Μία ολική έκλειψη ηλίου είναι ένα σπάνιο ουράνιο φαινόμενο κατά το οποίο ο δίσκος της σελήνης εφάπτεται εσωτερικά με τον ηλιακό δίσκο κρύβοντας κάθε ίχνος ηλιακού φωτός για μερικά λεπτά.
πηγή:
https://el.m.wikipedia.org › wiki
Με αφορμή την έκλειψη που συνέβη πριν λίγες μέρες μαθαίνουμε και ζωγραφίζουμε το φαινόμενο

 

IMG 5140 IMG 5139

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, συζητήσαμε κι ανακαλύψαμε τη σπουδαιότητα των βιβλίων και όλων όσων μας προσφέρουν. Για να αναδειχθούν τα πολλαπλά σημαντικά οφέλη που μπορεί ο αναγνώστης να κερδίσει από το βιβλίο δημιουργήσαμε ένα παιχνίδι με αινίγματα. Τα παιδιά καλούνταν να μαντέψουν τις απαντήσεις στα παρακάτω αινίγματα:

Τι είμαι;

–            Σε βοηθάω να ταξιδέψεις αλλά δεν έχω ρόδες, δεν πετάω στον ουρανό, δεν πατάω σε ράγες, ούτε επιπλέω στη θάλασσα…

–            Σου κρατώ συντροφιά αλλά δεν είμαι ούτε φίλος, ούτε φίλη, ούτε ζώο…

–            Μπορώ να σε κάνω να διασκεδάσεις, να σε ψυχαγωγήσω, αλλά δεν είμαι παιχνίδι…

–            Μπορώ να σε κάνω να ανακαλύψεις πολλά και να μάθεις ακόμα περισσότερα αλλά δεν είμαι δασκάλα, ούτε δάσκαλος, ούτε σχολείο…

–            Όλοι, μικροί μεγάλοι, μπορούν να βρούνε σε εμένα κάτι που τους ενδιαφέρει …

–            Μπορώ να σε κάνω να γελάσεις αλλά δεν είμαι γελωτοποιός, ούτε κλόουν, ούτε ανέκδοτο…

–            Μπορώ, αν θέλεις, να είμαι πάντα κοντά σου, αλλά δεν είμαι ο εαυτός σου, ούτε το σώμα σου…

–            Μπορώ κάθε φορά να γίνω κάτι διαφορετικό, αλλά δεν είμαι μάσκα ή μασκαράς…

–            Μπορώ να είμαι μικρό ή μεγάλο, αλλά όχι πολύυυυυυυ μεγάλο, για να μπορείς να με κουβαλάς, όπου κι όποτε θέλεις…

–            Μπορώ να «μιλάω», με τον δικό μου τρόπο, πολλές διαφορετικές γλώσσες, αλλά δεν είμαι διερμηνέας, ούτε μεταφραστής…

–            Μπορώ να σου δείχνω υπέροχες εικόνες, πίνακες έργων τέχνης, ζωγραφιές, φωτογραφίες αλλά δεν είμαι πινακοθήκη ή έκθεση ζωγραφικής ή φωτογραφίας, ούτε μουσείο…

–            Μπορώ να κοστίζω πολλά ή λίγα…

–            Μπορώ να σε κάνω να σκέφτεσαι, να αγαπάς και να καταλαβαίνεις τον εαυτό σου, τους άλλους κι ό,τι συμβαίνει γύρω σου…

–            Κάνω απόλυτη ησυχία…

–            Μπορώ να κάνω εκπλήξεις…

–            Μπορώ να γίνω το πιο υπέροχο δώρο για εσένα και αν με χαρίσεις, για κάποιον άλλο…

–            Μπορείς να με δανειστείς και μετά να με επιστρέψεις…

–            Αγαπώ πάρα πολύ το περιβάλλον και ποτέ δε θα γίνω ένα άχρηστο σκουπίδι…

–            Έχω πολλά κοινά με τα δέντρα…

–            Έχω όνομα…

–            Μπορείς, αν θέλεις να με δημιουργήσεις ή να συμμετέχεις στη δημιουργία μου…

Στη συνέχεια, τα παιδιά θέλησαν να γίνουν κι αυτά  συγγραφείς μιας ιστορίας και να δημιουργήσουν το δικό τους βιβλίο. Αρχικά, το κάθε παιδί έκανε μια ζωγραφιά.

IMG 5133

Έπειτα, τοποθετήθηκαν όλες οι ζωγραφιές στο κέντρο της παρεούλας. Τα παιδιά, αφού πρώτα παρατήρησαν όλες τις ζωγραφιές, δημιούργησαν από κοινού μια ιστορία, καθώς και το εξώφυλλο της.

IMG 5134

Τα παιδιά έπρεπε να συνεργαστούνε, να συμφωνήσουνε και να δεχτούνε την απόφαση της πλειοψηφίας για το σενάριο της ιστορίας. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα σπουδών για την Προσχολική Εκπαίδευση (2021), η δραστηριότητά αφορά στο θεματικό πεδίο: Παιδί και επικοινωνία και στις θεματικές ενότητες: Γλώσσα και Τεχνολογίες της Επικοινωνίας και Πληροφορίας (ΤΠΕ). Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα αφορούν στην οικοδόμηση γνώσεων, την καλλιέργεια δεξιοτήτων και την ανάπτυξη στάσεων σχετικών με τις θεματικές ενότητες που προαναφέρθηκαν. Για την παρουσίαση της ιστορίας, αξιοποιήθηκε το διαδικτυακό εργαλείο ψηφιακής αφήγησης: book creator. Για να διαβάσετε και να ακούσετε την αφήγηση πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://read.bookcreator.com/g0D39b62dEMHmYkhIttFrWK5sHy1/-c_6Utk4TXeHgzo7Pvu26w

Καλή ανάγνωση!

 

Η διαπίστωση της αλόγιστης χρήσης χαρτιού, τόσο για τις κόλλες Α4 όσο και για όλα τα άλλα είδη χαρτιού, όπως κρίθηκε μετά από συζήτηση στην ομάδα (παιδιά και εκπαιδευτικούς), οδήγησε στην ανάγκη της οικονομίας στη χρήση του, ως λύση, αλλά αποτέλεσε και έμπνευση για τη δημιουργία του δικού μας χαρτιού από χαρτοπολτό.

Συγκεντρώσαμε χρησιμοποιημένες κόλλες Α4 και παλιές εφημερίδες.

IMG 4946

Τα κόψαμε σε μικρά κομμάτια

IMG 4947

και τα βάλαμε σε ένα σκεύος με ζεστό νερό.

IMG 4948

Όταν είχαν μαλακώσει αρκετά, τα στραγγίσαμε

IMG 4949 IMG 4950

και τα βάλαμε στο μπλέντερ, προσθέτοντας λίγο νερό.

Αφού τα διαλύσαμε και αποκτήσανε μία ρευστή σχεδόν μορφή, ο χαρτοπολτός μας ήταν έτοιμος.

IMG 4951

Χρησιμοποιήσαμε μία επιφάνεια κόντρα πλακέ και ένα ταψί στο καθένα από τα οποία είχαμε τοποθετήσει ένα απορροφητικό ύφασμα και απλώσαμε τον χαρτοπολτό.

IMG 4952

Προσπαθήσαμε να δώσουμε στον χαρτοπολτό το σχήμα μίας κόλλας χαρτιού.

IMG 4953

Τοποθετήσαμε πάνω του ένα τούλι για προστασία και τον πιέσαμε ελαφρά από πάνω με μία πετσέτα για να ενοποιηθεί καλύτερα και να απομακρύνουμε όσο περισσότερο νερό γινότανε.

IMG 4954

Μετακινήσαμε την επιφάνεια με τον χαρτοπολτό στον ήλιο για να στεγνώσει.

IMG 4955

Παρατηρήσαμε ότι χρειάστηκαν 2 με 3 μέρες για να στεγνώσει τελείως.

Καταγράψαμε τα βήματα που ακολουθήσαμε για την κατασκευή χαρτιού από χαρτοπολτό.

IMG 4956

Τέλος, συζητήσαμε για το τι θα μπορούσαμε να αποτυπώσουμε πάνω στις 2 σελίδες που δημιουργήσαμε.

Η μία αξιοποιήθηκε σαν αφίσα, με το μήνυμα «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΜΑΣ», ένα μήνυμα οικολογικό,  που θεωρήσαμε ότι θα θέλανε τα ζώα της Ρόδου: η πεταλούδα ΠΑΝΑΞΙΑ, το ψάρι ΓΚΙΖΑΝΙ και το ελάφι ΠΛΑΤΩΝΙ, να στείλουνε σε όλο τον κόσμο!

IMG 4957

Έμπνευση για τη χρήση της δεύτερης σελίδας ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να αποτελέσει το εξώφυλλο ενός βιβλίου για το νηπιαγωγείο μας. Το θέμα που επιλέχθηκε για το βιβλίο μας μετά από ψηφοφορία ήταν «Η ΑΓΑΠΗ», που αποτυπώθηκε με μία καρδιά, στην οποία ο καθένας άφησε τη δική του ξεχωριστή πινελιά!

IMG 4958