Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, μια μεγάλη σχολική γιορτή της Πληροφορικής, πραγματοποιήθηκε και φέτος στις 18, 19, 20 και 21 Απριλίου. Η αρχική ιδέα του Σχολικού Συμβούλου Πληροφορικής Γιώργου Πανσεληνά, έφτασε στην 8η διοργάνωση και ξεπέρασε ξανά τον εαυτό της: σε Άγιο Νικόλαο, Ηράκλειο, Χανιά και άλλες 10 πόλεις της Ελλάδας, 7000 μαθητές συνεργάστηκαν και παρουσίασαν τα έργα τους!

Το 2ο Γυμνάσιο Σητείας συμμετείχε την τελευταία μέρα του φεστιβάλ στο Ηράκλειο, με ομάδα μαθητών της Γ΄ τάξης. Παρουσίασε έργα σε Scratch και Python, δημιουργίες μαθητών που θέλησαν να εμβαθύνουν περισσότερο στον προγραμματισμό, σε συναντήσεις εκτός του σχολικού ωραρίου.

Στους χώρους του νέου Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες με μαθητές άλλων σχολείων, να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές που παρουσίαζαν φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης, να αλληλοεπιδράσουν με επιστήμονες Πληροφορικής και ερευνητές του ΙΤΕ, να λάβουν μέρος σε κατάλληλα σχεδιασμένα εκπαιδευτικά εργαστήρια. Μια γεύση απ’ όσα έζησαν μπορείτε να πάρετε από το βιντεάκι Scratchουνιές και Pythonοδρομίες:

Οι εμπειρίες ήταν πλούσιες και οι εντυπώσεις πολύ θετικές, τόσο για τους νεότερους, όσο και για τους μεγαλύτερους επισκέπτες.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια κι ένα θερμό ευχαριστώ:

  • στους μαθητές Αρετάκη Αθηνά, Κουρουπάκη Νίκο, Ρεΐζη Μάνο και Σφενδουράκη Γιώργο, για τον ιδιαίτερο ζήλο που επέδειξαν στη δημιουργία των έργων τους και για την άξια εκπροσώπηση του σχολείου τους στο φεστιβάλ,
  • στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας Γιωργαλάκη Γιώργο, Καντούνια Αγγελική και Κορνάρο Γιώργο, για το ενδιαφέρον και τον προσωπικό χρόνο που αφιέρωσαν στην εξερεύνηση του προγραμματισμού,
  • στην οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ, για την άψογη διοργάνωση και φιλοξενία,
  • στους γονείς των μαθητών, για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία τους,
  • στη Διεύθυνση του 2ου Γυμνασίου Σητείας, για τη σταθερή υποστήριξη τέτοιων προσπαθειών, και τέλος,
  • σε όλους τους φετινούς μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου που, με τον ενθουσιασμό και την αγάπη, τις αμφισβητήσεις και τις αναζητήσεις τους, κατάφεραν να παρασύρουν την καθηγήτριά τους σε νέες περιπέτειες.

Να είστε όλοι πάντα δραστήριοι και χαρούμενοι, να έχετε υγεία και πρόοδο!


Βρείτε εδώ:

 

Φέτος, στο μάθημα της Πληροφορικής, η Γ’ Γυμνασίου ασχολήθηκε με οπτικό προγραμματισμό και δημιούργησε πολλά έργα (ιστορίες, παιχνίδια, animations) στο περιβάλλον Scratch.

Μερικοί από τους μαθητές όμως, ήθελαν να εξερευνήσουν και άλλα προγραμματιστικά περιβάλλοντα. Αποφάσισαν λοιπόν να μελετήσουν τη γλώσσα Python  χρησιμοποιώντας ολοκληρωμένα παραδείγματα από τις pythonies, αυτοματοποιημένα μαθήματα του repl.it, το περιβάλλον προγραμματισμού Geany και την πλατφόρμα η-τάξη του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Έφτιαξαν μια τερααααάστια ομάδα (από 7 μέλη) και ξεκίνησαν ν’ ανακαλύπτουν τα μυστικά του προγραμματισμού. Ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους, πειραματίστηκαν σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Κάποιοι έμειναν πιστοί στο Scratch, άλλοι αγάπησαν την Python. Όλοι τους ανακάλυψαν νέες δυνατότητες και αποκάλυψαν νέα ταλέντα.

Μια μικρή γεύση από τη δουλειά τους μπορείτε να πάρετε στην παρουσίαση που θα γίνει στο 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στις 21 Απριλίου στο Ηράκλειο. Μέχρι τότε, δοκιμάστε το arcade game Spodge , έργο μέλους της ομάδας στο Scratch.

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές!