4η δράση φιλαναγνωσίας στα πλαίσια της “Γιορτής Βιβλίου”

Κυνήγι Βιβλιοθησαυρού

Την Πέμπτη 03/04/2025, είχαμε ως τμήμα την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε μια μοναδική εκπαιδευτική δράση η οποία πραγματοποιήθηκε στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης “Γιορτή Βιβλίου” του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολαόυ σε συνεργασία με το Σχολείο μας. Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός της βιβλιοθήκη του 4ου Δ.Σ., κα. Μαρία Κρητσωτάκη, είχε ετοιμάσει μαζί με μαθητές και συναδέλφους, ένα παιχνίδι κρυμμένων γρίφων, που συνδέονταν με τίτλους και περιεχόμενο λογοτεχνικών βιβλίων. Το κυνήγι βιβλιοθησαυρού πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο και στη βιβλιοθήκη του σχολείου, με τη συμμετοχή και τη βοήθεια των μαθητών/-τριών της έκτης τάξης του σχολείου. Τόσο οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ε1, όσο κι εμείς οι εκπαιδευτικοί διασκεδάσαμε, λύσαμε τους γρίφους με ενθουσιασμό και συνεργαστήκαμε υπέροχα. Οι δραστηριότητες ήταν οργανωμένες με έξυπνο και συνάμα διαδραστικό τρόπο. Στο τέλος, παιδιά και εκπαιδευτικοί μας υποδέχθηκαν στη βιβλιοθήκη με εδέσματα και δροσερό νερό, συζητήσαμε για την αξία των βιβλίων και μας πρόσφεραν μια ζωγραφιά, έναν έπαινο και ένα λογοτεχνικό βιβλίο ως ευχαριστήριο δώρο για τη συμμετοχή και τη συνεργασία μας. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που ενίσχυσε την αγάπη μας για τα βιβλία και την αξία της συνεργασίας! Προσδοκούμε τις επόμενες αντίστοιχες δράσεις.

Οι εκπαιδευτικοί του Ε1 Τζουμερκιώτη Κλειώ και Τζουανάκη Μαρία

3 1 3 2 3 3 3 4 3 5 3 6 3 7 3 8

Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος & Ωκεανών World Environment & Ocean Day Celebration

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (8 Ιουνίου), το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου 2025, αφιερωμένων στην προστασία του περιβάλλοντος και των ωκεανών.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού “World Environment & Ocean Day Celebration” και European Maritime Day με σκοπό την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και ενεργής συμμετοχής των μαθητών στην προστασία του πλανήτη μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου και περιλαμβάνουν:

  • Θεατρικό έργο από την Ε’ τάξη,
  • Θεατρικό παιχνίδι για τις Α’ και Β’ τάξεις
  • Έκθεση με τίτλο: “ETWINNING / SHORE ACTIVITIES”, την Παρασκευή 6 Ιουνίου,
    Ώρα: 12:30 – 14:00

poster world environmentocean day1

poster world environmentocean day2 1

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_WEEK_SHORE

Ας γιορτάσουμε μαζί τον πλανήτη μας και ας γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο.

Παιδαγωγική Ομάδα Ευρωπαϊκών προγραμμάτων
1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου
SHORE Logo vertical logo ecoschools260x360
etwinning logo 656x369

3η δράση φιλαναγνωσίας στα πλαίσια της “Γιορτής Βιβλίου”

Οι μαθητές του Γ1 στις 12-03-2025 επισκέφτηκαν το 5ο Δημοτικό Σχολείο  και συμμετείχαν σε μία δράση με θέμα: «Ταξίδι στο Διάστημα», στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης «Γιορτή Βιβλίου» του 3ου  Δημοτικού Σχολείου. Στο σχολείο μας υποδέχτηκαν η διευθύντρια κ. Δρακωνάκη Δέσποινα και η εκπαιδευτικός Βαλεντίνα Σταυρουλάκη, η οποία ήταν υπεύθυνη της δράσης. Η κ. Βαλεντίνα, υποδυόμενη μια αστροναύτη, ενέπλεξε τα παιδιά σε ένα διαδραστικό ταξίδι στο διάστημα. Μέσα από αυτό το ταξίδι και με τη βοήθεια του βιβλίου «Η ιστορία του Μποκ. Η ιστορία μιας πέτρας από τη σελήνη στον χώρο και τον χρόνο.» γνώρισαν την ιστορία του ηλιακού μας συστήματος, καθώς και τη δημιουργία και εξέλιξη της ζωής στη γη. Έπειτα, μελέτησαν την αναπαράσταση τους ηλιακού μας συστήματος και συζήτησαν για τους πλανήτες.  

Στη συνέχεια, υποδύθηκαν οι ίδιοι τους αστροναύτες που ταξίδευαν στη σελήνη. Αφού παρέλαβαν τις διαστημικές τους ταυτότητες  και μάσκες, μεταφέρθηκαν μέσα στον πύραυλο (κατάλληλα διαμορφωμένη τάξη όπου οι καρέκλες ήταν αριθμημένες και τοποθετημένες σε σχήμα πυραύλου). Κάθισαν στη σωστή θέση, της οποίας ο αριθμός αναγραφόταν στην ταυτότητά τους και παρακολούθησαν σε βιντεοπροβολέα την απογείωση ενός πυραύλου. Έπειτα, με τη βοήθεια της αρχηγού των αστροναυτών κ. Βαλεντίνας, βίωσαν την απογείωση, το ταξίδι και την προσγείωση του πυραύλου μέσω κινητικών δραστηριοτήτων. Αμέσως, μετά την προσγείωση τους, πάτησαν στη σελήνη-αυλή, όπου κάθε μαθητής/τρια έπρεπε να ανακαλύψει ένα εξωγηινάκι. Ανάλογα με το χρώμα του, πήγαινε σε ένα συγκεκριμένο σταθμό. Έτσι, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και τους δόθηκαν τα απαραίτητα, ώστε να ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Κάθε ομάδα παρακολούθησε ένα βίντεο, στο τάμπλετ της, τη ζωή των αστροναυτών μέσα στο διαστημόπλοιο (π.χ. πώς τρέφονταν, πώς κοιμόνταν) και με τη βοήθεια των λέξεων που ήταν κρυμμένες κάτω από τα εξωγηινάκια τους έγραψαν μια ιστορία, καλλιεργώντας τη φαντασία τους και τη δημιουργική γραφή. Κατόπιν, με τη βοήθεια πλαστικοποιημένων καρτών με σκρατς, έβαλαν στη σωστή σειρά την ιστορία του Μποκ και συμπλήρωσαν τις λέξεις στο ποίημα «Ο Αστροναύτης» που είχαν ακούσει νωρίτερα. 

Οι μαθητές μέσω αυτής της υπέροχης δράσης διασκέδασαν, συνεργάστηκαν, καλλιέργησαν τις δεξιότητές τους και ανέπτυξαν τις γνώσεις τους για το διάστημα και το μας ηλιακό σύστημα. Ευχαριστούμε πολύ τις υπεύθυνες της δράσης γι’ αυτό το όμορφο ταξίδι, καθώς και την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης μας κ. Καραναστάση Κατερίνα, που συμμετέχει στο Σχέδιο Δράσης και οργάνωσε την επίσκεψή μας. 

Βάσω Αλεβιζάκη

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 τάξης

DRASH 5 3 DRASH 5 2 DRASH 5 1

Μια κατάδυση ξεχωριστή…

Με αφορμή την ενασχόλησή μας με τη θάλασσα και την θαλάσσια ρύπανση από μικροπλαστικά, ένας μαθητής μας της Β’ τάξης εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι η πόλη μας είναι ένα παραθαλάσσιο και τουριστικό μέρος με πολλές ευκαιρίες για δραστηριότητες στη θάλασσα και έτσι λοιπόν έκανε την πρώτη του κατάδυση!

Οι συμμαθητές/τριες ενθουσιάστηκαν, καθώς μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε βίντεο από την κατάδυση και να ακούσουμε τον μαθητή να μιλάει για αυτήν την εμπειρία του.

IMG 8746 IMG 8749 IMG 8755

Επίσκεψη της Β’ Τάξης στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

Μια ξεχωριστή εμπειρία είχαν οι μαθητές της Β’ τάξης του σχολείου μας καθώς επισκέφθηκαν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής την Πέμπτη 22 Μαΐου 2025, στο πλαίσιο προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας και σωστής συμπεριφοράς ως πεζοί αλλά και ως μελλοντικοί οδηγοί. Με τη πολύτιμη καθοδήγηση του κ. Στεφανάκη Γιώργου και του κ. Σωκράτη Διαμαντόπουλου, τα παιδιά συμμετείχαν σε διαδραστικές δραστηριότητες, όπως ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές, ασκήσεις με σήματα κυκλοφορίας και οδήγηση με τα ηλεκτρικά αυτοκινητάκια, με στόχο την ενίσχυση της οδικής συνείδησης.

Κατόπιν, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από αστυνομικούς της Τροχαίας Αγίου Νικολάου για την σωστή οδηγική συμπεριφορά και να λύσουν τις απορίες τους.

Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας του σχολείου για την καλλιέργεια της υπευθυνότητας και της ασφάλειας στην καθημερινή ζωή των μαθητών/τριών.

Ευχαριστούμε θερμά κ. Στεφανάκη Γιώργου -ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ και τον κ. Σωκράτη Διαμαντόπουλου-ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ και την Τροχαία Αγίου Νικολάου.

IMG 8767 IMG 8768 IMG 8769 IMG 8771 IMG 8772

SHORE ACTIVITY 3/ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3 : Μικροπλαστικά, Θάλασσες και Καθαρισμός Νερού

Το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης και της παρουσίας μικροπλαστικών στους ωκεανούς αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας. Στο πλαίσιο της δραστηριότητας «Μικροπλαστικά, Θάλασσες και Καθαρισμός Νερού», πραγματοποιήσαμε μια σειρά από δράσεις για την κατανόηση του προβλήματος και την εύρεση λύσεων για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Φάση 1: Παρακολούθηση Προγράμματος για τη Θαλάσσια Ρύπανση από το ΕΛΚΕΘΕ και επίσκεψη στο ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Θαλάσσια Ρύπανση – Πλαστικά στους Ωκεανούς» του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Ηρακλείου, που ανέλυσε την έκταση του προβλήματος των μικροπλαστικών και τη μακροπρόθεσμη επίδρασή τους στη θαλάσσια ζωή και την ανθρώπινη υγεία. Οι μαθητές/τριες της Δ΄ τάξης επισκέφτηκαν το Ενυδρείο Κρήτης για να μάθουν περισσότερα για τη θαλάσσια ζωή.

Φάση 2: Ενημέρωση από την Ομάδα Εθελοντών Κρήτης

Στη συνέχεια, καλέσαμε την Ομάδα Εθελοντών Κρήτης, η οποία ενημέρωσε τους μαθητές και τις μαθήτριες για τον ετήσιο καθαρισμό των θαλάσσιων περιοχών του λιμανιού της πόλης μας. Οι εθελοντές παρουσίασαν τις δράσεις τους, μοιράστηκαν εμπειρίες από προηγούμενους καθαρισμούς και ανέδειξαν τη σημασία της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στη διατήρηση ενός καθαρού και υγιούς θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Φάση 3: Αγορά Κιτ Πειραμάτων

Το σχολείο μας απέκτησε δύο εκπαιδευτικά κιτ ανάλυσης νερού.

Πρόκειται για το Πακέτο Ανάλυσης Νερού με το οποίο οι μαθητές/τριες μπορούν να πραγματοποιήσουν 6 τεστ με χρωματικές αναλύσεις για τις πιο σημαντικές παραμέτρους του νερού: Αμμωνιακά, Ολική σκληρότητα. Νιτρικά, ph, φωσφορικά, Νιτρώδη.

Επίσης, με το πακέτο Επεξεργασία και Φιλτράρισμα του Νερού οι μαθητές/τριες θα γνωρίσουν και θα κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο βιολογικός καθαρισμός του νερού στις αντίστοιχες μονάδες επεξεργασίας.

Φάση 4: Δημιουργία Παρουσίασης και Ψηφιακού Φωτογραφικού Άλμπουμ

Ως επιστέγασμα της δραστηριότητας, δημιουργήσαμε μια ψηφιακή παρουσίαση και ένα φωτογραφικό άλμπουμ, καταγράφοντας τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκτήσαμε μέσα από τις δράσεις μας. Το υλικό αυτό περιλάμβανε φωτογραφίες, πληροφορίες από τις ενημερώσεις και τα προγράμματα, καθώς και προτάσεις για μελλοντικές παρεμβάσεις και δράσεις προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Stamp funded project blue

Ερωτηματολόγιο Διεθνούς Δικτύου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Οικολογικά Σχολεία»

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Οικολογικά Σχολεία», οι μαθητές/τριες συμπλήρωσαν ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο μέτρησης στάσεων και απόψεων, αμιγώς για τη μέτρηση του αντικτύπου του προγράμματος. Πρόκειται για μία μελέτη αντικτύπου, προκειμένου το εκπαιδευτικό δίκτυο να μπορέσει να ενισχυθεί, να εμπλουτιστεί και να απηχήσει περισσότερο στις ανάγκες των μαθητών/τριών και των σχολείων.

Online ερωτηματολογίου: https://www.prorataonlinesurveys.gr/2508

IMG 8834 IMG 8835

logo ecoschools260x360

SHORE Group Mobility -Ομαδική κινητικότητα σε σχολείο της Σλοβενίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος SHORE είχαμε την χαρά να μετακινηθούμε 2 εκπαιδευτικοί και 6 μαθητές/τριες στη Σλοβενία, προκειμένου να επισκεφτούμε το συνεργαζόμενο σχολείο στις δραστηριότητές μας.

Παρακάτω υπάρχει η παρουσίαση των εκπαιδευτικών. Σε εκδήλωση στις 6/6/2025, στο σχολείο μας θα ακολουθήσουν και οι παρουσιάσεις των μαθητών/τριών.

slovenia-group mobility

Γωνιωτάκη Φωτεινη

Παγκάλου Σοφία

Stamp funded project blue

SHORE ACTIVITY 5/ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 5 : Συνεργασία με τη Δημοτική Μαρίνα Αγίου Νικολάου- Βιώσιμες Πρακτικές και Προτάσεις

Η ανάγκη για βιώσιμη διαχείριση των μαρινών αποτελεί βασικό ζήτημα για τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στο πλαίσιο της δραστηριότητας «Συνεργασία με τη Δημοτική Μαρίνα Αγίου Νικολάου», πραγματοποιήσαμε μια σειρά από δράσεις που είχαν ως στόχο την κατανόηση των κριτηρίων βιωσιμότητας.

https://greek-marinas.gr/el/marinas/agios-nikolaos-marina/

https://www.agiosnikolaoscrete.com/el/home/marina-of-agios-nikolaos/

MMFC0215 1065x800 1

Φάση 1: Γενική Πληροφόρηση για τις Βιώσιμες Μαρίνες

Στην πρώτη φάση, ερευνήσαμε πηγές και ενημερωθήκαμε για τις αρχές που διέπουν τις βιώσιμες μαρίνες. Αναλύσαμε κριτήρια όπως η διαχείριση των αποβλήτων, η ενεργειακή αποδοτικότητα, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η προστασία της θαλάσσιας ζωής και η εξυπηρέτηση των επισκεπτών με περιβαλλοντικά φιλικούς τρόπους.

Οι μαθητές/τριες έκαναν παρουσιάσεις:

Η δημοτική Μαρίνα Αγίου Νικολάου Χρύσανθος Φρονιμάκης

Μαρινα_ΟΡΦΑΝΑΚΗΣ

ΜΑΡΙΝΑ_ΠΑΓΚΑΛΟΥ

Μαρίνα_Στιβακτάκη

Συνεργασία με τη Δημοτική Μαρίνα_ΣΙΜΑΚΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΑΡΙΝΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΔΕΒΕΡΑΚΗ

Φάση 2: Επίσκεψη στη Δημοτική Μαρίνα και Συλλογή Δεδομένων

Στη συνέχεια, σχεδιάσαμε ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο χρησιμοποιήσαμε κατά την επίσκεψή μας στη Δημοτική Μαρίνα Αγίου Νικολάου. Συναντήσαμε εργαζόμενους και τον κ. Αλέξανδρο Σκύβαλο, Διευθύνων Σύμβουλο της Μαρίνας. Συζητήσαμε μαζί τους για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και τις πρακτικές που εφαρμόζονται, και καταγράψαμε τις απόψεις τους μέσω της συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων.

Παράλληλα, πραγματοποιήσαμε επιτόπια παρατήρηση των εγκαταστάσεων, εξετάζοντας παράγοντες όπως η καθαριότητα του θαλάσσιου χώρου, η ύπαρξη ανακυκλώσιμων υλικών και οι τρόποι διαχείρισης των αποβλήτων.

IMG 8700 IMG 8701 IMG 8703 IMG 8704 IMG 8705 IMG 8706 IMG 8708 IMG 8711 IMG 8712

Φάση 3: Επεξεργασία Δεδομένων και Δημιουργία Οδηγού

Ανάλυση δεδομένων-Συμπεράσματα

ΚΥΡΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

  • 255 θέσεις ελλιμενισμού όλο τον χρόνο
  • 67 εργαζόμενοι
  • Συντήρηση σκαφών & επισκευή πανιών σε συνεργασία με τοπικούς τεχνίτες, οι οποίοι διαθέτουν όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και εργασίες μόνο στην επισκευαστική ζώνη.
  • Κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης περιμετρικά της μαρίνας.
  • Μεγάλοι χώροι πράσινου.
  • Οι προβλήτες παρακολουθούνται από φύλακες και την Ακτοφυλακή σε 24ωρη βάση.
  • Σύστημα πυρόσβεσης. Για την ασφάλεια της μαρίνας και των σκαφών, πυροσβεστικές μάνικες έχουν εγκατασταθεί στις προβλήτες δίπλα στους σταθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Ο σχεδιασμός της μαρίνας επιτρέπει την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων σε όλες τις προβλήτες.
  • Πρόσβαση ΑΜΕΑ
  • Χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακοί θερμοσίφωνες, μικρή ανεμογεννήτρια στα σκάφη, )
  • Οι βιώσιμες μαρίνες εφαρμόζουν πρακτικές που ευθυγραμμίζονται με διεθνείς περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις, όπως η Γαλάζια Σημαία.

Επειτα προχωρήσαμε στη σύνταξη ενός οδηγού για τις πρότυπες βιώσιμες μαρίνες. Ο οδηγός περιλάμβανε:

Καλές πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης που εφαρμόζονται σε διεθνείς μαρίνες.

Επισημάνσεις για τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, όπως η ενίσχυση της ανακύκλωσης, η χρήση πράσινης ενέργειας και η καλύτερη οργάνωση των υποδομών.

IMG 5056 IMG 5057

IMG 8717 IMG 8718 IMG 8719 IMG 8720 IMG 8721 IMG 8722 IMG 8723 IMG 8724

 

Ευχαριστούμε πολύ τη ΔΑΕΑΝ για την φιλοξενία.

Stamp funded project blue