Τι πρέπει να καλλιεργηθούν στο σχολείο και στο σπίτι;

Σπουδαία πράγματα που δεν μπορούν να αξιολογηθούν με τεστ στο σχολείο :
🌟Δημιουργικότητα
🌟Αυτοέλεγχος
🌟Έμπνευση
🌟Ηρεμία
🌟Εμπιστοσύνη
🌟Ρυθμός
🌟Πίστη
🌟Ειλικρίνεια
🌟Ευγένεια
🌟Κουράγιο
🌟 Πνευματικότητα
🌟Υπομονή
🌟Χαρά
🌟Ευελιξία
🌟Γεναιοδωρία
🌟Αλληλοβοήθεια
🌟Αγάπη
🌟Πάθος
🌟Φιλία
🌟Αυτοπεποίθηση
🌟Ευαισθησία
Όλα αυτά τα σημαντικά που θα βοηθήσουν το παιδί να φτιάξει ένα υπέροχο κόσμο για κείνο και για τους άλλους

11ο Παιδικό φεστιβάλ στις Αρχάνες

447965612 3695213280793580 4405909964036388141 n
11ο Παιδικό Φεστιβάλ στις Αρχάνες!!!!
Μικροί μας φίλοι ελάτε να παίξουμε, να αλληλεπιδράσουμε, να διασκεδάσουμε, να εκφραστούμε…….και όχι μόνο!!!
Σάββατο 15 Ιουνίου στις 6:00 στην Παλιά Ηλεκτρική( απαραίτητη προυπόθεση ένα άσπρο μπλουζάκι ή ανοιχτόχρωμο που δεν θα μας νοιάζει και να λερωθεί )
Κυριακή 16 Ιουνίου στις 6 :00 στην Παλιά Ηλεκτρική : Messy play με πηλό. Φορέστε τα σανδάλια σας και ελάτε να λερωθούμε διασκεδάζοντας …
1819131415161720

‘Εφτασε η ώρα του αποχαιρετισμού

ΠΟΤΕ ΠΕΡΑΣΕ ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ !!!!
Και τι μένει από όλο αυτό ; Η σκέψη ότι …η δουλειά μας δεν ήταν να προετοιμάσουμε τους μαθητές μας για κάτι . Η δουλειά μας ήταν να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να προτοιμάσουν τους εαυτούς τους για το οτιδήποτε ❤️
Και νομίζουμε ότι τα καταφέραμε …με αγάπη, χαμόγελα, αγκαλιές , τσαχπινιές
και μπόλικο παιχνίδι !!!!
Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς για την άψογη συνεργασία, τον Σύλλογο γονέων για την βοήθεια του και τον κο George Orfanos, τον Δήμο Αρχανών και ιδιαίτερα την κα Ποπη Αντωνιδακη για την στήριξη της , την κα Xristothea Konstantaki, το αρτοποιείο Σταματάκης “Αρτοποιία-Ζαχαροπλαστική” για την ευγενική του χορηγία και τέλος τα παιδιά μας … που είναι η δεύτερη οικογένεια μας και που μας βοήθησαν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και σοφότεροι ❤️
Ευχόμαστε να περάσετε ένα υπέροχο ξένοιαστο καλοκαιράκι και καλή ξεκούραση μικροί μεγάλοι ❤️
Εις το επανιδείν !!!!
1 2 3 4 5 6
7 8 10 11

Κλειστά σχολεία λόγω καύσωνα

Με απόφαση δημάρχου , οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και εν γένει όλες οι εκπαιδευτικές δομές δεν θα λειτουργήσουν την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024.

Θα έρθει μια μέρα που τα δέντρα….

5 Ιουνίου • Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 
Θα ‘ρθει μια μέρα που τα δέντρα θα μισήσουν την αχαριστία των ανθρώπων και θα σταματήσουν να παράγουν ίσκιο, θροΐσματα κι οξυγόνο. Θα πάρουνε τις ρίζες τους και θα φύγουν. Μεγάλες τρύπες θα μείνουνε στη γη εκεί που ήταν πριν τα δέντρα. Όταν οι άνθρωποι καταλάβουνε τι έχασαν, θα πάνε και θα κλάψουνε πικρά πάνω απ’ αυτές τις τρύπες. Πολλοί θα πέσουν μέσα. Τα χώματα θα τους σκεπάσουν. Κανείς δεν θα φυτρώσει.
| Αργύρης Χιόνης | Όταν τα δέντρα μισήσουν την αχαριστία των ανθρώπων | Η φωνή της σιωπής | εκδόσεις Νεφέλη |
6η 1

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα(και την Κύπρο). Στο χτες, στο σήμερα , στο αύριο.(Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων)

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα(και την Κύπρο).

Στο χτες, στο σήμερα , στο αύριο.

(Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων)

 

Το θαυμαστό ταξίδι του Δημοτικού Σχολείου Άρνισσας

 

Το σχολικό έτος 2020-2021 το Δημοτικό Σχολείο Άρνισσας/ Πέλλας, το σχολείο μας, απευθύνθηκε με μία  πρόταση για συνεργασία σε δημοτικά σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου  με στόχο την παρουσίαση, από τους μαθητές, του τόπου τους.

«…Η ιδέα μας, βασίστηκε σε ένα εγχείρημα που είχε γίνει πριν από 120 χρόνια περίπου,  στη Σουηδία, από την συγγραφέα  και δασκάλα Σέλμα Λάγκερλεφ. Ήταν  η κατά παραγγελία συγγραφή μιας ιστορίας γεωγραφικού ενδιαφέροντος για τα παιδιά που φοιτούσαν σε δημόσια σχολεία. Η φανταστική αυτή ιστορία που ξετυλίγεται μέσα από «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» έδωσε «φτερά» στους μαθητές εκείνης της εποχής για να γνωρίσουν τα βουνά και τις λίμνες, τις πεδιάδες και τα ποτάμια της χώρας τους. Περιπέτειες που τους αποκάλυψαν μυστικά της φύσης αλλά και μύθους της Σουηδίας.

Έτσι λοιπόν κι εμείς ξεκινάμε το «θαυμαστό ταξίδι μας» παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του τόπου μας. Τα μάτια «του δικού μας Νιλς Χόλγκερσον» βλέπουν μπροστά τους την πρόσκλησή μας, κείμενα ή αφηγήσεις που σχετίζονται με την περιοχή μας, δοσμένα με απλή και κατανοητή γλώσσα, ενδεικτικές φωτογραφίες και ζωγραφιές ή και κατά τόπους χάρτες, χαράζοντας τις πολιτιστικές και περιβαλλοντικές διαδρομές κάθε τόπου.

Αφού μας στείλετε και εσείς με τη σειρά σας κάτι ανάλογο, μπορούμε σε ένα δεύτερο ή τρίτο βήμα να κάνουμε μια γνωριμία: με,  θρύλους του τόπου μας, με αξιοθέατα, με παραδοσιακά παιχνίδια, με συνταγές μαγειρικής και γενικότερα με ό,τι άλλο επιθυμείτε και που μπορεί να σας ενδιαφέρει….».

«…η προσπάθεια αυτή δίνει τη δυνατότητα να ξαναδούμε πού βρισκόμαστε στον χάρτη, αξιοποιώντας πολλά εργαλεία της ψηφιακής μας εποχής, ταξιδεύοντας σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, μέσα από τα μάτια των μελλοντικών μας πολιτών. Θέλουμε να έχουμε ενεργές όλες τις αισθήσεις μας, όχι μόνο για τα αξιοθέατα και την ιστορία, αλλά και για να σταθούμε απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, προτείνοντας λύσεις.

 Η παραγωγή δημιουργιών υπήρξε αξιοθαύμαστη: μικρά βιβλία, βιντεοσκοπήσεις μνημείων, ηχογραφήσεις συνεντεύξεων, παρουσιάσεις, διαδικτυακές και ζωντανές συναντήσεις και φυσικά,  αλληλογραφία και ανταλλαγές προϊόντων….».

 

Το τέλος της πρώτης διαδρομής μας, βρήκε ως συνοδοιπόρους τριάντα σχολεία περίπου. Τα δεκαεφτά από αυτά συνέπραξαν και στην έκδοση μιας συνεργατικής εφημερίδας με τίτλο «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα. Στο χτες, στο σήμερα, στο αύριο». Η έκδοση είναι δίγλωσση.

Οι δραστηριότητες των σχολείων του δικτύου, για το σχολικό έτος 2020 – 2021, αποτυπώνονται στον σύνδεσμο που ακολουθεί: (βλ. https://padlet.com/ilikart/q0abvbyszl1x967d).

Το σχολικό έτος 2021-2022 το ταξίδι συνεχίστηκε. Είκοσι τρία σχολεία συμμετείχαν στο δίκτυο με δεκαπέντε από αυτά να συναντιούνται και στο 2ο φύλλο της συνεργατικής – μαθητικής έκδοσης «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα» (σε τέσσερις γλώσσες).

Υπήρξαν σχολεία στα οποία οι μαθητές «υιοθέτησαν» αρχαία θέατρα, έκαναν την έρευνά τους, έδρασαν ως καλλιτέχνες, συγγραφείς, αρθρογράφοι, δημιούργησαν σκίτσα, ζωγραφιές, προσωπεία, μακέτες, διαδραστικά παιχνίδια, έγραψαν κείμενα, παρουσίασαν τους χώρους θέασης και ακρόασης σε συμμαθητές του δικτύου, επιτέλεσαν δρώμενα σε κάποια από αυτά όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στην αγγλική γλώσσα.

Οι δραστηριότητες του δικτύου, για το σχολικό έτος 2021 – 2022, αποτυπώνονται στον σύνδεσμο που ακολουθεί: (βλ. https://el.padlet.com/ilikart/9oym6r4coj70ybl9 ).

 

Πηγή έμπνευσης και δημιουργίας

Το Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα. Στο χθες, στο σήμερα, στο αύριο», συνέχισε για 3η χρονιά τη λειτουργία του. Συνοδοιπόροι στο εγχείρημά μας, για το σχολικό έτος 2022 – 2023, σχολεία από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και πέρα από αυτήν.

Συνολικά 70 σχολεία, 102 τμήματα (τάξεις), 136 εκπαιδευτικοί από όλο το φάσμα των ειδικοτήτων και 1.600, περίπου, ενθουσιώδεις μαθητές, κράτησαν άσβεστη τη φλόγα της δημιουργίας και της αλληλεπίδρασης.

Στη φετινή μας διαδρομή, πέρα από τη γνωριμία του τόπου μας, δοσμένη με ποικίλους και ευφάνταστους τρόπους από όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και άλλων θεμάτων,  δεσπόζουσα θέση είχε το θέμα των κάστρων.

Οι καστροπολιτείες, τυλιγμένες με το πέπλο της λησμονιάς, παραμένουν βιγλάτορες ενός μακρινού παρελθόντος. Σ` αυτό το οδοιπορικό, είχαμε ως οδηγό τον φανταστικό περιηγητή και χρονοταξιδιώτη Φαμπρίτσιο Καστελάνο, μέσα από τη ματιά του οποίου, ήρθαμε πιο κοντά στα ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, αλλά και στην καθημερινότητα μιας άλλης εποχής.

Στο ξεκίνημα της χρονιάς(17/12/2022), τιμήθηκε το Δίκτυο μας  με Εύφημο Μνεία, από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, κάτι που αποτελεί μια πρώτη αναγνώριση της δράσης μας.

Η προοπτική του Δικτύου μας μεγαλώνει. Γινόμαστε μια αγκαλιά, βοηθώντας και συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον.

Η χρονιά που είναι μπροστά μας αποτελεί μια πρόκληση, για όλους μας. Χρήση συνεργατικών εφαρμογών, δράση πεδίου και γνωριμία με τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου, αλλά και ανάληψη πρωτοβουλιών, για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων που αφορούν τα σχολεία μας, μέσα και έξω από αυτά.

Η κινηματογραφική εκπαίδευση, το κουκλοθέατρο, οι κοινές ραδιοφωνικές εκπομπές, τα δωμάτια απόδρασης(escape rooms) είναι μερικές από τις ιδέες που προτείνουμε για αξιοποίηση.

Θέματα που θα μας απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, είναι τα μεταναστευτικά ρεύματα των Ελλήνων, χθες και σήμερα, μέσα από την προφορική ιστορία που αποτελεί σημαντικό στοιχείο αναφοράς για τη συλλογική μνήμη, αλλά και τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως οικισμοί.

Επίσης, μέσα από τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, των τελευταίων μηνών, έρχεται στην επιφάνεια η άγνοια και η αδιαφορία των τοπικών κοινωνιών, για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει και για τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν. Είναι ανάγκη να γνωρίζουν καλά οι μαθητές μας το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Αυτοί είναι οι αυριανοί ενεργοί πολίτες.

Στο 3ο τεύχος της εφημερίδας μας, το οποίο κυκλοφορεί σε τέσσερις γλώσσες, όπως και το προηγούμενο, φιλοξενούνται 20 σχολεία.

https://issuu.com/ilias1966/docs/_3_ioyn_2023_compre

https://issuu.com/ilias1966/docs/travelling_around_greece_3rd_issue_june_2023

https://issuu.com/ilias1966/docs/voyager_en_grece_carnet_3_juin_2023

https://issuu.com/ilias1966/docs/reisen_in_griechenland_3._ausgabe_juni_2023

Οι δραστηριότητες όλων των ομάδων του Δικτύου, για τη χρονιά που μας πέρασε, παρουσιάζονται στα padlet τους και μπορείτε να περιηγηθείτε σ` αυτές μέσω του συνδέσμου που ακολουθεί

https://padlet.com/iliaskartas2022/_-2022-2023-1tscl2zz540nzdyp

Συνεχίζουμε και για τη  σχολική χρονιά 2023– 2024,  προσμένοντας νέες συνεργασίες στην Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και με ελληνικά σχολεία που βρίσκονται στις πέντε ηπείρους.

Διατηρούμε την  υπέροχη ομάδα με την οποία ήδη έχουμε αναπτύξει στενούς δεσμούς συνεργασίας και κεντρικό θέμα τη γνωριμία του τόπου μας μέσα από πολιτιστικές και περιβαλλοντικές διαδρομές, που θα προταθούν.  Τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι ποικίλα και ο τρόπος  παρουσίασης και συνεργασίας θα συναποφασιστεί από τα σχολεία που θα συμμετέχουν. Επιλογές υποθεμάτων(αρχαία θέατρα – κάστρα – υγρότοποι – έθιμα – προϊόντα κ. ά), θα προκύψουν από τις προτάσεις των σχολείων.

Τα υποθέματα, που θα προταθούν μπορεί να ενταχθούν από τα σχολεία στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων ή σε Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων ή όπου αλλού κρίνεται πρόσφορο.

Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε τους νέους συνταξιδιώτες μας, το συντομότερο δυνατόν. Σας περιμένουμε.

Καλή αρχή λοιπόν …

Και το padlet μας δημιουργήθηκε …

Μετάβαση στο padlet.com

 

Ήταν μία υπέροχη συνεργατική δράση .

 

 

 

 

 

 

 

 

Μια βόλτα στα δημοτικά σχολεία των Αρχανών

Ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο .
Σημαντικό βήμα για τα νηπιάκια μας που από τον Σεπτέμβριο θα περάσουν την πόρτα του
Δημοτικού σχολείου .
Φέτος επισκεφτήκαμε και τα 2 δημοτικά σχολεία των Αρχανών .
δημ1 δημ2 δημ3 δημ4 δημ5
δημ6 δημ7

5 Ιουνίου Ημέρα περιβάλλοντος – Γνωριμία με το δασάκι Φουρνί στις Αρχάνες –

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023-2024 ( ΥΠΑΙΘ)

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος και τα Εργαστήρια δεξιοτήτων , παιδιά και εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το κοντινό δασάκι της περιοχής το ” Φουρνί ” επιλέγοντας μια εύκολη περιπατητική διαδρομή .
Μέσω της επαφής των παιδιών με τη φύση, τις λειτουργίες της που αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα στην εξέλιξη της συναισθηματικής τους ανάπτυξης, σκοπός της δράσης ήταν να εμφυτεύσουμε με απόλυτα φυσικό τρόπο τον σπόρο της ευ συναίσθησης στην καρδιά τους….
Να μάθουν να αγαπούν τα δάση, τον φυσικό κόσμο και να μάθουν τρόπους προστασίας και φροντίδας των δέντρων
Αφού τα παιδιά πραγματοποίησαν δράσεις για την δέντρα και το δάσος, όπως ζωγραφική, θεατρικό παιχνίδι, ανακάλυψη φυσικών θησαυρών που κρύβει το δάσος , τραγούδι , κρέμασαν στα κλαδιά των δέντρων πινακίδες που είχαν φτιάξει στο σχολείο για την προστασία των δασών .
Δράσεις που προωθούν την πρόληψη από πυρκαγιές και προάγουν την περιβαλλοντική συνείδηση.
Συγχαρητήρια στους μικρούς μαθητές …
Η δράση μας απεικονίζεται στο παρακάτω ψηφιακό βιβλίο :

https://read.bookcreator.com/bBjDTDFTfObTt0s4DR474jcNyxw2/KwwVrnXqRxqWVkEKZnrhzw

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 06 02 214557

445220316 1651245565710402 2091169849539846428 n441958833 1651245649043727 2059798042012973557 n