Οκτώβριος 2021

Συμμετοχή στο Δημόσιο debate και την Έκθεση αφίσας για την παγκόσμια ημέρα ζώων, που διοργάνωσαν η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) και η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος «Climate of Change»-ActionAid Hellas, στις 22 Οκτωβρίου 2021.

Συμμετοχή της Μαρίας Πουρδαλά της Γ΄ τάξης με ένα διήγημα υπό τον τίτλο «Ευτυχία», όπου περιγράφει την περιπέτεια μιας μικρής θαλάσσιας χελώνας.Λήψη αρχείου

Συμμετοχή της Μαργιαλένας Παππά στον διαγωνισμό αφίσας με θέμα «Η κακοποίηση των ζώων».

Μαργαρίτα Ελένη 2ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών

Διαθέσιμο στο https://el-gr.facebook.com/pfpomospondia/   και στο  https://pfpo.gr/deltio-typou-ta-paidia-einai-to-mellon-kalo-i-kako-exartatai-vevaia-apo-tin-paideia-tous-kai-tin-enimerosi-tous/

Απρίλιος 2022

Συμμετοχή της Μαργιαλένας Παππά της Γ΄ τάξης στον Σχολικό ψηφιακό διαγωνισμό «Λέμε όχι στον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό» του Βρετανικού Συμβουλίου.

Συμμετοχή μελών της ρητορικής ομάδας του σχολείου στους Γ’ Διασχολικούς αγώνες Δημιουργικού Λόγου στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων στις 2 Απριλίου 2022. Οι αγώνες συνδιοργανώθηκαν με την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και με την επιστημονική υποστήριξη του Διαπανεπιστημιακού – Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΠΤΔΕ – ΕΚΠΑ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση».

Συμμετείχε η ομάδα Αυτοσχεδιασμού με τους Ελεάνα Βλασσοπούλου, Ειρήνη Παπαχρήστου, Λαμπρινή Αθανασίου, Ηλιάνα Γαλανοπούλου, Παναγιώτη Γιολδάση. Η ομάδα μας κατέλαβε την τρίτη θέση και δέχτηκε πολύ θετικά σχόλια. Επίσης, η ομάδα της Ομαδικής συζήτησης με τους Ελένη Ηλιοπούλου, Θάλεια Βαλοπετροπούλου, Ραφαέλα Νικολακοπούλου και Μαρία Πουρδαλά. Η ομάδα μας κατέλαβε τη τέταρτη θέση. Ατομική συμμετοχή του Θανάση Δημητριάδη στον Αυθόρμητο Λόγο. Η Μαργιαλένα Παππά συμμετείχε στον διαγωνισμό αφίσας με τίτλο ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. Τη ρητορική ομάδα συνόδευσαν οι φιλόλογοι Κ. Μαθιουδάκη, Χ. Ζώτου και Κ. Μαλκότση και μοιράστηκαν στιγμές γέλιου και συγκίνησης μαζί της.

Στους αγώνες συμμετείχαν συνολικά 9 σχολεία.

Μάιος 2022

Συμμετοχή μελών της ρητορικής ομάδας του σχολείου μας στους ΣΤ΄ Διασχολικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης Γυμνασίων: Ρήσεις & Αντιρρήσεις», που διοργανώνεται από το 5ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου σε συνεργασία με το Διαπανεπιστημιακό – Διατμηματικό Π.Μ.Σ.«Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» (επιστημονική στήριξη) και την «Ελληνική Ένωση για την προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση» στις 8 Μαΐου 2022.

Συμμετείχαν  στους Διττούς Λόγους η Μαργιαλένα Παππά, η Μαρία Πουρδαλά, η Ειρήνη Παπαχρήστου και η Ελεάνα Βλασσοπούλου. Στην Εκφραστική Ανάγνωση η Μαρία Πουρδαλά, ο Γιάννης Βαττής και ο Παναγιώτης Γιολδάσης. Η Μαργιαλένα και η Μαρία διακρίθηκαν ως καλύτερες ομιλήτριες καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση και πέμπτη θέση αντίστοιχα. Η Μαρία και ο Γιάννης διακρίθηκαν στην Εκφραστική ανάγνωση καταλαμβάνοντας την τρίτη και την πέμπτη θέση αντίστοιχα. Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσε η εκπαιδεύτρια ρητορικής φιλόλογος Κ. Μαθιουδάκη.

Το σχολείο μας είναι σχολείο συνδιοργανωτής των αγώνων εδώ και έξι χρόνια και ανέλαβε και τις παράλληλες δράσεις της εκδήλωσης συνεχίζοντας μία παράδοση τεσσάρων ετών. Στους αγώνες συμμετείχαν συνολικά 23 σχολεία.

Η προστιθέμενη αξία της ενασχόλησης των παιδιών με τη ρητορική τέχνη από την εφηβική ηλικία είναι η ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων και η καλλιέργεια της γλωσσικής νοημοσύνης. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η τόνωση της αυτοπεποίθησης των μικρών ρητόρων μας που απολαμβάνουν πλέον την έκθεσή τους στο κοινό, χαίρονται να ξιφομαχούν ρητορικά και να διεκδικούν τον «χώρο» τους στον χώρο.

Η ρητορική είναι παιδεία, είναι φως, είναι Λόγος και Ψυχή.