Μουσικοθεατρική παράσταση: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

προσκληση κωνσταντινουπολη

Την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 παρουσιάστηκε στο  Μέγαρο της Κομοτηνής για το κοινό της πόλης , μία μουσικοθεατρική  εκδήλωση  με τον τίτλο «Κωνσταντινούπολη» . Συμμετείχαν από κοινού η Χορωδία του 1ου Γυμνασίου  με τη χορωδία του Γραφείου Εσωτερικής και Εξωτερικής Ιεραποστολής  και χοράρχη τον κ. Γεώργιο Πενέτη . Πλαισιώθηκαν από μικρά θεατρικά  δρώμενα της θεατρικής ομάδας του 1ου Γυμνασίου με υπεύθυνη την κα Ελένη Μαργαρίτη. Παρουσιάστηκε  η ιστορία της Βασιλεύουσας Πόλης από την ίδρυσή  της από τον Μ. Κωνσταντίνο  μέχρι την πτώση της από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 29 Μαΐου του 1453 αλλά και τα σύγχρονα γεγονότα εκδίωξης των Ρωμιών το Σεπτέμβριο του 1955. Σαν φακός  έτρεξαν να φωτίσουν  την ιστορία της Πόλης τα δρώμενα των παιδιών , σαν ένα άλλο μάθημα Βυζαντινής ιστορίας, βιωματικής και εκτός τάξης.   Τα  Εγκαίνια  της Αγίας Σοφίας , ο εκχριστιανισμός των Ρώσων με την βασίλισσα  Άννα την πορφυρογέννητη , οι καταστροφικές συνέπειες  της Αλώσεως από τους Φράγκους  μέχρι  την τελική πτώση από τους Τούρκους. Όμως «ουκ εάλω η Πόλις», γιατί  ζει μέσα στην ψυχή των Ελλήνων ,μέσα στη ζωή της Λωξάνδρας  και της Μαρίκας από τα Ταταύλα. Τα σύγχρονα τραγούδια για την  Κωνσταντινούπολη  δυνάμωσαν  τον παλμό της εκδήλωσης και έδειξαν με τον καλύτερο τρόπο ότι μπορούν να συνυπάρχουν η νέα γενιά με την παλαιότερη και να δίνουν θαυμαστά  έργα συνεργασίας.

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές του σχολείου μας που συμμετείχαν στην παράσταση και στους καθηγητές τους Γεώργιο Πενέτη και Ελένη Μαργαρίτη.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση και σχετικά video μπορείτε να βρείτε και στην παρακάτω ιστοσελίδα.
https://immaroniaskomotinis.gr/index.php/all-content/item/3312-ekdilosi-mnimis-apo-tin-iera-mitropoli-gia-tin-alosi-tis-konstantinoupoleos-to-1453