Διδακτική επίσκεψη της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου στη Μαρώνεια

Στις 30 Οκτωβρίου 2023, οι μαθητές της Γ΄ γυμνασίου του σχολείου μας επισκεφτήκαμε τον χώρο του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας.

Εκεί μας περίμενε η υπεύθυνη αρχαιολόγος, κα Α.Αδαμαντίδου, η οποία και μας «οδήγησε» σε ένα σύντομο ταξίδι στην ιστορία της περιοχής. Αρχικά, μας ενημέρωσε για την ίδρυση της Μαρώνειας και για τον λόγο για τον οποίο αποφασίστηκε να χτιστεί εκεί ένα τέτοιο θέατρο. Μιλήσαμε για την διαμόρφωση του αρχαίου θεάτρου, τα μέρη του, καθώς και πώς αυτό επηρέαζε τις ζωές των τότε ανθρώπων. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από δύο συμμαθητές μας, μία σύντομη αναπαράσταση ενός διαλόγου ανάμεσα στην ωραία Ελένη και τον στρατιώτη Τεύκρο!

Ο επόμενος προορισμός μας ήταν το λιμάνι της Μαρώνειας με το πανέμορφο τοπίο! Εκεί πληροφορηθήκαμε για τη βυζαντινή Μαρώνεια και το λιμάνι της, το οποίο αποτέλεσε σπουδαίο οικονομικό και εμπορικό κέντρο.

Στη συνέχεια περιπλανηθήκαμε στον τριγύρω χώρο, όπου και μάθαμε για τα λουτρά, το υδραγωγείο, το ρωμαϊκό πρόπυλο, καθώς και για τον πλούσιο σε ελαιόδεντρα, ελαιώνα της Μαρώνειας, γνωστό από την αρχαιότητα για την καλλιέργεια της ελιάς, στον οποίο σήμερα γίνονται διάφορες ανασκαφές.

Τελευταίος μας προορισμός ήταν το Μουσείο Ταβανιώτη, ένα αρχοντικό σπίτι του 19ου αιώνα, στο οποίο εκτίθενται πρωτότυπα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, καθώς και στοιχεία ιστορίας και γεωγραφίας του τόπου μας, της Θράκης.

Γενικά, ήταν μία πολύ ευχάριστη και ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εμπειρία , την οποία με χαρά θα επαναλαμβάναμε στο μέλλον!

Αναστασία Τσιμπαρίδη, Γ΄6