Πολύχρωμοι χαρταετοί και η κυρά Σαρακοστή

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και το Νηπιαγωγείο χαρταετούς ετοιμάζει! Κόψαμε, κολλήσαμε, ζωγραφίσαμε και έτοιμοι οι χαρταετοί μας! Το παιχνίδι στην αυλή είναι η τέλεια δοκιμή! Και τα χαμόγελα των παιδιών δείχνουν πώς κάτι τόσο μικρό μπορεί να σε κάνει να νιώσεις τόσο μεγάλη χαρά!

 

 

 Μιλήσαμε και για τη νηστεία της Σαρακοστής, για τα νηστίσιμα και τα αρτύσιμα τρόφιμα και βάλαμε στο πιάτο μας μόνο νηστίσιμα φαγητά. Παρατηρήσαμε στον υπολογιστή τον πίνακα “Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας” του Σπύρου Βασιλείου και τον φτιάξαμε κι εμείς σε μια ομαδική εργασία με ζωγραφική και κολάζ. Μάθαμε για το έθιμο της κυράς Σαρακοστής, είπαμε το σχετικό ποίημα και φτιάξαμε ο καθένας τη δική το κυρά Σαρακοστή για να μετρήσουμε τις εβδομάδες που έμειναν μέχρι το Πάσχα.

 

 

Αποκριάτικο πάρτυ

Τα παιδάκια του Νηπιαγωγείου φόρεσαν τις αποκριάτικες στολές τους στο σχολείο και διασκέδασαν με την καρδιά τους! Τραγουδήσαμε τα αποκριάτικα τραγούδια που μάθαμε, παίξαμε το γαϊτανάκι, χορέψαμε σε ελληνικούς παραδοσιακούς ρυθμούς και σε λάτιν αποκριάτικους ρυθμούς, από “Μήλο μου κόκκινο” μέχρι “Μακαρένα” και “Λίμπο ροκ”. Νίντζα, μπαλαρίνες, ήρωες παραμυθιών και κινουμένων σχεδίων γέμισαν την αυλή με γέλια και χορούς! Ζήτω το πολύχρωμο τρελό καρναβάλι!

 

  

  

 

 

Αρλεκίνος και κλόουν!

Αρλεκίνοι και κλόουν δεν μπορούσαν φυσικά να λείπουν από το νηπιαγωγείο μας και αυτή τις απόκριες!

Διαβάσαμε το υπέροχο βιβλίο “Ο Αρλεκίνος” της Ζωρζ Σαρή. Τραγουδήσαμε και χορέψαμε το “ο Παλιάτσος” με στίχους από τη Μέλπω Ζαρόκωστα και μουσική του Νότη Μαυρουδή και τον “Κλόουν” του Γ. Σακελλαρίδη. Κάναμε ατομικές και ομαδικές κατασκευές με ψαλίδια, κόλλες, μαρκαδόρους, δακτυλομπογιές και πολλά χρώματα! Ζήτω η τρελή, πολύχρωμη αποκριά!

 

 

 

Η δική μας Τσικνοπέμπτη!

Παρόλο που ο καιρός δεν επέτρεπε να το “τσικνίσουμε” στην αυλή, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου δεν άφησε τα νηπιάκια μας παραπονεμένα! Κέρασε σουβλάκια σε παιδάκια και δασκάλες και τους ευχαριστούμε πολύ! Τσίκνισμα, παιχνίδια και πολύ χορό είχε σήμερα το μενού! Χορέψαμε “γιάνκα” και “μήλο μου κόκκινο”, περάσαμε κάτω από του “λίμπο” το ραβδί και κάναμε το έθιμο της “χάσκας”(αλλά με μπισκότα!)

 

 

 

 

 

Μεταμφιεστήκαμε και σε πειρατές! Με μπαντάνα, επικάλυμμα ματιού, μονοκυάλι και παπαγάλο! Πειρατές με τα όλα τους! Βάλαμε με κλειστά μάτια επικάλυμμα στην πειρατίνα μας, περάσαμε ποτάμι με κροκόδειλους, βρήκαμε χρυσά νομίσματα, πετάξαμε εφημεριδοβόμβες και ταξιδέψαμε σε μέρη μακρινά! Ευχόμαστε να έχετε όλοι μια εξίσου καλή Τσικνοπέμπτη! Και του χρόνου με υγεία!

 

 

Καλώς το καρναβάλι…

IMG_4691

Καλωσορίσαμε το καρναβάλι με παιχνίδια και μουσική. Εμπλουτίστηκε η γωνιά μεταμφίεσης και τράβηξε το ενδιαφέρον όλων των παιδιών! Τραγουδήσαμε “Καλώς το καρναβάλι…” και “Η Λίνα, ο Φώτης κι ο Τοτός”. Παίξαμε κινητικά παιχνίδια μίμησης με αποκριάτικα θέματα, γνωρίσαμε αποκριάτικα έθιμα από διάφορες περιοχές. Φτιάξαμε Γενίτσαρους και Μπούλες από την  κοντινή μας Νάουσα.

 

 

Φυλές της γης

Πριν ασχοληθούμε με την κάθε φυλή χωριστά γνωρίσαμε πρώτα τις 5 ηπείρους της γης μας και τις εντοπίσαμε στο χάρτη. Βρήκαμε κάποιες χώρες από την κάθε ήπειρο ανάμεσα τους και την δική μας, την Ελλάδα, που ανήκει στην Ευρώπη και κατοικεί η λευκή φυλή.

Στη συνέχεια γνωρίσαμε την κίτρινη φυλή και τους Κινέζους. Εντοπίσαμε στον χάρτη την Κίνα, μιλήσαμε για τον πολιτισμό της, τα χαρακτηριστικά των κατοίκων της. Στο διαδίκτυο είδαμε βιντεάκια από την ζωή στην Κίνα, από τα αξιοθέατα της και γνωρίσαμε την γραφή της.

Μιλήσαμε για την σημασία που έχει το σύμβολο του δράκου στην κινέζικη φυλή, είδαμε φωτογραφίες από δράκους.

Κάθε παιδί έφτιαξε τον δικό του δράκο και δύο μεγάλους δράκους, ένα για κάθε τμήμα. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και έπαιξαν με τους δράκους στην αυλή.

Τραγουδήσαμε το τραγούδι «η κολυμβήτρια Κινέζα».

Μετά την κίτρινη φυλή σειρά είχαν οι Ινδιάνοι. Είδαμε φωτογραφίες και παρατηρήσαμε τα χαρακτηριστικά τους. Βρήκαμε στον χάρτη τα μέρη που ζούσαν οι Ινδιάνοι.  Τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για αυτό αποφασίσαμε να γίνουμε Ινδιανάκια. Κάναμε καπέλα και ινδιάνικα κοσμήματα για τον λαιμό και τη δική μας ινδιάνικη σκηνή.

Ακούσαμε το τραγούδι από τα ζουζούνια για τους 10 μικρούς ινδιάνους, βαφτήκαμε και χορέψαμε.

Στη συνέχεια μιλήσαμε για τα παιδιά που ανήκουν στη μαύρη φυλή και παρατηρήσαμε εικόνες από τη ζωή τους.

Γνωρίσαμε τα έθιμα και τις παραδόσεις τους. Μάθαμε  για την αφρικάνικη μουσική και τα μουσικά όργανα της Αφρικής και διασκεδάσαμε, χορεύοντας στους ρυθμούς της.

Τραγουδήσαμε το τραγούδι «10 μικρά αραπάκια». Φτιάξαμε αφρικάνικα παραδοσιακά κολιέ.

Εντύπωση έκαναν  στα παιδιά οι Εσκιμώοι, οι κάτοικοι των πάγων.

Μιλήσαμε για τα χαρακτηριστικά τους, για τα αγαπημένα τους σκυλιά, για τις διατροφικές τους συνήθειες, για την ενδυμασία τους, για τους κινδύνους που τους απειλούν.

Είπαμε πως είναι τα σπίτια τους και γιατί δεν λιώνουν τα ιγκλού και φτιάξαμε εσκιμώους με ιγκλού.

Τέλος γίναμε και εμείς Εσκιμώοι και μπήκαμε στο δικό μας ιγκλού.

Κλείνοντας την ενότητα «Φυλές της γης» τραγουδήσαμε και χορέψαμε το τραγούδι «αν όλα τα παιδιά της γης» και μάθαμε το ποίημα «Το ελληνόπουλο λέει..» που κάνει αναφορά στην αδελφοσύνη και στην ειρήνη των παιδιών όλων των φυλών του κόσμου.

Επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία!

Το νηπιαγωγείο μας είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί την πυροσβεστική υπηρεσία Βέροιας! Μας υποδέχτηκαν όλοι με τον καλύτερο τρόπο και τα πιο ζεστά χαμόγελα!

Γνωρίσαμε ποια είναι η δουλειά ενός πυροσβέστη και, εκτός από τη φωτιά, σε ποιες άλλες περιπτώσεις προσφέρει την πολύτιμη βοήθειά του. Παρακολουθήσαμε αντίστοιχα βίντεο. Μάθαμε τον σημαντικό αριθμό 199, δηλαδή το τηλέφωνο της πυροσβεστικής, που θα πρέπει να καλέσουμε σε περίπτωση ανάγκης. Επιπλέον ποιες είναι οι απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να δώσουμε στο τηλέφωνο όταν χρειαστεί να καλέσουμε την πυροσβεστική, δηλαδή το όνομά μας, ποιο είναι το πρόβλημα και τη διεύθυνση που βρισκόμαστε. Όλο αυτό το παίξαμε και με παιχνίδι ρόλων.

 

 

Μάθαμε επίσης ότι πυροσβέστης μπορεί να γίνει είτε ένας άντρας είτε μία γυναίκα, κάτι που εντυπωσίασε τα παιδιά και ιδιαίτερα τα κορίτσια. Και μάλιστα γνωρίσαμε και μια γυναίκα πυροσβέστη που δουλεύει στον συγκεκριμένο τμήμα της πυροσβεστικής.

Στη συνέχεια περάσαμε στο πιο βιωματικό κομμάτι της επίσκεψης… Είδαμε τα πυροσβεστικά οχήματα και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μπούνε σε ένα από αυτά, να ακούσουν τη σειρήνα και τελευταίο, αλλά πολύ εντυπωσιακό … να ρίξουν τα ίδια νερό με τη μάνικα!

Ήταν μια απίστευτη εμπειρία που μόνο τα χαμόγελα των παιδιών θα μπορούσαν να δείξουν το πόσο το ευχαριστήθηκαν! Μια επίσκεψη που θα την θυμούνται για καιρό! Ευχαριστούμε την πυροσβεστική υπηρεσία Βέροιας  για την ευκαιρία που μας έδωσε να δούμε, να μάθουμε και να βιώσουμε!

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

Αμυγδαλιά

«Και ρώτησαν αν υπάρχει Θεός και η αμυγδαλιά άνθισε» Ν. Καζαντζάκης

Η πιο αισιόδοξη εικόνα του χειμώνα η αμυγδαλιά.

Για αυτό και εμείς αυτή την εβδομάδα μιλήσαμε για την αμυγδαλιά.

Για αυτό το τόσο όμορφο δεντράκι που το είδαμε ανθισμένο στην αυλή του δημοτικού που είναι δίπλα μας.

Διαβάσαμε και δραματοποιήσαμε  το μύθο της Αμυγδαλιάς.

Παίξαμε παιχνίδι με την ανασύνθεση της λέξης αμυγδαλιά. Νίκησε το παιδί που πρώτο έβαλε στη σειρά τα μπερδεμένα γράμματα, βλέποντας παράλληλα την καρτέλα με τη λέξη που είχε μπροστά του.

Μετρήσαμε τα γράμματα της Αμυγδαλιάς και τα γράμματα των ονομάτων μας και βρήκαμε ποιο παιδί έχει τον ίδιο αριθμό γραμμάτων με την Αμυγδαλιά.

Διαβάσαμε το ποίημα του Γ. Δροσίνη «Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά», το ακούσαμε μελοποιημένο και φυσικά το χορέψαμε.

Είπαμε παροιμίες για την αμυγδαλιά.

Φτιάξαμε τις δικές μας αμυγδαλιές με δαχτυλομπογιά :

Πινέλα για τον κορμό και σφουγγαράκια και φελλοί για τα λουλούδια.

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

Σήμερα το νηπιαγωγείο μας επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας και συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ιστορίες που τις είπε ο Αίσωπος”. Η υπεύθυνη μουσειοπαιδαγωγός του προγράμματος μας γνώρισε τον Αίσωπο και μας πήγε σε διάφορες γωνιές του μουσείου. Σε κάθε μια από αυτές, με αφορμή κάποιο έκθεμα που απεικόνιζε ζώο, μας αφηγήθηκε και μια ιστορία που είπε ο Αίσωπος με το ζώο αυτό. Προσπαθήσαμε σε κάθε ιστορία να βρούμε και το ηθικό της δίδαγμα. Έπειτα μας έδωσε πλαστελίνη και ήρθε η σειρά μας να φτιάξουμε με αυτήν τα δικά μας ζωάκια. Οι δημιουργίες των παιδιών ήταν απίστευτες!

Ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία! Ήταν μια πολύτιμη εμπειρία, που ενθουσίασε τα παιδιά! Περιμένουμε με αγωνία την συμμετοχή μας και στο επόμενο εκπαιδευτικό σας πρόγραμμα!