ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

 Λουλούδια ας διαλέξουμε και ρόδα και κρίνα                                                                                                                                                            και ελάτε να πλέξουμε στεφάνια μ’ εκείνα                                                                                                                                                                  στο Μάη που σήμερα προβάλει στη γη!

Πρώτη μέρα του Μάη σήμερα , ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ όπως την λέμε όλοι! Ξέρετε παιδάκια το τραγούδι της Πρωτομαγιάς; Μπορείτε να το ακούσετε αν πατήσετε πάνω στο στεφάνι.

 

(περισσότερα…)

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

Γεια σας αγαπημένα μας παιδάκια . Το Πάσχα πέρασε και ελπίζουμε να περάσατε πολύ όμορφα με την οικογένεια σας. Βρισκόμαστε στην πιο όμορφη και γεμάτη χρώματα εποχή , την Άνοιξη. Τι θα λέγατε λοιπόν να φτιάξουμε τα δικά μας ανοιξιάτικα λουλούδια με χρωματιστά κομματάκια (ψηφίδες) χαρτιού. Θα χρειαστείτε: 2 άσπρα χαρτιά , μαρκαδόρους (νερομπογιές ή ξυλομπογιές), ψαλιδάκι, κόλλα. Ας ξεκινήσουμε!  Διπλώνετε το ένα χαρτί στη μέση μια φορά και ξανά άλλη μια και έτσι το χωρίζετε σε 4 κομμάτια, τα οποία κόβετε με το ψαλίδι.  Χρωματίζετε κάθε κομμάτι με διαφορετικό χρώμα . Κόβετε τα χρωματιστά χαρτιά σε λωρίδες και κάθε λωρίδα σε μικρά κομμάτια.  Μπορεί να σχεδιάσει η μαμά ή ο μπαμπάς τις λωρίδες και να τις κόψετε εσείς . Σχεδιάζετε στο άλλο χαρτί ένα μεγάλο λουλούδι, αν δεν μπορείτε , ας το κάνει κάποιος μεγάλος. Κολλάτε τα χρωματιστά χαρτάκια στο λουλούδι σας  με προσοχή, ειδικά αν χρησιμοποιήσετε ρευστή κόλλα. Στην εικόνα βλέπετε το δικό μας λουλούδι. Αν έχει χώρο στο χαρτί σας μπορείτε να ζωγραφίσετε , ήλιο ,κάποιο έντομο ( πεταλούδα , μέλισσα…) 

                                                                                                                                                                                                                                                

 Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι χρωματιστά χαρτιά έχετε στο σπίτι αλλά και χαρτιά από περιοδικά. Στη δεύτερη περίπτωση το αποτέλεσμα ίσως να μην είναι πολύχρωμο. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε ό,τι σχέδιο σας αρέσει( σπιτάκι , πεταλούδα , ήλιο…)

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΧΑΡΑ  ΤΑ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΑΣ!

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ…..ΚΑΙ ΑΛΛΑ

 

 

 

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά σε όλους!!!!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Οι εκπαιδευτικοί του 2ου Νηπιαγωγείου Μουρνιών σας ευχόμαστε ολόψυχα Καλό Πάσχα,υγεία,ευτυχία και καλή δύναμη σε εσάς και στους μικρούς μας μαθητές!Σύντομα πάλι θα είμαστε μαζί!

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

 

Αγαπημένα μας παιδάκια,  αυτή είναι η τελευταία μας ανάρτηση για το ΠΑΣΧΑ  Τα παιχνίδια που σας προτείνουμε φτιάχνονται πολύ εύκολα , με τη βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά, και είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να θυμηθούμε τους αριθμούς.

Πρώτο παιχνίδι: «Φτιάξε το παζλ του πασχαλινού αυγού»

Σχεδιάστε σε δύο χαρτόνια από ένα  αυγό και χωρίστε τα σε 6 κομμάτια.  Στο ένα αυγό γράφετε τους αριθμούς και στο άλλο ζωγραφίζετε βούλες όπως αυτές που έχει το ζάρι. Κόβετε τα κομμάτια του αυγού με τις βούλες όπως βλέπετε στη φωτογραφία. Ρίχνετε το ζάρι και βάζετε το αντίστοιχο κομμάτι πάνω στο χαρτόνι με το αυγό. Μπορείτε να φτιάξετε 4 αυγά για να παίξετε με παρέα.

Δεύτερο παιχνίδι: «Ρίχνω το ζάρι και φτιάχνω τον πασχαλινό λαγό»

Θα χρειαστείτε  άσπρα χαρτιά, μαρκαδόρους και ένα ζάρι. Ο κάθε παίκτης ζωγραφίζει ένα κύκλο στο χαρτί , που είναι το κεφάλι του λαγού. Στη συνέχεια ρίχνει το ζάρι και ανάλογα με αυτό που δείχνει , βλέπει τον πίνακα (φωτογραφία) και συμπληρώνει τον πασχαλινό λαγό . Νικητής είναι όποιος  τον φτιάξει πρώτος . Αν θέλετε μπορείτε και να τον  ζωγραφίσετε.  

Τρίτο παιχνίδι: « Βάζω στη σωστή θήκη το αυγό»

Θα χρειαστείτε 2 χάρτινες αυγοθήκες , πλαστικά ή χάρτινα αυγουλάκια και ένα ζάρι. Σε κάθε υποδοχή της αυγοθήκης γράφετε αριθμούς από το 1 μέχρι το 6. Ρίχνετε το ζάρι και βάζετε ένα αυγό στην αντίστοιχη θέση. Όποιος γεμίσει την αυγοθήκη είναι νικητής.

Εάν δεν έχετε ζάρι μπορείτε να εκτυπώσετε αυτό. 

 

ΚΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!!!   ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΞΑΝΑ  ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ!!!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ…

 

Πασχαλιά και πασχαλίτσα – Λότι Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

Ένα ζουζουνάκι κόκκινο με μαύρες βούλες μένει ολομόναχο έπειτα από μια καταιγίδα. Ο άνεμος το ρίχνει πάνω σε μια Πασχαλιά, που το φροντίζει με αγάπη και του λέει ότι το θέλει για παιδί της. Το ζουζουνάκι δέχεται, γιατί περνάει καλά μαζί της κι αρχίζει να την αγαπάει κι αυτό. Μα το σαλιγκάρι, το σκουλήκι και η κερασιά τού λένε πως η Πασχαλιά δεν κάνει για μαμά του, επειδή δε μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους. Θα τους πιστέψει το μικρό ζουζούνι; Ή θα μείνει με την Πασχαλιά, που το λατρεύει και θέλει να το βαφτίσει Πασχαλίτσα, για να μοιάζουν τα ονόματά τους;                                                                                                                                                                                                                          Διαβάστε το παραμύθι, συζητείστε με τα παιδιά για τα γεγονότα και τους ήρωες και περιμένουμε τις  ζωγραφιές σας………..

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Παιδιά για σήμερα κατασκευή με υλικά του σπιτιού μας.

Πασχαλινά λαγουδάκια από ρολό χαρτί!

Παίρνουμε ρολό από μεγάλο χαρτί κουζίνας και κόβουμε από κάτω 2 κομμάτια , 1 εκατοστό το καθένα. Με αυτά θα φτιάξουμε τα αυτάκια.
Βάφουμε το υπόλοιπο ρολό με ότι χρώματα υπάρχουν στο σπίτι π.Χ.( τέμπερα δαχτυλομπογια,μαρκαδόρο νερομπογιά) και αντίστοιχα και τα αυτάκια.
Κολλάμε μεταξύ τους τα αυτιά, με ότι κόλλα έχουμε στο σπίτι, κολλάμε ματάκια- αν έχουμε- αλλιώς τα ζωγραφίζουμε με μαύρο μαρκαδόρο.
Με μαύρο μαρκαδόρο ζωγραφίζουμε και το στόμα, τη μύτη και τα μουστάκια του λαγού .
Τα λαγουδάκια μας είναι έτοιμα.
Τα παιδιά πρέπει να έχουν ενεργό ρολό στην κατασκευή.Βάλτε τα να ζωγραφίσουν τα ρολά ότι χρώμα θέλουν, διασκεδάστε και φτιάξτε μαζί τους τα πιο εύκολα λαγουδάκια για το Πάσχα.

Περιμένουμε φωτογραφίες με όμορφες χρωματιστές κατασκευές…….

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεια σας παιδιά , μαμάδες και μπαμπάδες!!!Το Πάσχα έφτασε χωρίς πραγματικά να το καταλάβουμε.  Δυστυχώς φέτος δεν είμαστε στις τάξεις. Δεν θα σηκώσουμε τα μανίκια μας, να  ζυμώσουμε, να ψήσουμε κουλουράκια ,να δημιουργήσουμε όμορφες κατασκευές μαζί με τα παιδιά σας και να διαβάσουμε όμορφα πασχαλινά παραμύθια.           

Γι’ αυτό λοιπόν ξεκινάμε τις δραστηριότητές μας, με δυο συνταγές , για να βάλουμε εσάς και τα παιδιά στο πασχαλινό πνεύμα. Περιμένουμε βέβαια να μας στείλετε πολλές και…..μυρωδάτες φωτογραφίες.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

(Πριν από την εκτέλεση των συνταγών μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά να αντιγράψουν την συνταγή, να ζωγραφίσουν δίπλα σε κάθε υλικό την εικόνα του η ακόμη και να βρούμε με τα παιδιά στο διαδίκτυο τις εικόνες ,να τις εκτυπώσουμε και να τις κολλήσουμε δίπλα στη συνταγή. Ορίστε χρόνο εκτέλεσης της συνταγής και ενθαρρύνετε τα παιδιά να μετρούν τις ποσότητες ,έπειτα αρχίστε το ζύμωμα και το πλάσιμο!!!)

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

Tο Σάββατο του Λαζάρου συνηθίζεται από τα παλιά χρόνια οι νοικοκυρές να φτιάχνουν “Λαζαράκια”. Τα λαζαράκια είναι στην ουσία σταφιδοψωμάκια που τους δίνουμε το σχήμα ανθρώπου με σταυρωμένα χέρια , όπως ήταν δηλαδή ο Λάζαρος όταν τον βρήκε ο Χριστός. Η συνταγή και η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη και μπορούμε να την κάνουμε στο σπίτι με τα παιδιά.

ΥΛΙΚΑ:
1 ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ ΣΚΛΗΡΟ (ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ)
1/2 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΖΑΧΑΡΗ
2 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΣΤΑΦΙΔΕΣ
1 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΑ ΚΑΡΥΔΙΑ (ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΕΧΕΙ ΑΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ.)
2 ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΞΗΡΗ ΜΑΓΙΑ
2 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΚΑΝΕΛΛΑ
ΓΑΡΥΦΑΛΑ Ή ΜΟΣΧΟΚΑΡΦΙΑ
Παίρνουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια πλαστική λεκάνη. Κάνουμε μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι και τη διαλυμένη μαγιά. Ζυμώνουμε και αφήνουμε και τα παιδιά να ζυμώσουν προσθέτοντας χλιαρό νερό μέχρι η ζύμη να γίνει αρκετά σφιχτή. Προσθέτουμε τα καρύδια τις σταφίδες, την κανέλλα και ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια μας .Μόλις η ζύμη ετοιμαστεί δίνουμε στα παιδιά από ένα μικρό μπαλάκι και τους ζητάμε να το κάνουν ανθρωπάκι αν θέλουμε περισσότερη ευκολία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κουπ πατ και τοποθετουνε τα λαζαράκια τους σε λαδόκολλα πάνω στο ταψί. Για ματάκια και στόμα βάζουμε μοσχοκάρφια. Ανάβουμε το φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (40 – 50 βαθμούς κελσίου) και τα αφήνουμε μέχρι η ζύμη να φουσκώσει. Στη συνέχεια ανεβάζουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου και τα ψήνουμε έως ότου ροδίσουν.

 

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ

 Κουλουράκια λοιπόν!Βάλτε φαντασία και φτιάξτε τα πιο όμορφα κουλουράκια σε διάφορα σχήματα!Μη ξεχάσετε να κάνετε ένα κουλουράκι με το αρχικό γράμμα του ονόματός σας!

 

 

 

ΥΛΙΚΑ:
12 ΑΒΓΑ
640 ΓΡ. ΒΟΥΤΥΡΟ ΦΡΕΣΚΟ
1,5 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΓΑΛΑ
50 ΓΡΑΜ. ΑΜΜΩΝΙΑ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΜΥΡΙΖΕΙ ΕΝΤΟΝΑ)
2 ΒΑΝΙΛΙΕΣ
1,5 ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ  

1 ΑΒΓΟ (ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΕΙΜΜΑ)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει αφράτο. Συνεχίζουμε να χτυπάμε και ρίχνουμε ένα-ένα τα αβγά. Διαλύουμε τις βανίλιες και την αμμωνία μέσα στο γάλα.
Ρίχνουμε το γάλα και το αλεύρι στο μείγμα του βουτύρου της ζάχαρης και των αβγών. Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια εύπλαστη ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Δίνουμε στα παιδιά μικρά μπαλάκια και τα αφήνουμε να τα φτιάξουν ό,τι σχήμα θέλουν. Τα τοποθετούν πάνω σε λαδόκολλα μέσα στο ταψί
Τα αλείφουνε με αβγό και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς κελσίου μέχρι να ροδίσουν.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ                                                                                                                                                                                                                                                                    

 

 

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ…

Αγαπημένα μας παιδιά,αγαπητοί γονείς,είναι τόσο μεγάλη η ανταπόκρισή σας και τόσο όμορφα τα σχόλια και τα έργα που μας στέλνετε που μας κάνουν  να νιώθουμε συγκίνηση,υπερηφάνεια,ζεστασιά, αγάπη και μας δίνουν δύναμη και αισιοδοξία. Καμαρώνουμε….                                                                                                                                   

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!