Γαϊτανάκι
Το γαϊτανάκι είναι ένα αποκριάτικο χορευτικό έθιμο, με το οποίο γεμίζουν χρώματα και γέλια οι πλατείες. Η λέξη “γαϊτανάκι” προέρχεται από τη μεσαιωνική λέξη “γαϊτάνιν” που σημαίνει μεταξωτό κορδόνι, κορδέλα. Αποτελεί παραδοσιακή γιορτή αγροτικών κυρίως περιοχών. Σύμφωνα με την παράδοση συμβολίζει το πνεύμα συναδέλφωσης, αγάπης και ομόνοιας. Συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, τον κύκλο των εποχών. Τα παιδιά έπαιξαν με χάρτινες κορδέλες κι έκαναν κολάζ.
Αρλεκίνοι, παλιάτσοι, κλόουν
Ο αρλεκίνος είναι χαρακτήρας της commedia dell’ arte ενός πολύ ιδιαίτερου είδους κωμωδίας που αναπτύχθηκε στην Ιταλία το 16 ο αιώνα και αποτελεί ένα κεφάλαιο της ιστορίας του θεάτρου που έχει επηρεάσει όλη τη μετέπειτα πορεία του είδους. Το όνομα προκύπτει από τη συντόμευση του όρου commedia dell’arte all’ improvviso, που σημαίνει η «κωμωδία της τέχνης του αυτοσχεδιασμού», καθώς βασίζεται σε αυτοσχεδιασμούς των ηθοποιών και σκετσάκια. Οι θίασοι ήταν πλανόδιοι και περιόδευαν για να κερδίσουν μεγαλύτερη φήμη και οικονομικές απολαβές. Χρησιμοποιούσαν ένα πατάρι για σκηνή, με ένα ζωγραφισμένο πανί κρεμασμένο στο πίσω μέρος της για σκηνικό, το οποίο έστηναν στις πλατείες ή στις αυλές των αρχοντικών.
Τα παιδιά έπαιξαν με τη φιγούρα του αρλεκίνου και του κλόουν και ζωγράφισαν με αφορμή τον πίνακα του Πικάσο, ο οποίος έχει δημιουργήσει πάρα πολλά έργα με θέμα τους ακροβάτες και τους περιπλανώμενους ηθοποιούς.
Ισιδώρα Πάσχου- Εικαστικός