Αρχική » The many-facet personality of Ioannis Capodistrias 2018-2020 » 2nd Blended Mobility στο Koper της Σλοβενίας

2nd Blended Mobility στο Koper της Σλοβενίας

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 πέντε μαθητές μας με τις συνοδούς εκπαιδευτικούς Σ. Γκιόλα και Α. Καρυώτου ταξίδεψαν στο Koper της Σλοβενίας στο πλαίσιο συνεργασίας με το σχολείο Osnovna šola Koper για το πρόγραμμα Erasmus+ για τον Ι. Καποδίστρια. Το θέμα της επίσκεψης ήταν το υπόβαθρο του Ι. Καποδίστρια και η ιστορία της οικογένειάς του.

Το πρόγραμμα του σχολείου-εταίρου στο Koper ήταν πλήρες δραστηριοτήτων σχετικές με το πρόγραμμα, και επισκέψεων στα μέρη (Τεργέστη, Λάιμπαχ – σημερινή Λιουμπλιάνα) που ο Ι. Καποδίστριας είχε σημαντική δράση.

Η Δευτέρα ήταν η πρώτη ημέρα στο σχολείο. Η υποδοχή ήταν πολύ θερμή! Στους φιλοξενούμενους προσφέρθηκαν ψωμί και αλάτι, κατά το παραδοσιακό έθιμο. Οι οικοδεσπότες χόρεψαν και έπαιξαν θεατρικό με τα πλεονεκτήματα των χωρών του προγράμματος. Οι φιλοξενούμενοι μαθητές παρουσίασαν τις χώρες τους, τα σχολεία τους και τους εαυτούς τους για να γνωριστούν καλύτερα. Το απόγευμα υπήρξε επιπλέον τελετή υποδοχής για τους εκπαιδευτικούς με επίσημο γεύμα και τη χορωδία των καθηγητών να τραγουδά προς τιμήν τους.

 

Η δεύτερη ημέρα των μαθητών και εκπαιδευτικών μας στο Κόπερ της Σλοβενίας ήταν συναρπαστική όπως και η πρώτη. Οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στην ακτή της Σλοβενίας και επισκέφτηκαν τις πόλεις Ίζολα και Πιράν.
Τους υποδέχθηκε στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά το μεσημέρι εργάστηκαν για το πρόγραμμα με θέμα την οικογένεια και τη ζωή του Ι. Καποδίστρια και τα σημεία που έζησε και έδρασε.

 

Την τρίτη ήμερα επίσκεψης των μαθητών μας και των συνοδών τους στη Σλοβενία επισκέφτηκαν την Λιουμπλιάνα. Πήγαν στην πλατεία Δημοκρατίας όπου είναι το Κοινοβούλιο.Μετά στο ποτάμι (Λουπλιάνιτσα,από όπου πήρε το όνομά της και η πόλη) όπου είναι το άγαλμα του αρχιτέκτονα που αναμόρφωσε την πόλη.
Έπειτα επισκέφτηκαν το μεσαιωνικό κάστρο από όπου είδαν την πόλη από ψηλά. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το σπήλαιο Postojnska Jama μήκους 22κλμ. Η ημέρα ήταν πολύ κουραστική και γεμάτη νέες εικόνες!

  

Η τέταρτη ημέρα των μαθητών μας και των συνοδών τους στη Σλοβενία ξεκίνησε από νωρίς με δραστηριότητες με ζωγραφική και κατασκευές από τα παιδιά σε σχέση με το θέμα του προγράμματος.
Οι καθηγητές εταίροι είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα και μακροσκελή συνάντηση με τον διευθυντή του συνεργαζόμενου σχολείου στο γραφείο του. Έπειτα ακολούθησε επίσκεψη στην Τεργέστη. Οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στους ναούς όλων θρησκειών, στην κεντρική πλατεία και στο πολιτιστικό Κέντρο της Σλοβενίας.
Το απόγευμα, πίσω στο σχολείο, ακολούθησε η αξιολόγηση του προγράμματος.

Η τελευταία ημέρα στο Κόπερ ήταν αποχαιρετιστήρια. Οι Σλοβένοι εταίροι υποδέχθηκαν τους φιλοξενούμενους σε μια μεγάλη εκδήλωση στο αμφιθέατρο. Ο διευθυντής απένειμε δώρα σε όλα τα σχολεία. Και οι μαθητές κάθε σχολείου παρουσίασαν τις εντυπώσεις τους από το πρόγραμμα.
Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο παλιό μοναστήρι και σήμερα Αρχείο του Κόπερ, Η ξενάγηση συμπεριέλαβε και τη γειτονιά των προγόνων του Καποδίστρια,του σπιτιού και του στάβλου των αλόγων τους.
Η ημέρα τελείωσε με αγώνα μπάσκετ των μαθητών με νικητές, φυσικά, τη σλοβένικη ομάδα. Έπειτα η χορωδία των μαθητών του σχολείου αποχαιρέτισε τους φιλοξενούμενους με το υπέροχο τραγούδι τους και οι μαθητές μας αναχώρησαν για το Ναύπλιο μένοντας με την καλύτερη γεύση της Σλοβενίας!
Αυτή η εβδομάδα θα μείνει αξέχαστη για όλους!

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση