Αρχική » Επιμόρφωση Ελσίνκι & Ταλίν 2017

Αρχείο κατηγορίας Επιμόρφωση Ελσίνκι & Ταλίν 2017

Επιτυχημένη αξιολόγηση της Τελικής Έκθεσης του Erasmus+ KA1 “Διεθνοποίηση και Καινοτομία”

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αξιολόγηση της Τελικής Έκθεσης για το πρόγραμμα επιμόρφωσης του σχολείου μας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA1 με τίτλο “Διεθνοποίηση και Καινοτομία” που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 στο Ελσίνκι και το Ταλίν.

Οι εξωτερικοί αξιολογητές του ΙΚΥ έκριναν ότι το σχέδιο είχε υψηλά επίπεδα ποιότητας και συγκεκριμένα αναφέρουν ότι:

“Το σχέδιο που υλοποιήθηκε από το Ιο Γυμνάσιο Ναυπλίου ήταν συναφές με τους στόχους που τέθηκαν στην εγκεκριμένη αίτηση. Συγκεκριμένα και λόγω της σύνθεσης του μαθητικού δυναμικού του σχολείου (παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, μετανάστες) διαπιστώθηκε η ανάγκη για υιοθέτηση αποτελεσματικών και ελκυστικών μεθόδων διδασκαλίας με σκοπό την καλύτερη προσαρμογή των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον. Η παραπάνω ανάγκη αλλά και τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί καθώς και τα θέματα των επιμορφώσεων προέκυψαν μέσα από ερωτηματολόγιο που τους απευθύνθηκε πριν από το στάδιο υποβολής της αίτησης. Επιλέχθηκαν και υλοποιήθηκαν δυο κινητικότητες εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Συγκριτική αξιολόγηση βέλτιστων πρακτικών» στη Φινλανδία και Εσθονία. Οι δραστηριότητες περιελάμβαναν παρουσιάσεις, εργαστήρια, επισκέψεις σε σχολεία, σύγκριση εκπαιδευτικών συστημάτων και ανταλλαγή καλών πρακτικών. Σύμφωνα με την τελική έκθεση οι στόχοι του σχεδίου επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό και πέρα από τη γνωριμία με καινοτόμες και βέλτιστες πρακτικές το σχολείο ενίσχυσε σημαντικά της ευρωπαϊκή του διάσταση αφού έχει πλέον ενεργή συμμετοχή σε σχέδια Erasmus+, eTwinning και άλλες διεθνείς συνεργασίες.

Το σχέδιο υλοποιήθηκε σε συνάφεια με την εγκεκριμένη αίτηση σε ότι αφορά τα στοιχεία της επιμόρφωσης ……. Οι ενέργειες που αφορούν στις πρακτικές διευθετήσεις και την οργάνωση των κινητικοτήτων χαρακτηρίζονται από ποιότητα και περιγράφονται αναλυτικά στην τελική έκθεση. Έγινε καταμερισμός εργασιών για τις πρακτικές ρυθμίσεις της μετακίνησης, υπεγράφησαν συμφωνίες δέσμευσης ποιότητας με το φορέα υποδοχής ενώ υπήρχε τακτική επικοινωνία με την εκπαιδεύτρια-συντονίστρια του προγράμματος. Όλοι οι συμμετέχοντες της επιμόρφωσης έλαβαν μέρος σε τηλεδιασκέψεις πριν και μετά την υλοποίησής της. Η προετοιμασία και παρακολούθηση των συμμετεχόντων διενεργήθηκε με ποιοτικούς όρους με τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων. Το ίδιο ισχύει και για τη διαδικασία επιλογής των συμμετεχόντων όπου ελήφθησαν υπόψη ποιοτικά κριτήρια και η αναγκαστική μείωση του αριθμού τους σε σχέση με την εγκεκριμένη αίτηση (σύμφωνα με τη γνώμη του αξιολογητή) αντιμετωπίστηκε με δίκαιο και διαφανή τρόπο ο οποίος περιγράφεται στην τελική έκθεση ………….  Επιπλέον θετικά στοιχεία στην ποιότητα υλοποίησης του σχεδίου είναι η χρήση των ηλεκτρονικών εργαλείων SEG και eTwinning και η αναγνώριση των μαθησιακών αποτελεσμάτων μέσω του Europass Mobility.

Ο αντίκτυπος του σχεδίου ήταν σημαντικός και περιγράφεται αναλυτικά για τους συμμετέχοντες, το σχολείο, τους μαθητές αλλά και φορείς στην ευρύτερη κοινότητα όπως ο Δήμος Ναυπλιέων, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, το Europe Direct Πελοποννήσου με τους οποίους επιτεύχθηκαν συνεργασίες εξ αφορμής του παρόντος σχεδίου. Οι ενέργειες διάδοσης των αποτελεσμάτων του σχεδίου ήταν απόλυτα ικανοποιητικές τόσο σε πλήθος όσο και σε ποιότητα. Περιελάμβαναν μεταξύ άλλων ενημέρωση εντός του σχολείου και συμμετοχή σε εκδηλώσεις άλλων φορέων, παρουσίαση του προγράμματος στο Δήμαρχο Ναυπλίου, πλήθος δημοσιεύσεων στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο και σε ενημερωτικές σελίδες εθνικής εμβέλειας, δημιουργία ενημερωτικών φυλλαδίων, ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενημέρωση της ιστοσελίδας του σχολείου και δημιουργία blog προγραμμάτων Erasmus+ με πλούσιο και αξιόλογο υλικό. Τέλος και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του σχεδίου κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα ποιότητας.”

Ως εκ τούτου κρίνουμε ότι αυτό το σχέδιο επιμόρφωσης στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και ότι οι στόχοι που τέθηκαν στην αρχή ολοκληρώθηκαν. Μετά από την ολοκλήρωση του σχεδίου αναμένονταν να δημιουργηθεί ευρωπαϊκή κουλτούρα στο σχολείο μας και να ξεκινήσουμε τις συνεργασίες με Ευρωπαίους εταίρους – σχολεία μέσα από προγράμματα κινητικότητας καθηγητών και μαθητών Erasmus+ στον άξονα KA2. Επίσης ένας σημαντικός στόχος ήταν να γίνει διάχυση των γνώσεων, δεξιοτήτων, καινοτόμων πρακτικών για την ευαισθητοποίηση και τη διεύρυνση ερεθισμάτων των εκπαιδευτικών του σχολείου μας. Ο σκοπός επετεύχθη με τον καλύτερο τρόπο! Σκοπεύουμε να πολλαπλασιάσουμε τις δράσεις επιμόρφωσης εκπαιδευτικών του σχολείου μας!

Βραδιά Erasmus στην Αίθουσα “Μέγας Αλέξανδρος” στο Άργος

Χτες το βράδυ, 26 Νοεμβρίου 2017,  το Europe Direct Πελοποννήσου πραγματοποίησε εορταστική εκδήλωση με θέμα τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την έναρξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus, στην αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού “Μέγας Αλέξανδρος” στο Άργος.

Οι διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου κ. Μαρία Κορομπίλη και οι εκπαιδευτικοί κ. Σοφία Γκιόλα και κ. Μαρία Νομικού ήταν ομιλήτριες στην εκδήλωση,  με σκοπό τη διάχυση των αποτελεσμάτων του σχεδίου Erasmus+ KA1 “Διεθνοποίηση & Καινοτομία”.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων και η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Πολιτισμού & Παιδείας Πελοποννήσου κ. Ελένη Παναγιωτοπούλου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Άργους Μυκηνών κ. Παναγιώτης Σκούφης, και πολλοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Η μπάντα του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας με επιτυχία πλαισίωσε μουσικά την εορταστική εκδήλωση.

Erasmus Μεγ Αλέξανδρος Erasmus Μεγ ΑλέξανδροςErasmus Μεγ ΑλέξανδροςErasmus Μεγ ΑλέξανδροςErasmus Μεγ Αλέξανδρος  Erasmus Μεγ ΑλέξανδροςErasmus Μεγ ΑλέξανδροςErasmus Μεγ Αλέξανδρος   Erasmus Μεγ Αλέξανδρος Erasmus Μεγ Αλέξανδρος Erasmus Μεγ Αλέξανδρος Erasmus Μεγ Αλέξανδρος Erasmus Μεγ Αλέξανδρος Erasmus Μεγ Αλέξανδρος Erasmus Μεγ Αλέξανδρος Erasmus Μεγ Αλέξανδρος Erasmus Μεγ Αλέξανδρος Erasmus Μεγ Αλέξανδρος Erasmus Μεγ Αλέξανδρος

 

Το 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου στην εκδήλωση του Europe Direct Πελοποννήσου για τα 30 χρόνια Erasmus+

europedirect_erasmus

Ναύπλιο, 23/11/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 30 χρόνων λειτουργίας του ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας Erasmus, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης –Europe Direct – Περιφέρειας Πελοποννήσου διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση για το ευρύ κοινό, με θέμα:

ERASMUS: 30 χρόνια επιτυχίας! Ανοίγουμε πόρτες… Αλλάζουμε ζωές!

Συμμετέχουν με εισηγήσεις τους σχετικές με την αξιοποίηση του προγράμματος στην τριτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι κάτωθι:
-Μ. Βελιώτη, Αναπλ. Καθηγήτρια του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
-Π. Καχριμάνη, μεταπτυχ. φοιτήτρια του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,
-Μ. Κορομπίλη, Δ/ντρια 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου,
-Σ. Γκιόλα και Μ. Νομικού, εκπαιδευτικοί 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου,
-Α. Σιαχάμη, απόφοιτος τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου .

Συμμετέχει επίσης η Asset Τεχνολογική, ως Εθνικό Σημείο Επαφής του προγράμματος Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες, με τον Διευθυντή της Μ. Ανδρεάδη, ο οποίος θα ενημερώσει για τις δυνατότητες του διευρυμένου πλέον προγράμματος Erasmus+.
Την καλλιτεχνική, ευρωπαϊκή νότα θα δώσει το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας με πολυπληθές σχήμα!

Η εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώνεται με την ΚΕΔΑΜ –Παιδική και Νεανική Βιβλιοθήκη-του Δήμου Άργους Μυκηνών, θα γίνει την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου, στις 6.30 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μ. Αλέξανδρος», στο Άργος.

Θα είναι τιμή και χαρά να σας έχουμε κοντά μας!

Πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση Διάχυσης Αποτελεσμάτων του προγράμματος Erasmus+ KA1

Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου, την Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017, η εκδήλωση διάχυσης αποτελεσμάτων του προγράμματος κινητικότητας εκπαιδευτικών Erasmus+ KA1 με τίτλο “Διεθνοποίηση και Καινοτομία στο 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου”.
Οι καθηγητές και γονείς που παρευρέθησαν στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πρακτικές που χρησιμοποιούνται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των σχολείων της Φιλανδίας και Εσθονίας τα οποία επισκέφθηκαν οι καθηγήτριες του 1ου Γυμνάσιου Ναυπλίου.


   

Η επιμόρφωση μας γίνεται γνωστή στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Αργολίδας.

Τα ΜΜΕ της Αργολίδας δημοσιεύουν τις δραστηριότητες Erasmus+ του σχολείου μας!

https://www.argolikeseidhseis.gr/2017/10/1_19.html

Εκδήλωση διάχυσης αποτελεσμάτων προγράμματος κινητικότητας εκπαιδευτικών Erasmus+ KA1

προσκληση-ενημερωσης_1

 

ΠΡΌΣΚΛΗΣΗ

Η Δ. Δ. Ε. Αργολίδας και το 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου σας προσκαλούν στην εκδήλωση διάχυσης αποτελεσμάτων του προγράμματος κινητικότητας εκπαιδευτικών Erasmus+ KA1 με τίτλο «Διεθνοποίηση και Καινοτομία στο 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου» που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου, την Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017, στις 18:00.
Η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά.

Ο Δ/ντης ΔΔΕ Αργολίδας
Ι. Γαληνός

Η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου
Μ. Κορομπίλη

 

 

ΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

18:00: Χαιρετισμός κου Ι. Γαληνού, Δ/ντή ΔΔΕ Αργολίδας
18:10:Χαιρετισμός κας Ε. Παππά, Σχολικής Συμβούλου
18:20:Εισήγηση κας Μ. Κορομπίλη, Δ/ντριας 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου με θέμα: «Τα προγράμματα Erasmus+ στην Δευτεροβάθμια Εκπ/ση»
18:30:Εισήγηση κας Μ. Νομικού, κλ. ΠΕ19, με θέμα: «Η επίσκεψη & η εμπειρία στο Ελσίνκι»
18:50:Εισήγηση κας Σ. Γκιόλα, κλ. ΠΕ02, με θέμα: «Η επίσκεψη & η εμπειρία στο Ταλίν»
19:10: Συζήτηση – Διευκρινίσεις

 

Το εκπαιδευτικό σύστημα στη Φινλανδία

Ένα από τα μαθήματα μας στο Ελσίνκι είχε θέμα “What does curriculum 2016 mean to Finnish schools” (“Τι σημαίνει το πρόγραμμα σπουδών 2016 στα φινλανδικά σχολεία”). Εισηγητής μας ήταν ο Δρ. Martii Hellstrom, πρώην δάσκαλος, πρώην διευθυντής σχολείου και νυν επιμορφωτης εκπαιδευτικών, μας παρουσίασε το Φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα και τους λόγους επιτυχίας του συγκριτικά με τα άλλα ευρωπαϊκά συστήματα.

8_8_news_pisa Όταν η Φινλανδία βρέθηκε στην πρώτη θέση της Ευρώπης στο διαγωνισμό PISA, οι Φιλανδοί δεν ήξεραν γιατί συνέβη αυτό. OISE-RWB-Jackson-2014-16

Ένας πρώτος παράγοντας που προσδιόρισαν ήταν ότι έχουν μικρότερες απαιτήσεις από τους μαθητές: τα παιδιά στη Φινλανδία ξεκινάνε το σχολείο στα 7, έχουν 190 σχολικές ημέρες και η σχολική ημέρα είναι μικρότερη.

Ένας δεύτερος παράγοντας είναι ότι οι καλύτεροι μαθητές επιλέγουν να γίνουν δάσκαλοι και καθηγητές. Είναι ένα αξιοσέβαστο επάγγελμα με καλές αποδοχές, όπως και το σχολείο είναι αξιοσέβαστο στην φιλανδική κοινωνία.

Ο τρίτος παράγοντας είναι η πολύ καλή ακαδημαϊκή εκπαίδευση των εκπαιδευτικών. Όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν μεταπτυχιακό δηλαδή συνολικά 5 χρόνια σπουδές. Η κατάρτισή τους είναι μέσω έρευνας και κάνουν πρακτική σε σχολεία πρότυπα πανεπιστημιακά. Όταν οι υπόλοιπες χώρες εκπαιδεύουν τους δασκάλους να ακολουθούν τους κανόνες, οι Φιλανδοί δάσκαλοι εκπαιδεύονται να φτιάχνουν τους δικούς τους κανόνες, να έχουν αυτονομία.

Ο τέταρτος παράγοντας είναι ότι η κοινωνία, οι γονείς εκτιμούν το επάγγελμα του δασκάλου, το σχολείο, την εκπαίδευση γενικότερα. Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι σεβαστό όπως αυτό του γιατρού ή του ψυχολόγου γιατί είναι ακαδημαϊκό, έχει αυτονομία, έχει υπευθυνότητα.

Ο πέμπτος παράγοντας είναι η αυτονομία του σχολείου να επεμβαίνει ως ένα βαθμό στο αναλυτικό πρόγραμμα, να καινοτομεί, να χρησιμοποιεί ελεύθερα τους οικονομικούς πόρους. Οι γονείς ανησυχούν για τις καινοτομίες αλλά το σχολείο συνεργάζεται στενά μαζί τους και καθησυχάζουν τις ανησυχίες.

Ο έκτος παράγοντας είναι η παιδαγωγική αυτονομία του εκπαιδευτικού σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Ο έβδομος παράγοντας είναι ότι οι διευθυντές δεν είναι μόνο διοικητικοί υπάλληλοι αλλά είναι και αυτοί εκπαιδευτικοί και έχουν και διδακτικό έργο (11 ώρες/εβδομάδα). Οπότε οι προτεραιότητές τους είναι ίδιες με των εκπαιδευτικών. Και επίσης ανήκουν σε μια ισχυρή ένωση και μπορούν να διεκδικούν για τα σχολεία τους.

Ο όγδοος παράγοντας είναι η αρχή της βιώσιμης εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ποιότητα και ισότητα στην εκπαίδευση είναι η 2  βασικές αρχές. Δεν υπάρχουν κακά και καλά σχολεία. Κάθε μαθητής έχιε την υποστήριξη που χρειάζεται μέσα στο σχολείο, συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών με ειδικές μαθησιακές ανάγκες. Το σχολείο παρέχει δωρεάν γεύμα για όλους τους μαθητές.

Και ο ένατος παράγοντας είναι η κουλτούρα της εμπιστοσύνης στον εκπαιδευτικό και στο σχολείο. Δεν υπάρχουν επιθεωρητές. Υπάρχει αξιολόγηση μόνο στην μορφή της αυτοαξιολόγησης.

Έπειτα ο Dr Hellstrom περιέγραψε το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών για την υποχρεωτική εκπαίδευση (9 έτη). Το εθνικό αναλυτικό πρόγραμμα συμπληρώνεται από το περιφερειακό αναλυτικό πρόγραμμα και έπειτα από το σχολικό αναλυτικό πρόγραμμα.

Όσο αφορά στους στόχους του αναλυτικού προγράμματος παρατηρείται από το περιεχόμενό του ότι εκτός από τις βασικές γνώσεις περιλαμβάνει και ανάπτυξη και άλλων δεξιοτήτων, διότι όσα περίπου μαθήματα γίνονται στα βασικά γνωστικά πεδία (γλώσσα, μαθηματικά, βιολογία, φυσική,…) άλλα τόσα γίνονται και στα μαθήματα δεξιοτήτων για τη ζωή (εικαστικά, μουσική, φυσική αγωγή, ιστορία, χειροτεχνίες, οικιακή οικονομία,…). Η αρχή του Πεσταλότσι «Head, Heart and Hand» εφαρμόζεται μέσα στο αναλυτικό πρόγραμμα. Οι μελλοντικές δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσει για τη ζωή του ο μαθητής (να μάθει να μαθαίνει, να φροντίζει τον εαυτό του και τους γύρω του, να ξέρει να χρησιμοποιεί σωστά την τεχνολογία, να μπορεί να εκφράζεται και να συνδιαλέγεται, …) διασταυρώνονται μέσα στο σχολείο με τις γνώσεις που παίρνει από τα διδασκόμενα μαθησιακά αντικείμενα.

Όσο αφορά στις μεθόδους που ακολουθούνται, το αναλυτικό πρόγραμμα αναθέτει παιδαγωγικούς ρόλους στα ίδια τα παιδιά: δίνει στην ευκαιρία στους μαθητές να θέσουν τις δικές τους ερωτήσεις και να τις απαντήσουν οι ίδιοι. Δεν χρησιμοποιούνται οι τεχνολογίες σε κάθε μάθημα αλλά μόνο όταν προσφέρουν καλύτερα παιδαγωγικά αποτελέσματα. Και δίνεται μεγάλη σημασία στην διαμόρφωση της κουλτούρας του σχολείου και της τάξης. Οι κανόνες και τα όρια μπαίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να φέρουν τη μικρότερη απογοήτευση στους μαθητές. Τα διαφορετικά και κατάλληλα διαμορφωμένα μαθησιακά περιβάλλοντα επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την κουλτούρα.

Όσο αφορά στο περιεχόμενο του αναλυτικού προγράμματος,  δίνεται στον μαθητή η ευκαιρία  να επιλέξει από διαφορετικά θέματα μέσα στο ίδιο διδασκόμενο αντικείμενο. Η κύρια ιδέα είναι η ενσωμάτωση της διδασκαλίας με την εκπαίδευση, των διαφορετικών αντικειμένων, του σχολείου με τη πραγματική ζωή των παιδιών.

Όσο αφορά στην αξιολόγηση του μαθητή, αυτή πρέπει να είναι περιγραφική. Αξιολογούνται η πρόοδος, οι δεξιότητες, η καλή συμπεριφορά. Δεν αξιολογούνται τα κίνητρα, η προσωπικότητα, η προσπάθεια του μαθητή. Δεν κατακρίνεται ο μαθητής για αυτό που δεν πέτυχε. Περιγράφεται η προσπάθειά του, και στις τελευταίες 2 τάξεις της υποχρεωτικής εκπαίδευσης μπαίνουν και βαθμοί.

Μέσα από το φινλανδικό σύστημα ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου: – (το αίσθημα της επιτυχίας) μπορώ να πετύχω κι εγώ – (αυτονομία) ακούστηκα, συμμετείχα – (συσχέτιση) ο δάσκαλός μου με ακούει, του αρέσω –(βοήθεια) βοήθησα τον συμμαθητή μου.

Erasmus+ KA1 – Tallinna XXI Kool, Ταλίν

Επιμόρφωση Ελσίνκι – Ταλίν:

Το δεύτερο σχολείο που επισκεφτήκαμε στο Ταλίν ήταν το XXI Kool (το 21ο Σχολείο του Ταλίν). Κατά τη ξενάγηση στους χώρους του σχολείου και την παρατήρηση σε ώρα μαθήματος είχαμε πολλές ευκαιρίες να συζητήσουμε με μαθητές και καθηγητές.
Η προτεραιότητα στη μουσική ήταν μια ευχάριστη έκπληξη σε αυτό το σχολείο. Μάθαμε από τους Εσθονούς ότι αυτό είναι μέσα στην κουλτούρα τους, καθώς και η μεγάλη αγάπη που έχουν στην χορωδιακή μουσική. Υπάρχουν πάνω από 700 χορωδίες στην Εσθονία, σε μια χώρα μόλις 1.4 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Οι νέες τεχνολογίες ήταν συνυφασμένες με το μάθημα σε όλες τις τάξεις που επισκεφτήκαμε, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Είδαμε τάξεις που χρησιμοποιούσαν ρομπότ για να διδάξουν μαθηματικά, ή επιτραπέζια παιχνίδια για τις βασικές μαθηματικές πράξεις, διδασκαλία προγραμματισμού με τη χρήση ρομπότ και μάθημα σύνθεσης μουσικής με ηλεκτρονικά εργαλεία.
Μάθαμε ότι οι μαθητές έχουν ενεργό συμμετοχή στη διαχείριση του σχολείου με το εκλεγμένο μαθητικό συμβούλιο να αναλαμβάνει υποχρεώσεις όπως επίβλεψη, διαμεσολάβηση, πρόληψη και διαχείριση κρουσμάτων σχολικού εκφοβισμού, προετοιμασία εορτών και εκδηλώσεων, διαχείριση επισκεπτών, κ.α. Εντύπωση έκανε η τόσο μεγάλη ευθύνη και οι πολλές αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν τα μέλη του μαθητικού συμβουλίου, αλλά και η εξουσίες που έχουν επάνω στους άλλους μαθητές.
Στο σχολείο επικρατεί μεγάλη τάξη, στρατιωτική θα έλεγε κανείς ορισμένες φορές. Μέσα στις τάξεις οι μαθητές φαίνονταν υπάκουοι και καθόλου παρορμητικοί. Δεν υπήρχε η μεγάλη ελευθερία του φιλανδικού σχολείου αλλά ούτε και η μικρότερη ελευθερία του ελληνικού σχολείου. Η τήρηση των κανόνων φαίνεται ότι είναι απαραίτητη για τη συνύπαρξη τόσων πολλών μαθητών στο σχολείο, και η πειθαρχία είναι ένα στοιχείο της κουλτούρας των Εσθονών.
Οι μαθητές φάνηκαν ευχαριστημένοι από το σχολείο τους, αλλά και γεμάτοι καθημερινές υποχρεώσεις και φόρτο εργασίας. Η ανταγωνιστικότητα είναι μεγάλη μεταξύ των μαθητών και μεταξύ των σχολείων επίσης, όπως φάνηκε και στο προηγούμενο σχολείο του Ταλίν, και έχει γίνει μέρος της κουλτούρας του εσθονικού σχολείου.
Δεν μάθαμε πολλές πληροφορίες για την συμπερίληψη, και την ενσωμάτωση των ατόμων με ειδικές μαθησιακές ανάγκες ή κινητικές δυσκολίες. Δεν έγινε συζήτηση καθόλου για αυτό το θέμα και όταν έγιναν κάποιες ερωτήσεις οι ξεναγοί μας δεν φαίνονταν να γνωρίσουν το θέμα.

Το βίντεο παρουσίασης του σχολείου από την επίσημη σελίδα του.


Erasmus+ KA1 – Επίσκεψη στο σχολείο TKVG, Ταλίν

Επιμόρφωση Ελσίνκι – Ταλίν:

Το πρώτο σχολείο που επισκεφτήκαμε στην Εσθονία ήταν το δημόσιο Ρώσικο Σχολείο TKVG στο Ταλίν. Οι εγκαταστάσεις του σχολείου πολύ σύγχρονες και η νέες τεχνολογίες παρούσες σε κάθε αίθουσα και σε κάθε μάθημα. Η κουλτούρα του σχολείου είναι πολύ συντηρητική και αυστηρή, έως και αυταρχική ορισμένες φορές. Οι μέθοδοι διδασκαλίας ήταν γενικότερα παραδοσιακές. Το σύστημα είναι δασκαλοκεντρικό και εξετασιοκεντρικό.

Οι μαθητές είναι πολύ ανταγωνιστικοί μεταξύ τους και αυτή είναι και η κουλτούρα του εσθονικού σχολείου γενικότερα. Και τα σχολεία όμως πολύ ανταγωνιστικά μεταξύ τους: τα έσοδα τους εξαρτώνται κατά ένα μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα των μαθητών του στις εξετάσεις.

Οι μαθητές τελειώνουν το απόγευμα το σχολείο, και έχουν πολλή δουλειά για το σπίτι. Το σχολείο διοργανώνει και κάποιες μέρες όπου οι μαθητές δεν έρχονται στο σχολείο αλλά δουλεύουν από το σπίτι στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες του σχολείου.

Όλο το μαθησιακό υλικό, οι ασκήσεις, τα τεστ και τα διαγωνίσματα είναι σε ηλεκτρονική μορφή και προσπελάσιμα από τους μαθητές και από το σπίτι. Η καινοτομία του συγκεκριμένου σχολείου είναι η εκτεταμένη χρήση νέων τεχνολογιών. Όλοι οι μαθητές πρέπει να είναι τεχνολογικά ενήμεροι καθώς και οι καθηγητές.

Ένα βίντεο παρουσίασης του σχολείου από μια μαθήτριά του.


Erasmus+ KA1: Επίσκεψη στο σχολείο Kartanonkosken

Επιμόρφωση Ελσίνκι – Ταλίν:

Το Kartanonkosken ήταν το τρίτο σχολείο που επισκεφτήκαμε στο Ελσίνκι. Η αίσθηση μας ήταν η ίδια με τα υπόλοιπα φινλανδικά σχολεία που επισκεφτήκαμε.

Ο ρυθμός των καθηγητών και των μαθητών ήταν πολύ χαλαρός και άνετος χωρίς να ξεφεύγει από τα όρια και τους κανόνες του σχολείου.

Οι βασικοί στόχοι του σχολείου είναι η ευημερία των παιδιών, η χαρά της μάθησης και ο σεβασμός προς τους άλλους. Οι σύγχρονες και ευχάριστες εγκαταστάσεις παίζουν μεγάλο ρόλο στην ατμόσφαιρα του σχολείου. Η φυσική αγωγή είναι σημαντικός στόχος του σχολείου και αυτό φαίνεται από τις αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα εσωτερικά και εξωτερικά, εσωτερική πισίνα κ.α.)

Ο τρόπος του μαθήματος διέφερε από τάξη σε τάξη και εξαρτιόνταν και από το στυλ και τις ικανότητες του δασκάλου και από τις ανάγκες των μαθητών. Αντικρίσαμε και μετωπική διδασκαλία, και διδασκαλία σε αίθουσα χωρίς θρανία όπου οι μαθητές καθόντουσαν όπως ήθελαν σε μαξιλάρες στη μοκέτα της αίθουσας.

22426226_1133000440166373_5369528241095490385_o 22548813_1133000346833049_371889157048584641_o 22467463_1132999936833090_6262061054580511786_o 22548756_1133000246833059_8289363080133744579_o 22406207_1132999600166457_2323813937094646426_n22528137_1132999730166444_5622917572966210450_n 22519993_1132999800166437_2010215393957271871_o 22467421_1133000266833057_321435186945939162_o 22449701_1132999593499791_4823202590026496989_n 22424301_1133000020166415_5644076450802329558_o 22424370_1133000210166396_6034607782758373642_o 22424641_1133000400166377_1381448261141605846_o 22426415_1133000133499737_5174793504982861971_o 22426437_1132999836833100_4418051124533016838_o 22426549_1132999970166420_5565125888517666671_o 22406316_1132999786833105_5227620328995665095_n22406024_1132999643499786_3315554209808139300_n 22339372_1132999976833086_2967460639597141554_o 22338954_1133000373499713_8838369670071147446_o

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση