τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. «Πόσα σκαλάκια έχει η πυραμίδα; Ποιες τροφές υπάρχουν στο κάθε σκαλάκι; Γιατί κάτω είναι φαρδιά και όσο ανεβαίνουμε στενεύει; Ποιες τροφές μπορούμε να τρώμε περισσότερο και ποιες λιγότερο;» Φτιάχνουμε τη δική μας διατροφική πυραμίδα με την τεχνική του κολάζ. Ζωγραφίζουν ή κόβουν εικόνες από περιοδικά και τις κολλούν στο αντίστοιχο σκαλάκι. Διαδραστικά παιχνίδια στο φωτόδεντρο http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/3550?locale=el
Αξιολόγηση-Αναστοχασμός
Δημιουργία μηνυμάτων για τη Μεσογειακή και ισορροπημένη διατροφή χρησιμοποιώντας με χαρτάκια post-it. («τρώω λίγα λιπαρά», «αποφεύγω τα γλυκά», «Δεν ξεχνώ τα λαχανικά» κλπ.)
19/1/2022
Εργαστήριο 6o
Διάρκεια: 2 ώρες
Επίσκεψη διατροφολόγου ή γιατρού (γονέας παιδιού) στο σχολείο μας.
Αξιοποιούμε το βίντεο με το τραγούδι «Τόσο λάθος διατροφή!» Από την παιδική χορωδία Τυπάλδου. Τα παιδιά επαναλαμβάνουν και μαθαίνουν τις ομάδες τροφών μέσα από ένα τραγούδι και ποιες τροφές μας κάνουν καλό και ποιες όχι. https://www.youtube.com/watch?v=c9oP3pbSbjk&t=3s&ab_channel=evfilo Έχουμε δυο χαρτόνια πράσινο στο οποίο βάζουμε τις υγιεινές τροφές (σωστές επιλογές) και κόκκινο τις μη υγιεινές τροφές (λάθος επιλογές)
Φωτόδεντρο: Φτιάξε το ημερήσιο πρόγραμμα των γευμάτων σου!
Αίσωπος παιχνίδι: Ισορροπημένη διατροφή http://aesop.iep.edu.gr/node/7622/2174/#question8389
Παρακολουθούν βίντεο της WWF Ελλάς Καλύτερα το σπιτικό παρά το αγοραστό φαγητό https://vimeo.com/showcase/4783258/video/235227629
Ένα εναλλακτικό παιδικό πάρτυ https://vimeo.com/showcase/4783258/video/235228219
Φύλλο εργασίας: Βάλε στο πιάτο σου τις υγιεινές τροφές που θα ήθελες να φας.
26/1/2022
7o Εργαστήριο
Διάρκεια: 3 ώρες
Σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά με πολλούς και διασκεδαστικούς τρόπους θα κατανοήσουν την αξία και τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας και θα την εντάξουν στην καθημερινότητά τους με μακροπρόθεσμα οφέλη και στην ενήλικη ζωή τους. Παρακολουθούν βίντεο γα την παιδική παχυσαρκία. Ξαναδιαβάζουμε το βιβλίο: «Μια φορά ήταν η Κολοτούμπα» που αναφέρεται στην ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση. Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας; Πώς βοηθά η κίνηση και οι καθημερινές σωματικές δραστηριότητες σε αυτό; Τα παιδιά περιγράφουν ποιες δραστηριότητες κάνουν σε καθημερινή βάση, οι οποίες πιστεύουν ότι βοηθούν στην υγεία τους (όπως συμμάζεμα παιχνιδιών, βόλτα με το σκύλο, σκάλισμα κήπου, παιχνίδι στα διαλείμματα του σχολείου, στο πάρκο, περπάτημα με τους γονείς τους κλπ.). Στη συνέχεια προτρέπουμε τα παιδιά να συμμετέχουν σε κινητικά παιχνίδια: «Αγαλματάκια ακούνητα», «περνά περνά η μέλισσα», «το μαντήλι», «μουσικές καρέκλες», «κλέφτες και αστυνόμοι», «κουτσό», «μήλα» , «τσουβαλοδρομίες» κλπ. Τρέξιμο σε ήπιο ρυθμό ,κινούν με διάφορους τρόπους τα μέλη του σώματος τους (κυκλικά, πάνω κάτω, σκίπινγκ, αλματάκια κλπ.). Προετοιμάζουμε όλους τους μυς του σώματος και δίνουμε έμφαση στις μυϊκές ομάδες που θα εξασκηθούν.
Επίσκεψη γυμνάστριας (μαμάς παιδιού) . Θα μιλήσει στα παιδιά για τα οφέλη της σωματικής άσκησης και σωστής διατροφής στην υγεία του ανθρώπου.
Φύλλο εργασίας file:///C:/Users/Admin/Downloads/FD1B25(1).pdf Δημιουργία από τα παιδιά ομαδικής αφίσας με δραστηριότητες και μικρές συμβουλές που βοηθούν στην καλύτερη υγεία Δημιουργία νέου εννοιολογικού χάρτη στο goggle. Σύγκριση με τον αρχικό: Τι ξέραμε; τι μάθαμε;
Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Την Παρασκευή 1η Απριλίου 2022 είχαμε την τιμή να γίνουμε ακροατές και ηθοποιοί με δραματοποίηση, στην αφήγηση της κυρίας Νέλλυς Δελή που μας επισκέφθηκε εν όψει της 2ης Απριλίου – Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου και μας αφηγήθηκε με το δικό της μοναδικό τρόπο το «Χαρούμενο Λιβάδι» της Φιλιώς Νικολούδη.
Μια μαργαριταρένια ιστορία με ολίγη παπαρουνόσκονη μέσα απο την οποία δόθηκε διαίτερη βαρύτητα στην αξία της διαφορετικότητας και στη συνύπαρξη..μια μικρή διαπολιτισμική ιστορία που μέσα από την αφήγηση , τη δραματοποίηση και τη μουσική υπόκρουση μας έκανε να δούμε τα πράγματα γύρω μας με άλλη ματιά!!!
Η κύρία Νέλλυ Δελή είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος!