ΒΑΖΟΥΜΕ ΟΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

  

Τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια μέσα στην οικογένεια και στο σπίτι τους όταν υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες και σαφή όρια που πρέπει να ακολουθήσουν. Οι κανόνες τα βοηθούν να οργανώσουν την συμπεριφορά τους και να μην χάνουν τον έλεγχο. Στην νηπιακή ηλικία δεν έχουν εσωτερικεύσει ακόμη αξίες και όρια και επομένως χρειάζονται καθοδήγηση από τους γονείς για να ελέγχουν την παρορμητικότητά τους.

Τα παιδιά δηλαδή, χρειάζεται να γνωρίζουν ποιες είναι οι αναμενόμενες συμπεριφορές από αυτά, ποιες είναι οι προσδοκίες μας, τους δείχνουμε με λίγα λόγια τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφέρονται αλλά κυρίως τους μεταδίδουμε τις αξίες μας ώστε να γίνουν αυτόνομα άτομα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Ιδιαίτερα αυτό το διάστημα, που λόγω της πανδημίας είμαστε αναγκασμένοι να παραμένουμε συνέχεια στο σπίτι, ο σεβασμός των κανόνων θα κάνει πιο ομαλή την συνύπαρξη όλης της οικογένειας στο σπίτι. Βέβαια, προσαρμοζόμαστε στα δεδομένα των ημερών, γινόμαστε πιο ευέλικτοι και κατανοούμε ότι τα παιδιά βιώνουν και εκείνα μια δύσκολη κατάσταση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να ικανοποιούμε όλες τις επιθυμίες τους.

Οι κανόνες διευκολύνουν την καθημερινότητά μας όταν συνοδεύονται από ένα κλίμα αγάπης, ζεστασιάς, αποδοχής και κατανόησης μέσα στην οικογένεια. Σημαντικός παράγοντας για την τήρηση των κανόνων είναι η συμφωνία και η συνέπεια και των δύο γονιών. Δεν ακυρώνει ο ένας τον άλλο και δεν αναλαμβάνει o ένας το ρόλο του καλού και ο άλλος του κακού. Οι δυσλειτουργίες της οικογένειας και οι διαφωνίες των γονιών μπροστά στα παιδιά δεν ευνοούν την τήρηση κανόνων από τα παιδιά ούτε την ανάπτυξη θετικής συμπεριφοράς.

Η υπερβολική αυστηρότητα, αλλά και η υπερβολική ανοχή απέναντι σε αρνητικές συμπεριφορές του παιδιού καλό είναι να αποφεύγονται. Οι γονείς γνωρίζουν καλά το παιδί τους και φροντίζουν οι κανόνες να ανταποκρίνονται στο χαρακτήρα του, στις ιδιαιτερότητες του και στις συνήθειες του. Περιγράφουμε τους κανόνες με θετικό πρόσημο, δηλαδή εξηγούμε την επιθυμητή συμπεριφορά χωρίς να βομβαρδίζουμε το παιδί με πολλά μη, όχι, δεν….Είναι προτιμότερο να πούμε στο παιδί: «τρώμε στο τραπέζι της κουζίνας», παρά να πούμε: «μην τρως στο δωμάτιό σου«. Αποφεύγουμε τις εντάσεις και τις απειλές όταν τα παιδιά δεν πειθαρχούν, δεν υποχωρούμε στις χειριστικές συμπεριφορές τους και προσπαθούμε με συζήτηση και ηρεμία να επιλύσουμε τις διαφωνίες.

Καλό θα ήταν να προηγηθεί μια κουβέντα με τα παιδιά, ώστε να νιώσουν και εκείνα ότι συμμετέχουν στην διαμόρφωση των κανόνων. Μπορούμε ακόμη να γράψουμε τους κανόνες σε ένα χαρτί , τα παιδιά να ζωγραφίσουν κάτι σχετικό δίπλα σε κάθε κανόνα και να τους κολλήσουμε στην ντουλάπα του παιδικού δωματίου.

Περιμένουμε λοιπόν να γράψετε και εσείς μαζί με τους γονείς τους κανόνες της οικογένειας σας και να τους ζωγραφίσετε.

Σύνταξη άρθρου

Χαρδαλιά Γιαννούλα

Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής (ΠΕ60.50)


Αφήστε μια απάντηση