Η κυρά-Σαρακοστή και ο Κουκουράς

Η κυρά-Σαρακοστή είναι μια γυναίκα, φτιαγμένη από χαρτί, ύφασμα ή ζυμάρι, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, η οποία χωρίς στόμα, λόγω της νηστείας, με σταυρωμένα χέρια, λόγω της προσευχής και επτά πόδια, που  αντιστοιχούν στις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής, λειτουργεί ως ένα ιδιότυπο ημερολόγιο. Κάθε Σάββατο κόβεται ένα πόδι, ώστε να γνωρίζουμε, πόσες εβδομάδες απομένουν μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα. Σε κάποιες περιοχές, το τελευταίο κομμένο πόδι, τοποθετείται μέσα στο ψωμί της Ανάστασης και λέγεται ότι φέρνει γούρι σε όποιον το βρει!

4-3 009

Την ώρα που ομαδοποιούσαμε τα νηστήσιμα τρόφιμα, από φυλλάδια καταστημάτων τροφίμων και τα κολλάγαμε στην ποδιά της κυρά-Σαρακοστής, η κυρία Αγγελίνα, η εκπαιδευτικός του τμήματος ένταξης του σχολείου, μας μύησε στο Ποντιακό έθιμο του «κουκουρά»

4-3 002

Σύμφωνα με αυτό το έθιμο, παίρνουν μια πατάτα ψημένη ή ένα κρεμμύδι, μπήγουν ακτινοειδώς 7 φτερά κότας και στο μπροστινό μέρος σχηματίζουν πρόσωπο, με θυμωμένο στόμα (η ομάδα των παιδιών αποφάσισε να είναι λυπημένο και βεβαίως, εισακούστηκε). Κάθε βδομάδα που περνάει, αντίστοιχα, βγάζουν από ένα φτερό!

4-3 004

Τέλος, το κρεμούν από το ταβάνι, σε όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής. Ο «κουκουράς»  αποτελεί το φόβητρο των μικρών παιδιών, εμείς όμως τον αγαπήσαμε και τον έχουμε μαζί με την κυρά Σαρακοστή, για να μετράμε σύμφωνα με το έθιμο, τις εβδομάδες, μέχρι τις Άγιες μέρες της Ανάστασης!

4-3 008

Χωρίς σχόλια

Αφήστε μια απάντηση