DSC07090 (1024x759)Στο πλαίσιο του Σχολικού Προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας, την Τρίτη 21 Μαρτίου, ομάδα μαθητών του 2ου Γυμνασίου Σητείας επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα πολύ καλά οργανωμένα εκθέματα και να γνωρίσουν τις διαδικασίες καθαρισμού, αποκατάστασης, συντήρησης και φύλαξης των ευρημάτων.

Ευχαριστούμε θερμά την αρχαιολόγο Ελένη Πετροπούλου για την ξενάγηση στους χώρους του μουσείου, τη συντηρήτρια  Δώρα Μεδούρη για την παρουσίαση των εργασιών συντήρησης και όλο το προσωπικό του Μουσείου για τη φιλόξενη υποδοχή και συνεργασία.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές: Λαγουδάκη Ελπίδα, Φωτεινάκης Νίκος

Το py4hsΣάββατο 25 Φεβρουαρίου, ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις της εθελοντικής λέσχης προγραμματισμού (code club) “Pythonοδρόμοι” . Η δράση εντάχθηκε στο επιμορφωτικό πρόγραμμα εκπαιδευτικών Πληροφορικής “Μαθαίνοντας και διδάσκοντας Python, μέσα κι έξω από το σχολείο” (http://www.music.tuc.gr/projects/py4hs/), που υλοποιείται από το Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων του Πολυτεχνείου Κρήτης (http://www.music.tuc.gr) και είναι ενταγμένο στην πρωτοβουλία CS4HS της Google (https://www.cs4hs.com/) με στόχο την ευρεία διάδοση των γνώσεων προγραμματισμού παγκοσμίως.

Πάνω από 100 εκπαιδευτικοί Πληροφορικής και 400 μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον προγραμματισμό σε γλώσσα Python. pythonΜε χρήση αυτοτελών παραδειγμάτων από τις Pythonies (http://pythonies.mysch.gr/), ανακάλυψαν, πειραματίστηκαν, αυτοσχεδίασαν και δημιούργησαν τα δικά τους προγράμματα. Στο νομό Λασιθίου το code club υλοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 2 πόλεις, στη Σητεία (2ο Γυμνάσιο) και στην Ιεράπετρα (Εσπερινό ΕΠΑΛ).

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διεύθυνση του 2ου Γυμνασίου Σητείας για τη φιλοξενία του τοπικού code club, τους γονείς για την υποστήριξή τους, καθώς και όλους τους μαθητές που συμμετείχαν, για τον ενθουσιασμό και τη συνεργασία τους.

 

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός,

Λαγουδάκη Ελπίδα

petras1Η ομάδα Αγωγής Σταδιοδρομίας του 2ου Γυμνασίου Σητείας επισκέφθηκε την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου τον αρχαιολογικό χώρο του Πετρά και παρακολούθησε μια εξαιρετική  ξενάγηση από την κυρία Μεταξία Τσιποπούλου. Με το χειμαρρώδη λόγο και την αστείρευτη ενέργειά της, η αρχαιολόγος που αποκάλυψε και ανέδειξε τον Πετρά εντός και εκτός Ελλάδας, μας πρόσφερε ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο.

Περπατήσαμε στο όμορφο αρχαιολογικό πάρκο και ακούσαμε για τη μινωική Σητεία, έναν τόπο που παρουσιάζει συνεχή κατοίκηση από το τέλος της 4ης χιλιετίας μέχρι το 1200 π.Χ.
Παρατηρήσαμε δύο από τα ιδιαίτερα ευρύχωρα, διώροφα, μινωικά σπίτια του λόφου, και θαυμάσαμε τους χώρους του κεντρικού ανακτόρου. petras2Μάθαμε για τα σημαντικά ευρήματα που ήρθαν στο φως, για το μονολιθικό πατητήρι, για την τεράστια ποσότητα κεραμικής, για το ιδιαίτερης σπουδαιότητας ιερογλυφικό αρχείο. Επιπλέον, πληροφορηθήκαμε για το εύρος των επαγγελματικών ειδικοτήτων που εμπλέκονται σε μια ανασκαφική έρευνα και διαπιστώσαμε τη μεγάλη σημασία της διαμόρφωσης και ανάδειξης ενός αρχαιολογικού χώρου μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών.

petras3Είναι μεγάλο προνόμιο για τη Σητεία να υπάρχει ένα τέτοιο αρχαιολογικό πάρκο δίπλα στη σύγχρονη πόλη και χαιρόμαστε πολύ που δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές μας να το γνωρίσουν από την πλέον αρμόδια.

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Μεταξία Τσιποπούλου, για το χρόνο και τις ανεκτίμητες γνώσεις που μας προσέφερε τόσο γενναιόδωρα.petras4

Ευχαριστούμε επίσης τη φύλακα Πόπη Τζουανάκη για τη συνεργασία της και τους γονείς των μαθητών για την υποστήριξή τους.

 

Οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος

Ελπίδα Λαγουδάκη (Πληροφορικής)

Νίκος Φωτεινάκης (Φιλόλογος)