Αρχική » Επιμόρφωση Ελσίνκι & Ταλίν 2017 » Erasmus+ KA1 – Tallinna XXI Kool, Ταλίν

Erasmus+ KA1 – Tallinna XXI Kool, Ταλίν

Επιμόρφωση Ελσίνκι – Ταλίν:

Το δεύτερο σχολείο που επισκεφτήκαμε στο Ταλίν ήταν το XXI Kool (το 21ο Σχολείο του Ταλίν). Κατά τη ξενάγηση στους χώρους του σχολείου και την παρατήρηση σε ώρα μαθήματος είχαμε πολλές ευκαιρίες να συζητήσουμε με μαθητές και καθηγητές.
Η προτεραιότητα στη μουσική ήταν μια ευχάριστη έκπληξη σε αυτό το σχολείο. Μάθαμε από τους Εσθονούς ότι αυτό είναι μέσα στην κουλτούρα τους, καθώς και η μεγάλη αγάπη που έχουν στην χορωδιακή μουσική. Υπάρχουν πάνω από 700 χορωδίες στην Εσθονία, σε μια χώρα μόλις 1.4 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Οι νέες τεχνολογίες ήταν συνυφασμένες με το μάθημα σε όλες τις τάξεις που επισκεφτήκαμε, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Είδαμε τάξεις που χρησιμοποιούσαν ρομπότ για να διδάξουν μαθηματικά, ή επιτραπέζια παιχνίδια για τις βασικές μαθηματικές πράξεις, διδασκαλία προγραμματισμού με τη χρήση ρομπότ και μάθημα σύνθεσης μουσικής με ηλεκτρονικά εργαλεία.
Μάθαμε ότι οι μαθητές έχουν ενεργό συμμετοχή στη διαχείριση του σχολείου με το εκλεγμένο μαθητικό συμβούλιο να αναλαμβάνει υποχρεώσεις όπως επίβλεψη, διαμεσολάβηση, πρόληψη και διαχείριση κρουσμάτων σχολικού εκφοβισμού, προετοιμασία εορτών και εκδηλώσεων, διαχείριση επισκεπτών, κ.α. Εντύπωση έκανε η τόσο μεγάλη ευθύνη και οι πολλές αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν τα μέλη του μαθητικού συμβουλίου, αλλά και η εξουσίες που έχουν επάνω στους άλλους μαθητές.
Στο σχολείο επικρατεί μεγάλη τάξη, στρατιωτική θα έλεγε κανείς ορισμένες φορές. Μέσα στις τάξεις οι μαθητές φαίνονταν υπάκουοι και καθόλου παρορμητικοί. Δεν υπήρχε η μεγάλη ελευθερία του φιλανδικού σχολείου αλλά ούτε και η μικρότερη ελευθερία του ελληνικού σχολείου. Η τήρηση των κανόνων φαίνεται ότι είναι απαραίτητη για τη συνύπαρξη τόσων πολλών μαθητών στο σχολείο, και η πειθαρχία είναι ένα στοιχείο της κουλτούρας των Εσθονών.
Οι μαθητές φάνηκαν ευχαριστημένοι από το σχολείο τους, αλλά και γεμάτοι καθημερινές υποχρεώσεις και φόρτο εργασίας. Η ανταγωνιστικότητα είναι μεγάλη μεταξύ των μαθητών και μεταξύ των σχολείων επίσης, όπως φάνηκε και στο προηγούμενο σχολείο του Ταλίν, και έχει γίνει μέρος της κουλτούρας του εσθονικού σχολείου.
Δεν μάθαμε πολλές πληροφορίες για την συμπερίληψη, και την ενσωμάτωση των ατόμων με ειδικές μαθησιακές ανάγκες ή κινητικές δυσκολίες. Δεν έγινε συζήτηση καθόλου για αυτό το θέμα και όταν έγιναν κάποιες ερωτήσεις οι ξεναγοί μας δεν φαίνονταν να γνωρίσουν το θέμα.

Το βίντεο παρουσίασης του σχολείου από την επίσημη σελίδα του.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση