Την Δευτέρα, 13/11/2023, οι μαθητές του τμήματος Γ΄5 του Γυμνασίου μας με συνοδούς εκπαιδευτικούς τον κ. Δημήτρη Κρασοπουλάκο και την κ. Βασιλική Τσιέλου, επισκέφθηκαν το Τμήμα Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Κορινθίας, όπου με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου της 28ης Οκτωβρίου, πραγματοποιείται το Διαδραστικό-Διαθεματικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο «1940: Ένα γράμμα στον στρατιώτη…».

Αφού ενημερωθήκαμε για την σπουδαιότητα και την ανάγκη της διατήρησης της αρχειακής συνειδήσεως ως απαραίτητο εργαλείο διατήρησης της ιστορικής μας κληρονομιάς, γνωρίσαμε στη συνέχεια σχετικά αρχειακά τεκμήρια της εποχής του Έπους του 1940 και οι μαθητές μας συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον συνεργατικά και διαδραστικά. Περιεργάστηκαν διάφορα έγγραφα και αντικείμενα, διάβασαν αποκόμματα εφημερίδων της εποχής εκείνης, έγραψαν γράμματα στους φαντάρους και έπαιξαν παιχνίδια.

Στη συνέχεια οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν από την κ. Γεωργία Τσώρη στη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της δημιουργίας της Πινακοθήκης, να  περιηγηθούν στην έκθεση και να απολαύσουν αξιόλογους πίνακες του Πυλαρινού, του Φασιανού, του Νταλί, του Σταθόπουλου, κ.ά. Στο τέλος επέλεξαν πίνακες και δημιούργησαν πολύ όμορφες ιστορίες, τις οποίες και αφηγήθηκαν στους συμμαθητές τους.