Διαδίκτυο και παιδιά.

Συμβουλές για τη σωστή χρήση αυτών καθώς και την ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο.

Είναι γνωστό πως το Διαδίκτυο προσφέρει αναρίθμητες ευκαιρίες για την γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Παρόλα αυτά η μη ασφαλής χρήση του ελλοχεύει πολλούς κινδύνους. Η πληθώρα των πληροφοριών που βρίσκει κανείς στο διαδίκτυο δε σημαίνει πως έχει ελεγχθεί για την εγκυρότητά του. Στο σημείο αυτό επεμβαίνει τόσο το σχολείο όσο και η οικογένεια ώστε το παιδί να μάθει για την ασφαλή χρήση του τόσο σε επίπεδο πληροφοριών όσο και ψυχαγωγίας.

Τα παιδιά πολύ συχνά ακόμη και από 2 ετών χειρίζονται tablet, κινητό για διασκέδαση, για να δουν κάποιο video στο youtube μετά από παρότρυνση και των γονέων πολλές φορές για «λίγες στιγμές ηρεμίας!!». Οι έξυπνες κινητές συσκευές ναι μεν ανοίγουν ένα παράθυρο στη μάθηση αλλά η χρήση τους πρέπει να οριοθετείτε από τους γονείς γιατί οι κίνδυνοι που ενέχει η χρήση του διαδικτύου και γενικότερα η πολύωρη έκθεση σε οθόνες είναι αξιοσημείωτη. Μερικοί από τους κινδύνους που ενέχει η χρήση του διαδικτύου είναι οι εξής:

  1. Ο ψηφιακός εκφοβισμός, η εκμετάλλευση από τρίτα πρόσωπα και η ηλεκτρονική αποπλάνηση ακόμη και μέσα από παιχνίδια που οι γονείς θεωρούν ασφαλή.
  2. Η ψηφιακή βία.
  3. Γονική παραμέληση. Οι γονείς δίνουν το κινητό στα παιδιά για να μπορέσουν να τελειώσουν τη δουλειά τους ήσυχα.
  4. Κίνδυνοι συμπεριφοράς όπως π.χ οι γονείς να παρατηρούν ανεξήγητες συμπεριφορές στα παιδιά για παράδειγμα: κλάματα, ξεσπάσματα, ψέματα.
  5. Εμπορική εκμετάλλευση π.χ διαφημίσεις στο youtube με ακατάλληλο περιεχόμενο που δεν μπορούν να αποφύγουν να μην τις δουν τα παιδιά.
  6. Υπερβολική χρήση διαδικτύου (Εθισμός).
  7. Περιορισμός κοινωνικών δεξιοτήτων (προσκόλληση στον ψηφιακό κόσμο και απομάκρυνση από την πραγματική ζωή).
  8. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

Κάποια στιγμή αναπόφευκτα τα παιδιά κατά την περιήγησή τους στο Διαδίκτυο θα εκτεθούν σε περιεχόμενο και πληροφορίες που οι γονείς δεν θα ελέγξουν εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει νωρίτερα να έχουν συζητήσει με τα παιδιά τους για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Θα πρέπει να έχουν  συζητήσει για του κινδύνους που ενέχει η χρήση του, για την ύπαρξη ποικίλλων διαφημίσεων καθώς και το πιο σημαντικό: ότι παρουσιάζεται στο διαδίκτυο δεν είναι και απαραίτητα αληθινό.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΠΑΙΔΙΑ 3 ΕΩΣ 6 ΕΤΩΝ

Τα παιδιά της ηλικίας αυτής για λίγη ώρα μέσα στη μέρα μπορούν να παίξουν διαδραστικά παιχνίδια που θα ωφελήσουν στη γνωστική ανάπτυξή του. Η παθητική παρακολούθηση όπως π.χ η τηλεόραση δε προσφέρει τίποτα στο παιδί. Κάποιοι βασικοί κανόνες που πρέπει να θέσετε με το παιδί σας όσο πιο νωρίς γίνεται είναι:

  1. Κλείνουμε τις οθόνες όταν τρώμε ή βρισκόμαστε έξω βόλτα
  2. Κλείνουμε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή τουλάχιστον 30΄ πριν τη βραδινή ρουτίνα.

Τέλος, κάποια μικρά μυστικά που θα βοηθήσουν τους γονείς να ελαχιστοποιήσουν την έκθεση του παιδιού στις οθόνες καθώς και τη χρήση του διαδικτύου είναι;

  • Να μην υπάρχει καμία οθόνη στο δωμάτιο του παιδιού.
  • Να περνάτε τη μέρα μαζί με τα παιδιά σας! Να συμμετέχουν τα παιδιά στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού. Μπορείτε να ετοιμάζετε μαζί το φαγητό ή να σας βοηθήσουν να απλώσετε τα ρούχα από το πλυντήριο! Εκτός του ότι μοιράζεστε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας αναπτύσσουν τόσο τις γνωστικές όσο και τις σωματικές τους δεξιότητες.
  • Ψάξτε να βρείτε το κατάλληλο χόμπι για το παιδί σας! Αυτό θα το κάνει να απομακρυνθεί από τη καθημερινή έκθεση στις οθόνες και το σίγουρο είναι ότι θα γεμίσει η ψυχή από χαρά και το μυαλό από αναμνήσεις!
  • Δώστε εσείς το καλό παράδειγμα. Τα παιδιά είναι ο καθρέφτης της οικογένειας. Όσο λιγότερο χρόνο περνάτε οι ίδιοι στις οθόνες τόσο καλύτερο για τα παιδιά.
  • Να ενισχύσετε τις φιλίες των παιδιών. Τα παιδιά περνούν καλύτερα με τους φίλους τους όχι επειδή εμείς είμαστε κακοί γονείς αλλά γιατί τα παιδιά χρειάζονται παιδιά γύρω τους.