Ποίημα για εσκιμώους!

Νανούκ, ο μικρός Εσκιμώος (ποίημα με μιμητικές κινήσεις)

 

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ζωή στους πάγους

Στον Βόρειο Πόλο μακριά

ζει ο μικρός Νανούκ παιδιά.

Ο μικρός Εσκιμώος όταν ξυπνάει,

τα ζεστά του ρούχα αμέσως φοράει.

Και πριν το γάλα του να πιει

δυο γύρους τρέχει να ζεσταθεί.

Το γάλα του γρήγορα ρουφάει

και έτοιμος είναι για ψάρεμα να πάει.

Με δύναμη ρίχνει το καλάμι

και ένα ψάρι αμέσως πιάνει.

Το ψάρι όμως είναι βαρύ,

ο Νανούκ πέφτει κάτω στην στιγμή

Το ψάρι ξέφυγε και πάει

και ο Νανούκ το κεφάλι του κουνάει.

Στο καγιάκ του μπαίνει και κουπί τραβάει,

το ψάρι όμως, γρήγορα κολυμπάει.

Ο Νανούκ απ ‘ το καγιάκ του βγαίνει

και στο χιονισμένο λόφο  ανεβαίνει.

Με τα κιάλια του βλέπει μακριά

η μαμά του τον φωνάζει και τον χαιρετά.

Είναι ώρα στο ιγκλού να γυρίσει

τρέχει γρήγορα πριν αργήσει.

Μια ζεστή ψαρόσουπα ρουφάει

και αμέσως για ύπνο πάει.

Σκέφτεται το ψάρι που δεν είχε πιάσει

«Ε, μικρό ήταν , δεν θα είχα χορτάσει…»

Σσσσς…. ήσυχα μην τα πόδια βροντάτε

ο μικρός Νανούκ  κοιμάται







 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εσκιμώοι, οι κάτοικοι των πάγων

  • Οι Εσκιμώοι, ή καλύτερα  οι Ινουίτ, όπως προτιμούν να αποκαλούνται, είναι λαός που ζει στις παγωμένες περιοχές της Αρκτικής, στη Γροιλανδία, τη Βόρεια Αμερική και τη βορειοανατολική Ασία.
  • Οι Ινουίτ είναι μικρόσωμοι αλλά γεροδεμένοι. Έχουν ωχρό χρώμα, σκιστά μάτια, μαύρα πυκνά μαλλιά και φαρδύ πρόσωπο.
  • Τα ρούχα τους είναι γούνινα ή φτιαγμένα από δέρμα ταράνδων.
  • Το χειμώνα ζουν σε καλύβες φτιαγμένες από χιόνι – τα ιγκλού – οι  οποίες στο εσωτερικό είναι επενδυμένες με σανίδια ή με δέρματα.Το καλοκαίρι χρησιμοποιούν σκηνές από δέρμα.
  • nΚατασκευάζουν τόξα, βέλη και καμάκια και με αυτά κυνηγούν ή ψαρεύουν. Οι Iνουίτ ζουν με αρμονία και αλληλεξάρτηση με το φυσικό κόσμο και τους πόρους διαβίωσης. Η συγκομιδή και το κυνήγι είναι στην καρδιά του πολιτισμού και του τρόπου ζωής τους. Ασχολούνται κυρίως με το κυνήγι των ταράνδων, των ελαφιών, της φώκιας, της χήνας και της πάπιας και με το ψάρεμα ψαριών, ειδικά φάλαινας.  
  • Χρησιμοποιούν το κρέας των ταράνδων ,των ελαφιών και των πουλιών τροφή.Επίσης τρώνε ψάρια.Πιστεύουν ότι οι τροφές που παίρνει κάποιος κατευθείαν από τη φύση,του χαρίζουν υγεία και μακροζωία.
  • Οι Ινουίτ φτιάχνουν βάρκες από δέρματα,που ονομάζονται καγιάκ.Στη στεριά μετακινούνται με έλκηθρα τα οποία σέρνουν σκύλοι.

  • Σήμερα πολλοί Εσκιμώοι έχουν εγκαταλείψει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής,ζουν σε οργανωμένα χωριά ή καταυλισμούς και χρησιμοποιούν τα επιτεύγματα της τεχνολογίας.Παραμένουν ωστόσο ιδιαίτερα δεμένοι με την παράδοσή τους.

Γιατί δεν λιώνουν τα ιγκλού; 
Το ιγκλού είναι η προσωρινή κατοικία των Εσκιμώων το χειμώνα (ιγκλού στη γλώσσα των Ινουίτ σημαίνει σπίτι). Ορθογώνια κομμάτια παγωμένου χιονιού τοποθετούνται κυκλικά, ώστε η κατασκευή να συγκλίνει και να σχηματίζεται τελικά ένας τέλειος θόλος.
Οι σχισμές και τα όποια σημεία επαφής γεμίζονται με χιόνι. Οι Εσκιμώοι ανάβουν μια λάμπα που καίει λίπος φάλαινας, ώστε να αναδίδει πολλή θερμότητα. Άλλωστε πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι για να ζεσταθεί ο περιορισμένος εσωτερικός χώρος και για να δημιουργηθεί ένα άνετο κλίμα, είναι αρκετή ακόμα και η ελάχιστη ποσότητα ζέστης. Το χιόνι αρχίζει να λιώνει, όμως επειδή η οροφή του θόλου είναι καμπύλη δεν στάζει.
Αντιθέτως τα κομμάτια του χιονιού εμποτίζονται με υγρασία. Τότε οι Εσκιμώοι ανοίγουν την πόρτα και ο ψυχρός αέρας μεταμορφώνει το ιγκλού σε ένα συμπαγές και ανθεκτικό καταφύγιο, που λιώνει μόνο με το τέλος του χειμώνα. Οι πολικοί άνεμοι πνέουν με θερμοκρασία -50 βαθμούς κελσίου και έτσι το εξωτερικό τοίχωμα του πάγου παραμένει παγωμένο.
Το χιόνι, όσο και αν φαίνεται παράδοξο είναι κακός αγωγός της θερμότητας και του κρύου. Για αυτόν τον λόγο τα ιγκλού θερμαίνονται εύκολα και  προφυλάσσουν τους κατοίκους από το κρύο. Αντίθετα ο πάγος είναι πολύ καλός αγωγός και όταν με τον καιρό το χιόνι μετατρέπεται σε πάγο, οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα ιγκλού τους.

Η ΖΩΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΟΥΣ

ΒΟΡΕΙΟΣ ΠΟΛΟΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΣ ΠΟΛΟΣ

Η όμορφη γη μας έχει δύο πόλους τον βόρειο και τον νότιο.

Και στους δύο συναντάμε χιόνι, πάγο και πολύ κρύο. Έχουν και δεύτερη ονομασία ο Βόρειος πόλος ονομάζεται και Αρκτική ζώνη και ο Νότιος και Ανταρκτική ζώνη. Έχουν ομοιότητες μεταξύ τους με σημαντικότερες την ύπαρξη των πάγων και του πολικού ψύχους. Υπάρχουν και ορισμένες βασικές διαφορές  μεταξύ αυτών των δύο. Από τις βασικότερες διαφορές του Νότιου και του Βόρειου πόλου είναι το λιώσιμο των πάγων. Στην αρκτική περιοχή του Βόρειου πόλου ακολουθούν έναν περιοδικό κύκλο στην ανταρκτική του Νότιου πόλου οι πάγοι διατηρούνται όλο τον χρόνο. Το κρύο που επικρατεί  στο Νότιο πόλο και οι θερμοκρασίες είναι  κατά πολύ χαμηλότερες από αυτές του Βόρειου. O Bόρειος πόλος κατοικείται (εσκιμώοι – ίνουικ) σε αντίθεση με τον Νότιο που  εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν εκεί δεν κατοικείται. Άλλα ζώα συναντάμε στον Βόρειο όπως η πολική αρκούδα ενώ τον αυτοκρατορικό πιγκουίνο τον βρίσκουμε μόνο στον Νότιο πόλο.

https://www.youtube.com/watch?v=ImIF30jEryQ&t=33s