Εργαστήριο Δεξιοτήτων – Τα δικαιώματα του παιδιού

Ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες του εργαστηρίου δεξιοτήτων με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού. Πραγματευτήκαμε την έννοια του δικαιώματος στο όνομα και στην ταυτότητα αλλά και όλα όσα χρειάζεται ένα παιδί για να νιώθει ασφαλές και χαρούμενο, όπως το δικαίωμα στην οικογένεια, στο σπίτι, στο φαγητό, στην υγεία, στην μόρφωση, στο παιχνίδι και στη διασκέδαση.

Διαχρονικά τα παιδιά έπαιζαν για να είναι χαρούμενα. Συνδεθήκαμε με τα παιδιά της αρχαιότητας μέσω της γνωριμίας των παιχνιδιών τους. Κατασκευάσαμε κι εμείς μερικά με τη βοήθεια της αρχαιολόγου κυρίας Κούλας  υπεύθυνης του Archaeolab (εργαστήριο αρχαιολογίας και τέχνης που σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα με αντικείμενο την αρχαιολογία και την τέχνη).

Η επέτειος του Πολυτεχνείου 

Μιλήσαμε για την πρόσφατη ιστορία του τόπου μας μέσα από παραμύθια και τραγούδια. Η Ντενεκεδούπολη μας εμπνέει κάθε φορά για καλλιτεχνικές δραστηριότητες, διδάσκοντάς μας τη δύναμη του δικαίου και της ενότητας. Δραματοποίησαμε το τραγούδι “ένας Ήλιος με Γυαλιά” και το συνδέσαμε με τα ιστορικά γεγονότα. Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε το νόημα της δημοκρατίας μέσα από τη συζήτηση και τις ψηφοφορίες.

 

 

 

[…]

για να έχω εγώ πουλιά-φτερά στα χέρια μου,
και συ στο σπιτάκι σου,
μια γλάστρα με βασιλικό στο πεζουλάκι
και τα παιδιά μας ξένοιαστα να χτίζουνε το μέλλον

[…]

απόσπασμα ποιήματος της Λένας Παππά

Εορτασμός της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου 1940

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 έλαβε χώρα στο νηπιαγωγείο μας ο καθιεριωμένος εορτασμός της εθνικής επετείου με εκπαιδευτικές δραστηριότητες μουσικοκινητικής, λογοτεχνίας και εικαστικών. Ενώσαμε τα χέρια μας και φωνάξαμε δυνατά ότι στη δική μας την καρδιά ΕΙΡΗΝΗ θα ανθίζει παιδιά! Αλλά και ένα μεγάλο ΟΧΙ σε όποιον υπερβαίνει απειλητικά τα σύνορα της καρδιάς μας!


IMG f88e3d6e7314601a7e454dd643149bf6 V

Συζητήσαμε τα ιστορικά γεγονότα της εποχής αξιοποιώντας χάρτες, φωτογραφικό υλικό και ηχητικά ντοκουμέντα. Τραγουδήσαμε, δραματοποιήσαμε, ζωγραφίσαμε όσα μας έκαναν εντύπωση.

Αναγνώσαμε και δραματοποιήσαμε την ιστορία που συγγράψαμε, βασισμένη στο παραμύθι: “Ο Οπλοχαρής και η Ειρήνη”

 

Αφηγηθήκαμε την ιστορία του Γίγαντα και του Νάνου, τοποθετώντας σε σωστή χρονολογική σειρά εικόνες του παραμυθιού.