Αρχική » The many-facet personality of Ioannis Capodistrias 2018-2020

Αρχείο κατηγορίας The many-facet personality of Ioannis Capodistrias 2018-2020

Αναμνήσεις από την τελευταία κινητικότητα στο Ναύπλιο

Το σχέδιο Erasmus+ με τίτλο “Η πολυδιάστατη προσωπικότητα του Ι. Καποδίστρια” βαίνει στο τέλος του. Την τρέχουσα εβδομάδα, που ξεκίνησε από την προηγούμενη Δευτέρα 19/4/2021, 14 μαθητές μας της Γ’ τάξης και 4 εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στις δραστηριότητες που ετοίμασαν οι εταίροι μας από το 1ο Γυμνάσιο Κέρκυρας. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είναι όλοι μέλη της ομάδας Erasmus+ του σχολείου μας κα ασχολούνται με αυτό το σχέδιο Erasmus+ από το ξεκίνημά του, το φθινόπωρο του 2018. Για να καλοσωρίσουμε τις τελευταίες δραστηριότητες του σχεδίου δημοσιεύουμε το βίντεο που έφτιαξε ο Βαγγέλης Κατσιγιάννης για το σχολείο μας και αφορά στην κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο τον Φεβρουάριο του 2020. Πατήστε στον σύνδεσμο εδώ για να δέιτε το βίντεο.

Βραχυπρόθεσμη ανταλλαγή ομάδων μαθητών στο Ναύπλιο

Η Βραχυπρόθεσμη Ανταλλαγή Ομάδων Μαθητών του σχεδίου Erasmus+ με τίτλο «The multi-facet personality of Ioannis Kapodistrias» πραγματοποιήθηκε από την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 στο 1ο Γυμνάσιο Ναύπλιου.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας – 20 μαθητές και 10 εκπαιδευτικοί – από Κέρκυρα, Ρουμανία, Σλοβενία και Γερμανία παρακολούθησαν το πρόγραμμα δραστηριοτήτων που είχαν ετοιμάσει 35 μαθητές του σχολείου μας και 15 καθηγητές που ανήκουν στην παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος. Στην κινητικότητα αυτή συμμετείχαν και 3 εκπαιδευτικοί από τον συντονιστή της σύμπραξης Erasmus+, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, συμπεριλαμβανομένου και του Περιφερειακού Διευθυντή κ. Πέτρου Αγγελόπουλου.

20 από τους μαθητές μας είχαν επιλεγεί για να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους τους Ευρωπαίους μαθητές. Οι μαθητές και οι οικογένειές τους υποστήριξαν αυτή την φιλοξενία με πολύ ενθουσιασμό και χαρά.

Η πρώτη ημέρα περιλάμβανε υποδοχή των φιλοξενούμενων από την χορωδία του σχολείου από τη χορωδία του σχολείου υπό τη διδασκαλία της μουσικού του σχολείου κ. Ε. Μαρλαγκούτσου, γνωριμία των μαθητών με παρουσιάσεις των χωρών και των σχολείων τους και δραστηριότητες γνωριμίας με παιχνίδια και μάθημα δημοτικών χορών στο Αθλητικό Κέντρο Ναυπλίου οργανωμένες από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου κ. Ε. Κονδύλη, κ. Δ. Παπακωνσταντίνου, κ. Π. Κωνσταντούλη και κ. Μ. Νομικού. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε επίσημο γεύμα στο χώρο του σχολείου με την καταπληκτική προσφορά των γονέων των μαθητών μας και το συντονισμό όλων των εκπαιδευτικών της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος.

Την πρώτη ημέρα φιλοξενίας μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος,  ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Αργολίδας κ. Γαληνός και ο υπεύθυνος του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Αργολίδας κ. Γιατράκος.

                          

Τη δεύτερη ημέρα οι μαθητές και οι συνοδοί τους περιηγήθηκαν στο Άργος με την καθοδήγηση των μαθητών μας και με θέμα τα ίχνη του Καποδίστρια στην πόλη του Άργους. Επισκέφτηκαν το βυζαντινό ναό Κοίμησης της Θεοτόκου, το αρχαίο θέατρο, το ναό του Αγίου Ιωάννη, την οικία Τσώκρη, το παλαιό Δημαρχείο, το Καποδιστριακό Σχολείο, την οικία Καλλέργη και τους Στρατώνες Καποδίστρια. Η ξενάγηση έγινε από τους μαθητές με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού κ. Μ. Νομικού. Την εκπαιδευτική επίσκεψη συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί κ. Α. Καρυώτου και κ. Σ. Κουτσιούρη.

Η ημέρα συνεχίστηκε με την επίσκεψη στο Ασκληπείο της Επιδαύρου και την ξενάγηση των εταίρων μας από τους μαθητές μας.

Την τρίτη ημέρα οι μαθητές μας με τις καθηγήτριές τους, κ. Σ.Γκιόλα, κ. Σ. Δημητρακάκη και κ. Α. Κριεμάδη, είχαν ετοιμάσει θεματική ξενάγηση στο Ναύπλιο που αφορούσε στη ζωή του Ι. Καποδίστρια ως κυβερνήτη στο Ναύπλιο έως και τη δολοφονία του. Οι φιλόξενούμενοι ξεναγήθηκαν από τους μαθητές μας σε σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος ξεκινώντας από το Ρολόι στην Ακροναυπλία κατέβηκαν στην Πύλη της Ξηράς, συνέχισαν στην οικία Αρμανσπέργκ, στην πλατεία Τριών Ναυάρχων όπου και είδαν το Κυβερνείο, το 1ο Γυμνάσιο και το Φαρμακείο Μποναφίν. Έπειτα συνέχισαν στο Μεγάλο Δρόμο, τον Εθνικό Οίκο, το Πολεμικό Μουσείο και την πλατεία Συντάγματος με το Αλληλοδιδακτικό Σχολείο, τους Στρατώνες και το Βουλευτικό. Σημαντικά σημεία ήταν και η Γαλλική Πρεσβεία, η Χουρμαδιά του Καποδίστρια και το Εθνικό Νοσοκομείο. Η περιήγηση τελείωσε με την επίσκεψη στον Άγιο Γεώργιο, στον Άγιο Σπυρίδωνα, τον τόπο της δολοφονίας, και στην πλατεία Καποδίστρια. Μετά από τη θεματική ξενάγηση οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και έπαιξαν Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού ψάχνοντας στοιχεία μέσα στην Παλαιά Πόλη του Ναυπλίου.

Το απόγευμα οι δραστηριότητες συνεχίστηκαν με το βιωματικό εργαστήρι με θέμα τους Εχθρούς και τους Φίλους του Καποδίστρια. Το εργαστήρι προετοίμασαν οι μαθητές μας με τη βοήθεια του Ι. Γιατράκου, υπεύθυνου Σχολ. Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Αργολίδας, και της εκπαδευτικούς μας κ. Σ. Κουτσιούρη. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου μας τίμησε με την παρουσία του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου κ. Δημήτρης Οικονομόπουλος.
Το εργαστήρι παρακολούθησε και ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος και δώρισε στους φιλοξενούμενους μαθητές και εκπαιδευτικούς εκδόσεις της Μητρόπολης Αργολίδας στην αγγλική γλώσσα.

Στο τέλος αυτής της μεγάλης ημέρας οι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν σε συντονιστική συνάντηση στο χώρο του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard όπου τους υποδέχθηκε η Μάνατζερ Ανάπτυξης Αναλυτικών Προγραμμάτων κ. Μ. Γκόγκα και έπειτα συζήτησαν τις λεπτομέρειες έκβασης του προγράμματος.

   

Την τέταρτη ημέρα φιλοξενίας οι εταίροι μας ξεναγήθηκαν από τους μαθητές μας στο Παλαμήδι με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών κ. Α. Κριεμάδη, κ. Σ. Δημητρακάκη και κ. Δ. Παπακωνσταντίνου και πληροφορήθηκαν για την Ελληνική επανάσταση του 1821 και τα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτή. Έπειτα επισκέφτηκαν το Παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης όπου εκεί τους ξενάγησε στη μόνιμη έκθεση με τα Πρόσωπα του ’21 και στην περιοδική έκθεση «Άρωμα Γυναίκας» από την Υπεύθυνη του Παραρτήματος κ. Λαμπρινή Καρακούρτη.

Το μεσημέρι είχαμε το επίσημο γέυμα λήξης και απονομή των πιστοποιητικών στους συμμετέχοντες. Το γεύμα ήταν προσφορά του Δήμου Ναυπλίέων.

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές του προγράμματος ήταν το απόγευμα, με το θεατρικό δρώμενο με θέμα τη Δολοφονία του Καποδίστρια από τους μαθητές μας με την προετοιμασία και εκτέλεση της εκπαιδευτικού – θεατρολόγου κ. Αγγελικής Τσάκωνα και τη βοήθεια της εκπαιδευτικού μας κ. Κριεμάδη. Οι μαθητές μας σε προηγούμενες συναντήσεις είχαν πραγματοποιήσει στο σχολείο βιωματικό εργαστήρι με θέμα τη ζωή και τη δολοφονία του Καποδίστρια και μέσα από αυτό είχαν προκύψει όλα τα συναισθήματα και τα λόγια που χρησιμοποιήσε η κ. Τσάκωνα για να συνθέσει το θεατρικό.

Η τελευταία ημέρα ήταν αφιερωμένη στην Ακρόπολη των Αθηνών και στο Μουσείο της Ακρόπολης. Την εκπαιδευτική επίσκεψη συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί κ. Δ. Παπακωνσταντίνου, κ. Ι. Πίτσας και κ. Μ. Νομικού. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν από επαγγελματίες ξεναγούς σε όλα τα σημαντικά σημεία του βράχου και του μουσείου και έπειτα αναχώρησαν για το αεροδρόμιο αποχαιρετώντας με συγκίνηση τους καινούριους τους φίλους!

Στη φιλοξενία αυτή συμμετείχαν και συνεργάστηκαν 35 μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου, που ανήκουν στις Β’ και Γ΄ τάξεις και οι μαθητές της ορχήστρας και της χορωδίας μας. Την προσπάθεια συντόνισε η παιδαγωγική ομάδα του σχεδίου αυτού: η διευθύντρια κ. Μ. Κορομπίλη και οι κ. Δ. Καλκανάκος, κ. Μ. Νομικού, κ. Β. Γεωργαντέλλη, κ. Π. Γιαννούλη, κ. Σ. Γκιόλα, κ. Σ. Δημητρακάκη, κ. Δ. Καπέλου, κ. Α. Καρυώτου, κ. Ε. Κονδύλης, κ. Σ. Κουτσιούρη, κ. Α. Κριεμάδη, κ. Γ. Ντόκος, κ. Ε. Παπακοσμά, κ. Δ. Παπακων/νου, κ. Ι Πίτσας και εκτός παιδαγωγικής ομάδας δίνουν την πολύτιμη βοήθειά τους οι κ. Π. Κωνσταντούλη, και κ. Ε. Μαρλαγκούτσου.

Κινητικότητα με μαθητές στο Βουκουρέστι, Ρουμανία

Από τη Κυριακή 13 Οκτωβρίου ομάδα του σχολείου μας με 5 μαθητές και τους εκπαιδευτικους Σ. Κουτσιούρη και Ι. Πίτσα βρέθηκε στο Βουκουρέστι στο πλαίσιο της συνεργασίας για το πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα την πολυδιαστατη προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια. Στο αεροδρόμιο τους υποδέχθηκαν θερμά οι οικογένειες των μαθητών που θα τους φιλοξενούσαν.
Την Δευτέρα το σχολείο – εταίρος Școala Gimnazială Nr.195 οργάνωσε μια πολύ εντυπωσιακή γιορτή υποδοχής! Παρουσίασαν όλες τις χώρες, με τις εθνικές φορεσιές, χορούς και τραγούδια από κάθε χώρα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός πρέσβης στη Ρουμανία, εκπρόσωπος της ελληνικής κοινότητας στη Ρουμανία και εκπρόσωπος του ελληνικού προξενείου στο Βουκουρέστι. Οι Ρουμάνοι εκπαιδευτικοί και μαθητές ξενάγησαν τους εταίρους στα σημαντικότερα αξιοθέατα της παλιάς πόλης του Βουκουρεστίου.

Την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου που βρίσκονται στο Βουκουρέστι για το πρόγραμμα Erasmus με θέμα τον Ι. Καποδίστρια συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό εργαστήριο στον χώρο του σχολείου φιλοξενίας. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, αρχιτέκτονες καθοδήγησαν τους μαθητές, προκειμένου να κατασκευάσουν μια μακέτα του κτηρίου Manuc’s Inn, όπου ο Καποδίστριας υπέγραφε επίσημα έγγραφα, όταν επισκεπτόταν το Βουκουρέστι.
Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν το εντυπωσιακό κτήριο το Ρουμανικού Κοινοβουλίου (“The Palace of the Parliament”), το οποίο κατασκευάστηκε από τον Ν. Τσαουσέσκου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κτήριο στην Ευρώπη και το δεύτερο σε έκταση στον κόσμο, μετά το αμερικανικό Πεντάγωνο. Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να απευθύνουν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σε ένα μέλος του Κοινοβουλίου. Ο Βουλευτής ανέλυσε τη σύγχρονη πολιτική κατάσταση στη Ρουμανία και περιέγραψε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ρουμανικού πολιτικού συστήματος.

Την Τετάρτη, 16/10, οι μαθητές με τους συνοδούς καθηγητές που βρίσκονται στη Ρουμανία, επισκέφθηκαν το κάστρο Μπραν, γνωστό και ως “κάστρο του Κόμη Δράκουλα”. Το κάστρο βρίσκεται 200 χιλιόμετρα μακριά από το Βουκουρέστι, στην περιοχή της Τρανσυλβανίας, και οικοδομήθηκε τον 13ο αι. Στη συνέχεια, περιηγήθηκαν το κάστρο της Φαναριώτικης οικογένειας των Καντακουζηνών, μέλος της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος της Ρουμανίας.

Την Πέμπτη, 17/10, οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στο Βουκουρέστι, ξεναγήθηκαν στη νομισματική συλλογή της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας. Εκεί ενημερώθηκαν για την ιστορία του νομίσματος και τις εμπορικές σχέσεις της περιοχής της Ρουμανίας από την αρχαιότητα έως σήμερα και περιηγήθηκαν τη συλλογή. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το μουσείο του Theodor Aman, ενός από τους σημαντικότερους Ρουμάνους ζωγράφους του 19ου αιώνα. Πρόκειται για το σπίτι του ζωγράφου, το οποίο κοσμείται από αριστουργηματικές δημιουργίες του.

Την τελευταία μέρα της επίσκεψής στο Βουκουρέστι (Παρασκευή, 18/10), οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus + ΚΑ2 με θέμα την πολυσχιδή προσωπικότητα του Ι. Καποδίστρια, είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία: επισκέφθηκαν τρεις τάξεις του σχολείου που τους φιλοξένησε και παρακολούθησαν τη διδακτική διαδικασία. Οι συμμετέχοντες άντλησαν σημαντικές πληροφορίες για τις μεθόδους διδασκαλίας, τα διδακτικά μέσα και τις παιδαγωγικές σχέσεις στα σχολεία της Ρουμανίας. Δέχτηκαν ερωτήσεις από τους Ρουμάνους μαθητές και συζήτησαν μαζί τους για τις ομοιότητες και τις διαφορές των εκπαιδευτικών συστημάτων τους. Στη συνέχεια, δέχτηκαν χειροποίητα δώρα, δημιουργίες των μικρότερων μαθητών του σχολείου.
Τέλος, η εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την απονομή μεταλλίων και των βεβαιώσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα.

2nd Blended Mobility στο Koper της Σλοβενίας

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 πέντε μαθητές μας με τις συνοδούς εκπαιδευτικούς Σ. Γκιόλα και Α. Καρυώτου ταξίδεψαν στο Koper της Σλοβενίας στο πλαίσιο συνεργασίας με το σχολείο Osnovna šola Koper για το πρόγραμμα Erasmus+ για τον Ι. Καποδίστρια. Το θέμα της επίσκεψης ήταν το υπόβαθρο του Ι. Καποδίστρια και η ιστορία της οικογένειάς του.

Το πρόγραμμα του σχολείου-εταίρου στο Koper ήταν πλήρες δραστηριοτήτων σχετικές με το πρόγραμμα, και επισκέψεων στα μέρη (Τεργέστη, Λάιμπαχ – σημερινή Λιουμπλιάνα) που ο Ι. Καποδίστριας είχε σημαντική δράση.

Η Δευτέρα ήταν η πρώτη ημέρα στο σχολείο. Η υποδοχή ήταν πολύ θερμή! Στους φιλοξενούμενους προσφέρθηκαν ψωμί και αλάτι, κατά το παραδοσιακό έθιμο. Οι οικοδεσπότες χόρεψαν και έπαιξαν θεατρικό με τα πλεονεκτήματα των χωρών του προγράμματος. Οι φιλοξενούμενοι μαθητές παρουσίασαν τις χώρες τους, τα σχολεία τους και τους εαυτούς τους για να γνωριστούν καλύτερα. Το απόγευμα υπήρξε επιπλέον τελετή υποδοχής για τους εκπαιδευτικούς με επίσημο γεύμα και τη χορωδία των καθηγητών να τραγουδά προς τιμήν τους.

 

Η δεύτερη ημέρα των μαθητών και εκπαιδευτικών μας στο Κόπερ της Σλοβενίας ήταν συναρπαστική όπως και η πρώτη. Οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στην ακτή της Σλοβενίας και επισκέφτηκαν τις πόλεις Ίζολα και Πιράν.
Τους υποδέχθηκε στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά το μεσημέρι εργάστηκαν για το πρόγραμμα με θέμα την οικογένεια και τη ζωή του Ι. Καποδίστρια και τα σημεία που έζησε και έδρασε.

 

Την τρίτη ήμερα επίσκεψης των μαθητών μας και των συνοδών τους στη Σλοβενία επισκέφτηκαν την Λιουμπλιάνα. Πήγαν στην πλατεία Δημοκρατίας όπου είναι το Κοινοβούλιο.Μετά στο ποτάμι (Λουπλιάνιτσα,από όπου πήρε το όνομά της και η πόλη) όπου είναι το άγαλμα του αρχιτέκτονα που αναμόρφωσε την πόλη.
Έπειτα επισκέφτηκαν το μεσαιωνικό κάστρο από όπου είδαν την πόλη από ψηλά. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το σπήλαιο Postojnska Jama μήκους 22κλμ. Η ημέρα ήταν πολύ κουραστική και γεμάτη νέες εικόνες!

  

Η τέταρτη ημέρα των μαθητών μας και των συνοδών τους στη Σλοβενία ξεκίνησε από νωρίς με δραστηριότητες με ζωγραφική και κατασκευές από τα παιδιά σε σχέση με το θέμα του προγράμματος.
Οι καθηγητές εταίροι είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα και μακροσκελή συνάντηση με τον διευθυντή του συνεργαζόμενου σχολείου στο γραφείο του. Έπειτα ακολούθησε επίσκεψη στην Τεργέστη. Οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στους ναούς όλων θρησκειών, στην κεντρική πλατεία και στο πολιτιστικό Κέντρο της Σλοβενίας.
Το απόγευμα, πίσω στο σχολείο, ακολούθησε η αξιολόγηση του προγράμματος.

Η τελευταία ημέρα στο Κόπερ ήταν αποχαιρετιστήρια. Οι Σλοβένοι εταίροι υποδέχθηκαν τους φιλοξενούμενους σε μια μεγάλη εκδήλωση στο αμφιθέατρο. Ο διευθυντής απένειμε δώρα σε όλα τα σχολεία. Και οι μαθητές κάθε σχολείου παρουσίασαν τις εντυπώσεις τους από το πρόγραμμα.
Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο παλιό μοναστήρι και σήμερα Αρχείο του Κόπερ, Η ξενάγηση συμπεριέλαβε και τη γειτονιά των προγόνων του Καποδίστρια,του σπιτιού και του στάβλου των αλόγων τους.
Η ημέρα τελείωσε με αγώνα μπάσκετ των μαθητών με νικητές, φυσικά, τη σλοβένικη ομάδα. Έπειτα η χορωδία των μαθητών του σχολείου αποχαιρέτισε τους φιλοξενούμενους με το υπέροχο τραγούδι τους και οι μαθητές μας αναχώρησαν για το Ναύπλιο μένοντας με την καλύτερη γεύση της Σλοβενίας!
Αυτή η εβδομάδα θα μείνει αξέχαστη για όλους!

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας στο σχολείο – εταίρο στο Κόπερ

Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας της Σλοβενίας επισκέφτηκε χτες το συνεργαζόμενο σχολείο στο Κόπερ της Σλοβενίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ για τον Ιωάννη Καποδίστρια, μετά από πρόσκληση του σχολείου.
Ο Σλοβένος Πρόεδρος τον περασμένο Δεκέμβριο είχε επισκεφτεί το Ναύπλιο για την τελετή αποκαλυπτηρίων μαρμάρινης τιμητικής επιγραφής προς τιμήν του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος προσκεκλημένος του Δήμου Ναυπλιέων. Εκεί είχε συναντηθεί με μαθητές της ομάδας Erasmus+ του σχολείου μας.
Σε συνέχεια εκείνης της πρώτης επαφής ο Πρόεδρος της Σλοβενίας τίμησε με την παρουσία του το σχολείο εταίρο στη Σλοβενία και το ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα και μίλησε με τους μαθητές, που είχαν κατακλείσει το σχολικό κλειστό γήπεδο, για τον Καποδίστρια.
Ο Καποδίστριας παραμένει σημαντικός για τη Σλοβενία, για την Ελλάδα, τη σύνδεση μεταξύ των χωρών μας, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Και όπως λέει και ο Σλοβένος Πρόεδρος “Ο Καποδίστριας μπορεί να είναι η έμπνευσή μας”.

Περισσότερες λεπτομέρειες στη Σλοβένικη ιστοσελίδα εδώ (αυτόματα μεταφρασμένη στα ελληνικά).

1st Blended Mobility στο Ettal της Γερμανίας

Την εβδομάδα από Δευτέρα 28 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019, 5 μαθητές του σχολείου μας με τους συνοδούς καθηγητές τους κ. Δ. Καλκανάκο και κ. Δ. Παπακωνσταντίνου επισκέφτηκαν το Ettal της Γερμανίας, στις Βαυαρικές Άλπεις. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ του σχολείου μας με θέμα τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Το σχολείο-εταίρος που οργάνωσε τη φιλοξενία των άλλων 4 συνεργαζόμενων σχολείων ήταν το Benediktiner Gymnasium που ανήκει στο καθολικό Μοναστήρι του Ettal.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ακολούθησαν οι μαθητές μας αφορούσε στην φιλελληνική δράση που υπήρχε στην περιοχή την εποχή του 19ου αιώνα.
Την πρώτη ημέρα στο σχολείο Benediktiner Gymnasium που μας φιλοξένησε, οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές τους γνωρίστηκαν με τους μαθητές και τους συνοδούς των εταίρων μας από τη Γερμανία, την Κέρκυρα, τη Σλοβενια και Ρουμανία. Παρουσίασαν του εαυτούς τους, τα σχολεία τους και τις χώρες τους. Έπειτα ξεκίνησαν τις δραστηριότητες σε σχέση με το πρόγραμμα. Tο απόγευμα ξεναγήθηκαν στο Ettal από μαθητές του γερμανικού σχολείου.

        

Τη δεύτερη ημέρα στο Ettal οι μαθητές όλων των σχολείων εταίρων (40 συνολικά) ξεκίνησαν πολύ νωρίς τη μέρα τους με επίσκεψη της Κινέζικης Αίθουσας της μονής και παρουσίαση του εκπαιδευτικού συστήματος της Γερμανίας. Έπειτα οι μαθητές επισκέφτηκαν τους χώρους του μοναστηριού στο οποίο ανήκει το σχολείο του Ettal: το οικοτροφείο, η βασιλική, το μοναστήρι, η βιβλιοθήκη. Ο επίσκοπος του μοναστηριού δέχθηκε όλους τους εταίρους. Οι δραστηριότητες τελείωσαν το απόγευμα, όπου όλοι οι μαθητές παρακολούθησαν μάθημα αγγλικών στο σχολείο του Ettal .

Κατά την τρίτη ημέρα πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μόναχο. Οι μαθητές μας με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς επισκέφτηκαν σημεία ενδεικτικά του Γερμανικού Φιλελληνισμού. Το πρωί ξεναγήθηκαν στην Königsplatz (η Πλατεία του Βασιλιά) και στην Κρατική αρχαιολογική συλλογή Μονάχου.Και το απόγευμα επισκέφτηκαν το Deutsches Museum (το Γερμανικό Μουσείο).

 

Και την τέταρτη ημέρα της εκπαιδευτικής επίσκεψης στο Ettal οι μαθητές από νωρίς το πρωί βρίσκονταν στο σχολείο και είχαν δραστηριότητες για το θέμα του σχεδίου, τον Ι. Καποδίστρια στην Ευρώπη. Μέσα στο πρωινό ξεναγήθηκαν και στο κάστρο του Linderhof. Και το απόγευμα επισκέφτηκαν την πόλη του Oberammergau.

Η πέμπτη ημέρα ήταν ημέρα αποτίμησης του προγράμματος και ταξιδίου για τους μαθητές και τους συνοδούς τους.

Έναρξη του νέου σχεδίου Erasmus+ με θέμα τον Ι. Καποδίστρια

Από την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου μας συμμετείχαν στην 1η Διακρατική Συνάντηση Έργου (transnational project meeting) του έργου με τίτλο «The many-facet personality of Ioannis Capodistrias». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα στους χώρους του συντονιστή του έργου, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων. Εκπρόσωποι του σχολείου μας σε αυτή την πρώτη και σημαντική συντονιστική συνάντηση ήταν η διευθύντρια του σχολείου μας κ. Μαρία Κορομπίλη και η συντονίστρια εκπαιδευτικός – πρόσωπο επαφής για το έργο αυτό – κ. Μαρία Νομικού.

Το πρόγραμμα της συνάντησης αφορούσε κυρίως τον συντονισμό των εταίρων και τον χρονοπρογραμματισμό του σχεδίου. Συζητήθηκαν επίσης λεπτομέρειες για τις μετακινήσεις των μαθητών και τη φιλοξενία τους στις χώρες υποδοχής. Καθώς επίσης και τα παραγόμενα από κάθε σχολείο – εταίρο και τη συμβολή του κάθε σχολείου στο σχέδιο αυτό. Η συνάντηση ήταν ισορροπημένη όσο αφορά στις συζητήσεις, στις συνεδρίες εργασίας, και στην ιστορική και πολιτιστική περιήγηση, πάντα στο πλαίσιο και με θέμα τη ζωή του Ι. Καποδίστρια.

Το πρόγραμμα της συνάντησης είχε ως εξής:

Την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 το πρωί έγινε η Συνάντηση υποδοχής στη Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας. Εκεί μας υποδέχθηκε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης κ. Κων/νος Γκούσης και οι συνάδελφοι από την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης. Οι συντονιστές έκαναν την Εισαγωγική παρουσίαση της προσωπικότητας του Ιωάννη Καποδίστρια, και έπειτα ακολούθησε Επίσκεψη στην έκθεση με τίτλο “Ιωάννης Καποδίστριας ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας”. Το απόγευμα ακολούθησε επίσκεψη στο ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας.

Την Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2018 η Συνάντηση των εταίρων έγινε στο κτίριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων. Εκεί συζητήθηκε η μεθοδολογία εργασίας και η εφαρμογή των κανόνων των σχολείων μας, τονίζοντας τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ των σχολείων. Δημιουργήθηκε λεπτομερές χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει τις προθεσμίες, τις δραστηριότητες και τα παραδοτέα των σχολείων – εταίρων. Συζητήθηκαν επίσης οι όροι και ο τρόπος επιλογής των μαθητών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το μεσημέρι μας δέχθηκε στο Δημαρχείο Κέρκυρας ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Απέργης.  Η συζήτηση συνεχίστηκε το απόγευμα στο 1ο Γυμνάσιο Κέρκυρας, και με την παρουσίαση ορισμένων νέων τεχνολογιών, συμβουλών και καθοδήγησης για την αποτελεσματική χρήση τους στα παραδοτέα του κάθε εταίρου.

Την Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Μουσείο Καποδίστρια, στην Κουκουρίτσα. Εκεί οι εταίροι συνδέθηκαν βιωματικά με την προσωπικότητα του Ι. Καποδίστρια και η επίσκεψη ήταν ένα έναυσμα για περαιτέρω προτάσεις υλοποίησης προγράμματος.

Το έργο έχει διάρκεια 2 σχολικά έτη και λήγει τον Αύγουστο του 2020. Τα 4 ευρωπαϊκά σχολεία που συνεργάζονται μαζί μας σε αυτό το πρόγραμμα είναι: το 1ο Γυμνάσιο Κέρκυρας, Scoala Gimnaziala nr 195 του Βουκουρεστίου της Ρουμανίας, Osnova Sola του Coper της Σλοβενίας, Benediktinergymnasium του Ettal της Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια αυτών των 2 ετών θα γίνουν επισκέψεις από μαθητές σε κάθε σχολείο – εταίρο.

Οι εκπαιδευτικοί με την άφιξή τους πίσω στο σχολείο ενημέρωσαν εκτενώς την παιδαγωγική ομάδα του έργου, και προχώρησαν στην παραγωγή του λογότυπου από τους μαθητές και στην διαδικασία επιλογής της ομάδας των 20 μαθητών από την Α΄και Β΄τάξη που θα συμμετέχουν στο σχέδιο αυτό.

Μια από τις αναθέσεις του σχολείου μας ήταν και η δημιουργία της επίσημης σελίδας στο facebook. Μπορείτε να τη βρείτε στη διεύθυνση https://www.facebook.com/ErasmusKapodistrias.

Εγκρίθηκε και 2ο πρόγραμμα σύμπραξης με ευρωπαϊκά σχολεία Erasmus+

Εγκρίθηκε η αίτηση του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου με άλλα 4 ευρωπαϊκά σχολεία με κωδικό 2018-1-EL01-KA201-047954 και θέμα «The many-facet personality of Ioannis Capodistrias», από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το εγκεκριμένο σχέδιο αφορά τα 2 σχολικά έτη 2018-2020.

Το σχέδιο αφορά στη συνεργασία μας ως εταίρος με συντονιστή την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων και άλλα 4 σχολεία – εταίρους: το 1ο Γυμνάσιο Κέρκυρας, το Școala Gimnazială Nr 195 στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, το Benediktinergymnasium Ettal στο Ettal της Γερμανίας και το Osnovna šola Koper στο Koper της Σλοβενίας.

Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι το 2ο σχέδιο Erasmus+ KA2 που εγκρίνεται για το σχολείο μας για την περίοδο 2018 – 2020 και αφορά σε σύμπραξη σχολικών μονάδων.

Σύντομη περιγραφή του σχεδίου:

Στόχος αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να επιτρέψει στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να παρακολουθήσουν τη ζωή του Ι. Καποδίστρια, του πρώτου κυβερνήτη του σύγχρονου ελληνικού κράτους, χρησιμοποιώντας μια αφήγηση ξεκινώντας από το Capo d’Istria (σήμερα Koper στη Σλοβενία), από όπου γεννήθηκε η οικογένειά του, συνεχίζοντας τα παιδικά του χρόνια στην Κέρκυρα και τελειώνοντας με τη δολοφονία του στο Ναύπλιο.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας (Κέρκυρα, 1776 – Ναύπλιο, 1831) ήταν ένα διακεκριμένο πρόσωπο, έχοντας μια εξαιρετική θέση όχι μόνο στην ελληνική ιστορία αλλά και στη ρωσική και ευρωπαϊκή ιστορία των αρχών του 19ου αιώνα.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν μελετητής, πατριώτης, Ευρωπαίος διπλωμάτης, Έλληνας πολιτικός.
Είχε ευγενική καταγωγή και η οικογένειά του είχε παράδοση στην πολιτική. Ήταν Υπουργός Εξωτερικών στη Ρωσική Αυτοκρατορία και αργότερα διορίστηκε πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της περιόδου όπου η Ελλάδα ήταν υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων.
Ως κυβερνήτης έλαβε ειδικά μέτρα σχετικά με την εκπαίδευση. Δημιούργησε πάνω από εκατό σχολεία, με περίπου δέκα χιλιάδες μαθητές, κατά τη σύντομη περίοδο της διακυβέρνησής του – μόνο τρία χρόνια – και φρόντισε για την ίδρυση γεωργικών σχολών και την ανάπτυξη της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης.
Οι εταίροι θα μάθουν για τη σημαντική προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια ακολουθώντας τη λογική της επίλυσης ενός παζλ.

Το πρώτο κομμάτι παζλ θα συμπληρωθεί από τους μαθητές του Koper της Σλοβενίας που πρόκειται να επισκεφτούν το άγαλμα του Ι. Καποδίστρια στην κεντρική πλατεία της πόλης τους και θα έχουν την ευκαιρία να ψάξουν στις ρίζες αυτής της βυζαντινής οικογένειας πίσω στο χρόνο.
Το δεύτερο κομμάτι παζλ θα συμπληρωθεί από μαθητές της Κέρκυρας, όπου ο Ι. Καποδίστριας γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα σε μια καθαρά πατριαρχική οικογένεια με ισχυρή θρησκευτική παιδεία. Ξεκινώντας από το Αρχοντικό Καποδίστρια (το χειμερινό σπίτι της οικογένειας), το Μουσείο Καποδίστρια (το καλοκαιρινό σπίτι της οικογένειας) και τον τάφο του Καποδίστρια στην Ιερά Μονή της Πλατυτέρας, οι μαθητές θα αναζητήσουν πληροφορίες για την παιδική και νεανική ηλικία του Καποδίστρια , την εκπαίδευσή του και τη σχέση του με την Ελληνορθόδοξη θρησκεία μέσω του μοναχού Συμεών στη Μονή της Πλατυτέρας. Στη συνέχεια, ξεκινώντας από τη Λατινική (Ρωμαϊκή-Καθολική) εκκλησία της Παναγίας της Τενέδου, όπου ήταν ενεργό το πρώτο δημόσιο σχολείο που ίδρυσε ο Καποδίστριας καθώς και η νεοϊδρυθείσα Ιόνιος Ακαδημία, οι μαθητές θα ερευνήσουν το έργο του Καποδίστρια ως εκπαιδευτικό επιθεωρητή της Ιονίου Πολιτείας (1803-1806).
Στη συνέχεια, οι μαθητές του Βουκουρεστίου θα συμπληρώσουν το τρίτο κομμάτι παζλ ακολουθώντας την επίσκεψη του Ι. Καποδίστρια στην πόλη τους, από τις 20 Μαΐου 1812, όπου και παρέμεινε εκεί τρεις μήνες ως αρχηγός και διευθυντής της Γραμματείας του Διπλωματικού τμήματος του Ναυάρχου Tsitsagkoff. Η παραμονή του στο Βουκουρέστι έκανε τον Καποδίστρια να έρθει σε επαφή με την οθωμανική διπλωματία.
Οι μαθητές του Εττάλ θα συμπληρώσουν το παζλ με το κομμάτι σχετικά με τις ενέργειες που έκανε ο Καποδίστριας υπέρ της επίλυσης του ελληνικού ζητήματος, ενώ ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, καθώς και για τις φιλελληνικές του ενέργειες που ήταν προφανείς το 1825 στη Βαυαρία. Αυτό το φιλελληνικό κίνημα, το οποίο ενεργοποιήθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη, εν μέρει μυστικά πυροδότησε ο Καποδίστριας και είχε θετική επίδραση στην Ελληνική Επανάσταση.
Το παζλ τελειώνει με το έργο του Καποδίστρια ως πρώτος κυβερνήτης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους στην πρωτεύουσα, το Ναύπλιο. Οι μαθητές θα αναζητήσουν την παρουσία του στα κτήρια της εποχής αυτής (το Κτίριο του Κυβερνήτη του Καποδίστρια, τη Σχολή Ευελπίδων, το Εθνικό Νοσοκομείο).

Πιστεύουμε ότι οι μαθητές που θα συμμετάσχουν, από όλα τα σχολεία εταίρους, θα κάνουν ένα ταξίδι με στόχο να μάθουν περισσότερα για την πολύπλευρη προσωπικότητα αυτού του «Άγιου της Πολιτικής». Επιπλέον σε αυτό το ταξίδι θα είναι σε θέση να κάνουν νέες φιλίες και να ανταλλάξουν απόψεις για την ιστορική περίοδο υπό μελέτη.
Επίσης, συμπληρώνοντας αυτό το παζλ, οι μαθητές εταίροι θα μάθουν να συνεργάζονται με τους συνομηλίκους τους από διαφορετικές χώρες, έχοντας διαφορετικούς πολιτισμούς και ακόμη και διαφορετική άποψη του κόσμου. Με αυτόν τον τρόπο, θα προχωρήσουν στην προσπάθειά τους να γίνουν ενεργοί Ευρωπαίοι πολίτες, οι πολίτες ενός παγκοσμιοποιημένου νέου κόσμου, ο οποίος αλλάζει διαρκώς και είναι γεμάτος προκλήσεις.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση