Αρχική » The many-facet personality of Ioannis Capodistrias 2018-2020 » Βραχυπρόθεσμη ανταλλαγή ομάδων μαθητών στο Ναύπλιο

Βραχυπρόθεσμη ανταλλαγή ομάδων μαθητών στο Ναύπλιο

Η Βραχυπρόθεσμη Ανταλλαγή Ομάδων Μαθητών του σχεδίου Erasmus+ με τίτλο «The multi-facet personality of Ioannis Kapodistrias» πραγματοποιήθηκε από την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 στο 1ο Γυμνάσιο Ναύπλιου.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας – 20 μαθητές και 10 εκπαιδευτικοί – από Κέρκυρα, Ρουμανία, Σλοβενία και Γερμανία παρακολούθησαν το πρόγραμμα δραστηριοτήτων που είχαν ετοιμάσει 35 μαθητές του σχολείου μας και 15 καθηγητές που ανήκουν στην παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος. Στην κινητικότητα αυτή συμμετείχαν και 3 εκπαιδευτικοί από τον συντονιστή της σύμπραξης Erasmus+, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, συμπεριλαμβανομένου και του Περιφερειακού Διευθυντή κ. Πέτρου Αγγελόπουλου.

20 από τους μαθητές μας είχαν επιλεγεί για να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους τους Ευρωπαίους μαθητές. Οι μαθητές και οι οικογένειές τους υποστήριξαν αυτή την φιλοξενία με πολύ ενθουσιασμό και χαρά.

Η πρώτη ημέρα περιλάμβανε υποδοχή των φιλοξενούμενων από την χορωδία του σχολείου από τη χορωδία του σχολείου υπό τη διδασκαλία της μουσικού του σχολείου κ. Ε. Μαρλαγκούτσου, γνωριμία των μαθητών με παρουσιάσεις των χωρών και των σχολείων τους και δραστηριότητες γνωριμίας με παιχνίδια και μάθημα δημοτικών χορών στο Αθλητικό Κέντρο Ναυπλίου οργανωμένες από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου κ. Ε. Κονδύλη, κ. Δ. Παπακωνσταντίνου, κ. Π. Κωνσταντούλη και κ. Μ. Νομικού. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε επίσημο γεύμα στο χώρο του σχολείου με την καταπληκτική προσφορά των γονέων των μαθητών μας και το συντονισμό όλων των εκπαιδευτικών της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος.

Την πρώτη ημέρα φιλοξενίας μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος,  ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Αργολίδας κ. Γαληνός και ο υπεύθυνος του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Αργολίδας κ. Γιατράκος.

                          

Τη δεύτερη ημέρα οι μαθητές και οι συνοδοί τους περιηγήθηκαν στο Άργος με την καθοδήγηση των μαθητών μας και με θέμα τα ίχνη του Καποδίστρια στην πόλη του Άργους. Επισκέφτηκαν το βυζαντινό ναό Κοίμησης της Θεοτόκου, το αρχαίο θέατρο, το ναό του Αγίου Ιωάννη, την οικία Τσώκρη, το παλαιό Δημαρχείο, το Καποδιστριακό Σχολείο, την οικία Καλλέργη και τους Στρατώνες Καποδίστρια. Η ξενάγηση έγινε από τους μαθητές με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού κ. Μ. Νομικού. Την εκπαιδευτική επίσκεψη συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί κ. Α. Καρυώτου και κ. Σ. Κουτσιούρη.

Η ημέρα συνεχίστηκε με την επίσκεψη στο Ασκληπείο της Επιδαύρου και την ξενάγηση των εταίρων μας από τους μαθητές μας.

Την τρίτη ημέρα οι μαθητές μας με τις καθηγήτριές τους, κ. Σ.Γκιόλα, κ. Σ. Δημητρακάκη και κ. Α. Κριεμάδη, είχαν ετοιμάσει θεματική ξενάγηση στο Ναύπλιο που αφορούσε στη ζωή του Ι. Καποδίστρια ως κυβερνήτη στο Ναύπλιο έως και τη δολοφονία του. Οι φιλόξενούμενοι ξεναγήθηκαν από τους μαθητές μας σε σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος ξεκινώντας από το Ρολόι στην Ακροναυπλία κατέβηκαν στην Πύλη της Ξηράς, συνέχισαν στην οικία Αρμανσπέργκ, στην πλατεία Τριών Ναυάρχων όπου και είδαν το Κυβερνείο, το 1ο Γυμνάσιο και το Φαρμακείο Μποναφίν. Έπειτα συνέχισαν στο Μεγάλο Δρόμο, τον Εθνικό Οίκο, το Πολεμικό Μουσείο και την πλατεία Συντάγματος με το Αλληλοδιδακτικό Σχολείο, τους Στρατώνες και το Βουλευτικό. Σημαντικά σημεία ήταν και η Γαλλική Πρεσβεία, η Χουρμαδιά του Καποδίστρια και το Εθνικό Νοσοκομείο. Η περιήγηση τελείωσε με την επίσκεψη στον Άγιο Γεώργιο, στον Άγιο Σπυρίδωνα, τον τόπο της δολοφονίας, και στην πλατεία Καποδίστρια. Μετά από τη θεματική ξενάγηση οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και έπαιξαν Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού ψάχνοντας στοιχεία μέσα στην Παλαιά Πόλη του Ναυπλίου.

Το απόγευμα οι δραστηριότητες συνεχίστηκαν με το βιωματικό εργαστήρι με θέμα τους Εχθρούς και τους Φίλους του Καποδίστρια. Το εργαστήρι προετοίμασαν οι μαθητές μας με τη βοήθεια του Ι. Γιατράκου, υπεύθυνου Σχολ. Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Αργολίδας, και της εκπαδευτικούς μας κ. Σ. Κουτσιούρη. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου μας τίμησε με την παρουσία του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου κ. Δημήτρης Οικονομόπουλος.
Το εργαστήρι παρακολούθησε και ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος και δώρισε στους φιλοξενούμενους μαθητές και εκπαιδευτικούς εκδόσεις της Μητρόπολης Αργολίδας στην αγγλική γλώσσα.

Στο τέλος αυτής της μεγάλης ημέρας οι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν σε συντονιστική συνάντηση στο χώρο του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard όπου τους υποδέχθηκε η Μάνατζερ Ανάπτυξης Αναλυτικών Προγραμμάτων κ. Μ. Γκόγκα και έπειτα συζήτησαν τις λεπτομέρειες έκβασης του προγράμματος.

   

Την τέταρτη ημέρα φιλοξενίας οι εταίροι μας ξεναγήθηκαν από τους μαθητές μας στο Παλαμήδι με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών κ. Α. Κριεμάδη, κ. Σ. Δημητρακάκη και κ. Δ. Παπακωνσταντίνου και πληροφορήθηκαν για την Ελληνική επανάσταση του 1821 και τα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτή. Έπειτα επισκέφτηκαν το Παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης όπου εκεί τους ξενάγησε στη μόνιμη έκθεση με τα Πρόσωπα του ’21 και στην περιοδική έκθεση «Άρωμα Γυναίκας» από την Υπεύθυνη του Παραρτήματος κ. Λαμπρινή Καρακούρτη.

Το μεσημέρι είχαμε το επίσημο γέυμα λήξης και απονομή των πιστοποιητικών στους συμμετέχοντες. Το γεύμα ήταν προσφορά του Δήμου Ναυπλίέων.

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές του προγράμματος ήταν το απόγευμα, με το θεατρικό δρώμενο με θέμα τη Δολοφονία του Καποδίστρια από τους μαθητές μας με την προετοιμασία και εκτέλεση της εκπαιδευτικού – θεατρολόγου κ. Αγγελικής Τσάκωνα και τη βοήθεια της εκπαιδευτικού μας κ. Κριεμάδη. Οι μαθητές μας σε προηγούμενες συναντήσεις είχαν πραγματοποιήσει στο σχολείο βιωματικό εργαστήρι με θέμα τη ζωή και τη δολοφονία του Καποδίστρια και μέσα από αυτό είχαν προκύψει όλα τα συναισθήματα και τα λόγια που χρησιμοποιήσε η κ. Τσάκωνα για να συνθέσει το θεατρικό.

Η τελευταία ημέρα ήταν αφιερωμένη στην Ακρόπολη των Αθηνών και στο Μουσείο της Ακρόπολης. Την εκπαιδευτική επίσκεψη συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί κ. Δ. Παπακωνσταντίνου, κ. Ι. Πίτσας και κ. Μ. Νομικού. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν από επαγγελματίες ξεναγούς σε όλα τα σημαντικά σημεία του βράχου και του μουσείου και έπειτα αναχώρησαν για το αεροδρόμιο αποχαιρετώντας με συγκίνηση τους καινούριους τους φίλους!

Στη φιλοξενία αυτή συμμετείχαν και συνεργάστηκαν 35 μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου, που ανήκουν στις Β’ και Γ΄ τάξεις και οι μαθητές της ορχήστρας και της χορωδίας μας. Την προσπάθεια συντόνισε η παιδαγωγική ομάδα του σχεδίου αυτού: η διευθύντρια κ. Μ. Κορομπίλη και οι κ. Δ. Καλκανάκος, κ. Μ. Νομικού, κ. Β. Γεωργαντέλλη, κ. Π. Γιαννούλη, κ. Σ. Γκιόλα, κ. Σ. Δημητρακάκη, κ. Δ. Καπέλου, κ. Α. Καρυώτου, κ. Ε. Κονδύλης, κ. Σ. Κουτσιούρη, κ. Α. Κριεμάδη, κ. Γ. Ντόκος, κ. Ε. Παπακοσμά, κ. Δ. Παπακων/νου, κ. Ι Πίτσας και εκτός παιδαγωγικής ομάδας δίνουν την πολύτιμη βοήθειά τους οι κ. Π. Κωνσταντούλη, και κ. Ε. Μαρλαγκούτσου.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση