ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ!

Τι κάνουμε;

Γονείς και παιδιά ένιωσαν ξαφνικά να αλλάζει άρδην η καθημερινότητά τους. Η εξάπλωση του κορονοϊού τους ανάγκασε να περνούν τις περισσότερες, σχεδόν όλες θα λέγαμε, τις ώρες της μέρας μέσα στο σπίτι. Πολλές φορές νιώθουν σαν να χάθηκε η προσωπική τους ελευθερία και απογοητεύονται. Για όλα όμως με καλή θέληση και συνεργασία πάντα υπάρχει λύση.

Πρώτα απ’ όλα και βασικό είναι η τήρηση ενός δομημένου προγράμματος για όλους, πόσο μάλλον για τα παιδιά και ιδιαίτερα για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Καλό λοιπόν θα είναι να δημιουργήσουμε μια ρουτίνα στο σπίτι μας την οποία θα ξέρουν τα παιδιά  και η οποία θα μοιάζει με όσο το δυνατόν περισσότερο με το πρόγραμμα που ακολουθούσαμε όλοι πριν καραντίνας. Για παράδειγμα οι ώρες των γευμάτων, του πρωϊνού ξυπνήματος, οι ώρες χαλάρωσης, οι ώρες παιχνιδιού με την οικογένεια να είναι σταθερές. Ακολουθώντας όλοι στην οικογένεια ένα δομημένο πρόγραμμα, όλοι θα αισθάνονται καλύτερα και θα έχουν και χρόνο ο καθένας ξεχωριστά και κυρίως οι γονείς για τον εαυτό τους.

Σημαντικό επίσης είναι το δομημένο πρόγραμμα των παιδιών να περιλαμβάνει και δραστηριότητες σχετικές με τη σχολική πραγματικότητα για να μην χάσουν τα παιδιά την επαφή τους με αυτή. Πρέπει για παράδειγμα να υπάρχει στο σπίτι ένας χώρος με διάφορα υλικά όπου τα παιδιά αφού θα φροντίζουν να είναι καθαρός θα απασχολούνται μόνα τους ή με τους γονείς τους με δημιουργικό τρόπο. (Κατασκευές, ζωγραφιές, πάζλ, επιτραπέζια παιχνίδια, ξεφύλλισμα και διάβασμα παιδικών βιβλίων, κ.ά.) Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει μια επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς των παιδιών.

Όταν οι  εκπαιδευτικοί , οι γονείς  και τα παιδιά  διατηρούν την επαφή τους (ασύγχρονη επικοινωνία) και  όλοι μαζί υλοποιούν στοχευμένες δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης, τα παιδιά ενθουσιάζονται , χαίρονται, παίζουν, και το βασικότερο δημιουργούν. Παράγουν έργο αξιοζήλευτο από κάθε εκπαιδευτικό και γενικά από κάθε ενήλικα. Σαν επιβράβευση της δημιουργικότητας τους προτείνεται τα έργα τους να αποθηκεύονται σε ένα φάκελο που θα πάρουν μαζί τους με την επιστροφή τους στο νηπιαγωγείο και να κάνουν μία έκθεση με αυτά ή και να αναρτώνται από τους εκπαιδευτικούς στο blog του σχολείου τους. Πραγματικά το αξίζουν! Τα φτιάχνουν με τη συνταγή της αγάπης, της φαντασίας, υπομονής και επιμονής !

Τέλος, κάθε στήριξη, είτε ψυχολογική, είτε παιδαγωγική τις μέρες της καραντίνας βοηθάει όλους !

Χρήσιμους συνδέσμους που μπορείτε να επισκεφτείτε για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών  είναι ο σύνδεσμος που ακολουθεί.

Προσχολική Εκπαίδευση-Δράσεις https://64ppa.blogspot.com 

καθώς και άλλοι σύνδεσμοι που προτείνονται και έχουν αναρτηθεί στην αρχική σελίδα του συγκεκριμένου blog.

Σύνταξη άρθρου

Στελιανού Αντωνία

Νηπιαγωγός MSc (ΠΕ60)

Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.

2 thoughts on “ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ!

Αφήστε μια απάντηση