Το Α6 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής

Την τελευταία μέρα πριν κλείσουν τα σχολεία για το Πάσχα, επισκεφτήκαμε με την τάξη μου το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κομοτηνής, με την συνοδεία δύο καθηγητριών μας, της κας Στ. Ψάλτου και της κας Σ. Πολυζωίδου, προκειμένου να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τον τόπο μας και να δούμε από κοντά κάποια εκθέματα.

  Το Μουσείο ήταν ένα επιβλητικό, σύγχρονο κτήριο με πανέμορφο κήπο. Με το που μπήκαμε μέσα, μας υποδέχθηκε μια ευγενική κυρία, η αρχαιολόγος, η οποία θα μας ξεναγούσε. Το πρώτο πράγμα που είδαμε ήταν ένας χάρτης της Θράκης και η αρχαιολόγος του Μουσείου μας εξήγησε ότι παλιότερα η  Θράκη ήταν μεγαλύτερη σε έκταση και πολύ πλουσιότερη! Επίσης τόνισε τη μεγάλη ποικιλία αγγείων από διαφορετικά υλικά που επικρατούσε στην περιοχή. Στη συνέχεια είδαμε εκθέματα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Θράκης και πήραμε πληροφορίες για την προϊστορία και την ιστορία της Θράκης και του Αιγαίου. Παρατηρήσαμε πολλά εκθέματα  μεταλλικά , χάλκινα, αλλά και χρυσά νομίσματα και αγαλματίδια προστατευμένα σε γυάλινες προθήκες. Επιπλέον παρατηρήσαμε αγγεία, τα οποία τα χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή ζωή τους, αλλά και παιχνίδια με τα οποία έπαιζαν τα μικρά παιδιά! Τέλος αντικρίσαμε μια σαρκοφάγο και πληροφορηθήκαμε ότι συνήθιζαν να βάζουν τα αγαπημένα αντικείμενα του νεκρού μαζί.

 Το κάθε έκθεμα είχε τη δική του ιστορία! Αυτό όμως που με εντυπωσίασε πολύ ήταν τα λεπτομερή, περίτεχνα κοσμήματα και η ανάγλυφη επιτύμβια στήλη στο εξωτερικό του Μουσείου! Αυτό όμως που μας άφησε άφωνους ήταν η χρυσή, εκθαμβωτική προτομή του Σεπτιμίου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.) που βρισκόταν στο κέντρο του Μουσείου και την οποία κρατούσαν στερεωμένη σε κοντάρι οι imaginiferi του ρωμαϊκού στρατού!  Είχε υπερβολικά μεγάλη λεπτομέρεια κάτι πολύ εντυπωσιακό για εκείνη την εποχή!

Από αυτή την επίσκεψη γνώρισα πολλά νέα πράγματα για την περιοχή μου, τα οποία  πολύ πιθανόν να μου φανούν χρήσιμα και στο μέλλον!

Τσορμπατζόγλου Δημήτρης Α6

Τσιμπαρίδη Αναστασία Α6