Στις 30 Ιανουαρίου, κάθε χρόνο, γιορτάζουμε τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών. Η γιορτή τους,λέγεται και Γιορτή των Γραμμάτων, μια και οι Τρεις Ιεράρχες ήταν Μεγάλοι Δάσκαλοι αλλά και Πατέρες της Εκκλησίας.
Οι Τρεις Ιεράρχες είναι:
ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος.
Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ 3ων ΙΕΡΑΡΧΩΝ:
Με αφορμή την άνοδο της θερμοκρασίας μέσα στον χειμώνα συζητήσαμε με τα παιδιά για τις αλκυονίδες μέρες..
Οι Αλκυονίδες μέρες είναι εκείνες οι μέρες του χειμώνα κατά τις οποίες επικρατεί καλός καιρός με έντονη ηλιοφάνεια, χωρίς σύννεφα και ανέμους και κάποιες φορές με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
Οι ημέρες αυτές κάνουν την εμφάνισή τους από 15 Δεκεμβρίου ως 15 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, και συχνότερα μεταξύ 16-31 Ιανουαρίου. Η ονομασία τους έχει αρχαιοελληνική προέλευση.
Οι Αλκυονίδες πήραν το όνομά τους από το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη.
Ακούσαμε τον μύθο
ο ΜΎΘΟς ΤΗς ΑΛΚΥΌΝΗς
Αναρωτηθήκαμε πως είναι αυτό το θαλασσοπούλι, που ζει, πως τρέφεται και βρήκαμε σχετικό εποπτικό υλικό από το διαδίκτυο
Φτιάξαμε τη δική μας Αλκυόνη!!
“Και στης ζωής τους πιο βαρείς χειμώνες αλκυονίδες μέρες καρτερούν”
Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύουμε στην καλλιέργεια δεξιοτήτων συνεργασίας, επίλυσης προβλημάτων, αποδοχής και σεβασμού του άλλου.
Όλοι ίδιοι, όλοι διαφορετικοί
Κάθε άνθρωπος έχει κοινά χαρακτηριστικά με τους υπόλοιπους αλλά και διαφορετικά. Οι μικροί μαθητές προσπαθούν να τα εντοπίσουν και να τα καταγράψουμε.
Μετά από τη συζήτηση τα παιδιά παρατηρούν τον εαυτό τους, τους συμμαθητές τους και εντοπίζουν ομοιότητες και διαφορές.. οπότε αποφασίζουν να κάνουν το πορτρέτο τους, να ζωγραφίσουν τον εαυτό τους, και ιδού τα αποτελέσματα!
Στη συνέχεια συζητάμε τι πρέπει να έχω και τι έχω ανάγκη;
Σήμερα πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας για τη νέα χρονιά. Τα παιδιά φόρεσαν το καπέλο του 2025 έμαθαν την ιστορία της βασιλόπιτας, πήραν το κομμάτι τους και οι δύο τυχεροί που βρήκαν το φλουρί κέρδισαν από ένα ωραίο επιτραπέζιο παιχνίδι! Ευχαριστούμε το σύλλογο γονέων του νηπιαγωγείου μας που έφερε τις βασιλόπιτες και τα δώρα για τους τυχερούς που βρήκαν το φλουρί. Ευχόμαστε σε όλους μια καλή χρονιά γεμάτη πρόοδο για τα παιδάκια μας!
παίξαμε και με το 2025 αφού ανακατεψαμε τους αριθμούς του σε 🎈 μπαλόνια και έπρεπε με τη λήξη της μουσικής ένα παιδί να φτιάξει τον αριθμό της νέας χρονιάς.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.