Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ

Καλό καλοκαίρι!  

Ακόμη ένα σχολικό έτος φτάνει στο τέλος του με τη βιβλιοθήκη του
σχολείου μας να έχει ήδη κλείσει εδώ και περίπου είκοσι μέρες.
Φέτος στη βιβλιοθήκη μας αυξήθηκαν οι τίτλοι νέων βιβλίων κατά
περίπου τριακόσιοι σε όλες τις κατηγορίες που ήδη υπάρχουν. Ίσως και
λίγο παραπάνω. Είχαμε την τύχη να δεχτούμε πολλές δωρεές από
γειτονικούς εκδοτικούς οίκους, από τον ΙΒΒΥ (Κύκλος Παιδικού και
Εφηβικού Βιβλίου) μέσω του Γραφείου Πολιτιστικών Θεμάτων και φυσικά
από τους γονείς και τα παιδιά του σχολείου μας.
Επισκέφθηκαν το σχολείο μας πέντε συγγραφείς παιδικών βιβλίων, που με
πολύ αγάπη και παραστατικότητα συζήτησαν τα βιβλία τους με τα παιδιά
του σχολείου μας. Όλες οι τάξεις διάβασαν από ένα λογοτεχνικό βιβλίο
σε ομαδικό επίπεδο. Από πέρυσι λειτουργεί μια νέα κατηγορία, αυτή των
ξενόγλωσσων βιβλίων με ιδιαίτερη επιτυχία και ζήτηση κυρίως από τα
παιδιά των μεγάλων τάξεων. Τα παιδιά των Β΄ και Γ΄ τάξεων είχαν τη
χαρά να επισκεφθούν βιβλιοπωλείο και να παρακολουθήσουν
παρουσιάσεις βιβλίων με θεατρικά δρώμενα, δημιουργίες και παιχνίδι.
Αυτό που συνέβη φέτος όμως ξεπέρασε τις προσδοκίες μου και
εκπλήρωσε τους στόχους και τα όνειρα που είχα, αναλαμβάνοντας τη
θέση της Υπεύθυνης. Τα παιδιά του σχολείου μας, έγιναν ενεργά μέλη με
την καθημερινή τους παρουσία στον χώρο. Με περίμεναν κυριολεκτικά
στην πόρτα. Έρχονταν στα διαλείμματα για να ξεκουραστούν
διαβάζοντας, ξεφυλλίζοντας και συζητώντας. Δημιουργήθηκαν
λογοτεχνικές παρέες ανάμεσα σε παιδιά διαφόρων τάξεων. Τα
μεγαλύτερα πρότειναν στα μικρότερα. Αναλάμβαναν τον ρόλο να
καταγράφουν τους δανεισμούς, να τακτοποιούν, να ταξινομούν και να
βοηθούν.
Η βιβλιοθήκη αποτέλεσε έναν πραγματικό χώρο χαλάρωσης, γνωριμίας
και ζύμωσης για επίκαιρα λογοτεχνικά θέματα. Κυριότερα όμως
αποδείχτηκε ότι είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ένα αναπόσπαστο
κύτταρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και καθημερινότητας.
Όλα αυτά βέβαια είναι αποτελέσματα και καρποί μιας εξαιρετικής
συνεργασίας όλων των ανθρώπων που υπάρχουν σε ένα σχολείο.
Σας αποχαιρετώ με αυτές τις σκέψεις και με εγκάρδιες ευχές για ένα
όμορφο και ξέγνοιαστο καλοκαίρι με υγεία.
Η Υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης,
Δέσποινα Μπανέλλη

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΑΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Ο συγγραφέας και διευθυντής στο «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» Πάνος Χριστοδούλου ήρθε στο σχολείο μας και συνάντησε τα παιδιά της Δ΄ τάξης. Με αφορμή το βιβλίο του «Δεν το έκανα εγώ! (Ή μήπως το έκανα;)» πραγματοποιήθηκε μια πολύ ωραία και διασκεδαστική συζήτηση με τα παιδιά. Ο κ. Χριστοδούλου τα άκουσε με ενδιαφέρον και κατόπιν έκανε μια ενημέρωση αναφορικά στα δικαιώματα των παιδιών. Μάλιστα, οι μαθητές και οι μαθήτριες της τάξης εξέφρασαν την επιθυμία να τον ξανασυναντήσουν. Μήπως αυτή η χρονιά κρύβει κι άλλες εκπλήξεις; Τον ευχαριστούμε θερμά κι ευχόμαστε να τον υποδεχτούμε ξανά στο σχολείο μας!

IMG 5267 ok

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΤΕΡΓΙΑ ΚΑΒΒΑΛΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Η συγγραφέας Στέργια Κάββαλου ήρθε στο σχολείο μας και συνάντησε τα παιδιά της Γ΄ και ΣΤ’ τάξης. Με αφορμή τα βιβλία της «Τι δε θα γίνω όταν μεγαλώσω» και «Ο Κωστής και οι χαμένες λέξεις» Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ πραγματοποιήθηκαν δύο πολύ δημιουργικές και παράλληλα διασκεδαστικές συζητήσεις με τα παιδιά κάθε τάξης ξεχωριστά. Η κ. Κάββαλου παρουσίασε τα βιβλία της με παραστατικό τρόπο. Την ευχαριστούμε θερμά κι ευχόμαστε να την υποδεχτούμε ξανά στο σχολείο μας!IMG 5263 ok

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ευχαριστούμε θερμά τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ για την πολύτιμη δωρεά βιβλίων τους στη σχολική μας βιβλιοθήκη. Ευχόμαστε να έχουμε πάντα τέτοιες όμορφες συνεργασίες!

Η Υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης

Δέσποινα Μπανέλλη

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΙΟΛΟΣ!

Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΙΟΛΟΣ έστειλαν ένα πακέτο με τον τίτλο «Η συμμορία με τις κάλτσες» και μια υπέροχη ευχετήρια κάρτα.

Η ιστορία ξεκινά ως εξής: Λίγο πριν τις γιορτινές διακοπές υπήρξε επικοινωνία  με τις εκδόσεις, για να εκφραστεί η ιδιαίτερη αγάπη που έδειξαν τα παιδιά της Ε΄ τάξης, για ένα συγκεκριμένο βιβλίο: «Η συμμορία με τις μπλε κάλτσες» της Μιράντας Βατικιώτη. Πρόκειται για μια σειρά βιβλίων μυστηρίου. Ο εκδοτικός οίκος ανταποκρίθηκε, στέλνοντας στο σχολείο μας ένα εκπαιδευτικό κουτί δραστηριοτήτων εμπνευσμένων από τα βιβλία, καθώς και τα βιβλία όλης της σειράς.

Ευχαριστούμε θερμά που μας κάνατε πιο χαρούμενους και χαρούμενες και συμβάλατε στην ενίσχυση της σχολικής μας βιβλιοθήκης!

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Τον μήνα Φεβρουάριο (κι όχι μόνο!) μας περιμένουν δράσεις, επισκέψεις αγαπημένων συγγραφέων και παρουσιάσεις!

Εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει «λογοτεχνικός πυρετός» σε όλο το σχολείο! Τα παιδιά διαβάζουν βιβλία που έχουν επιλεγεί από την υπεύθυνη σχολικής βιβλιοθήκης. Τα μηνύματα των παιδιών από την ανάγνωση των συγκεκριμένων βιβλίων είναι πάρα πολύ θετικά!

Θα επανέλθω με νεότερα πολύ σύντομα… Μείνετε συντονισμένοι-ες.

Η Υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης

Δέσποινα Μπανέλλη

 

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ευχαριστούμε θερμά τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ για την πολύτιμη δωρεά βιβλίων στη σχολική μας βιβλιοθήκη. Είναι πολύ σημαντικές οι δωρεές νέων βιβλίων, τα οποία έχουν βρει τη θέση τους στη δανειστική μας βιβλιοθήκη και έχουν γίνει ήδη ανάρπαστα!

IMG 4953 IMG 4962

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Στην Αργώ θα βρούμε ενδιαφέρουσες προτάσεις βιβλίων, παλαιότερων και κυρίως καινούριων, για όλες τις ηλικίες των μαθητών και μαθητριών μας, αλλά και από κάθε κατηγορία. Κάθε τραπέζι έχει προτάσεις παιδικής λογοτεχνίας, νεανικής λογοτεχνίας, επιστημονικά, ιστορίας-μυθολογίας κ.ά.

IMG 5065 IMG 5066 IMG 5068

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ

Τα διαλείμματα στο σχολείο μας είναι υπέροχα. Κάθε μέρα τα παιδιά έρχονται να περάσουν το χρόνο του διαλείμματος δημιουργικά στη βιβλιοθήκη μας. Ακούγονται προτάσεις, απόψεις, γέλια και γινόμαστε όλοι και όλες μια μεγάλη λογοτεχνική παρέα. Όταν ακούμε το κουδούνι … δίνουμε ραντεβού για το επόμενο διάλειμμα!

IMG 5062 IMG 5063 IMG 5064

Τα παιδιά διακοσμούν την Αργώ!

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας δημιουργούν σελιδοδείκτες και υπέροχες κατασκευές, για τη διακόσμηση της βιβλιοθήκης. Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας, όταν τα παιδιά φροντίζουν τον αγαπημένο μας χώρο.

IMG 4922IMG 4972IMG 4923IMG 4924

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

«Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει»  του Sepúlveda Luis

Γράφει η μαθήτρια του Δ΄1 τμήματος Κωνσταντίνα Δαρβίρα

Θα σας πρότεινα να διαβάσετε το βιβλίο που βρίσκεται στη δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Ο τίτλος του είναι: «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει». Θα σας κάνει μεγάλη εντύπωση το γράψιμο και οι λέξεις που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας. Είναι για παιδιά Πέμπτης δημοτικού. Πάντως θα μπορούσε να το διαβάσει και παιδί της Τετάρτης δημοτικού.  Γενικά, είναι ένα κλασσικό θα το έλεγες βιβλίο με πολλές λεπτομέρειες. Έχει αίσιο τέλος και θα μείνετε ευχαριστημένοι με την επιλογή σας.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΗ Β΄ ΤΑΞΗ

Πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων πραγματοποιήθηκε δράση φιλαναγνωσίας με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Β΄1 και Β΄2 τμήματος. Αρχικά, σε κάθε τμήμα διαβάσαμε το αγαπημένο βιβλίο με τίτλο: «Ο ραφτάκος των λέξεων» του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και αγκάλιασαν την ιστορία του βιβλίου με τον πιο θερμό τρόπο. Κατόπιν, σκεφτήκαμε και γράψαμε στον πίνακα όλες τις «ζεστές» λέξεις που γνωρίζουμε, όπως για παράδειγμα: τζάκι, κασκόλ, αγκαλιά, αγάπη, πουλόβερ, τσάι, λάβα και πολλές άλλες που εμπνεύστηκαν τα παιδιά. Κυριολεκτικά. γέμισε ο πίνακας και αν υπήρχε άλλος ένας θα γέμιζε κι αυτός! Στη συνέχεια, ζωγραφίσαμε τις λέξεις με διάφορους τρόπους. Οι λέξεις αποτελούσαν το περίγραμμα ζεστών ρούχων, επικεντρωθήκαμε σε θέματα που προκαλούν θέρμη και ζέστη και πολλά άλλα. Ήταν δύο πολύ όμορφες μέρες με παιδιά που έχουν αποδειχθεί φανατικοί-ές αναγνώστες-στριες και δεν χάνουν ευκαιρία να επισκεφτούν τη βιβλιοθήκη μας.

IMG 3288 IMG 3309 IMG 3316 IMG 3318 IMG 3317 1

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Σας ενημερώνουμε, ότι την πρώτη και δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας του σχολείου μας μετά τις γιορτές θα πραγματοποιούνται οι επιστροφές των ήδη δανεισμένων βιβλίων πριν τα Χριστούγεννα.

Παράλληλα, η λειτουργία της βιβλιοθήκης συνεχίζεται με το πρόγραμμα, που είναι αναρτημένο σε κάθε τμήμα.

Τα μέλη της ομάδας της σχολικής βιβλιοθήκης εύχονται σε όλους και όλες

«Καλή χρονιά» με υγεία, αγάπη και πρόοδο.

 

Τα Χριστούγεννα έρχονται στην Αργώ!

Η σχολική μας βιβλιοθήκη σιγά σιγά φοράει τα γιορτινά της.

Υπάρχουν πολλοί τίτλοι βιβλίων με θέμα τη γιορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που έχουν εκτεθεί στον χώρο. Περιμένουμε όλα τα παιδιά να έρθουν, να τα ξεφυλλίσουν και να δανειστούν αυτό που τους αρέσει περισσότερο. Είναι πολύ καλό να δανειστούν όλα τα παιδιά το βιβλίο που θα επιλέξουν, να τα συντροφεύει στις διακοπές των Χριστουγέννων. Ένα βιβλίο μπορεί να κάνει τις γιορτές και τον χειμώνα πιο ζεστό και ακόμα πιο όμορφο…

2

1

 

Κριτική βιβλίου

Γράφει η μαθήτρια του Στ΄2 τμήματος,  Έλλη Ταμπουρίνου

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ TΗΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ, (GRAPHIC NOVEL), ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΑΡΛΑΣΗ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΣΤΩΡΟΣ

«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Άλκης Ζέη θα έλεγα ότι είναι ένα βιβλίο που όλοι θα έπρεπε να διαβάσουν μικροί και μεγάλοι.

Για να κάνω μια μικρή περίληψη μπορώ να πω ότι μας εκφράζει τα προβλήματα της εποχής που βιώνει μια κανονική οικογένεια κατά την περίοδο της κατοχής το 1940. Ο ήρωάς μας, ο Πέτρος είναι ένα φυσιολογικό παιδί που ζει με την οικογένειά του και ένα ωραίο πρωί έρχεται μια είδηση ότι ο πόλεμος αρχίζει. Η ζωή του παιδιού και της οικογένειάς του άλλαξε. Το βασικό πρόβλημα της κατοχής ήταν η πείνα. Πολλοί άνθρωποι έχασαν το σπίτι τους και πολλοί πέθαιναν απ’ την πείνα με αποτέλεσμα όπως περπατούσες στο δρόμο έβλεπες πτώματα και άστεγους που ζητούσαν λίγο φαΐ για να επιβιώσουν.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει η μεγάλη χαρά ότι ο πόλεμος τελειώνει, όμως ο Πέτρος βιώνει ένα τεράστιο ψυχολογικό τραύμα που θα μάθετε διαβάζοντας αυτό το βιβλίο.

Εγώ για το κοινό (τους αναγνώστες) υπάρχει αυτή η χαρά, υπάρχει και η λύπη για το γεγονός που συμβαίνει. Αυτό θα έλεγα ότι είναι ένα πολύ ξεχωριστό βιβλίο και ο τρόπος που έχει γίνει οι χαρακτήρες να βγάζουν τα συναισθήματά τους.

 

Όταν μπαίνω στην Αργώ!…

1

 

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ

Η σχολική μας βιβλιοθήκη με το περίφημο όνομά της, «Αργώ», βρίσκεται σε ειδική αίθουσα του σχολείου μας, με θέα την οδό Οίτης και τα αιώνια πεύκα.

Ο χώρος αυτός μας δίνει τη δυνατότητα, να ξεκλέβουμε λίγες στιγμές από την καθημερινότητά μας, να ταξιδεύουμε μέσα στα πολύχρωμα βιβλία του με τη χαρακτηριστική μυρωδιά τους και να απολαμβάνουμε τις συζητήσεις μας για αυτά τα μοναδικά ταξίδια.

Η βιβλιοθήκη ενός σχολείου είναι ίσως από τα πιο σημαντικά σημεία του. Όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί – με εξαίρεση το τελευταίο ενάμιση έτος – έχουμε εισπράξει μεγάλη χαρά και δημιουργία από τα παιδιά του σχολείου μας. Το χαμόγελό και η αγωνία τους να προλάβουν να κάνουν την βόλτα ανάμεσα  στους 2.500 τίτλους της βιβλιοθήκης μας, φαίνονται από το κατώφλι της πόρτας.

Ο δανεισμός ενός βιβλίου είναι πολύ σημαντική διαδικασία. Περιέχει μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση ανάμεσα στα παιδιά, ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά, ακόμη και μεταξύ των εκπαιδευτικών. Πολλές φορές προκύπτει η γνωριμία με θεματολογία διαφορετική από αυτή που συνηθίζουμε να επιλέγουμε. Ακόμα και οι πιο απαιτητικοί αναγνώστες βρίσκουν αυτό που ζητούν.

Στον ιστοχώρο του σχολείου μας και σε αυτόν τον ειδικό χώρο, θα υπάρχει οτιδήποτε αφορά στη βιβλιοθήκη: ανακοινώσεις, πρόγραμμα δανεισμού, δημιουργίες και δράσεις με τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας.

 

Η ομάδα εκπαιδευτικών της βιβλιοθήκης,

Μπανέλλη Δέσποινα (Υπεύθυνη)

Βανταλή Βασιλική  &  Χουλιάρα Ελένη.

Viber 2021 11 03 17 25 36 614 Viber 2021 11 03 17 25 38 793 Viber 2021 11 03 17 25 39 220