Το 1ο Νηπιαγωγείο Τυρνάβου οργάνωσε και πραγματοποίησε μία ξεχωριστή διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων μέσα στα πλαίσια του 3ου εργαστηρίου Δεξιοτήτων με θέμα “Το παράπονο των Ζώων” με στόχο να ενημερωθούν οι μαθητές για τους κινδύνους που απειλούν τα ζώα και τα πτηνά του πλανήτη μας και να ευαισθητοποιηθούν για την προστασία τους.
Το Μουσείο περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή πτηνών και θηλαστικών καθώς και ένα ολοκληρωμένο μουσείο μανιταριών, το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα. Υπάρχουν περίπου 350 είδη ζώων και 250 από τα κυριότερα είδη μανιταριών.
Στην αρχή ξεναγηθήκαμε στον χώρο παρουσίασης των μανιταριών , για τα οποία έχει σχεδιαστεί ένας πρωτότυπος τρόπος παρουσίασης, που περιλαμβάνει τρεις φάσεις ανάπτυξης τους παρέχοντας έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται σε κάθε επιμέρους οικοσύστημα. Συναντήσαμε πολλά από αυτά μέσα σε μανιταροδάσος του μουσείου , κάποια έχουν τοποθετηθεί μέσα σε Πευκοδάσος ανάμεσα από τα κωνοφόρα έλατα και πεύκα, έτσι όπως ευδοκιμούν στη φύση και κάποια μανιτάρια σε ειδική προθήκη στην οποία παρουσιάζονται τα στάδια του κύκλου ζωής τους.
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ενημερωθήκαμε με τη μέθοδο της επαυξημένης πραγματικότητας, γύρω από τη θρεπτική και θεραπευτική αξία των μανιταριών, ολοκληρώνοντας έτσι με τον καλύτερο και πιο εντυπωσιακό τρόπο την εμπειρία μας.
Κατόπιν , τα παιδιά οδηγήθηκαν σε άλλο χώρο στο ισόγειο του Μουσείου, όπου εκεί είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν ζώα και πτηνά , να πληροφορηθούν σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σήμερα και ως εκ τούτου να οξύνουν την ευαισθητοποίησή τους ως προς την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και των ζώων που υπάρχουν σ’ αυτό.
Ο τρόπος παρουσίασης των συλλογών μέσα από διοράματα, αναπαριστά με απόλυτη ακρίβεια, το φυσικό περιβάλλον που διαβιούν τα ζώα . Η ποιότητα των εκθεμάτων ήταν εξαιρετική. Η τοποθέτησή τους στο χώρο γίνεται σε θεματικές ενότητες, και τα εκθέματα κατανέμονται ανάλογα με τον τύπο του οικοσυστήματος στο οποίο ανήκουν. Έτσι είδαμε για παράδειγμα, πολικά ζώα και πουλιά και αλλού είδαμε οικοσύστημα ενός δάσους ή ενός βραχώδους τοπίου.