ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική.
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου…

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου…

                                                                   (Άξιον Εστί, Οδυσσέας Ελύτης)

Με  αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας» στις 9 Φεβρουαρίου 2019 το σχολείο μας ανέλαβε πρωτοβουλίες με σκοπό  να αναδείξει  τη διαχρονία της, τον πλούτο και τις αρετές της.

Τα παιδιά της Στ΄τάξης άκουσαν τους πρώτους είκοσι στίχους από το προοίμιο της Οδύσσειας και σημείωσαν λέξεις που είτε χρησιμοποιούμε αυτούσιες μέχρι σήμερα, είτε μπορούν να υποθέσουν την ετυμολογία και την ερμηνεία τους. Μετά αφού τις εντόπισαν, τις ανακοίνωσαν στην τάξη και διαπίστωσαν με έκπληξη τον μεγάλο αριθμό των λέξεων που χρησιμοποιούμε  από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα.   Μετά άκουσαν το προοίμιο σε μετάφραση του Ζ. Σιδέρη και απόλαυσαν αυτό τον εξαιρετικό ποιητικό λόγο.

Έτσι τα παιδιά κατανόησαν με απλό τρόπο πως η Ελληνική Γλώσσα μιλιέται ασταμάτητα τόσους αιώνες και παραμένει με τις αλλαγές που σημειώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων  ίδια χωρίς διακοπές.

Στη συνέχεια άκουσαν δύο ποιήματα του Ν.Βρεττάκου  «Η Ελληνική γλώσσα» και « Ο αγρός των λέξεων.

Τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους τα αποτύπωσαν σε κείμενα.

Παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα.

«Παρ’ όλο που (η Ελληνική γλώσσα) δέχθηκε επιρροές μέσα στους αιώνες είναι μια γλώσσα που έχει συνέχεια έτσι που η αρχαία ελληνική γλώσσα να μην είναι ξένη»

«Όλες οι τέχνες και οι επιστήμες γεννήθηκαν, αναπτύχθηκαν και γράφτηκαν στη γλώσσα αυτή».

«Τα συναισθήματα μου για την ελληνική γλώσσα είναι ότι μου αρέσει πολύ».

«Η ελληνική γλώσσα είναι ωραία καθώς διανθισμένη με πολλά επίθετα».

«Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στην ελληνική γλώσσα είναι το ότι μιλιέται εδώ και χιλιάδες χρόνια και σε αυτήν την γλώσσα έχουν γραφτεί κάποια από τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά έργα της παγκόσμιας ιστορίας».

«Χαίρομαι πολύ που ζω σε μια τόσο όμορφη χώρα με τόσο αρχαία ιστορία και γλώσσα».

«Τα ελληνικά για μένα είναι σαν ένα κειμήλιο το οποίο περνάει από γενιά σε γενιά με αγάπη κρατώντας τη παράδοσή του».

«Η ελληνική γλώσσα έχει δανείσει χιλιάδες ελληνικές λέξεις σε άλλες γλώσσες, δεν είναι τυχαίο ότι επιστημονικές ορολογίες είναι ελληνικές. Υπάρχει πλούτος λέξεων για να περιγράψεις κάτι που είναι αφηρημένο νόημα».

«Η εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας φαίνεται τόσο στην προφορική παράδοση όσο και στα γραπτά ευρήματα που έχουν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι»

Για τα ποιήματα του  N.Bρεττάκου :  Ο ποιητής εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στους προγόνους-τεχνίτες του λόγου που έδωσαν έργα με ιδιαίτερη αξία, νοιώθει ότι είναι ένας κρίκος στην εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας  αφού μπορεί να δημιουργεί κάτι νέο, δίνοντας ζωή στις λέξεις.

Για τη δράση συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί: Άρχοντάκη Σοφία, Βανταλή Βάσω και η Διευθύντρια του Σχολείου Καπροΐτη Παναγιώτα.