Φυλές της γης

Πριν ασχοληθούμε με την κάθε φυλή χωριστά γνωρίσαμε πρώτα τις 5 ηπείρους της γης μας και τις εντοπίσαμε στο χάρτη. Βρήκαμε κάποιες χώρες από την κάθε ήπειρο ανάμεσα τους και την δική μας, την Ελλάδα, που ανήκει στην Ευρώπη και κατοικεί η λευκή φυλή.

Στη συνέχεια γνωρίσαμε την κίτρινη φυλή και τους Κινέζους. Εντοπίσαμε στον χάρτη την Κίνα, μιλήσαμε για τον πολιτισμό της, τα χαρακτηριστικά των κατοίκων της. Στο διαδίκτυο είδαμε βιντεάκια από την ζωή στην Κίνα, από τα αξιοθέατα της και γνωρίσαμε την γραφή της.

Μιλήσαμε για την σημασία που έχει το σύμβολο του δράκου στην κινέζικη φυλή, είδαμε φωτογραφίες από δράκους.

Κάθε παιδί έφτιαξε τον δικό του δράκο και δύο μεγάλους δράκους, ένα για κάθε τμήμα. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και έπαιξαν με τους δράκους στην αυλή.

Τραγουδήσαμε το τραγούδι «η κολυμβήτρια Κινέζα».

Μετά την κίτρινη φυλή σειρά είχαν οι Ινδιάνοι. Είδαμε φωτογραφίες και παρατηρήσαμε τα χαρακτηριστικά τους. Βρήκαμε στον χάρτη τα μέρη που ζούσαν οι Ινδιάνοι.  Τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για αυτό αποφασίσαμε να γίνουμε Ινδιανάκια. Κάναμε καπέλα και ινδιάνικα κοσμήματα για τον λαιμό και τη δική μας ινδιάνικη σκηνή.

Ακούσαμε το τραγούδι από τα ζουζούνια για τους 10 μικρούς ινδιάνους, βαφτήκαμε και χορέψαμε.

Στη συνέχεια μιλήσαμε για τα παιδιά που ανήκουν στη μαύρη φυλή και παρατηρήσαμε εικόνες από τη ζωή τους.

Γνωρίσαμε τα έθιμα και τις παραδόσεις τους. Μάθαμε  για την αφρικάνικη μουσική και τα μουσικά όργανα της Αφρικής και διασκεδάσαμε, χορεύοντας στους ρυθμούς της.

Τραγουδήσαμε το τραγούδι «10 μικρά αραπάκια». Φτιάξαμε αφρικάνικα παραδοσιακά κολιέ.

Εντύπωση έκαναν  στα παιδιά οι Εσκιμώοι, οι κάτοικοι των πάγων.

Μιλήσαμε για τα χαρακτηριστικά τους, για τα αγαπημένα τους σκυλιά, για τις διατροφικές τους συνήθειες, για την ενδυμασία τους, για τους κινδύνους που τους απειλούν.

Είπαμε πως είναι τα σπίτια τους και γιατί δεν λιώνουν τα ιγκλού και φτιάξαμε εσκιμώους με ιγκλού.

Τέλος γίναμε και εμείς Εσκιμώοι και μπήκαμε στο δικό μας ιγκλού.

Κλείνοντας την ενότητα «Φυλές της γης» τραγουδήσαμε και χορέψαμε το τραγούδι «αν όλα τα παιδιά της γης» και μάθαμε το ποίημα «Το ελληνόπουλο λέει..» που κάνει αναφορά στην αδελφοσύνη και στην ειρήνη των παιδιών όλων των φυλών του κόσμου.

Αφήστε μια απάντηση