Πριν λίγες μέρες το Νηπιαγωγείο μας επισκέφθηκε το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης!!!
Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι ένα σύγχρονο μουσείο που διατηρεί και εκθέτει συλλογές με αντικείμενα, που αφορούν τη ζωή του παιδιού διαχρονικά.
Οι οικοδεσπότες μας στη ξενάγηση μας ήταν δυο παλαιοί γνώριμοι, ο Φοίβος και η Αθηνά… Τα παιδιά δεν τους γνώριζαν και έτσι μας συστήθηκαν και μας μίλησαν για την ιστορία της κούκλας…
Η ιστορία του πιο διαχρονικού παιχνιδιού. Από την αρχαία πλαγγόνα, στο μέλλον.
Αυθεντικές κούκλες και αντίγραφα από την ιστορία του πιο ταξιδεμένου παιχνιδιού, μέσα στο χρόνο. Σπάνιες κούκλες συμπληρώνουν την αφήγηση που αντανακλά την ιστορία του παιδιού, σε κάθε κοινωνία και εποχή.
Σε αυτή την συλλογή μπορεί κάποιος να βρει, κούκλες από παπιέ μασέ, πορσελάνη, μπισκουί, σελιλόιντ και πλαστικό και να παρατηρήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Οι μαριονέτες και οι κούκλες με παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές αλλά και χαρακτηριστικές κούκλες από χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, τονίζουν την σημασία της διεθνούς γλώσσας αυτού του παιχνιδιού. Σημαντικά εκθέματα, είναι οι κούκλες από τις δεκαετίες του ‘20, έως τις πρώτες πλαστικές.
Μάθαμε και για τη Πλαγγόνα, ένα κοριτσίστικο παιχνίδι. Οι πλαγγόνες απεικονίζουν μια γυναικεία μορφή με περίπλοκα χτενίσματα στα μαλλιά. Τα χέρια και τα πόδια τους ήταν κινούμενα και ενώνονταν με μια κλωστή με το κυρίως σώμα. Εκτός από παιχνίδι, οι πλαγγόνες είχαν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, σαν μια εισαγωγή του κοριτσιού στο ρόλο και τις υποχρεώσεις του ως γυναίκα στην αρχαία κοινωνία. Οι πλαγγόνες γίνονταν προσφορά στη θεά Αρτέμιδα την παραμονή του γάμου του κοριτσιού. Αποτελούν έναν σπάνιο τύπο ευρημάτων που φωτίζουν τον κόσμο των παιδιών και του παιχνιδιού στην αρχαιότητα.
Η μαγεία του παιχνιδιού με τσίγκινα και επιτραπέζια παιχνίδια.
Τα τσίγκινα και κουρδιστά παιχνίδια της συλλογής, συνυπάρχουν σε ένα κοινό μουσειακό αφήγημα με τα παραδοσιακά ατομικά και ομαδικά παιχνίδια της αυλής (Πίνακας του Μπρέγκελ 1550), καθώς και με διαχρονικά επιτραπέζια.
Κάθε αντικείμενο αυτής της ενότητας, επιβεβαιώνει την πεποίθηση πως “τα πάντα μπορούν να γίνουν παιχνίδι”. Πρώιμα τσίγκινα παιχνίδια φτιαγμένα από κονσέρβες και πιο σύγχρονα, συρόμενα και κουρδιστά με μηχανισμό κλειδιού. Μπορεί κανείς να παρατηρήσει σπάνια τσίγκινα αυτοκινητάκια, πεταλούδες, καραβάκια κ.α. κατασκευασμένα από βιοτέχνες, βαμμένα με έντονα χρώματα, πολλές φορές στο χέρι και στολισμένα με διακοσμητικά μοτίβα.
Σημαντικά αντικείμενα της συλλογής, ο σιδερένιος καραγκιοζάκος του Μεσοπολέμου από τη Ρηνανία που χορεύει, το ζωγραφισμένο αεροπλάνο με πρόσωπο του καλλιτέχνη Διαμαντή Αϊδίνη και αυθεντικά παιχνίδια από ελληνικά και ευρωπαϊκά εργαστήρια. Η συλλογή τσίγκινων παιχνιδιών του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε με την δωρεά παιχνιδιών από την προσωπική συλλογή του τέως Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη και εμπλουτίζεται συνεχώς με δωρεές ιδιωτών.
Η πρόσφατη περιοδική έκθεση του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μικρά διοράματα του χωριού των Στρουμφ, όπως και τους ήρωες που το απαρτίζουν.
Επιτραπέζια παιχνίδια… παιχνίδια στρατηγικής που παίζονταν ακόμη και κατά τη διάρκεια του πολέμου..
Μια παλιά σχολική αίθουσα, γεμάτη μνήμες και ευκαιρίες εξερεύνησης.
Η παλιά σχολική αίθουσα της δεκαετίας του ‘40 και έπειτα, παίρνει μορφή παρουσιάζοντας το σχολικό περιβάλλον, το εκπαιδευτικό υλικό και τα στοιχεία της σχολικής ζωής των παιδιών μια άλλης εποχής.
Στην έκθεση μπορεί κανείς να παρατηρήσει έγγραφα, σχολικά και διδακτικά βιβλία, όπως και την γραφομηχανή του καθηγητή. Οι αυθεντικές πλάκες και οι κονδυλοφόροι, οι σάκες και οι ποδιές των μαθητριών, καθώς και άλλα αντικείμενα των μαθητών και των μαθημάτων του παλιού σχολείου, συμπληρώνουν το αφήγημα της ιστορίας της εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Σημαντικά εκθέματα αποτελούν τα σχολικά θρανία που παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά, οι σπάνιοι χάρτες και οι εκπαιδευτικές καρτέλες.
Μια βόλτα στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Σε αυτή την βόλτα θα βρείτε παιχνίδια, κούκλες, βιβλία και σχολικά αντικείμενα από όλες τις εποχές!
Ελάτε μαζί μας! Ξεκινήστε την περιήγηση πατώντας ΕΔΩ