Δείτε την παρουσίαση:

CHRISTOS   MANTZOROSHARVARD

   Το 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ευχαριστεί θερμά τον κορυφαίο καθηγητή του Πανεπιστημίου του HARVARD για την μεγάλη τιμή που έκανε στο σχολείο μας,  να ταξιδέψει από την Αμερική και να μιλήσει στους Κορίνθιους μαθητές μας!

Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία,  η εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου, κατά την οποία ο κορυφαίος και Διεθνώς αναγνωρισμένος Ερευνητής – καθηγητής Ιατρικής, του ΠΡΩΤΟΥ στην Παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ κ. Χρήστος Μαντζώρος, απευθύνθηκε όχι μόνον στους μαθητές του σχολείου μας, με μια καταπληκτική και μεστή περιεχομένου ομιλία του,  αλλά και στους μαθητές όλων σχεδόν των σχολείων της πόλης μας, Δημοσίων και Ιδιωτικών,  τα οποία συμμετείχαν με αντιπροσωπείες τους.  Το Θέμα του κ. καθηγητή: «Ο μαθητής μπροστά στις προκλήσεις μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας»,  άκρως ενδιαφέρον και επίκαιρο, όπως είναι προφανές καθήλωσε το μαθητικό κοινό αλλά και τους Κορίνθιους γιατρούς και πολίτες της τοπικής μας κοινωνίας, οι οποίοι παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν με «θρησκευτική ευλάβεια» και προσήλωση  τον λόγο του μεγάλου Ερευνητή και επιστήμονα του Χάρβαρντ.  Ο Chris Mantzoros,  δεν τιμά και δοξάζει μόνον την Κορινθία και την Ελλάδα, αλλά  τιμά την Ιατρική  Επιστήμη και τον Ιατρικό κόσμο στο σύνολο του, αφού κατέχει άπειρες περγαμηνές και βραβεύσεις από Πανεπιστήμια, εταιρείες  και Ιδρύματα για την έρευνά του και τις ανακαλύψεις του,  όχι μόνο από την Αμερική, αλλά από όλο τον κόσμο.   Γι’ αυτό το λόγο διατρέχει συνεχώς και τις 5 Ηπείρους, προσκεκλημένος από τα καλύτερα Πανεπιστήμια και τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα του κόσμου, δίνει διαλέξεις και προσφέρει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του από την συνεχή και συστηματική του έρευνα, σε κάθε ενδιαφερόμενο Επιστήμονα, φοιτητή Ιατρικής, Ερευνητικό Κέντρο,  ή Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

Ο Δήμος Κορινθίων θέλησε να τιμήσει αυτόν τον μεγάλο Επιστήμονα και Πατριώτη,  ο οποίος  δοξάζει και τιμά με τις επιτυχίες του την Ιατρική Επιστήμη και την Ελλάδα, με  μια απλή τελετή κατά την οποία τον ανακήρυξε σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Κορινθίων. Ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει για   τον διαπρεπή και πολυβραβευμένο   Έλληνα και Κορινθιακής καταγωγής (Αρχαίες Κλεωνές),  καθηγητή του Πανεπιστημίου του HARVARD κ. Χρήστο Μαντζώρο. Τον άνθρωπο,  ο οποίος έχει τιμηθεί με διεθνή βραβεία σε συνέδρια, στα οποία είχαν παρουσία 20.000 και 30.000 γιατροί, οι οποίοι χειροκροτούσαν ασταμάτητα ένα Ελληνόπουλο, που έφυγε από την επαρχία της Πελοποννήσου και έφτασε στην κορυφή της Ιατρικής του κόσμου!!!

Το σχολείο μας, το οποίο προετοίμαζε αυτή την εκδήλωση από το 2017, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλα εκείνα τα σχολεία,  Ιδιωτικά & Δημόσια, που συμμετείχαν στην εκδήλωση με  αντιπροσωπείες μαθητών, καθώς και όλους τους Κορίνθιους πολίτες που τίμησαν με την παρουσία τους, το τιμώμενο από τον Δήμο Κορινθίων πρόσωπο, τον διακεκριμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο καθηγητή, του κορυφαίου Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ,  Χρήστο Μαντζώρο. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές για την άψογη συμπεριφορά τους, κατά την διάρκεια της Τελετής Ανακήρυξης και κυρίως της ομιλίας του καθηγητή Μαντζώρου, παρά το γεγονός ότι η διάρκεια της όλης εκδήλωσης ήταν μεγάλη, αλλά  κυρίως για τις εύστοχες και μεστές προβληματισμού ερωτήσεις που υπέβαλλαν οι μαθητές μετά το τέλος της ομιλίας  στον κ. Καθηγητή,  γεγονός που μας το επεσήμανε και ο ίδιος λέγοντας: «με εκπλήσσει η ωριμότητα των παιδιών. Εμείς  κάναμε την εκδήλωση για τα παιδιά και χαίρομαι που ήλθαν  εκεί και που παρακολούθησαν με τόσο μεγάλη προσοχή, η οποία με συγκίνησε»!!!

Αξίζουν συγχαρητήρια επίσης στους Διευθυντές και εκπαιδευτικούς των σχολείων εκείνων, που γνωρίζουν να εκτιμούν και να αξιολογούν πρόσωπα και εκδηλώσεις, χρήσιμες και πολλαπλά ωφέλιμες για τους μαθητές και με ευαισθησία και προθυμία περισσή, συνόδευσαν τους μαθητές των σχολείων τους σ’ αυτό το «πνευματικό Συμπόσιο»!  Τέλος Διευθυντής, Σύλλογος διδασκόντων, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και μαθητές του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου, εκφράζουμε τις άπειρες ευχαριστίες μας στον  γιατρό – ερευνητή Χρήστο  Μαντζώρο για την αποδοχή της Πρόσκλησης μας να βρεθεί κοντά μας και να μας προσφέρει «κάτι» από τον πλούτο των γνώσεων και της σοφίας του.

Να συγχαρούμε τέλος τον κ. καθηγητή, όχι μόνο γιατί υπήρξε ο μοναδικός  στο Χάρβαρντ που μέσα σε επτά χρόνια απέσπασε τρεις τίτλους Ιατρικών ειδικοτήτων και δύο Μάστερς,  όχι μόνο για τα καινοτόμα ερευνητικά του προγράμματα  και τις άπειρες βραβεύσεις του, όχι μόνο για την κοινωνική του προσφορά προς τους πάσχοντες και οικονομικά ενδεείς ασθενείς, αλλά κυρίως για την προσωπικότητα και το ήθος του, όπου μέσα στην καταξίωση και στην παγκόσμια αποδοχή και αναγνώριση,  καταφέρνει να παραμείνει απλός, ταπεινός και προσηνής, πιστός Χριστιανός και Έλληνας πατριώτης.

Ας ευχηθούμε,  όλοι εμείς που είχαμε την τύχη να βρεθούμε κοντά σας, κ. Καθηγητά και να σας ακούσουμε, να καταφέρουμε να «αντλήσουμε» κάτι από το ήθος, τις αρετές  και την προσωπικότητά σας, ώστε να βοηθήσουμε την πατρίδα μας να ξεφύγει από τις αγκυλώσεις της ανευθυνότητας, της μιζέριας, της επιπολαιότητας, του «ωχαδερφισμού», της ήσσονος προσπάθειας, της έπαρσης, της αλαζονείας και  της μικροψυχίας!

Σας είμαστε ευγνώμονες κ. Μαντζώρο και ευελπιστούμε, ότι σύντομα θα είστε και πάλι κοντά μας!

Οι Υπεύθυνοι καθηγητές του 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Δ. Παραδείση – Α. Παπαδοπούλου – Κ. Παρασκευόπουλος- Ν. Τζούλης  &

Χρήστος Ρουμελιώτης

Πατήστε εδώ για να δείτε βίντεο από την εκδήλωση.

    

 

 

 

ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΝΕΑ – ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Παγκόσμιο ενδιαφέρον!

Το 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ συγχαίρει την Δρα ΕΛΕΝΑ ΚΟΡΚΑ για την μεγάλη ανακάλυψη της Αρχαίας Τενέας, αλλά και για την επιτυχία του Διεθνούς Αρχαιολογικού Συνεδρίου «Τροία – Τενέα – Ρώμη»!

Το σχολείο μας, το 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, συγχαίρει την Διευθύντρια της Συστηματικής  Αρχαιολογικής Έρευνας της Αρχαίας Τενέας, και σημαίνον στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού, Δρα Έλενα Κόρκα, καθώς και την επιστημονική της ομάδα, για την μεγάλη Ανακάλυψη της Αρχαίας Τενέας, γεγονός που προκάλεσε  Παγκόσμιο ενδιαφέρον!  Η κ. Έλενα Κόρκα είναι «από τα παλιά» γνώριμος του σχολείου μας και ένθερμος υποστηρικτής των δράσεων,  που κατά διαστήματα έχει πραγματοποιήσει το 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ στο εξωτερικό,  για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Επιπλέον στο μαθητικό δυναμικό του σχολείου μας υπάρχει μαθητής- γιός μιας από τις σημαντικότερες συνεργάτιδες της κ. Κόρκα στην ανασκαφική ομάδα της Αρχαίας Τενέας, της Αρχαιολόγου κ. Ευαγγέλογλου Βιβής. Η  ανακάλυψη λοιπόν  της Αρχαίας Τενέας, εξαιρετικό και με παγκόσμιο ενδιαφέρον γεγονός, καθώς και οι δεσμοί της επιστημονικής αρχαιολογικής ομάδας με το σχολείο μας,  παλιοί και δυνατοί, και ιδιαιτέρως με την κ. Κόρκα Έλενα,  δεν ήταν δυνατόν να μην ωθήσουν το σχολείο μας να συμμετάσχει,( ίσως  θα έπρεπε, λόγω της σημασίας του γεγονότος της Ανακάλυψης της Τενέας,  όλα τα σχολεία να παρευρίσκονται με αντιπροσωπείες τους στο Διεθνές αυτό Συνέδριο), στο Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο με θέμα: «Τροία – Τενέα – Ρώμη» που έλαβε χώρα, με απόλυτη επιτυχία στην Κόρινθο!  Τους 25 περίπου μαθητές συνόδευσαν στο Δημοτικό θέατρο «ΘΩΜΑΣ ΘΩΜΑΙΔΗΣ» οι καθηγητές κ. Γκέλλης Γεώργιος (Φιλόλογος) και Ρουμελιώτης Χρήστος (Θεολόγος).

ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στην κ. ΚΟΡΚΑ ΕΛΕΝΑ και την ομάδα της!!!

Λίγα λόγια για την σπουδαιότητα της Ανακάλυψης και την σημασία του Συνεδρίου.

Η ανακάλυψη της Αρχαίας ΤΕΝΕΑΣ Παγκόσμιο ενδιαφέρον!

Η ανακάλυψη της αρχαίας Τενέας, της χαμένης πόλης με την τεράστια ιστορία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο «Τροία-Τενέα-Ρώμη» στην Κόρινθο.

Διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο με θέμα «Τροία – Τενέα – Ρώμη» διοργανώθηκε από τη Διευθύντρια της Συστηματικής Αρχαιολογικής Έρευνας της Αρχαίας Τενέας Δρα Έλενα Κόρκα και το μη κερδοσκοπικό Σωματείο «Φίλοι Αρχαίας Τενέας». Το συνέδριο διεξήχθη την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου «Θωμάς Θωμαΐδης» (Δαμασκηνού 57).

Οι τρεις πόλεις, Τροία-Τενέα-Ρώμη, συνδέονται με ένα κοινό μυθολογικό παρελθόν και η μελέτη τους ως συνόλου θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση και ερμηνεία των ιστορικών και αρχαιολογικών δεδομένων τους. Με αφορμή το έτος της Τροίας, καθώς και των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων από τις ανασκαφές της αρχαίας Τενέας, διοργανώνεται για πρώτη φορά επιστημονική συνάντηση επί των θεμάτων αυτών.

Το συνέδριο ξεκίνησε με ομιλία της Διευθύντριας της Συστηματικής Αρχαιολογικής Έρευνας της Αρχαίας Τενέας Δρα Έλενα Κόρκα και της κας Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας o Βουλευτής Κορινθίας κ. Νίκος Ταγαράς, η βουλευτής κα. Μαριλένα Σούκουλη-Βιλιάλη, o Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλης Νανόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου για θέματα Παιδείας – Πολιτισμού κα. Αθηνά Κόρκα-Κώνστα, ο Δρ. Απόστολος Παπαφωτίου.

Σκοπός του συνεδρίου είναι να δοθεί για πρώτη φορά η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων αναφορικά με τη σύνδεση των τριών πόλεων, σε Έλληνες και ξένους μελετητές των τομέων της αρχαιολογίας, της αρχιτεκτονικής, της αρχαιομετρίας, καθώς και σε εμπειρογνώμονες της πολιτιστικής επικοινωνίας και των πολιτιστικών διαδρομών, της διαχείρισης μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, όπως επίσης και ειδικών στην ιστορία, στη μυθολογία, στη γλωσσολογία και στην τοπογραφία.

Οι διοργανωτές προσδοκούν η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των διακεκριμένων επιστημόνων που θα συμμετέχουν να οδηγήσει σε εμπλουτισμό της σχετικής βιβλιογραφίας, σε συνέργειες και στην ανάπτυξη νέων πολιτιστικών διαδρομών.

Το συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Κορινθίων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και του Ελληνικού ICOMOS. Μέγας Χορηγός του συνεδρίου είναι ο όμιλος Μοτορ Οιλ.

Η χαμένη πόλη ανακαλύφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από μια ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής την Έλενα Κόρκα, μία από τις σημαντικότερες αρχαιολόγους στη χώρα, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο.

Οι αρχαιολόγοι είπαν ότι έχουν ανακαλύψει τα ερείπια ενός οικιστικού οικισμού, κοσμημάτων, νομισμάτων και αρκετών ταφών στην περιοχή της νότιας Πελοποννήσου.

Μέχρι τώρα, οι αρχαιολόγοι είχαν μια γενική ιδέα για το πού θα μπορούσε να βρίσκεται η πόλη.

Τα αντικείμενα χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Οι εργασίες ανασκαφής γύρω από το σημερινό χωριό Χιλιομόδι Κορινθίας ξεκίνησαν το 2013 και η “απόδειξη της ύπαρξης” της Τενέας προέκυψε από τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο και τις αρχές Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, δήλωσαν αξιωματούχοι. Προσεκτικά κατασκευασμένα τοιχώματα καθώς και πήλινα, πέτρινα και μαρμάρινα δάπεδα αποκαλύφθηκαν. Περίπου 200 σπάνια νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του ενός που προορίζεται να πληρώσει για το ταξίδι στη μετά θάνατον ζωή, βρέθηκαν επίσης.

Επτά τάφους – συμπεριλαμβανομένου ενός που περιέχει τα ερείπια μιας γυναίκας και ενός παιδιού – αποκαλύφθηκαν, κοσμήθηκαν με αγγεία και κοσμήματα.

Η αρχαιολόγος Έλενα Κόρκα δήλωσε στο Associated Press ότι οι ανακαλύψεις έδειξαν ότι οι πολίτες της Τένεας ήταν “σημαντικά  εύποροι”.

Είπε ότι η πόλη θα βρισκόταν σε μια βασική εμπορική διαδρομή μεταξύ των κύριων πόλεων της Κορινθίας και του Άργους στη βόρεια Πελοπόννησο.

“Η πόλη είχε διακριτικά κεραμικά σχήματα με ανατολικές επιρροές, διατηρούσε επαφές με την ανατολή και τη δύση … και είχε τη δική της σκέψη, η οποία, στο βαθμό που θα μπορούσε να διαμορφώσει τις δικές της πολιτικές”, είπε στην AP.

Λίγα είναι γνωστά για την Τενέα, αλλά ο μύθος το έχει δημιουργήσει οι Τρώες που είχαν συλληφθεί από τον βασιλιά Αγαμέμνονα των Μυκηνών κατά τον πόλεμο με την Τροία τον 12ο ή 13ο αιώνα π.Χ.

Η πόλη θεωρείται ότι άνθισε κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής, αλλά μπορεί να είχε εγκαταλειφθεί από τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Η κ. Κόρκα δήλωσε ότι περισσότερες λεπτομέρειες για την πόλη θα προκύψουν καθώς οι ανασκαφές θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια.

Ένα εκτενές αφιέρωμα στην αρχαιολογική ανασκαφή της Τενέας στην Κορινθία πραγματοποίησε το BBC


Μια αρχαία πόλη στο φως! Εικόνες από την αρχαία Τενέα που προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον

Η αρχαία Τενέα, που εντοπίστηκε το 2018 κοντά στο χωριό Χιλιομόδι Κορινθίας, αποκαλύπτει τα μυστικά της. Πέρσι η ανασκαφική έρευνα βρήκε τα πρώτα οικιστικά κατάλοιπα της αρχαίας πόλης, γεγονός που προκάλεσε το διεθνές ενδιαφέρον. Με τη φετινή έρευνα που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες, γνωρίζουμε πλέον πολύ περισσότερα για την πόλη που, σύμφωνα με τον μύθο, ανέθρεψε τον Οιδίποδα. Η ανασκαφή πραγματοποιείται υπό τη διεύθυνση της επίτιμης γενικής διευθύντριας, Δρ. Έλενας Κόρκα. Το τηλεοπτικό υλικό προέρχεται από τη δημοσιογραφική έρευνα της Ελένης Μάρκου Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κ. Σοροβός, Α. Τσακναρίδης .

Η Βιβή Ευαγγέλογλου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και η Χρυσούλα Βαΐτση, πολιτικός μηχανικός, μέλος του σωματείου “Φίλοι Αρχαίας Τενέας”, μιλούν στο ρεπορτάζ.

Στο θέμα της ανασκαφής αναφέρθηκε ο Ιστορικός Κώστας Λαγός στη συνέντευξη που έδωσε στο Militaire.gr. Ο κ.Λαγός είναι επιστημονικός συνεργάτης στην ανασκαφή και εξηγεί πόσο σημαντικά είναι τα μέχρι στιγμής ευρήματα.

Πατήστε τα παρακάτω για πληρέστερη ενημέρωση:

https://www.huffingtonpost.gr/entry/bbc-e-anakalepse-tes-archaias-teneas-tes-chamenes-poles-me-ten-terastia-istoria_gr_5d7fd7e8e4b00d69059cdf07

https://www.cnn.gr/style/politismos/story/155100/h-spoydaia-anakalypsi-tis-arxaias-teneas-sto-cnni

https://www.iefimerida.gr/news/468946/o-entopismos-tis-arhaias-teneas-stis-simantikoteres-anakalypseis-toy-2018

https://korinthostv.gr/2019/10/17/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%88%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%87%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7-%CF%80/