Ο Οκτώβρης μας αποχαιρετά με κουμπαράδες και παράδες.
Σήμερα που γιόρταζε η Αποταμίευση αναλύσαμε με τα παιδιά τον όρο αυτό , γνωρίσαμε τα νομίσματα { ΕΥΡΩ} κι εξηγήσαμε για ποιο λόγο είναι απαραίτητη στη ζωή μας.
«Η αποταμίευση συμβάλλει στο ατομικό και γενικό καλό» είναι το πνεύμα που διέπει την Ημέρα. Η αποταμίευση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση οικονομικών δυσκολιών και στην επίτευξη των οικονομικών σας στόχων.
Σήμερα 31 Οκτωβρίου είχε γενέθλια ο Ιωάννης. Γλυκέ μας Ιωάννη να τα εκατοστήσεις και καλή πρόοδο!!!
Με ενθουσιασμό τα νήπια του νηπιαγωγείου Φαλάνης τίμησαν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Τα παιδιά αφού απήγγειλαν ποιήματα και κατέθεσαν στεφάνι στους ήρωες, στη συνέχεια συμμετείχαν στην καθιερωμένη παρέλαση.
Ήταν οι μικρότεροι συμμετέχοντες και απέσπασαν θερμότατα χειροκροτήματα μαζί με ζεστά χαμόγελα από γονείς, συγγενείς και φίλους.
Συγχαρητήρια στα παιδιά μας που παρέλασαν προχθές με υπερηφάνεια τιμώντας τους προγόνους μας που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την εθνική ακεραιότητα της Ελλάδας.
Και του χρόνου με υγεία!
Χρόνια πολλά σε όλους! Ψηλά οι σημαίες για τους ήρωες μας του 1940»
Ο φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου δεν μπορεί μάλλον να έχει εορταστικό χαρακτήρα όταν καθημερινά δίπλα μας, στη Μέση Ανατολή, χάνονται τόσες ζωές, διαλύονται οικογένειες, γκρεμίζονται όνειρα και ελπίδες, καταστρέφεται ένα κομμάτι του κόσμου. Η φετινή επέτειος είναι ημέρα μνήμης και τιμής στους ήρωες πρόγονούς μας αλλά είναι και ημέρα ευχής για παγκόσμια ΕΙΡΗΝΗ επιτέλους!!!
Συμφωνήσαμε πως λέμε: “ΝΑΙ στην ΕΙΡΗΝΗ, ΟΧΙ στον ΠΟΛΕΜΟ!!!”
Τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 1940 βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης για τα νηπιάκια μας! Πρώτα παρακολουθήσαμε σχετικά βίντεο που περιγράφουν με απλά λόγια τα γεγονότα.
Είπαμε τα ποιήματα μας προκειμένου να τιμήσουμε -με τον δικό μας μοναδικό τρόπο- την ένδοξη Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και το “ΟΧΙ” του Ελληνικού λαού στον ευτελισμό των αξιών, στην τυραννία και την υποδούλωση.
Τραγουδήσαμε τραγούδια για την επέτειο και είπαμε τον εθνικό μας ύμνο.
Η 28η Οκτωβρίου θα παραμείνει πάντα ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Χρόνια Πολλά Έλληνες! Χρόνια Πολλά Ελλάδα!
Χθες γιορτή του Αγίου Δημητρίου γιόρταζαν δύο παιδιά στην τάξη μας και αφού τους κάναμε δώρο από ένα τετράδιο με ζωγραφιές, μας κέρασαν και βγήκαμε αναμνηστικές φωτογραφίες. Μιλήσαμε για τα χρυσάνθεμα και ζωγραφίσαμε τον Άγιο Δημήτριο.
Μετά τη βροχή σα βγω, όλοι με κοιτούν με θαυμασμό! Έχω χρώματα επτά, αν μετρήσεις στη σειρά.
Τι είναι; Το Ουράνιο τόξο!!!
Τι είναι το ουράνιο τόξο;
Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι το ουράνιο τόξο; Πόσες φορές το θαυμάσατε και «κολλήσατε» το βλέμμα σας στον ουρανό, κοιτώντας μαγεμένοι τα πανέμορφα χρώματα του; Το ουράνιο τόξο είναι ένας σχηματισμός σαν τόξο από εφτά χρώματα. Το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το γαλάζιο, το μπλε και το βιολετί (μοβ) και παρατηρούμε ότι εμφανίζεται στον ουρανό μετά από την βροχή. Όχι όμως τις συννεφιασμένες μέρες, αλλά τις μέρες της βροχής που ο ουρανός έχει ήλιο. Για αυτό είναι και λίγο σπάνιο να το δούμε.
Όλοι σας ξέρετε ότι τα χελιδόνια και κάποια άλλα πουλιά τα συναντούμε στη χώρα μας μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Πού βρίσκονται το φθινόπωρο και τον χειμώνα, πριν τα ξαναδούμε την άνοιξη; Τα χελιδόνια και άλλα πουλιά μετακινούνται σε πιο ζεστά κλίματα. Αυτή η μετακίνηση ονομάζεται αποδημία. Αλλά αυτό μη νομίζετε ότι συμβαίνει μόνο με τα πουλιά.
Πολλά ζώα που αποδημούν πηγαίνουν πολύ μακριά. Μετακινούνται εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα. Χρειάζεται πολύς χρόνος γι΄ αυτά τα ταξίδια. Τα ζώα φαίνεται να ξέρουν πού πηγαίνουν. Όμως εμείς, παρά την επιστημονική πρόοδο, δεν έχουμε ανακαλύψει πώς ακριβώς βρίσκουν τον δρόμο τους.
Μερικά ζώα αποδημούν επειδή αλλάζει ο καιρός. Πηγαίνουν σε μέρη όπου βρίσκουν ευκολότερα την τροφή τους. Άλλα αποδημούν για να γεννήσουν τα μικρά τους σε τόπους όπου υπάρχουν καλύτερες συνθήκες για την αρχή της ζωής τους. Εκτός από τα χελιδόνια κι άλλα είδη πουλιών αποδημούν σ΄ όλον τον κόσμο. Μεγάλα σμήνη ταξιδεύουν μαζί, για να έχουν όσο τον δυνατόν πιο λίγες απώλειες κατά το ταξίδι τους.
Τα χελιδόνια που ζουν το καλοκαίρι στην Ελλάδα, αποδημούν στη Βόρεια Αφρική. Μαζί με τα χελιδόνια αποδημεί και ο κούκος και κάποια είδη πελαργών. Οι κούκοι γεννούν τ΄ αυγά τους σε φωλιές άλλων πουλιών. Έτσι, οι μικροί κούκοι δε μεγαλώνουν με τους γονείς τους. Πρέπει να βρουν μόνοι τους τον δρόμο για την Αφρική.
ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.
Λόγω επαναληπτικών εκλογών, μιλήσαμε σήμερα για την υγιεινή διατροφή στο νηπιαγωγείο μας. Είπαμε τη σημασία του πρωϊνού γεύματος και κάναμε μία κατασκευή για το γάλα και τα προϊόντα του.
Η υπερπροστασία του παιδιού είναι μια μορφή κακοποίησης… όσο το υπερπροστατεύετε, τόσο κακό του κάνετε…
Η υπερπροστασία είναι η υπερβολική φροντίδα και προστασία των γονιών στα παιδιά τους. Οι γονείς είναι ενστικτωδώς προστατευτικοί. Όταν ένα παιδί έρθει στη ζωή, οι γονείς αναλαμβάνουν μια νέα ευθύνη. Μια ευθύνη για την οποία ποτέ πριν δεν είχαν καμία εκπαίδευση ή προετοιμασία. Είναι τα σημαντικότερα πρόσωπα στη ζωή του παιδιού τους και πρέπει να του προσφέρουν φροντίδα αλλά και βοήθεια για να δημιουργήσει την προσωπικότητα του και να ενηλικιωθεί ως ώριμο και υπεύθυνο άτομο. Αναπόφευκτα, δημιουργούν όνειρα, προσδοκίες και ανησυχίες κατά τη διάρκεια της ζωής του. Είναι συμπεριφορές οι οποίες είναι αναμενόμενες και άκρως φυσιολογικές.
Οι γονείς λόγω της αγάπης τους, θέλουν τα παιδιά τους να είναι υγιή, ευτυχισμένα και επιτυχημένα, αποτρέποντας ασθένειες, οδυνηρά συναισθήματα και αποτυχία. Αλλά όταν ένας γονιός παρεμβαίνει και θέλει να προστατεύσει το παιδί από όλες τις αρνητικότητες του κόσμου, είναι μια υπερπροστατευτική συμπεριφορά. Οι υπερπροστατευτικοί γονείς παρουσιάζουν συμπεριφορά που είναι υπερβολική. Αυτή η υπερπροστασία των γονέων αφορά την ασφάλεια του παιδιού/ων, όχι μόνο σωματικά αλλά και συναισθηματικά.
Συχνά υπερπροστατευτικοί γίνονται οι γονείς που αποκτούν παιδί σε μεγάλη ηλικία.
“Οι εγκέφαλοι των γονέων είναι καλωδιωμένοι για να προστατεύσουν τους απογόνους τους. Αλλά όταν φτάσει στα άκρα και το επίπεδο των κινδύνων δεν ταιριάζει με την έκταση της προστασίας, η υπερπροστασία θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.” Μακρή, Π.
ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΓΟΝΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΣ;
ΓΟΝΙΚΟ ΑΓΧΟΣ: Ο υπερπροστατευτικός γονιός δίνει μεγάλη σημασία στους κινδύνους. Θέλει να κάνει ό, τι μπορεί για να προστατεύσει το παιδί του από βλάβες και να το βοηθήσει να πετύχει στη ζωή. Επιπλέον αν πάσχει από άγχος ή διαταραχή πανικού είναι επιρρεπείς στη παρουσίαση τέτοιας συμπεριφοράς.
ΕΠΑΦΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΙΣΗ ΑΠΟ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Είναι μια εποχή υπάρχουν παντού και συνεχώς πληροφορίες. Τα μέσα ενημέρωσης υπερβάλοντας και υπερπροβάλοντας οδηγούν τους γονείς να πιστεύουν ότι ο κόσμος γύρω τους είναι πολύ πιο επικίνδυνος από ό, τι είναι στην πραγματικότητα.
ΑΝΤΙΛΗΠΤΗ ΕΥΠΑΘΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ: Οι γονείς παιδιών με χρόνιες παθήσεις ή σωματικές αναπηρίες συχνά εμφανίζουν υπερπροστατευτική και ελεγκτική συμπεριφορά. Αυτοί οι γονείς, ειδικά οι μητέρες, πιστεύουν ότι τα παιδιά τους είναι πιο ευάλωτα ή ευαίσθητα και χρειάζονται περισσότερη προστασία.
Κανείς δεν θέλει να δει το παιδί του να αποτυγχάνει. Ένας υπερπροστατευτικός γονιός δεν αντέχει να βιώσει το παιδί του οποιαδήποτε αποτυχία ή απογοήτευση. Για παράδειγμα:
Καθαρίζει το ακατάστατο δωμάτιο του παιδιού και μαζεύει την ακαταστασία που δημιουργεί.
Φτιάχνει την τσάντα του παιδιού τους κάθε βράδυ για να βεβαιωθεί ότι δεν θα ξεχάσει τίποτα.
Κάνει τις εργασίες του παιδιού τους για να διασφαλίσει ότι θα πάρει Α.
Επεμβαίνει και σώζει το παιδί από έναν κακό βαθμό ή τραυματισμένο εγώ.
Κάνει τα πάντα για να κρατήσει μακριά το παιδί από την αποτυχία, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει παραβίαση των κανόνων (ή των νόμων).
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Ένας υπερπροστατευτικός γονιός αγωνιεί για τη κάθε κίνηση του παιδιού. Έτσι ελέγχουν τις ενέργειες και το περιβάλλον των παιδιών τους. Για παράδειγμα:
Δεν επιτρέπει στο παιδί να επιδιώκει ενδιαφέροντα που θεωρεί επικίνδυνα.
Λαμβάνει όλες τις αποφάσεις για το παιδί χωρίς να του επιτρέπουν να σκεφτεί τις επιλογές του.
Αφήνει μόνο το παιδί του να κάνει παρέα με «σωστούς» φίλους.
ΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Υπερβολική επιφύλαξη σχετικά με τις δραστηριότητες τις οποίες έχει το παιδί.
Υπενθυμίζει συνεχώς στο παιδί για την ασφάλεια και τον κίνδυνο.
Ύπαρξη διαμαρτυρίας για τον κακό βαθμό του παιδιού τους και τσακώνονται με το σχολείο για να τον αλλάξουν.
Απαιτεί επανεξέταση όταν το παιδί τους απορρίπτεται από μια ευκαιρία.
Παρέμβαση εάν το παιδί δεν τυγχάνει της ειδικής μεταχείρισης που θεωρεί ότι δικαιούται.
Το παρακάνει με τη παρηγοριά όταν το παιδί τους αποτυγχάνει.
ΠΟΣΟ Η ΥΠΕΡΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας γονιός δεν πρέπει να είναι υπερπροστατευτικός. Υπάρχουν πολλές ψυχολογικές επιπτώσεις. Επιπλέον εμποδίζει την ανάπτυξη και την εξέλιξη των παιδιών τους σε ευπροσάρμοστους, ανεξάρτητους ενήλικες. Πιο συγκεκριμένα:
ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ
Η ανησυχία είναι μια μορφή αρνητικής σκέψης. Μελέτες έχουν επανειλημμένα διαπιστώσει ότι τα υπερπροστατευμένα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στην ανησυχία και το άγχος. Όταν ένας γονιός περνάει τις δικές του προκαταλήψεις απέναντι στις απειλές, της αυξημένης αντίληψης του κινδύνου και της αυξημένης ευαισθησίας τότε δημιουργεί μια ανησυχία και παιδί.
ΕΛΕΙΨΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ
Ένα παιδί πρέπει να μάθει να προσαρμόζεται σε δύσκολες καταστάσεις, για να μάθει αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης. Όταν όμως υπάρχει γονική υπερπροστασία μπορεί να υπονομεύσει τη διαχείριση αυτή.
ΑΓΧΟΙ ΚΑΙ ΦΟΒΙΕΣ
Η υπερπροστασία μεταφέρει στο παιδί την αίσθηση ότι ο κόσμος είναι επικίνδυνος. Έτσι υπάρχει αποφυγή του παιδιού να εμπλακεί σε κοινωνικές καταστάσεις περιορίζοντας τις ευκαιρίες να οικοδομήσει φιλίες και να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες.
ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ/ ΤΕΛΕΙΟΜΑΝΙΑ
Ένα παιδί από μια υπερπροστατευτική οικογένεια νιώθει φόβο να κάνει λάθη. Φοβούμενο την αποτυχία ή την απόρριψη, είναι απρόθυμο να βγει από τη ζώνη ασφαλείας για να δοκιμάσει κάτι νέο, στο οποίο δεν γνωρίζει τις επιδόσεις του.
ΧΑΜΗΛΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ
Ένα παιδί που παρακολουθείτε και είναι υπό προστασία συνεχώς, λαμβάνει το μήνυμα ότι δεν είναι ικανό ή αρκετά καλό για να διαχειριστεί τη ζωή μόνο του.
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ένα παιδί πρέπει να έχει ευκαιρίες να εξασκηθεί στη λήψη αποφάσεων, αλλά τα υπερπροστατευμένα παιδιά δεν μπορούν ποτέ να κάνουν τις δικές τους επιλογές στη ζωή. Είτε δεν ξέρει πώς να πάρει μια τέτοια απόφαση είτε νιώθει φόβο ότι θα κάνει λάθος. Νιώθει εξαρτημένο από το γονιό του, διότι κάνει όλες τις επιλογές για αυτό.
Σήμερα 12 Οκτωβρίου επισκέφθηκαν το νηπιαγωγείο μας αντιπροσωπεία του Πολιτιστικού συλλόγου Μακροχωρίου Ημαθίας και μας πρόσφεραν υλικό για το νηπιαγωγείο και κουβέρτες, κρουασάν και φρουτοσαλάτες για όλα τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας. Άκουσαν ότι το χωριό μας πλημμύρισε και αρκετά σπίτια υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή και ανταποκρίθηκαν αμέσως. Η συγκίνησή μας μεγάλη και τα λόγια περιττά ….Ετοιμάσαμε ένα άλμπουμ με ζωγραφιές των παιδιών και τους το δωρίσαμε για να τους ευχαριστήσουμε!!!!!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή