Ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας και στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιείται στο νηπιαγωγείο μας τη φετινή σχολική χρονιά, καλέσαμε στο σχολείο μας τη κυρία Άννα να αναβιώσουμε παρέα ένα απο τα παραδοσιακά έθιμα τη “Βαρβάρα“
Στις 4 Δεκεμβρίου, η εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας, της Μεγαλομάρτυρας, προστάτιδας του ελληνικού Πυροβολικού. Επίσης η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτις των παιδιών και τα φυλάει από τις παιδικές αρρώστιες. Για να την «γλυκάνουν» σε πολλά μέρη του τόπου μας την ημέρα της γιορτής της προσέφεραν μελόπιτες ή κολυβόζουμο, που σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το λένε «Βαρβάρα».
Έτσι, την παραμονή της γιορτής της τα σπιτικά συνηθίζουν να ετοιμάζουν τη “Βαρβάρα“, βράζοντας στάρι και διάφορους καρπούς ή φρούτα, ψιλοκομμένα και μπόλικα μυρωδικά, όπως κανέλα. Τα ξημερώματα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας, οι νοικοκυρές έστελναν σε γείτονες, συγγενείς και φίλους ένα πιάτο “βαρβάρα” και αυτοί τους ανταπέδιδαν το ίδιο. Στη “βαρβάρα” απέδιδαν ευεργετικές ιδιότητες (θεραπεία από την ευλογιά) και στην Αγία Βαρβάρα ότι δίνει δύναμη και πολλαπλασιάζει τα αγαθά.
Το έθιμο είναι πανάρχαιο και συνεχίζεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Η Βάρβαρα είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα, ουσιαστικά ένας αρωματικός χυλός (νηστίσιμη σούπα), που αποτελείται από βρασμένο σιτάρι, ζάχαρη, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά, σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή του κάθε σπιτιού και τόπου.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να φτιάξουμε τη δική μας “Βαρβάρα”, η οποία θα μοιραστεί στο σχόλασμα στους μικρούς μαθητές!!
Η κυρία Άννα και τα υλικά στη θέση τους και εμείς πανέτοιμοι να ξεκινήσουμε…
Αναγνωρίζουμε τα υλικά και ξεκινάμε να γράψουμε τη συνταγή μας…
Ήρθε η ώρα να μπούνε στη κατσαρόλα μας………
Τα υλικά μπήκαν….. ο χυλός ανακατεύτηκε…. η “Βαρβάρα” μας είναι έτοιμη…. υπομονή παιδιά μέχρι το μεσημέρι…