Αντί επιλόγου….

εικόνα Viber 2024 06 22 11 14 56 051

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς 2023-2024, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη που δείξατε στο έργο του εκπαιδευτικού, του επιστημονικού προσωπικού και της διεύθυνσης του σχολείου μας καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ήταν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, αλλά και επιτυχίες, που μας έδωσε την ευκαιρία να υλοποιήσουμε σημαντικά εκπαιδευτικά επιτεύγματα.

Το σχολείο μας συμμετείχε σε προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων (σχετικών με την υγεία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον), αλλά και σε ευρωπαϊκά προγράμματα eTwining και Erasmus+KA122, που μας έδωσαν την ευκαιρία να συνδεθούμε με άλλα σχολεία από την Ευρώπη, να ανταλλάξουμε πολύτιμες εμπειρίες, γνώσεις κι εκπαιδευτικές πρακτικές. Επιπλέον, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας συμμετείχαν σε πολλούς διαγωνισμούς (μαθηματικών, ζωγραφικής κ.ά.), ενδοσχολικές δράσεις και αθλητικούς αγώνες, μέσα από τους οποίους ανέδειξαν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους.

Η σχολική μας βιβλιοθήκη φιλοξένησε ποικίλες δράσεις, προωθώντας την φιλαναγνωσία, την αναζήτηση γνώσεων και τον εθελοντισμό, ενώ παράλληλα συμμετείχαμε σε πολλά σχέδια δράσης στο πλαίσιο της εσωτερικής αξιολόγησης του σχολείου μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δημιουργήσαμε πρωτόκολλα για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, ξεκινήσαμε την αναδιαμόρφωση των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων του σχολείου, δημιουργήσαμε επιτραπέζια και επιδαπέδια παιχνίδια στην σχολική αυλή, προσφέροντας στους μαθητές μας έναν ασφαλή και ευχάριστο χώρο για παιχνίδι και μάθηση.

Σημαντικές ήταν και οι υψηλού επιπέδου πολιτιστικές δράσεις που διοργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, με μεγάλη επιτυχία, όπως επετειακές εκδηλώσεις, παραστάσεις (θεατρικές και μιούζικαλ) και μια εξαιρετική έκθεση ζωγραφικής, μέσα από τις οποίες θαυμάσατε το ταλέντο και τα έργα των παιδιών σας. Επιπλέον, οι διδακτικές επισκέψεις σε μουσεία, χώρους πολιτισμού και διατήρησης της τοπικής πολιτισμικής παράδοσης εμπλούτισαν την εκπαιδευτική εμπειρία των μαθητών και των μαθητριών μας και συνέβαλαν στο να διαμορφώσουν μια διευρυμένη πολιτιστική συνείδηση.

Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα (συνεργασία, επικοινωνία, κριτική σκέψη και δημιουργικότητα), καθώς και  των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών και των μαθητριών μας υπήρξε κεντρικός άξονας της προσπάθειάς μας. Εφαρμόσαμε σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και μάθησης, προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών και την επαγγελματική τους ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια ενδοσχολικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών μας σε θέματα σχετικά με: τη διαχείριση έκτακτων συνθηκών (σεισμού και επικίνδυνων φυσικών φαινομένων), την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών (πρώτες βοήθειες στο σχολείο), τις νέες μεθόδους διδασκαλίας/μάθησης (διαφοροποιημένη διδασκαλία, τεχνητή νοημοσύνη), καθώς και την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής και ενδοοικογενειακής βίας, την ασφάλεια στο διαδίκτυο και την αειφόρο ανάπτυξη, δίνοντας έμφαση στη διαμόρφωση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών και των μαθητριών μας.

Είναι προφανές ότι όλες οι παραπάνω δράσεις είχαν ως τελικούς αποδέκτες τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, που βρίσκονται στο επίκεντρο της μαθησιακής διαδικασίας. Η δημιουργία ενός θετικού κλίματος στο σχολείο που προάγει την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους ήταν και παραμένει ο βασικός μας στόχος. Σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε να σας έχουμε κοντά μας, αρωγούς στο έργο μας. Γι’ αυτό προγραμματίζουμε για το νέο σχολικό έτος δράσεις, μέσα από τις οποίες θα έχετε την δυνατότητα να συμμετέχετε ενεργά στα δρώμενα του σχολείου μας και να υποστηριχθείτε σε κάθε επίπεδο στο πολυσύνθετο έργο που επιτελείτε ως γονείς/κηδεμόνες.

Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία και την υποστήριξή σας. Ευχόμαστε σε όλους σας καλό καλοκαίρι και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με την ίδια ζέση και αφοσίωση και την επόμενη σχολική χρονιά.

Με εκτίμηση,

Η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου

Μουσουράκη Μαρία

Η νέα τοιχογραφία του σχολείου μας

IMG 5183

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ‘’Πράσινες σχολικές δράσεις για ένα βιώσιμο μέλλον’’ σε συνδυασμό με τη συμμετοχή του σχολείου μας στο Δίκτυο ‘’Οικολογικά σχολεία’’ η εκπαιδευτικός εικαστικών κ.Ράνια Αφεντούλη μαζί με τους μαθητές/τριες της Στ τάξης σχεδίασαν και ζωγράφισαν μία τοιχογραφία στην είσοδο εσωτερικά του σχολείου μας. Η δράση αυτή εντάσσεται στη θεματική ενότητα ‘’Σχολική Αυλή’’ των Οικολογικών σχολείων. Οι μαθητές/τριες έκαναν αυτή την όμορφη παρέμβαση στη σχολική τους αυλή, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός περιβάλλοντα χώρου πιο προσιτό και χαρούμενο για όλη τη σχολική κοινότητα.

Συγχαρητήρια στην εκπαιδευτικό και στα παιδιά για αυτήν την όμορφη τοιχογραφία!

IMG 5136 IMG 5137 IMG 5139 IMG 5180

IMG 5188 IMG 5190

logo ecoschools260x360 logo final

Το άπλωμα της ευτυχίας!

Η πρώτη τάξη του σχολείου μας με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών της και την καθοδήγηση της εικαστικού Αφεντούλη Ουρανίας αποτύπωσε την ευτυχία έτσι όπως τη φαντάζεται το παιδικό μυαλό. Σε λευκά μπλουζάκια οι μαθητές και οι μαθήτριες ζωγράφισαν εμπνευσμένοι από ευχές παιδιών του make a wish. Τροχόσπιτα και ηλιοβασιλέματα μέχρι τα σήματα της ειρήνης και της αγάπης απλώθηκαν στο προαύλιο του σχολείου μας για να ανεμίζουν στον αέρα και να ταξιδέψουν τις ευχές στον κόσμο για ένα καλύτερο αύριο.

IMG 5127

Α’ τάξη-Καλοκαιρινή θεατρική παράσταση και αποχαιρετισμός της Στ’ τάξης

Οι μαθητές της Α τάξης μεταμορφώθηκαν σε ψαράκια και βούτηξαν στο βυθό για να μας ταξιδέψουν σε μια ιστορία διαφορετικότητας και αποδοχής.

Ο Τζόρτζ, το μοναχικό γκρι ψαράκι, προσπαθεί να επιβιώσει στον πολύχρωμο και πολύβουο βυθό για να γίνει τελικά ο ήρωας που θα τον σώσει.

Τα πρωτάκια μας αποδείχθηκαν αληθινοί ηθοποιοί και μας μάγεψαν κολυμπώντας στον υπέροχο βυθό της Αφεντούλη Ουρανίας!! Η παράσταση επιμελήθηκε από τις εκπαιδευτικούς των τμημάτων της Α’ τάξης Τζουμερκιωτη Κλειώ και Τζουανακη Μαρία με τη στήριξη των εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης.Το κείμενο επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης Μακαριάδου Μαρία και το στήσιμο έγινε με τη βοήθεια όλων των εκπαιδευτικών της Α’ τάξης, καθώς και των εκπαιδευτικών Αφεντούλη Ουρανίας, Δημακιδου Ολυμπίας, Κουσίδου Γεωργίας και Πλατάκη Ζηνοβίας.

IMG 5116 IMG 5118 IMG 5119

Τα πρωτάκια μας μετά τη γιορτούλα αποχαιρέτησαν τους μαθητές της Στ’ τάξης προσφέροντας τους από ένα τριαντάφυλλο και μια ευχή για καλή αρχή στο νέο ξεκίνημα στο Γυμνάσιο…Η πρωτοβουλία ήταν των εκπαιδευτικών της Α τάξης Τζουμερκιωτη Κλειώ και Τζουανακη Μαρία και τα λουλούδια ήταν ευγενική χορηγία του κύριου Σκουλούδη Ιωάννη, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.IMG 5126

Job Shadowing σε σχολείο της Σουηδίας-Παρουσίαση στην ομάδα ERASMUS του σχολείου μας

Banner Erasmus final

Πριν λίγες ημέρες έγινε παρουσίαση στην ομάδα ERASMUS του σχολείου μας που αφορούσε την κινητικότητα Job Shadowing σε σχολείο της Σουηδίας από τρεις εκπαιδευτικούς. Υπήρξε γόνιμος διάλογος μεταξύ των εκπαιδευτικών, αναφορικά με τις διαφορές των εκπαιδευτικών συστημάτων αλλά και των καλών πρακτικών που χρησιμοποιούν στα περιβαλλοντικά θέματα.

Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση:

Erasmus Σουηδία 2024 (1)

IMG 5115

IMG 5121 IMG 5130IMG 5123

iky logo web 2014

Ολοκλήρωση παράστασης-μιούζικαλ ”Όλιβερ”

IMG 5101 IMG 5112

Με το μιούζικαλ “OLIVER” στο θέατρο ΡΕΞ στις 11 & 12 Ιουνίου, το σχολείο μας έκλεισε τη φετινή χρονιά και οι μαθητές μας της Δ’ τάξης αποχαιρέτησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής.

Ήταν σημαντική στιγμή για όσους συμμετείχαν και ανταμείφθηκαν για τους κόπους τους από την εμπειρία τους πάνω στη σκηνή, σε όσους την παρακολούθησαν, αλλά και μεγάλη συγκίνηση και τιμή για μας να βλέπουμε τους μαθητές μας να ανθίζουν, να εξελίσσονται, να επιλύουν προβλήματα, να αυτενεργούν, να το διασκεδάζουν, να εγγράφεται μέσα τους το θέατρο με ανεξίτηλα χρώματα με τον πιο βιωματικό τρόπο.

Πολλές ευχαριστίες σε όσους συνέδραμαν για να επιτευχθεί αυτό το απαιτητικό εγχείρημα.

Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι!

Αικατερίνη Παυλάκη, Πάτρα Αικατερίνη Φαρσάρη

Εβδομάδα Περιβάλλοντος

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου είχαμε την χαρά στο σχολείο μας να αφιερώσουμε τις ημέρες στο Περιβάλλον, έχοντας ως αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος -5 Ιουνίου.

εβδομαδα περιβαλλοντος 2024

Έτσι λοιπόν, στις 4/6 φιλοξενήσαμε στο σχολείο την τελετή βράβευσης από το Πρόγραμμα ” Μαραθώνιος Ανακύκλωσης” του Δήμου Αγίου Νικολάου, στην οποία είχαμε την τύχη να βραβευθούμε ως σχολείο.

Σχετικό άρθρο: https://blogs.sch.gr/1dimagnikol/2024/06/06/3i-thesi-ston-marathonio-anakyklosis-dimoy-agioy-nikolaoy/

Στις 5/6 ολοκληρώσαμε το etwinning project ”Green school actions for a sustainable future” με μία διαδικτυακή συνάντηση μαθητών/τριών αφιερωμένη στο περιβάλλον αλλά και στον απολογισμό του προγράμματος. Την ίδια ημέρα μοιράστηκαν στους γονείς κατά τη διάρκεια του σχολάσματος των μαθητών/τριών, μικρές κατασκευές σχετικές με τον εορτασμό της Ημέρας Περιβάλλοντος, καθώς και φυλλάδια για την Ανακύκλωση.

Beige Aesthetic Minimalist Mood Board Photo Collage 1 Beige Aesthetic Minimalist Mood Board Photo Collage

Στις 6/6, η ημέρα ήταν αφιερωμένη στην ανακύκλωση σχολικών βιβλίων με σκοπό να παραδοθούν για καταμέτρηση στο πρόγραμμα του Δήμου με την Follow green, ενώ ταυτόχρονα καταφέραμε να στείλουμε την επόμενη παρτίδα ανακύκλωσης με καπάκια.

IMG 5138

Παράλληλα, η Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου μας ανέλαβε δράση μαζί με εκπαιδευτικούς και τον κ. Σκουλούδη, ώστε να καλλωπιστεί η σχολική μας αυλή με μικρά δενδρύλλια.

0a9e3dd5 1b43 40db 8fa4 0c8a456b1872 5a93a44b bd1c 4c9a 9b08 5a10ea52abd0 30e649bc 5ee8 4981 a50e 6683d573a4d0 44a81ec7 8d44 44bb 8d8c e8f66cf295e5 92be26a8 7c12 498b a496 410e2f0c628c 551bcb62 856b 4b4c 94c0 53d92aabbcbb 3661ba10 dba2 4f67 b5e2 f76a746655eb 9333a129 853c 4c78 8583 62f627989c1b af479e2d e937 4a89 a67a 2e78d80950f2 b3c67ec7 889a 4fbf b2b3 76b3f26415a3 b9fff770 7411 435c 845a e99d3a5d7a67 e01f0320 cc4b 49af a3bc b59ec7d6e763 e049f1d8 1a8a 4fa4 be11 045b6ff2ea5d f9e36114 6740 43a2 b8c7 09a6cf74982b

Ο καλλωπισμός της αυλής με λουλούδια και δενδρύλλια έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο, καθώς έχουν γίνει συναντήσεις της Περιβαλλοντικής επιτροπής του σχολείου με στόχο την αύξηση του Πράσινου στην αυλή αλλά και τη βιωσιμότητα της σχολικής αυλής, θέμα με το οποίο ασχολείται το σχολείο μας, εντασσόμενο στο δίκτυο ”Οικολογικά σχολεία”.

Ξεκινήσαμε με τις μικρές γλαστρούλες κάτω από το δέντρο μας.

IMG 1974 IMG 1975  IMG 1978 IMG 1979

Έπειτα, τον Φεβρουάριο έγινε με τον κ. Σκουλούδη ως ειδικό, μία συνάντηση, ώστε να προσδιοριστούν οι θέσεις των φυτών πάνω στο σχέδιο της σχολικής αυλής. Η πρώτη παρέμβαση που έγινε στις 6/6 αφορούσε μικρά δενδρύλλια. Η δεύτερη παρέμβαση, η οποία θα ακολουθήσει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα αφορά την ανανέωση των φυτών στον όροφο του σχολείου μας και την φύτευση νέων λουλουδιών-παρτέρια σε προκαθορισμένο χώρο στην αυλή.

IMG 3572 IMG 3573 IMG 3574 IMG 3575

Ευχόμαστε του χρόνου να γιορτάσουμε με ακόμα πιο πολλούς τρόπους την Εβδομάδα Περιβάλλοντος.

logo ecoschools260x360 etwinning logo 656x369

Έπαινος συμμετοχής από την ΑΦΗ για τη συλλογή μπαταριών

Έπαινος Σχολικής Επιβράβευσης

Πριν λίγες ημέρες λάβαμε ως σχολείο τον έπαινο συμμετοχής στον Σχολικό Διαγωνισμό Ανακύκλωσης μπαταριών ”Μεγάλοι μικροί Κυνηγοί”, στον οποίο συμμετείχαν πολλά σχολεία της Ελλάδας.

Συγχαίρουμε τους μαθητές/τριες, καθώς καταφέραμε να συλλέξουμε συνολικά περίπου 93 κιλά μπαταρίες!

Και του χρόνου!

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος ”Πράσινες σχολικές δράσεις για ένα βιώσιμο μέλλον” και στη συμμετοχή του σχολείου στο δίκτυο ”Οικολογικά σχολεία”.

logo ecoschools260x360

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ-MUSICAL “OLIVER”

Αφίσα έργου

Πρόσκληση

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στο σχολείο μας και σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό Θεατρικής Αγωγής κ. Παυλάκη Αικατερίνη και την εκπαιδευτικό Μουσικής Αγωγής κ. Φαρσάρη Πάτρα – Αικατερίνη έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης – μιούζικαλ “ΟΛΙΒΕΡ” στην οποία συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες της Δ, Ε και ΣΤ τάξης για να γιορτάσουμε το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς 2023-2024.

Υπόθεση του έργου: Ο ‘Ολιβερ, ένα ορφανό στην Αγγλία του 19ου αιώνα, προσπαθεί να επιβιώσει μέσα από περιπέτειες και απόλυτη φτώχεια, ώσπου να βρει τελικά την αγάπη που πάντοτε αποζητούσε, στο πρόσωπο ενός φιλεύσπλαχνου κυρίου που αποδεικνύεται ότι είναι ο παππούς του. 

Μεταφορά στην ελληνική γλώσσα κειμένου και στίχων τραγουδιών:

Φαρσάρη Πάτρα- Αικατερίνη

Διασκευή κειμένου- σκηνοθεσία:

Αικατερίνη Παυλάκη

 

Ημέρες παραστάσεων: Τρίτη 11  και Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΡΕΞ

Ώρα: 20:00 μ.μ.

 

Γενική είσοδος: 5 ευρώ

 

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου

Με την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου

Περιβαλλοντικά podcast από το Δ2

logo final

Οι μαθητές/τριες του Δ2 ολοκλήρωσαν τη δημιουργία περιβαλλοντικών podcast.

Μπορείτε να τα ακούσετε μέσω των link.

5o Περιβαλλοντικό Podcast Erasmus+-1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου Λασιθίου

Εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα και στο μπάνιο

https://youtu.be/mSQZe36meB8

6o Περιβαλλοντικό Podcast Erasmus+-1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου Λασιθίου

Πράσινες μετακινήσεις

https://youtu.be/z4YY1RZPgtc

 

iky logo web 2014