Επίσκεψη της Δ’ τάξης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και στο Μουσείο Μπενάκη
Στις 9 Φεβρουαρίου η Δ’ τάξη επισκέφτηκε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Είδαμε από κοντά όσα είχαμε διδαχθεί στο μάθημα της Ιστορίας για την Τέχνη στα αρχαία χρόνια και όσα είχαμε ήδη δει σε φωτογραφίες και άλλα βιβλία. Όμως το να τα βλέπεις από κοντά, αληθινά «χειροπιαστά», ήταν άλλη αίσθηση!
Ο μεγάλος αμφορέας των Γεωμετρικών χρόνων με την ταφική αναπαράσταση, οι Κούροι και οι Κόρες, ο Ποσειδώνας ή Δίας που στέκει αγέρωχος, ο Αριστόδικος που συμπάθησε η Αστραδενή στο βιβλίο της, οι επιτύμβιες στήλες, η Οδύσσεια με οπτικοακουστικά εφέ, ήταν πραγματικά μια αποκάλυψη!
Αφού περάσαμε λίγο συντομότερα τα Ελληνιστικά και τα Ρωμαϊκά χρόνια, εστιαστήκαμε σ’ ένα μικρό άγαλμα που νοιάστηκαν να φέρουν μαζί τους οι πρόσφυγες το 1922 από τη Μ. Ασία, όπως νοιάστηκαν για τη δική τους ζωή και των παιδιών τους. Το αγαλματάκι αναπαρίστανε ένα νήπιο που φορούσε κάπα και κρατούσε ένα σκυλάκι. Το όνομα που του δόθηκε από τους υπεύθυνους του Μουσείο είναι «Το προσφυγάκι» και ο λόγος που κάναμε ιδιαίτερη αναφορά σε αυτό το αγαλματίδιο ήταν η θεατρική παράσταση «Το άγαλμα που κρύωνε» του Χρήστου Μπουλώτη που παρακολουθήσαμε λίγες μέρες αργότερα (23/2) στο Μουσείο Μπενάκη και η οποία είχε κεντρικό ήρωα «Το προσφυγάκι».
Τα παιδιά μέσα απ΄ το θεατρικό έργο είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στη έννοια της φιλίας και της αγάπης, να καταλάβουν τη νοσταλγία του ανθρώπου για την πατρίδα του και τελικά να μαγευτούν από έναν κόσμο παραμυθένιο στον οποίο όλα είναι δυνατά.
«Στην παράσταση τα μεσάνυχτα όλα τα αγάλματα ζωντανεύουν…»
«Όλα γίνονται πραγματικότητα, όλα τα αδύνατα δυνατά….»