Δραστηριότητες για ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας στα παιδιά με απλά υλικά.

 Η λεπτή κινητικότητα περιλαμβάνει όλους τους μύες των χεριών που μας επιτρέπουν να κρατάμε σωστά το μολύβι αλλά και να εκτελούμε απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως να ντυνόμαστε , να κουμπώνουμε και να ξεκουμπώνουμε, να ανοίγουμε και να κλείνουμε φερμουάρ, να κρατάμε το κουτάλι ή να ζωγραφίζουμε.

Αναφέρεται λοιπόν στην δύναμη και τον έλεγχο των  μυών αλλά κυρίως στην επιδεξιότητα. Οι ασκήσεις που γίνονται στοχεύουν στην ενδυνάμωση των καρπών και των δαχτύλων.

Ας δούμε πως μπορούμε να το κάνουμε παίζοντας και διασκεδάζοντας με απλά υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας.

  1. Παίζουμε με πλαστελίνη ή ζυμάρι

Το παιχνίδι με πλαστελίνη είναι ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια στην παιδική ηλικία. Όχι μόνο είναι διασκεδαστικό, αλλά συμβάλλει επίσης και στην ανάπτυξη κάποιων δεξιοτήτων. Αυτό το παιχνίδι βοηθά να αναπτυχθούν οι μύες των δακτύλων καθώς και  ο έλεγχος της πίεσης και της δύναμης των χεριών και  αποτελεί μια πολύτιμη αισθητηριακή εμπειρία. Εάν δεν διαθέτετε πλαστελίνη στο σπίτι μπορείτε να φτιάξετε ζυμάρι με αλεύρι ,ζεστό  νερό και αλάτι και να κάνετε πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες που θα βοηθήσουν το παιδί. Καλή ιδέα θα ήταν να σας βοηθήσουν τα παιδιά στο πλάσιμο των πασχαλινών κουλουριών

  1. Παιχνίδι με σφουγγάρι.

Χρειάζεστε δυο μπολ, το ένα γεμάτο με νερό και το άλλο άδειο. Δώστε στο παιδί σας ένα σφουγγάρι και ζητήστε του να μεταφέρει το νερό από το ένα μπολ στο άλλο ζουλώντας το σφουγγάρι. Αυτό το απλό παιχνίδι μπορεί να δυναμώσει τα χέρια και τους βραχίονες.

  1. Παιχνίδι με όσπρια

Το παιδί μπορεί με τη βοήθειά σας να κάνει πολλές δημιουργικές  δραστηριότητες με φασόλια , ρεβύθια ,καλαμπόκι, φακές και ρύζι. Χρειάζεστε ακόμη κόλλα και χαρτί. Καταρχήν κολλάμε όσπρια σε περιγράμματα για να φτιάξουμε  σχήματα,,,γραμμές ευθείες, κάθετες ή ακόμη και γράμματα. Χρησιμοποιούμε τα όσπρια για διάφορες κατασκευές και κολάζ όπως  λουλούδια, στέγες σπιτιών, ζωάκια. Επίσης μπορούμε να μεταφέρουμε με ένα κουτάλι όσπρια από ένα μπόλ στο άλλο.

Ακόμη πιο απλή άσκηση ανάλογα με τις δυνατότητες του παιδιού είναι να τοποθετούμε όσπρια σε μικρά πλαστικά μπουκάλια νερού, διαφορετικό είδος στο καθένα-ταξινόμηση-και στην συνέχεια να τα χρησιμοποιούμε σαν αυτοσχέδια μουσικά όργανα για να παίξουμε όλοι μαζί.

Βοηθάμε έτσι τα παιδιά να εξασκήσουν τα δάχτυλά τους και να αποκτήσουν επιδεξιότητα στον χειρισμό μικρών αντικειμένων.

  1. Μαθαίνω να κουμπώνω και να ξεκουμπώνω

Βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν να κουμπώνουν και να ξεκουμπώνουν χρησιμοποιώντας καθημερινά ρούχα όπως πουκάμισα, παλτό κτλπ. Ξεκινήστε με ρούχα που έχουν μεγαλύτερα κουμπιά και στη συνέχεια πιο μικρά. Ενθαρρύνετε και επιβραβεύστε το παιδί για κάθε του προσπάθεια. Επίσης μπορούν να εξασκηθούν στο άνοιγμα και κλείσιμο φερμουάρ .

 

  1. Κοσμήματα από ζυμαρικά.

Η κατασκευή κοσμημάτων από ζυμαρικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος το παιδί σας να εκφράσει τη δημιουργικότητά του, ενώ ταυτόχρονα εξασκεί το συντονισμό χεριού-ματιού κι αναπτύσσει την ικανότητά να χειρίζεται αντικείμενα. Χρειάζεστε ένα χοντρό κορδόνι  ή κλωστή ,πένες ή κοφτό μακαρονάκι και μπόλικη φαντασία. Παρόμοιες δραστηριότητες μπορούν να γίνουν με κομμένα καλαμάκια και να φτιάξετε κομπολόγια

  1. Σπάσιμο των φυσαλίδων από το νάιλον που τυλίγουμε έπιπλα.7. Παίζουμε με μανταλάκια

Πιάσιμο διάφορων αντικειμένων με μανταλάκια ή με την πιάστρα για τον πάγο: πιάνουμε βαμβάκι,δημητριακά , όσπρια, μολύβια, γόμες, μικρά τουβλάκια. Μπορείτε να κάνετε έναν μικρό διαγωνισμό  για το ποιός θα πιάσει πιο γρήγορα  χάντρες και θα τις τοποθετήσει σε ένα κουτί. Κρεμάμε με μανταλάκια κάλτσες ή ρούχα από τις κούκλες  σε μια αυτοσχέδια μπουγάδα στο παιδικό δωμάτιο σε ένα μεγάλο κορδόνι.

  1. Αυτοσχέδιες κούκλες


Χρησιμοποιείστε απλές χάρτινες σακούλες από το μανάβη και εναλλακτικά, γάντια ή ακόμη και κάλτσες για να φτιάξετε κούκλες και να διασκεδάσετε με αυτοσχέδιες δραματοποιήσεις , διασκεδαστικούς χαιρετισμούς και τραγούδια. Αυτή η δραστηριότητα θα τα βοηθήσει και στην ανάπτυξη του προφορικού λόγου με διασκεδαστικό και παιχνιώδη τρόπο.

  1. Κουτιά παππουτσιών

Με τα κουτιά που δεν χρειαζόμαστε μπορούμε να κάνουμε πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες που θα βοηθήσουν την επιδεξιότητα των παιδιών στα δάχτυλα αλλά και θα βελτιώσουν τον συντονισμό ματιού και χεριού.

Ενδεικτικά: ανοίγουμε πολλές τρύπες με ένα στυλό σε παράλληλες γραμμές στο πάνω μέρος του κουτιού και ζητάμε από το παιδί να τοποθετεί σε αυτές καλαμάκια ή χρωματιστά πλαστικά κουταλάκια κρατώντας τα με τα τρία δάχτυλα όπως κρατά το μαρκαδόρο. Μπορούμε στο πάνω μέρος του κουτιού να κόψουμε υποδοχές και να τοποθετούμε τουβλάκια διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών. Ακόμη μπορούμε να κάνουμε μία σχισμή και να τοποθετούν από εκεί νομίσματα. Αν έχουμε ένα μικρό κουτί μπορούν να κάνουν έναν μικρό κουμπαρά. Επίσης τοποθετώ  πλαστικά κουταλάκια   .

Μαθαίνω να ανοίγω και να κλείνω μπουκάλια με διασκεδαστικό τρόπο.

Ξεκινάμε λοιπόν , παίζουμε διασκεδάζουμε και γινόμαστε καλύτεροι.Δεν ξεχνάμε να επιβραβεύουμε και να ενθαρρύνουμε συνεχώς τα παιδιά μας είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνεχίσουν να προσπαθούν.Συντάκτης άρθρου:

Χαρδαλιά Γιαννούλα

Νηπιαγωγός Ε.Α.Ε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *